Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΘεσμοί: Αντιλαϊκό κουαρτέτο ‒ Αναζητούν ενδιάμεση συμφωνία - «γέφυρα» με το επόμενο μνημόνιο ‒ ΣΕΒ: Επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων ‒ ΠΑΜΕ: Οι συμβιβασμοί σημαίνουν μέτρα, νέες αντιλαϊκές συμφωνίες και συνέχεια της εξαθλίωσης

Από την κινητοποίηση στο Αγρίνιο, στις 28/3/2015
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ζητούμενο των αντιλαϊκών παζαριών η επόμενη «δανειακή σύμβαση» και οι όροι των μνημονίων που θα τη συνοδεύουν...
Με στόχο την επίτευξη μιας «ενδιάμεσης συμφωνίας» προσέρχεται η συγκυβέρνηση στα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).
Στην πραγματικότητα, η νέα αντιλαϊκή συμφωνία θα έρθει να «γεφυρώσει» τα προηγούμενα με τα επόμενα «μνημόνια», και μάλιστα σε συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές,
«το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα»...
ΠΑΜΕ
Ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζουν την εξαθλίωση
Σε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει:
«Οι "συμβιβασμοί" που αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών ανά την υφήλιο δείχνουν ξεκάθαρα το νόημα που δίνει η κυβέρνηση στην έννοια της "ρήξης". Οι συμβιβασμοί σημαίνουν μέτρα, νέες αντιλαϊκές συμφωνίες και συνέχεια της εξαθλίωσης.
Το πραγματικό νόημα της ρήξης το δίνει το σύνθημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, δηλαδή αγώνας και ανατροπή για ένα δρόμο χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία. Αγώνας ενάντια στους εκμεταλλευτές μας και το πολιτικό προσωπικό τους, ανατροπή των πολιτικών που δεσμεύονται από τους κανόνες της ΕΕ, του ΔΝΤ και των "θεσμών". Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να σταθούν και να παλέψουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, η συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία που συνεχίζει να ζει στην πρέσα.
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.».
Την ίδια ώρα, ξεθωριάζουν και οι όποιες «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις, που αντιμετωπίζονται πλέον ως «διαφωνίες» που θα ξεπεραστούν με «προωθητική σύνθεση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Αλ. Τσίπρας, στην προχτεσινή δήλωσή του στο «Ρόιτερς».
Σε αυτό το φόντο, σήμερα και αύριο, συνεδριάζει στο Παρίσι το «Brussels Group», δηλαδή οι «θεσμοί» της τρόικας και οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι συζητήσεις συνεχίζονται ενόψει του Γιούρογκρουπ στις 24/4, όπου «θα γίνει γενική αποτίμηση της κατάστασης».
Δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο προσεχές Γιούρογκρουπ, διευκρίνισε από την Ουάσιγκτον και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα είναι ελεύθερη να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία, «αν και δεν νομίζω ότι θα λάβει πολλά»...
Στην ίδια ρότα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε πως το ερχόμενο Γιούρογκρουπ πρέπει να είναι μια «χρήσιμη στιγμή», στην οποία θα δούμε «ισχυρή πρόοδο» στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ η επόμενη συνάντηση (11 Μάη) «θα πρέπει σίγουρα να είναι αποφασιστική».
Στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Π. Τόμσεν, επανέλαβε πως το Grexit παραμένει εκτός του βασικού σεναρίου, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι και οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη.
Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόνισε στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Ντράγκι, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν χτες στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Ο Ντράγκι επιθυμεί γρήγορη επίλυση του ζητήματος και άμεσα συμφωνία, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.
Χτες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο Γ. Βαρουφάκης αναμενόταν να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, και στη συνέχεια με τον Ιταλό ομόλογό του, Π. Κ. Παντοάν.
