Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Συζήτηση - παρωδία στη Βουλή για το ποιος παζαρεύει καλύτερα ‒ Μόνο κακοπροαίρετοι θα παρακάμψουν την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα


Συζήτηση - παρωδία στη Βουλή για τα παζάρια με τους εταίρους
Δημοσίευση: Τρί, 31/03/2015 - 00:47
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 31/03/2015 - 07:26
Σε παρωδία εξελίχτηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της και την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Η συζήτηση έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, προκειμένου υποτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς «για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

Όμως από τον πρωθυπουργό δεν έγινε καμία απολύτως ενημέρωση, ούτε για τις διαπραγματεύσεις, ούτε για τη συμφωνία της με τους δανειστές. Ενώ η διαδικασία έδωσε την αφορμή να στηθεί μία διπολική αποπροσανατολιστική για το λαό κοκορομαχία, ενώ δεν έλειψε και η παράξενη αντιμνημονιακή ρητορία στήριξης της Χρυσής Αυγής.
Το ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή έχει απαιτήσει να γίνει ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή για την συμφωνία της κυβέρνησης, να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. (Δείτε εδώ την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα). 
Αλ. Τσίπρας: «Εθνική ενότητα» στα παζάρια για λογαριασμό της αστικής τάξης
Τη στήριξη όλων των αστικών δυνάμεων, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα παζάρια που γίνονται για λογαριασμό της αστικής τάξης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  

