Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

6 Απριλίου 1919: Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό. Και ο Βενιζέλος αποχωρεί!

Οι λαοί της Γης χαιρετίζουν τον Κόκκινο Στρατό των Εργατών. 1919*

6 Απριλίου
1919 ‒ Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό. Καταλυτικό ρόλο στη νίκη της επανάστασης έπαιξε τόσο η πολύπλευρη στήριξη των εργατών και αγροτών διαφόρων εθνικοτήτων, όσο και η ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος στα ίδια τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών επεμβασιών (κυρίως των Γάλλων, αλλά και των Ελλήνων).
Η Εκστρατεία στην Ουκρανία (Κριμαία)
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με προτροπή των Γάλλων, αποστέλλει χιλιάδες έλληνες στρατιώτες στη μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή Ουκρανία) στις αρχές του 1919, για να καταπνίξουν την επανάσταση των Μπολσεβίκων. Η επιχείρηση θα σημειώσει παταγώδη αποτυχία.
Κλήθηκαν, όμως, να συμμετάσχουν σ' έναν πόλεμο σκοπιμότητας, «αδικαιολόγητο και πρόχειρα προετοιμασμένο», σύμφωνα με μεγάλη μερίδα ιστορικών.
Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στην Οδησσό
Η πρώτη μάχη με την εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, όταν το 1ο Σύνταγμα Πεζικού υπό τον αντισυνταγματάρχη Νικόλαο Ρόκα, απελευθέρωσε τη φρουρά της Χερσώνας, την οποία πολιορκούσε ο Κόκκινος Στρατός.

Ελληνικά στρατεύματα στην Οδησσό
Στη συνέχεια, οι έλληνες στρατιώτες έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες, έως τις 20 Μαρτίου 1919, όταν έπειτα από απόφαση των συμμάχων δόθηκε εντολή για το τέλος της εκστρατείας και την εκκένωση της Οδησσού.

Οι ελληνικές μονάδες υποχώρησαν με υποδειγματική τάξη και παρατάχθηκαν στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείστερου για να υπερασπίσουν την περιοχή της Βεσσαραβίας (σημερινή Μολδαβία) από τις επιθέσεις του Κόκκινου Στρατού.

Ελληνικά στρατεύματα στην Οδησσό
Στην περιοχή της Κριμαίας παρέμεινε έως τις 14 Απριλίου 1919 το 2ο Σύνταγμα Πεζικού, όπου αντιμετώπισε αλλεπάλληλες επιθέσεις του Κόκκινου Στρατού και κατέστειλε την εξέγερση των εργατών της Σεβαστούπολης, ενισχυμένους με γάλλους ναύτες, οι οποίοι είχαν στασιάσει. Τον Ιούνιο του 1919 το Α' Σώμα Στρατού προωθήθηκε στη Σμύρνη, όπου ο ελληνικός στρατός επιχειρούσε από τον Μάιο.

Οι συνολικές απώλειες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη μεσημβρινή Ρωσία ανήλθαν σε 398 νεκρούς και 657 τραυματίες.
 Ο Κόκκινος Στρατός των Εργατών και Αγροτών

Ο Κόκκινος Στρατός των Εργατών και Αγροτών (ρωσικά: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, γνωστότερος ως Красная Армия: Κόκκινος Στρατός) ήταν ο στρατός της Σοβιετικής Ρωσίας και αργότερα της Σοβιετικής Ένωσης. Ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1918.
1919-1920 Ζήτω ο Κόκκινος Στρατός!
Ο Κόκκινος Στρατός κατόρθωσε να απωθήσει τη Βέρμαχτ στο Στάλινγκραντ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που σήμανε την απαρχή της ήττας των Γερμανών.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1946 ο Κόκκινος Στρατός μετονομάστηκε σε Σοβιετικό Στρατό (Советская Армия, Sovetskaya Armiya).

* Από το λεύκωμα, Σοβιετικές Αφίσες, Polaris Εκδόσεις, 2007 (από το 1919-2001). Κείμενα Maria Lafont. Η Μαρία Λαφόν γεννήθηκε στη Μόσχα και ζει στη Γαλλία και είναι συγγραφέας του βιβλίου, Pillaging Cambodia: Illicit Traffic of Khmer Art (Η Λεηλασία Της Καμπότζης: Η Παράνομη Διακίνηση Έργων Τέχνης Των Χμερ)
_______________________________
Δείτε στο ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας
Και απο ΡΙΖΟ


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.