Διαδοχικά μνημόνια
Είναι σαφές ότι η συνεχιζόμενη διαβούλευση είναι αναπόσπαστα συνδεμένη με την επόμενη «μεγάλη συμφωνία» που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη και της 4μηνης παράτασης (τέλος Ιούνη), που δόθηκε στο τρέχον μνημόνιο.
Ο Γ. Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, τόνισε:  
«Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε στη μετά τον Ιούνιο εποχή. Στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, που επέτειναν το πρόβλημα».
Η μεθόδευση και η επικοινωνιακή διαχείριση της αντιλαϊκής ατζέντας προκύπτουν και από την τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη στο συνέδριο του ινστιτούτου «Brookings». 
Όπως είπε, η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να πετύχει μια «μικρή συμφωνία» σε 5 - 6 μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν άμεσα και τη συγχώνευση της συνολικής αξιολόγησης με τη συμφωνία που θα γίνει για την «επόμενη μέρα», το καλοκαίρι. Δεν μπορούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, να ανοίξουμε όλα τα θέματα, γιατί πρακτικά δεν λύνουμε τίποτα...
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την έκβαση της «ενδιάμεσης» ή άλλης πρόσκαιρης αντιλαϊκής συμφωνίας, είναι βέβαιο ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Το «ζητούμενο» είναι η επόμενη δανειακή σύμβαση στήριξης του ελληνικού κράτους (αναμένεται να φτάσει σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ) και βέβαια οι όροι του επόμενου μνημονίου που θα τη συνοδεύουν, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δοθεί σε αυτό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας Barclays, η επόμενη φάση θα απαιτήσει συμφωνία για νέο πακέτο χρηματοοικονομικής στήριξης μέχρι το τέλος Ιούνη, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους τουλάχιστον 12 - 18 μήνες, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις της, το «πρόγραμμα» θα περιλαμβάνει νέα δάνεια τουλάχιστον 25 - 30 δισ. ευρώ...
«Προβληματισμοί» γύρω από τη ρευστότητα
Στο μεταξύ, με «σκεπτικισμό» αντιμετωπίζει την παροχή ρευστότητας μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν.
  • Ταυτόχρονα χαρακτήρισε παράλογη κάθε τυχόν απόφαση χορήγησης κεφαλαίων προς την Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους, η Αθήνα δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, στις 12 Μάη.
«Είναι τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα που έχει το ελληνικό Δημόσιο», φέρεται να δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα ως «ανυπόστατο».
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση θα επιδιώξει άμεσα την εκταμίευση μέρους από τα τρέχοντα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, προχωρώντας στην εφαρμογή μιας πρώτης δέσμης αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στη «Huffington Post», σημείωσε πως
«το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων για την προσέλκυση «επενδύσεων»
Τη διαμόρφωση του κατάλληλου «επιχειρηματικού περιβάλλοντος», με στοχευμένες παρεμβάσεις και κίνητρα για το κεφάλαιο, αξιώνουν ο ΣΕΒ και οι άλλοι ελληνικοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι (ΣΒΕΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ), με αφορμή την υπόθεση της «Eldorado Gold».
Οι Ελληνες βιομήχανοι, σε κοινή παρέμβασή τους προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, εστιάζουν στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ως εργαλείο τόνωσης της ανάκαμψης, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει σειρά από αντιλαϊκές διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η έξοδος από την κρίση απαιτεί ρήξη με τις παθογένειες», «καλά σχεδιασμένες πολιτικές», «ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης», «πολλές και σταθερές επενδύσεις». Επί της ουσίας, αξιώνουν τη συγκρότηση του λεγόμενου νέου αναπτυξιακού προτύπου, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που διασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις, για το 2013, διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα σε 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 21,5 δισ. στην Ιρλανδία και 3,5 δισ. στη Πορτογαλία, που έχουν «παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Ελλάδας».
Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν τη συγκυβέρνηση και την «Eldorado» να «προσέλθουν σε ανοιχτό διάλογο», προκειμένου να αποτραπεί «η εκδίωξη μίας από τις ελάχιστες ξένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.