Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

26 Απριλίου 1986: Μαύρο Χορτάρι



Μαύρο Χορτάρι

Έβαλε ιδρώτα και δουλειά προσωπική
­Κάποια φορά πριν από κάμποσους αιώνες
Έστησε μια βιοτεχνία τοπική
Πούλαγε ρόπαλα παλούκια και σφεντόνες

Τράβηξε ζόρια όμως δόξα σοι ο θεός
Στρώνει το πράμα κι αρχινάνε οι κονόμες
Μεγάλα ανοίγματα ταμπέλα «& ΥΙΟΣ»
Με διπλοβάρδιες όλες κάλυψε τις νόρμες

Σιγά σιγά «ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ- ΕΞΑΓΩΓΕΣ»
Να σου τον φίρμα και βαρβάτη «κομπανία»
Πάντα με άρτιες τεχνικά εφαρμογές
Το μικρομάγαζο βαριά βιομηχανία

Η εξέλιξή του διαρκώς ανοδική
(Είναι οι πατέντες μα μετράει και η πείρα)
Κολοσσιαία είναι πια πολυεθνική
Έχει για έμβλημα της ένα μαύρο αντιδραστήρα

Μα μιαν αυγή −δεν το περίμενε κανείς−
Με ένα «κραχ» σκάει γιγάντιο μανιτάρι
Βαθιά ερημιά σε λίγο πέφτει επί σκηνής
Πνοή καμιά μονάχα μαύρο το χορτάρι

..........................................

Τα χρόνια έρημα συντρίμμια και γυαλιά
Περνάνε πάλι κάτι αμέτρητοι αιώνες
Κι αυτός γυμνός σε μια πρωτόγονη σπηλιά
Να φτειάχνει ρόπαλα παλούκια και σφεντόνες...

Μπάμπης Ζαφειράτος

(Τσερνόμπιλ = Μαύρο χορτάρι)
Οι στίχοι γράφτηκαν στο Πήλιο δυο μέρες μετά την καταστροφή, στις 28/4/1986

Πρώτη Δημοσίευση, 27/4/2008: Τσέρνομπιλ. 22 χρόνια μετά


26 Απριλίου

1986Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα.

Τριάντα ένας άνθρωποι πέθαναν αμέσως από τη μόλυνση. Οι 29 από οξεία δηλητηρίαση και οι 2 από την έκρηξη. Το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε πάνω από τις περιοχές της Δυτικής Σοβιετικής Ένωσης και την Ευρώπη μολύνοντάς τες.

Φωτό, Ρενέ Μπουρί (1993). Κούβα, η Πρωτοπόρος πόλη Ταραρά (Tarara Pioneer City). Παιδιά της Ουκρανίας, θύματα του Τσερνομπίλ, αντιμετωπίζονται από Κουβανούς γιατρούς, ειδικευμένους σε σπάνιες ασθένειες του δέρματος.
Φωτό, Ρενέ Μπουρί (1993). ΚΟΥΒΑ. 1993. Χωριό Tarara. Εδώ ζουν τα παιδιά θύματα της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ. Η Κούβα ανέλαβε 12.724 άτομα εκ των οποίων 11.000 ήταν παιδιά. Δεκαπέντε κέντρα θεραπείας δημιουργήθηκαν στο νησί. Η Πρωτοπόρος ΠόληTarara ανέλαβε 400 ασθενείς που πάσχουν από νόσους του δέρματος, τριχόπτωση και ψωρίαση.
Πάνω από 135.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν άμεσα από το Πριπιάτ και τις γύρω περιοχές, ενώ δημιουργήθηκε απαγορευμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. Το επόμενο διάστημα, πάνω από 350.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ζώνες υψηλής συγκέντρωσης ραδιενεργών σωματιδίων.

HAVANA TIMES, 30 Μαρτίου 2010 - Περισσότερα από 25.000 άτομα που έχουν προσβληθεί από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στην Κούβα τα τελευταία 20 χρόνια, ανέφερε ο Julio Medina, διευθυντής του Κουβανικού Ππρογράμματος Υγείας, για τα θύματα της καταστροφής. Η έκρηξη του αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, στις 26 Απριλίου 1986, έπληξε περίπου εννέα εκατομμύρια άτομα στην πρώην Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ), αναφέρει το International Press Service (Πηγή) .
Ώρες μετά την έκρηξη, στήνεται ένας γιγαντιαίος μηχανισμός για το σβήσιμο της πυρκαγιάς και την κάλυψη του αντιδραστήρα. Από γη και αέρα, με οχήματα, ρομπότ και ελικόπτερα, πέφτουν χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, άμμου και υλικών για την απορρόφηση των ραδιενεργών σωματιδίων, με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει εντελώς στις 18.35.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.