Βαφτίζοντας την προσπάθεια αυτή «εθνική» αξίωσε απ' το λαό να τη στηρίξει, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος της ανάπτυξης για τον οποίο μάχεται η κυβέρνησή του είναι προϋπόθεση για να σταματήσει να ματώνει, όταν στην πραγματικότητα η αιμορραγία του λαού σε δικαιώματα αποτελεί προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
«Θέλω να ρωτήσω ευθέως τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών μνημονίου;
 Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό δίλημμα που πρέπει σήμερα να απαντηθεί», ανέφερε θέτοντας τα άλλα αστικά κόμματα προ των ευθυνών τους μπροστά στα προτάγματα της αστικής τάξης και εξωραϊζοντας τα μνημόνια ως εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ και πρόσθεσε: «έχουμε διαλέξει πλευρά εδώ και πάρα πολύ καιρό και ζητάμε το ίδιο να πράξει και κάθε κόμμα στη βουλή και στην κοινωνία, ζητάμε απ' τους πολίτες, τις κοινωνικές τάξεις θύματα του μνημονίου να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, να σηκώσουμε την πατρίδα απ' τη λάσπη του μνημονίου που δεν αναλογεί μόνο σε ένα κόμμα, είναι εθνική προσπάθεια»!
  • Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό, λέγοντας ότι έχει καταθέσει τη δική της λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν το πρόσωπο του κράτους, κάνοντάς το αποτελεσματικό και ανταποδοτικό και θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στην καπιταλιστική οικονομία.
  • Εμφανίστηκε προσηλωμένος στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, με την οποία επεκτάθηκε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικό κεκτημένο», ενώ όπως είπε, «αναγνωρίζεται πλέον η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτή η συζήτηση «θα ανοίξει στην ώρα της».
  • Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο με τους εταίρους για να μειωθούν οι στόχοι με τα εξωπραγματικά πλεονάσματα της επόμενης τριετίας», που όπως είπε θα είναι έτοιμο τον Ιούνη.
  • Επικαλούμενος τη στήριξη του λαού, υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για να «σταματήσει να ματώνει ο λαός».
  • Eπιδιδόμενος τέλος σε μια επιχείρηση τεχνητής όξυνσης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «αποικία χρέους» και
  • έκανε λόγο για αντιφάσεις του αντιπολιτευτικού λόγου που είναι ενδεικτικές της «στρατηγικής σύγχυσης της αντιπολίτευσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αντ. Σαμαράς: Θα στηρίξουμε τα μέτρα για να μην πάει η χώρα στα «βράχια»
Σε ρόλο θεματοφύλακα των συμφωνηθέντων μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών τους εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στηρίζοντας έτσι τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να πάρει νέα μέτρα εις βάρος του λαού.
Ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους πιστωτές, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. «Μια σοβαρή συμφωνία εμείς θα τη στηρίξουμε, το κόμμα σας να δούμε τι θα κάνει, μη μας θεωρείτε και δεδομένους, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αλλά ακόμη σώζεται η κατάσταση, αλλά τώρα εσείς είσαστε κυβέρνηση, εσείς έχετε την ευθύνη», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Σε μια προσπάθεια να φανεί ικανότερος να διαχειριστεί τις υποθέσεις του κεφαλαίου, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ θα αποτελεί τον ελεγκτή της συμφωνίας. «Θα στηρίξουμε, όχι σε οτιδήποτε. Αν ξαναγυρίζετε στην ύφεση και τα ελλείμματα, δεν μπορούμε να σας στηρίζουμε σε νέο κύκλο θυσιών που δε χρειάζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι δεν κυβερνά, καθώς έχει το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του. «Χτυπάτε την αντιπολίτευση για να σας ακούσουν οι δικοί σας που δε σας αφήνουν να κυβερνήσετε... Δεν κυβερνάτε επειδή δεν σας αφήνουν οι δικοί σας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί.
Στ. Θεοδωράκης: Στήριξη στην κυβέρνηση με νουθεσίες
Την στήριξη του «Ποταμιού» στη κυβέρνηση ανήγγειλε  ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι θα σταθεί αντίθετος σε «ιδεοληψίες» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε την κυβέρνηση να συγκρουστεί «με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το λόμπι της δραχμής» και να προχωρήσει «στην ευρωπαϊκή πορεία με αλλαγές» ενώ υποστήριξε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν γιατί «η χώρα έχει συνέχεια» όπως είπε χαρακτηριστικά.
  • Χαρακτήρισε «εθνική» αλλά και «ευρωπαϊκή τραγωδία» μια ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές και εμφάνισε τον εαυτό του ως εγγυητή της ευρωπαϊκής πορείας της συγκυβέρνησης ενώ εξέφρασε την ανησυχία του  για την έλλειψη ενιαίας γραμμής στην κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΟΛΠ.
  • Μάλιστα διευκρίνισε ότι ειδικά για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά «η συμφωνία από τη στιγμή που έχει πάρει τις πρώτες υπογραφές και έχει δρομολογηθεί πρέπει να τηρηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια».
  • Για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας η ένστασή του ήταν ότι η ιδιωτικοποίησή τους θα πρέπει να γίνει με την πώλησή τους σε περισσότερους επενδυτές από έναν.
  • Υπενθύμισε ακόμα, για να δώσει προφανώς «δείγμα γραφής» πρός την συγκυβέρνηση, ότι το «Ποτάμι»  ψήφισε τις διατάξεις του νόμου «για την ανθρωπιστική κρίση» και για τις 100 δόσεις.
Ευ. Βενιζέλος: Πάνω από όλα το «εθνικό κεκτημένο»
Στην λογική της συναίνεσης κινήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτοντας ωστόσο ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει βοήθεια «για την καταστροφή ή για «γυριστή χωρίς κόστος» όπως ανέφερε και κάλεσε την συγκυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με σοβαρότητα και να μην βάζει σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον.
«Σας στηρίζουμε αφού επιτέλους συνειδητοποιήσετε πως υπάρχει μία εθνική στρατηγική, εφόσον αναλάβετε την ευθύνη σας χωρίς παιχνίδια, χωρίς αυταρέσκειες κι αλαζονεία χωρίς επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς και παλινωδίες χωρίς γραμμή τυφλής πρόσκρουσης ή διολίσθησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τι σας πείραζε να πάτε με τις δικές μας θέσεις» αναρωτήθηκε αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση. «Θα σας πω: οι συμβολισμοί, οι λέξεις και οι προστασία των δικών σας ψεμάτων» συμπλήρωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την χώρα σε μνημόνιο 3. 
Υπεραμύνθηκε, τέλος, των αντιλαϊκών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι άφησαν ένα καθαρό πλαίσιο το οποίο η κυβέρνηση κατέστρεψε ακυρώνοντας τις «θυσίες του λαού και πηγαίνοντας την χώρα στο χείλος του γκρεμού» και κάλεσε να μην εγκαταλειφθεί το «εθνικό κεκτημένο».
Με τη διαδικασία του... κατεπείγοντος
Η συζήτηση έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει σύντομες τοποθετήσεις από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαντλήσει τη συζήτηση για την επέκταση της δανειακής σύμβασης, αντί να γίνει ουσιαστική συζήτηση και ψηφοφορία.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να μην καταθέσει στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε με την τρόικα, για να γίνει συζήτηση και σχετική ψηφοφορία, και θεωρεί απαράδεκτη την προσπάθεια να κλείσει το θέμα με τη χρησιμοποίηση του άρθρου 142 του κανονισμού της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.