Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Τελεσίγραφο έως την Παρασκευή για αίτημα παράτασης (VIDEO)

Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας να ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος έδωσε το Eurogroup προς την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από ένταση σε σημείο ρήξης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εταίρους.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, είπε ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να επιλέξει εάν θέλει την επιμήκυνση του υπάρχοντος προγράμματος κάνοντας χρήση της ρήτρας ευελιξίας.

Όπως είπε, στην Αθήνα

"μπορούμε να δώσουμε μία εβδομάδα, αλλά αυτό είναι όλο".

Ο επικεφαλής του
Eurogroup είπε ότι η βάση κάθε συζήτησης είναι το παρόν πρόγραμμα, το οποίο περιέχει και χρήματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι άκουσε πολύ προσεκτικά τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, που ζητεί γέφυρα, για να σημειώσει ότι
 

"πρόκειται επί της ουσίας το ίδιο πράγμα με άλλες λέξεις".
"Η επέκταση είναι ντε φάκτο μία γέφυρα", επισήμανε και είναι "ντε φάκτο στο σωστό δρόμο".
Και πρόσθεσε: "Πρέπει να υπάρχει δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί το πρόγραμμα".

Νωρίτερα υπογράμμισε την απογοήτευση των υπουργών από την έκβαση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο καθώς
"ακόμα δεν έχουμε βρει κοινό σημείο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές και τις αναπροσαρμογές για τα περαιτέρω βήματα. Στη συνάντηση που είχαμε για το 70-30% συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα. Η γενικότερη αίσθηση είναι πως η καλύτερη λύση θα ήταν η παράταση του προγράμματος".
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι θα μπορούσε να γίνει αντικατάσταση κάποιων μέτρων, "αλλά χρειαζόμαστε μια σειρά από δεσμεύσεις".

"Είμαστε ανοικτοί στην ευελιξία αλλά όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες. Να μην υπάρχει ανάκληση μέτρων παρά μόνο αν υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση και συμφωνία των θεσμικών οργάνων", τόνισε.
Και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θα ζητήσει. Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση όσον αφορά στις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών. Την εβδομάδα αυτή μπορούμε να την αξιοποιήσουμε αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει επέκταση και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα".
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί είπε:
"Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από επέκταση του προγράμματος- όποιος είναι μέλος της ευρωζώνης πρέπει να σέβεται και τους κανόνες".
"Πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι. Έτσι θα βρούμε λύση", πρόσθεσε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι εάν η Ελλάδα ζητήσει παράταση και δεσμευτεί στην τήρηση του υπάρχοντος προγράμματος, τότε μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί.
"Αλλά εάν δεν γίνει έτσι, οι εκταμιεύσεις δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν και δεν θα διεξαχθούν συζητήσεις αναφορικά με νέα όρια και προϋποθέσεις", τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ρήξη στη συνεδρίαση

Μέσα σε ένα κλίμα ρήξης και αδιεξόδου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του
Eurogroup, για την οποία είχε προεξοφληθεί ότι δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Στη συνεδρίαση ετέθη από τον Γ. Ντάισελμπλουμ ως βάση συζήτησης ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει.

Το σχέδιο αυτό πρότεινε στην Αθήνα να ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος και να δεσμευθεί ότι για έξι μήνες θα συνέχιζε το παρόν μνημόνιο με τεχνική παράταση, μέχρι να μπει σε εφαρμογή η νέα συμφωνία.

Το Μαξίμου, και ενώ η συνεδρίαση εξελισσόταν, προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση με την οποία απέρριπτε το σχέδιο:

"Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη. Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα".
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η πρόταση που θορύβησε περισσότερο την κυβέρνηση ήταν:
"Οι ελληνικές αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα".
Σύμφωνα με τις πηγές, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι
"η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε χρονική γέφυρα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup προκειμένου να εργαστούν επί διευθετήσεων που θα ακολουθούσαν. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο σε αυτή τη νέα διευθέτηση. Το Eurogroup εμφανίζεται με θετική διάθεση έναντι παρόμοιας αίτησης από τις ελληνικές αρχές".
Στο ίδιο κείμενο που απορρίφθηκε, υπογραμμίζεται ότι 
"οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεσή μας είναι να κάνουμε χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές παρείχαν δέσμευση να απόσχουν από μονομερείς δράσεις και να εργαστούν σε στενό συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους κυρίως στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων".
Έτερες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε ήταν του Β. Σόιμπλε, ενώ έγινε λόγος για προσπάθεια απαξίωσης του Γ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το
Bloomberg η συνεδρίαση διακόπηκε για 15 λεπτά, ξανάρχισε και λίγη ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει νέα συνεδρίαση την Παρασκευή.
Ο δημοσιογράφος Joseph Weisenthal ανάρτησε νωρίτερα σε tweet την πληροφορία ότι η συνεδρίαση του Eurogroup "πάγωσε" και εξελίσσονται διαβουλεύσεις.
Το κείμενο που απέρριψε η Αθήνα



Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση

Το αρνητικό κλίμα για την ελληνική πλευρά φάνηκε ξεκάθαρα στις δηλώσεις των υπουργών κατά την προσέλευση τους.

"Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και πρόσθεσε: "Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί". Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα ζούσε επί σειρά ετών πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα χωρίς εγγυήσεις. "Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν με έκαναν πιο αισιόδοξο. Φαίνεται να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα", είπε. "Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε, προφανώς".
Νωρίτερα, ο Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την Αθήνα πως συμπεριφέρεται ανεύθυνα.
Χωρίς δηλώσεις εισήλθαν στον χώρο του Συμβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως έγινε γνωστό, οι δυο τους είχαν 15λεπτη συνάντηση ενόψει του Eurogroup, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.

"Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, είναι οι αρχές επί των οποίων θα εργαστούμε, με τη βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της", δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στην ανάγκη η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος επέμεινε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
"Η καλή λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος", τόνισε για να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια άμβλυνση των πολιτικών λιτότητας και μια νέα συμφωνία για το χρέος, αλλά κάλεσε την Ελλάδα να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα ώστε να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω συνομιλίες.

Σκληρή στάση και από τον ισπανό ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γίδος: "Τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν στο 100%".

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι δεν προσδοκά τίποτα από τη συνεδρίαση του
Eurogroup. Ανέφερε δε ότι θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. "Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες", είπε. Ο ίδιος άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. "Η Ελλάδα μοιάζει να είναι ακόμα σε κατάσταση εκλογών κι όχι σε κατάσταση δουλειάς".

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούνα ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια.

Ο λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ Πιερ Γκραμένια δήλωσε: Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές, τίποτε δεν έχει τεθεί επί τάπητος ακόμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα περιέγραψε τη συνεδρίαση του
Eurogroup ως αβέβαιη, δηλώνοντας ότι θεωρεί πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι "ακόμη χειρότερη από ό,τι αναμενόταν".

"Η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις. Τόνισε ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κάθε πλευρά και πρόσθεσε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε: 
WSJ: Συμφωνία και με το 50% του Μνημονίου


 
Twitter#Eurogroup

Απαισιοδοξία στην Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ωστόσο ότι "κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα".
Σύμφωνα με ανεπίσημη κυβερνητική ενημέρωση, μετά τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που ολοκλήρωσαν την αποστολή που τους ανατέθηκε, να αναζητήσουν δηλαδή συγκλίσεις και αποκλίσεις και να τις καταγράψουν, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων.

Γίνεται λόγος για "δύσκολη διαπραγμάτευση" και για "αγώνα αντοχής" που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία.

Η ελληνική πλευρά, όπως τονίζεται, από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του.

Επιφυλακτικός ο Σόιμπλε
 

Σκληρή απάντηση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών που εξέφρασε τη λύπη του για τους Έλληνες, όπως ανέφερε και χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι "το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό".

"Λυπάμαι για τους Έλληνες" είχε δηλώσει νωρίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε "χάσιμο χρόνου".
Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων.
"Δεν επιμένουν σε παράταση"
Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν επιμένουν πλέον στην απαίτησή τους να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους.
Αντί της επέκτασης του προγράμματος, θα μπορούσαν πιστώσεις διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων να μεταφερθούν από το παλιό στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, συνεχίζει το δημοσίευμα, ώστε η Αθήνα να έχει, τουλάχιστον θεωρητικά, τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί εκ νέου τους όρους. 
WSJ: Συμφωνία και με το 50% του Μνημονίου 

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.
"Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών", αναφέρεται.
Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του.

Συμβιβαστικός ο Σαπέν

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας 
Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι η άκαμπτη στάση της Γερμανίας ως προς το ζήτημα του χρέους είναι ορθή από κάποια άποψη, αλλά και ότι η Eυρωζώνη οφείλει να σεβασθεί την αλλαγή κυβέρνησης.

"Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών. Πρέπει να σεβασθούν αυτές τις συμφωνίες ανεξαρτήτως της αλλαγής κυβέρνησης. Αλλά οι Έλληνες λένε, και σωστά, τούς υποστηρίζω, έχουμε μόλις αλλάξει κυβέρνηση, κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να κάνουμε τα πάντα όπως πριν" ανέφερε και πρόσθεσε: "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσουμε από κοινού".
Στα... κάγκελα η Αυστρία κατά της Μέρκελ

"Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο και στους Έλληνες πρέπει να δοθεί μια έντιμη ευκαιρία, και αυτό το έχει επισημάνει ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν" τονίζει ο επικεφαλής της KO του ηγούμενου του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία, Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέας Σίντερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή Der Standard.
Επισημαίνει ότι η πολιτική λιτότητας "της μάρκας Μέρκελ", από την οποία πλήττεται ολόκληρος ο ευρωπαϊκός χώρος, απειλεί την οικονομική ανάπτυξη, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ, όπου γίνονται επενδύσεις, έχουν μια υψηλή οικονομική ανάπτυξη.

Αποκαλύψεις για το "ναυάγιο"

Τα τρία κείμενα- "ντοκουμέντα" που έπεσαν στο τραπέζι της κρίσιμης συνεδρίασης του
Eurogroup την περασμένη Τετάρτη και περιείχαν την προκλητική για την ελληνική πλευρά λέξη "παράταση", με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος, αποκαλύπτει το Έθνος.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές εκδοχές που ωστόσο καταλήγουν σε έναν κοινό παρονομαστή, καθώς σε όλα τα προσχέδια υπήρχε η φράση "παράταση του τρέχοντος προγράμματος".


Συλλαλητήρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο νέο συλλαλητήριο υπέρ τις διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης.
 

Η σκληρή διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης γνωρίζει μεγάλη στήριξη από τους πολίτες, που κατέκλυσαν την Κυριακή τις πλατείες σε όλη την Ελλάδα με το σύνθημα "
δεν φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε". Την ίδια εικόνα δίνουν και οι δημοσκοπήσεις με οκτώ στους δέκα να στηρίζουν την διαπραγμάτευση κατά της λιτότητας.

Κύμα συμπαράστασης εκδηλώνεται και στο εξωτερικό.

Μέσω
Facebook γίνεται νέα έκκληση για συγκεντρώσεις του κόσμου το απόγευμα.
Σημειώνεται πως η προηγούμενη συνεδρίαση, της Τετάρτης, κατέληξε σε "ναυάγιο" καθώς η ελληνική πλευρά, αρνήθηκε να δεχτεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Ρεπορτάζ του
RT και του Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.