Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Με τη γραβάτα Δραγασάκη στις Βρυξέλλες, υπό την σκιά του μπάρμπα Σαμ ‒ Σεβασμός στη συμφωνία της 20 Φλεβάρη -στο κεφάλαιο- με τον λαό χαμένο από χέρι

Δημοσίευση: Πέμ, 19/03/2015 - 09:15
Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εταίρους της για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, στο φόντο των οξυμένων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση για την Ελλάδα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ανησυχεί για την κατάσταση με την Ελλάδα. Μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως 
δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έγινε κατά τις τελευταίες ημέρες στις τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ο χρόνος λιγοστεύει στο θέμα της Ελλάδας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση (του χρέους), αλλά το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και της πρόσβασης στις αγορές», είπε.
«Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην ΕΕ. Μια αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης, ή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, του υπολοίπου της ΕΕ», τόνισε από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ
Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εκδηλώθηκε παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και συζήτησαν για την Ουκρανία και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην τηλεφωνική συνομιλία
«εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».
Ρευστότητα για τις ανάγκες του κεφαλαίου
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζητάει από τους εταίρους της να ενισχύσουν τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει απρόσκοπτα τα δάνεια προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το αστικό κράτος να εξυπηρετήσει τις υπόλοιπες ανάγκες του.
Σε αυτά τα παζάρια, η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη και κατηγορεί τα «τεχνικά» κλιμάκια ότι παραβιάζουν αυτήν τη συμφωνία, με το να ζητάνε την εφαρμογή μέτρων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Βέβαια, η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη δεν καταργεί κανένα αντιλαϊκό μέτρο και παράλληλα προβλέπει την εφαρμογή νέων αναδιαρθρώσεων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Οι ελληνικές αρχές
«δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η συμφωνία. Επίσης προβλέπει ότι «οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως». 
Δραγασάκης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπονόησε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό. 
«Είναι αλήθεια ότι έχουμε πρόβλημα να ξεμείνουμε από ρευστό. Πώς να μη συνέβαινε αυτό, από τη στιγμή που από τον Αύγουστο του 2014 δεν έχουμε πάρει καμιά δόση από τους θεσμούς, αλλά εμείς πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας», ανέφερε σε συνέντευξη στον «Alpha».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Τετάρτη να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το όριο στα 69,8 δισ. ευρώ.
902

Επισημάνσεις, τίτλος, φωτό: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.