Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Υεμένη: Απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση ‒ Άγρια νύχτα με βομβαρδισμούς και μάχες στις πόλεις ‒ Προελαύνουν οι Χούτι ‒ Απομακρύνονται διπλωμάτες ‒ Πρώτος απολογισμός: 54 νεκροί, 187 τραυματίες (VIDEO)


Υεμένη: Συνέχισαν την προέλασή τους οι Χούτι παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς
Δημοσίευση: Παρ, 27/03/2015 - 21:40
Την πόλη Σάκρα, στη νότια Υεμένη, κατέλαβαν οι σιίτες Χούδι και μονάδες του στρατού που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, παρά τους βομβαρδισμούς που δέχονται από την ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία.
Η Σάκρα βρίσκεται στην επαρχία Αμπιάν και είναι το πρώτο προπύργιο που αποκτούν στην Αραβική Θάλασσα οι σιίτες αντάρτες, ελέγχοντας πλέον όλες τις χερσαίες διόδους προς το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Άντεν, το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο που πρόσκεινται στον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι. Οι σιίτες έχουν καταλάβει ακόμη το λιμάνι Αλ Μούχα, βορειοδυτικά του Άντεν, ενώ έχουν φθάσει έως τα προάστια του τελευταίου.

Εξάλλου, 21 άνδρες των Χούτι σκοτώθηκαν σήμερα σε ενέδρα που τους έστησαν μέλη μιας φυλής σε ένα χωριό κοντά στο Άντεν στη νότια Υεμένη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Παράλληλα, στο Άντεν, ομάδες των Χούτι συγκρούστηκαν με μέλη των μονάδων του στρατού που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Χάντι.
Απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Υεμένη συνδέονται με τη διαπάλη περιφερειακών δυνάμεων για την αύξηση των ζωνών επιρροής στην περιοχή, αποδεικνύεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων των εμπλεκόμενων χωρών.
Ο ισχυρισμός του Τούρκου προέδρου ότι «το Ιράν επιχειρεί να κυριαρχήσει στην περιοχή» προκάλεσε την αντίδραση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι υποδαυλίζει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
«Θα ήταν καλύτερα εάν εκείνοι που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές με τα στρατηγικά τους λάθη και τις υπεροπτικές πολιτικές τους υιοθετούσαν υπεύθυνες πολιτικές» επισήμανε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Fars».
Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δικαιολόγησε τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι το Ριάντ
«αισθάνθηκε ότι ήταν απαραίτητο να επέμβει στρατιωτικά στην Υεμένη, προκειμένου να αποτρέψει την κατάληψη της εξουσίας από ένα υποστηριζόμενο από το Ιράν καθεστώς».
Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου
Το θέμα της Υεμένης αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, αύριο και μεθαύριο. Ο πρόεδρος της Υεμένης Χάντι έφτασε σήμερα στην Αίγυπτο, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο.
Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια» σήμερα ότι
θα συζητήσει την κρίση στην Υεμένη με τους ηγέτες των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού αύριο και μεθαύριο.

Από διαδήλωση των Χούτι στη Σαναά (Φωτό ΑΡ)
Άγρια νύχτα στην Υεμένη – Βομβαρδισμοί και μάχες στις πόλεις

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, οι Χούτι, που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κατάφεραν να προωθηθούν την Παρασκευή προς τα νότια και ανατολικά της Υεμένης.
Αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσαν επίθεση σε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων και φορτηγών των Σιιτών ανταρτών Χούτι που κατευθύνονταν από την πόλη Σάκρα προς το Άντεν, στη νότια Υεμένη, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.
Την Παρασκευή οι Χούτι άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στον αγώνα τους για την ανατροπή του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, καταλαμβάνοντας τη Σάκρα, και ετοιμάστηκαν να προωθηθούν στον Άντεν από τα ανατολικά.
Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τα αεροπλάνα βομβάρδισαν τη φάλαγγα νωρίς σήμερα το πρωί στον δρόμο που συνδέει την Αλ Μουκάλα με το Άντεν.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και οι Χούτι δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση για το θέμα.

Αγριες συγκρούσεις στην Υεμένη -απομακρύνονται διπλωμάτες
Ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των πιστών στον πρώην πρόεδρο μαίνεται στη χώρα, από όπου απομακρύνονται δεκάδες διπλωμάτες. Πρώτος απολογισμός: 54 νεκροί
28 Μαρ. 15 (13:51) | upd: 28 Μαρ. 15 (15:21)
Δεκάδες διπλωμάτες απομακρύνονται από την Υεμένη, όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των πιστών στον πρώην πρόεδρο της χώρας, ενώ παράλληλα, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, οι διπλωμάτες απομακρύνονται από το Άντεν της νότιας Υεμένης. Ταυτόχρονα και τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν την απομάκρυνση του προσωπικού τους (περίπου 100 άτομα) από τη Σαναά, λόγω του χάους στο οποίο βυθίζεται η χώρα.
Oι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 54 ανθρώπους στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, όπου σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε μια αποθήκη όπλων του στρατού.
Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την πόλη του Άντεν και στήλες καπνού υψώθηκαν πάνω από την αποθήκη των όπλων, η οποία είχε ήδη λεηλατηθεί από χθες, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σπίτια ταρακουνήθηκαν και τζάμια έσπασαν, ενώ ζημιές υπέστησαν και τα γύρω κτίσματα, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής. Η αποθήκη, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Άντεν, ανήκει στον στρατό της Υεμένης, όμως οι στρατιώτες την είχαν εγκαταλείψει αυτήν την εβδομάδα αφότου οι διοικητές τους έφυγαν εν μέσω του χάους που επικράτησε στην πόλη.
Οι μάχες που μαίνονται τις τελευταίες τρεις μέρες, σύμφωνα με τον διευθυντή υγείας στην πόλη, οδήγησαν σε «...τουλάχιστον 54 νεκρούς και 187 τραυματίες».
Οι Χούτι συνεχίζουν την προέλασή τους στα ανατολικά και νότια της χώρας, έχοντας ήδη καταλάβει το λιμάνι Σάκρα, 100 χλμ. ανατολικά του Άντεν.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου χαρακτήρισε χαοτική την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των «Λαϊκών Επιτροπών» που τους αντιστέκονται.
Με την κατάσταση στην Υεμένη να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ξεκίνησε παράλληλα η ετήσια σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Οι αντάρτες Χούτι, που θρησκευτικά αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα εντός του σιιτικού Ισλάμ (Ζαϊντίτες), είχαν καταφέρει πρόσφατα να επεκτείνουν την επιρροή τους στις δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης, προσεταιριζόμενοι και ρεύματα που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σαλέχ.
Με την προέλασή τους, κατέλαβαν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Υεμένης (ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά) και εκδίωξαν (πριν από περίπου ένα μήνα) τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στο Άντεν. Οι Χούτι υποστηρίζονται με κεφάλαια και εξοπλισμό από το (επίσης σιιτικό) Ιράν.‒

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.