Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Λευκορωσία: «Οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στην Ουκρανία υπέγραψαν το Κίεβο και οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες ‒ Η συμφωνία του Μινσκ ‒ ΚΚΕ: Οι συμβιβασμοί δεν εξασφαλίζουν ειρήνη στο σύστημα που γεννά πολέμους Παραμένουν ενεργές οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και την ένοπλη αντιπαράθεση

Λευκορωσία: «Οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στην Ουκρανία υπέγραψαν το Κίεβο και οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες
Δημοσίευση: Πέμ, 12/02/2015 - 14:07
Το Κίεβο και οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες υπέγραψαν οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν χωριστά οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
«Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας.
«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Άγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε: «Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα», προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φλεβάρη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται δέσμευση για την απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας. Ακόμα, η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, ωστόσο ορισμένα θέματα μένει να επιλυθούν ως προς αυτό το σημείο. 

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση του συνόλου των αιχμαλώτων. Ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο θα επιβάλει τον έλεγχό του επί των διεθνών συνόρων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας δεσμεύθηκαν ως προς το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, συμφώνησαν στην πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.
Η συμφωνία δεν είναι συνολική και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου
Η συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης προσφέρει ελπίδες για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φλεβάρη και στη συνέχεια για την απόσυρση των βαρέων όπλων, δήλωσε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.
Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία
«δεν είναι συνολική» και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας. «Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός ...ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ.
902

 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Λευκορωσίας μετά τη συνάντηση (πηγή: ΑΡ)
Οι συμβιβασμοί δεν εξασφαλίζουν ειρήνη στο σύστημα που γεννά πολέμους
Παραμένουν ενεργές οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και την ένοπλη αντιπαράθεση
αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συμφωνία ειρήνευσης στη Νοτιοανατολική Ουκρανία:
«Η συμφωνία ειρήνευσης για τη Νοτιοανατολική Ουκρανία, στην οποία κατέληξαν μετά από μαραθώνιες συνομιλίες οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Βίκτορ Ποροσένκο, της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, περιέχει το στοιχείο ενός προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ των δυνάμεων που συγκρούστηκαν με αιματηρό τρόπο στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοποίησης αυτής της συμφωνίας (και του σχετικού συμβιβασμού). Υπάρχουν, επίσης, πολλά κρίσιμα σημεία που δεν διευκρινίζονται από το πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι παραμένουν ενεργές, στον έναν ή άλλο βαθμό, όλες εκείνες οι αιτίες, που οδήγησαν στην κρίση και στην ένοπλη αντιπαράθεση, όπως είναι η διαπάλη για τον έλεγχο των μεριδίων των αγορών, για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου και των δρόμων της Ενέργειας. Παραμένουν τα αποτελέσματα της απροκάλυπτης επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, όπως είναι η ύπαρξη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που έχει και τη στήριξη φασιστικών δυνάμεων.
Είναι, λοιπόν, πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Οι συμβιβασμοί και οι συμφωνίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στους λαούς, όσο παραμένει το ίδιο το σύστημα που γεννάει τους ανταγωνισμούς, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους».
902

Η συμφωνία του Μινσκ
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία - συμβιβασμός στα 13 σημεία της.
1. Την άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με έναρξη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 15/2.
2. Την απόσυρση όλων των βαρέων όπλων από τις δύο πλευρές σε ίσες αποστάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων για τα συστήματα πυροβολικού διαμετρήματος 100 mm, 70 χιλιόμετρα για εκτοξευτήρες ρουκετών, και 140 χιλιομέτρων για βαρύ πυροβολικό. Η απόσυρση θα αρχίσει τη δεύτερη μέρα μετά την κατάπαυση πυρός και θα ολοκληρωθεί σε 14 μέρες.
3. Θα επιβλέπει την απόσυρση ο ΟΑΣΕ, με χρήση όλων των αναγκαίων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα ραντάρ κ.λπ.
4. Την πρώτη μέρα μετά την αποχώρηση, θα ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τις λεπτομέρειες της διενέργειας τοπικών εκλογών, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία και το νόμο της Ουκρανίας «σχετικά με την προσωρινή διαταγή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», καθώς και τη μελλοντική λειτουργία των εν λόγω περιοχών.
5. Την παροχή χάριτος και αμνηστίας με την ψήφιση ενός νόμου που απαγορεύει τη δίωξη και την τιμωρία των προσώπων σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
6. Την ανταλλαγή όλων των κρατουμένων.
7. Την παροχή ασφαλούς πρόσβασης, παράδοση, αποθήκευση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους απόρους βάσει ενός διεθνούς μηχανισμού.
8. Τον καθορισμό των λεπτομερειών για την πλήρη αποκατάσταση των κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μεταβιβάσεων, όπως οι συντάξεις και άλλες πληρωμές (εισπράξεις και έσοδα, η έγκαιρη πληρωμή όλων των λογαριασμών κοινής ωφελείας, η ανανέωση της φορολογίας εντός του νομικού πλαισίου της Ουκρανίας). Για το σκοπό αυτό, η Ουκρανία θα επανακτήσει τον έλεγχο σε τμήμα του τραπεζικού συστήματός της στις περιοχές, που πλήττονται από συγκρούσεις, και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει διεθνής μηχανισμός για τη διευκόλυνση αυτών των μεταφορών.
9. Μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών, με βάση τον ουκρανικό νόμο και τη συνταγματική μεταρρύθμιση, έως το τέλος του 2015 το ουκρανικό κράτος επανακτά τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα σε ολόκληρη τη ζώνη των συγκρούσεων.
10. Την αποχώρηση όλων των ξένων ενόπλων δυνάμεων, στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και μισθοφόρων από το έδαφος της Ουκρανίας υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ. Ο αφοπλισμός όλων των παράνομων ομάδων.
11. Συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2015. Ενα νέο σύνταγμα, που ως βασικό στοιχείο θα έχει την αποκέντρωση (λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των επιμέρους περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των περιοχών αυτών, καθώς και την έγκριση του νόμου για το ειδικό καθεστώς τους και των σχέσεων με τη Ρωσία.
12. Βάσει του νόμου της Ουκρανίας «σχετικά με την προσωρινή διαταγή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» όσον αφορά τις τοπικές εκλογές, θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί με τις επιμέρους περιοχές του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ στο πλαίσιο της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα του ΟΑΣΕ.
13. Να υπάρξει περαιτέρω επαφή για σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας για την εφαρμογή των σχετικών πτυχών της συμφωνίας.
Σε αυτά τα 13 σημεία που βέβαια είναι φανερό ότι επιδέχονται πολλών ερμηνειών (π.χ. ποιες ακριβώς είναι οι «ένοπλες παράνομες ομάδες») υπάρχει και μια σημείωση που αναφέρει ότι ο νόμος για την «τοπική αυτοδιοίκηση σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» εξασφαλίζει:
Απαλλαγή από την τιμωρία, την παρενόχληση και τις διακρίσεις των ατόμων που συνδέονται με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις περιοχές, το δικαίωμα της γλώσσας, συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία στο διορισμό των επικεφαλής των εισαγγελέων και των δικαστηρίων, δυνατότητα των κεντρικών εκτελεστικών αρχών να συνάπτουν με τις αρμόδιες τοπικές αρχές μια συμφωνία σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, το κράτος θα στηρίξει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των επιμέρους περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση για διασυνοριακή συνεργασία σε επιλεγμένες περιοχές και τη Ρώσικη Ομοσπονδία, δημιουργία των μονάδων πολιτοφυλακής των πολιτών για τη διατήρηση της δημόσια τάξης, δηλαδή ένα είδος τοπικής αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.