Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Θεσμοί: Στον αέρα η διαπραγμάτευση ‒ Μέρκελ: Να βγάζει νόημα η λίστα ‒ Μέτρα 3,7 δισ. (στα χαρτιά, βέβαια, αφού το μέλλον έχει πίσω την ουρά)


Στον αέρα η διαπραγμάτευση, σύγχυση με τις λίστες
Δημοσιεύματα θέλουν τη συζήτηση να ξεκινά από την αρχή στην Αθήνα στα τεχνικά κλιμάκια.
upd:

Θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση σε εταίρους και δανειστές, οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Από την πλευρά της Αθήνας, μέσω κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, έγινε το απόγευμα διαρροή λίστας μέτρων ύψους 3,7 δισ. ευρώ που φέρεται να παρουσιάστηκε στους θεσμούς.
Παρέμβαση Μέρκελ
Στο κλίμα αυτό, αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση της Μέρκελ, η οποία ακριβώς μια εβδομάδα μετά το ραντεβού με τον Τσιπρα στο Βερολίνο, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να βγάζουν νόημα οι προτάσεις της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία να προσδιορίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά το συνολικό πλαίσιο πρέπει να βγάζει νόημα», ειπε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Δευτέρας, από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, η καγκελάριος της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, η Αθήνα «δεν έχει υποβάλει την τελική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει», προσθέτοντας παράλληλα ότι οι εταίροι περιμένουν την τελική εκδοχή των ελληνικών θέσεων και ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για σύγκλιση έκτακτου Eurogroup για τη χώρα μας.
Τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «δεν έχει επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος στο Brussels Group που θα οδηγήσει σε Εurogroup ώστε να ξεκλειδώσει η δόση προς την Ελλάδα». Παράλληλα ο κ. Σχοινάς επιβεβαιώνει την είδηση ότι η διαπραγμάτευση του Brussels Group μεταφέρεται στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Νωρίτερα η «Bild» με δημοσίευμά της σημείωνε ότι οι Έλληνες «κοροϊδεύουν τους Ευρωπαίους», η Süddeutsche Zeitung ότι η κυβέρνησή του Τσίπρα «θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση ήδη τον Απρίλιο» και η Tageszeitung ότι « σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι που αναμένουν οι περισσότεροι, τότε ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα πουλήσει το συμβιβασμό ως αποτέλεσμα μιας επιθετικής διαπραγματευτικής τακτικής καταφέρνοντας να συσπειρώσει έτσι το κόμμα του».
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, αποκάλυψε ότι η Ανγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στην καγκελαρία ζήτησε από τον κ. Τσίπρα τη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος εντός της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Brussels group παρουσιάζονται ρήγματα και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της συμβούλου του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαροφάκη, Έλενας Παναρίτη (η οποία μεταφέρει το “όχι” της κυβέρνησης σε υφεσιακά μέτρα) και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος είναι ο συνομιλητής που προτιμούν εταίροι και δανειστές.
Υπ. Οικονομικών: Αυτή είναι η λίστα
Την ωρα που η πλευρά των δανειστων διατείνεται  ότι δεν έχει λάβει την τελική λίστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διοχέτευσαν λίστα με μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί το 1,2% με πιθανότητα να φτάσει μέχρι το 1,5%, εάν τεθούν σε εφαρμοφή μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η Αθήνα εκτιμά ότι θα έχει έσοδα:
- 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού

-
 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ

-
 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες

-
 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

-
 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

-
 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας

-
 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

-
 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων

-
 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα
Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ για το 2016 αναμένεται στο 2,9%.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για έσοδα 3,7 δισ. βασίζονται στην υπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αναβάλλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις, θα επαναφέρει την 13η σύνταξη για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας και θα διατηρήσει τις παρούσες προϋποθέσεις για την λήψη του ΕΚΑΣ, με συνολικό αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο περίπου στο 1 δισ. 
Ιδιωτικοποιήσεις
Η κυβέρνηση αναθεωρεί το στόχο για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο1,5 δισ. ευρώ για το 2015, δηλαδή 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα 2,2 που υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ρόλο κλειδί έχει τολιμάνι του Πειραιά, η άδεια ιπποδρομιακού στοιχήματος (ΟΔΙΕ) και τα περιφερειακά αεροδρόμια
Δομικές μεταρρυθμίσεις
• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
• Μπλοκάρισμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
• Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων
• Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
 
Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την υιοθέτηση μέτρων που έμειναν στα συρτάρια και σχετίζονται με προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών. 
Στο τραπέζι βρίσκεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών στο δημόσιο τομέα. 
Τέλος, η κυβέρνηση επιθυμεί να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.

Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (
EIB) αλλά και να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.