Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Κυβέρνηση - ΕΕ: Να δεις τι σου 'χω για μετά (τις πλατείες)


Κυβέρνηση - ΕΕ: «Ψήνουν» νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα
Δημοσίευση: Κυρ, 15/02/2015 - 20:06
Πεισμένος ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα, έστω και αν μια τέτοια κατάληξη ίσως να μην υπάρξει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά να απαιτήσει περισσότερο χρόνο, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.
«Υπάρχει διάθεση κι απ' τις δύο πλευρές για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας»,
σημειώνει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας έτσι ‒και σε συνδυασμό με όλες τις προηγούμενες αναφορές του για αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων και των δεσμεύσεων του αντιλαϊκού προγράμματος που «τρέχει»‒ το αντιλαϊκό περιεχόμενο που θα έχει και η νέα συμφωνία.
Προσθέτει, εξάλλου, πως
«έχουμε ήδη συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα», ενώ σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ ‒που «γέννησε» τα μνημόνια στο πλαίσιο της φιλομονοπωλιακής της στρατηγικής‒ συμπληρώνει πως είναι «ανοιχτοί στις καλές ιδέες των ομολόγων μας και πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες!»
Διαβεβαιώνει πως
η κυβέρνηση σέβεται τους κανόνες της ΕΕ, αλλά δεν θα δεχτεί πολιτικές που «έρχονται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό συμφέρον», όπως λέει, προσπερνώντας το συμφέρον του λαού, που σε κάθε περίπτωση είναι προγραμμένο.
Σε ό,τι αφορά στα σημεία συμφωνίας που καταγράφονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, αυτά φαίνεται να είναι η φοροδιαφυγή, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος.
Αποκαλυπτικός είναι ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών όταν αναφέρεται και στις υποτιθέμενες διαφορές.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις δηλώνει:
«Θέλουμε να περάσουμε απ' τη λογική εκποίησης σε εξευτελιστικές τιμές στη λογική της ανάπτυξής τους, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ξένους επενδυτές»,
υιοθετεί δηλαδή τη λογική του «βαφτίζω το κρέας ψάρι» και στην ουσία προκρίνει τις ιδιωτικοποιήσεις με άλλους όρους (ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους κτλ.).
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, κομπάζει πως οι προτάσεις της κυβέρνησης... ξεπερνούν το υφιστάμενο πρόγραμμα.
«Θεωρούμε ότι για τα συμφωνηθέντα, όσο αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, τις ροές αποπληρωμών του χρέους και τον τρόπο με τον οποίο διασυνδέεται η δημοσιονομική πολιτική με τις επενδύσεις και τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολό του, οι απόψεις της κυβέρνησης υπερβαίνουν το υπάρχον πρόγραμμα (...) Δεν βλέπουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή ξεχωριστά απ' την ανθρωπιστική κρίση», σημειώνει, ομολογώντας ότι ακόμα και τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια που υπόσχονται, θα βρίσκονται υπό τη δαμόκλεια σπάθη της δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρκώς υπό αίρεση.
Απ' τα λεγόμενα του Γ. Βαρουφάκη και τις πληροφορίες που φτάνουν στον Τύπο, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών και τα προς επίλυση ζητήματα για την ελληνική κυβέρνηση έχουν να κάνουν
  • αφενός με την εξασφάλιση όσο γίνεται μεγαλύτερης δυνατότητας κρατικής στήριξης των εγχώριων ομίλων (πχ. με τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα) και
  • αφετέρου με τη διαχείριση της παρουσίασης της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα εκκινούν απ' την κυβερνητική αποδοχή του 70% του μνημονίου και επικεντρώνονται στο να επιλεγούν τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις πάνω στα οποία θα δεσμευτεί η κυβέρνηση και θα αποτελέσουν τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα - γέφυρα να έχει εξάμηνη διάρκεια προκειμένου να καλύψει και χρηματοδοτικές ανάγκες που θα ενσκήψουν το καλοκαίρι.
Κύκλοι της τρόικας δηλώνουν πως όσα μέτρα εισηγείται η κυβέρνηση αλλά δεν είναι συμβατά με το υπάρχον πρόγραμμα θα απορριφθούν, ενώ για όσα έχουν δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα, δηλαδή αντικατάσταση του ενός αντιλαϊκού μέτρου με ένα άλλο.
Σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, η αλλαγή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ήδη υπάρχει υστέρηση που δεν μπορεί να καλυφθεί, δεδομένης της κακής πορείας των κρατικών εσόδων και των δυσμενών εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης.
Για το λόγο αυτό στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης φημολογείται πως θα είναι νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών του λαού από τα «μνημονιακά» χαράτσια ‒φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μάλιστα ανέφεραν ότι ενδέχεται να έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος»...‒ με την ελπίδα να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, αυτές θα τεθούν στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας προς έγκριση και στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο για την ελληνική Βουλή.
Επισημάνσεις, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.