Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Μέση Ανατολή: Οι τζιχαντιστές και η τράπουλα των μονοπωλίων

Το Ισραήλ συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν στα Σύνορα με το Λίβανο και την Συρία
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ

Όξυνση και διεύρυνση εστιών έντασης με αφορμή τους τζιχαντιστές

Ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα πάνω από τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου - Συρίας έπειτα από την επίθεση αντιποίνων για παλιότερη ισραηλινή επίθεση, που εξαπέλυσαν την περασμένη Τρίτη μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» έναντι Ισραηλινών στρατιωτών στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) Υψίπεδα του Γκολάν, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων εφτά.
Την ίδια στιγμή, η τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών μισθοφόρων του Ισλαμικού Κράτους - δημιούργημα των ιμπεριαλιστών - στην περιοχή, πολλαπλασιάζει τις εστίες κρίσεων και έντασης στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας πάτημα και αφορμή σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να δυναμιτίσουν το κλίμα για να ξαναμοιράσουν την «τράπουλα», προωθώντας ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.
Κάτι που βρίσκει, ανάλογα, απόλυτη εφαρμογή και στην περίπτωση της μακρινότερης Νιγηρίας όπου η εκεί εγκληματική δράση των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» δημιουργεί πρόσχημα για την επικείμενη ανάπτυξη στρατιάς περίπου 7.500 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης, ανοίγοντας παράλληλα και την όρεξη δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με πρώτες τις ΗΠΑ, να βάλουν χέρι στην περιοχή και σε στρατιωτικό επίπεδο «προσφέροντας» τάχα «βοήθεια»...
Η νέα σημαντική αύξηση της έντασης στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ σημειώθηκε εννιά μέρες μετά την γκανγκστερική επίθεση ισραηλινών βομβαρδιστικών στις 18 Γενάρη σε κομβόι οχημάτων της «Χεζμπολάχ» και του Ιράν στην επαρχία Κουνέιτρα της νότιας Συρίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο νεαρός διοικητής της «Χεζμπολάχ», Τζιχάντ Μουγκνίγιε (γιος του ιστορικού στρατιωτικού ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Ιμάντ Μουγκνίγιε που δολοφονήθηκε από τους Ισραηλινούς το 2008) και ο Ιρανός στρατηγός Μοχάμαντ Αλλαχντάντι.
Τα θύματα της επίθεσης εμφανίστηκαν από Ισραηλινούς ανώνυμους αξιωματούχους (που ουδέποτε ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για το βομβαρδισμό του κομβόι στις 18 Γενάρη) ως «απτή απόδειξη» της σύμπραξης ανάμεσα στις δυνάμεις της «Χεζμπολάχ» και του Ιράν με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.
Μάλιστα ρεπορτάζ ισραηλινών εφημερίδων, επικαλούμενα τις δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων, δικαιολόγησαν την επίθεση στην Κουνέιτρα λέγοντας πως ήθελαν να αποτρέψουν τη μεταφορά βαρέων όπλων από τη Συρία στο Λίβανο, για να αποφύγουν μελλοντικές επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» στο Ισραήλ...
Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, από την άλλη, κατήγγειλε την ισραηλινή επίθεση στη νότια Συρία, που δείχνει, όπως είπε, τη σχέση του ισραηλινού κράτους με τους τρομοκράτες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του Μετώπου Νούσρα.
Δίνοντας προ ημερών μία σπάνια συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό διεθνούς πολιτικής Foreign Affairs, ο Ασαντ κατήγγειλε τους Ισραηλινούς πως ουσιαστικά χρησιμοποιούν τους τζιχαντιστές ως όργανο για την ανατροπή της κυβέρνησής του και κατά του συριακού λαού. «Ποιος είπε ότι οι τζιχαντιστές δεν έχουν αεροπορική κάλυψη; Τους τη δίνουν οι Ισραηλινοί» είπε σε χαρακτηριστικό σημείο της συνέντευξής του στο περιοδικό, αναφερόμενος στις γκανγκστερικές επιθέσεις που πραγματοποιούν κατά διαστήματα οι Ισραηλινοί, συνήθως, όπως παρατήρησε, «μετά από επιτυχείς επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών» στη νότια Συρία.
Μήνυμα από την «Χεζμπολάχ»
Το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι εάν αυτή η αύξηση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου - Συρίας μπορεί να κλιμακωθεί άμεσα και να οδηγήσει σε πιο καταστρεπτική εκδοχή του ισραηλινο-λιβανέζικου πολέμου των 34 ημερών το καλοκαίρι του 2006.
Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Χασάν Νασράλα, σε προχτεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, υποστήριξε ότι η οργάνωσή του δεν επιθυμεί ένα νέο πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά δεν τον φοβάται κιόλας. «Η "Χεζμπολάχ" έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση... Μας δοκιμάσατε το 2006. Μην το ξανακάνετε», τόνισε ο Νασράλα, καταγγέλλοντας το Ισραήλ ότι «κινείται ελεύθερα στο Λίβανο και στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής δίχως οι Αραβες να του θέτουν όρια» και ότι «επωφελήθηκε από την ατμόσφαιρα στις αραβικές χώρες» για να εξαπολύσει την επίθεση στην Κουνέιτρα.
Ο ίδιος προειδοποίησε ακόμη ότι η οργάνωσή του δεν θα ακολουθήσει τους έως τώρα κανόνες εμπλοκής με το Ισραήλ και ότι θα το θεωρήσει υπεύθυνο για τη δολοφονία άλλων ηγετών ή μαχητών της «Χεζμπολάχ», για να καταλήξει σημειώνοντας: «Έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε όποιον τόπο και χρόνο θεωρήσουμε κατάλληλο».
Η ισραηλινή πλευρά από την άλλη, αμέσως μετά την επίθεση της Τρίτης, ενίσχυσε τα ήδη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη μεθόριο με το Λίβανο, πυκνώνοντας τις περιπολίες Ισραηλινών στρατιωτών και εξαπολύοντας μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου του Λιβάνου, με χαμηλές πτήσεις ισραηλινών μαχητικών πάνω από μεθοριακά χωριά.
Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά τις γνωστές απειλές έναντι των γειτόνων της, υποστηρίζοντας ότι «όσοι προσπαθούν να προκαλέσουν το Ισραήλ θα ανακαλύψουν ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με δύναμη... Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά, θα καούν!»
Για μία ακόμη φορά προειδοποίησε τις κυβερνήσεις Συρίας και Λιβάνου πως «είναι υπεύθυνες για οτιδήποτε συμβαίνει στο έδαφός τους» και δη «κοντά στα σύνορά τους με το Ισραήλ...». Επιπλέον προειδοποίησε με τη λήψη «ισχυρής και υπεύθυνης δράσης» και κατά του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι «μέσω της "Χεζμπολάχ" επιχειρεί τη δημιουργία ενός επιπρόσθετου τρομοκρατικού μετώπου από τα Υψίπεδα του Γκολάν».
«Αντιπαράθεση» ωστόσο παρατηρήθηκε ανάμεσα σε δύο από τους κεντρικούς υπουργούς της κυβέρνησής του.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα «Yisrael Beiteinu» («Το Ισραήλ είναι το σπίτι μας») πρότεινε τη λήψη «δυσανάλογης απάντησης που θα συντρίψει την τρομοκρατία», δηλαδή την εξαπόλυση μίας επίθεσης σε βάρος του Λιβάνου, ανάλογη με αυτή του 2006 (μολονότι τότε οι Ισραηλινοί τα βρήκαν δύσκολα), υποστηρίζοντας ότι εάν οι ισραηλινές αρχές αγνοήσουν την επίθεση της 28ης Γενάρη, τότε θα είναι σαν να υποστηρίζουν «την ενίσχυση της οπλικής ικανότητας της Χεζμπολάχ» και την «εδραίωση της παρουσίας της στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου ώστε να μπορεί να επιτίθεται όποτε θελήσει».
Πιο ψύχραιμος εμφανίστηκε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μόσε Γιάαλον, που εκτίμησε ότι η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρεται για την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, αλλά ότι για κάθε ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει «σε κατάσταση επαγρύπνησης και έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη».
Ποια τάση θα επικρατήσει; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ιδιαίτερα κατά την παρούσα φάση, κατά την οποία το Ισραήλ ζει σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 17ης Μάρτη που θα γίνουν σε περίπου έξι βδομάδες.
Και πολύ περισσότερο, τώρα, που η απερχόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου και το σημερινό αστικό πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τις δυνάμεις του, παραπλανώντας με κάθε τρόπο τον ισραηλινό λαό ώστε να του αποσπάσει, και πάλι, την ψήφο.
Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπως η σημερινή, κατά την οποία ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος του ισραηλινού λαού δυσανασχετεί από τους συνεχείς πολέμους, τις συρράξεις και τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες, αλλά και τη φτώχεια που ροκανίζει την ποιότητα ζωής του 20% των περίπου 8.000.000 Ισραηλινών πολιτών.
Το μόνο βέβαιο είναι πως μία νέα ιμπεριαλιστική επίθεση από μέρους του Ισραήλ (ενώ δεν έχουν περάσει καλά-καλά ούτε έξι μήνες από τη φονική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας) θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους λαούς της περιοχής.
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - Κυριακή, 1/2/2015

Επισημάνσεις, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.