Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν: Οδοιπορικό με την Αλκυονίδα και το STUDIO από τα μονοπάτια του Τσε στα χνάρια του Άρη και της Εθνικής Αντίστασης ‒ Επίμετρο: Βίλμα Εσπίν (4 VIDEO - 101 ΦΩΤΟ)


«Το τίμημα της ισχύος - Η αυτοκρατορία του τρόμου».
Βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου στην Αλκυονίδα, στις 12/1/2015

***
 Θερμοπύλες, Μπλοκ 15, Καλογρέζα, Μακρονήσι, Γοργοπόταμος...
Λαμία: Ο και εκδότης του βιβλίου «Το τίμημα της ισχύος - Η αυτοκρατορία του τρόμου», Βελισσάριος Κοσσυβάκης της New Star (με τον Τσε), μπροστά στον έφιππο Άρη
Επισκεψη ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΣΠΙΝ
ΧΑΙΔΑΡΙ--ΜΠΛΟΚ 15
ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ 9-1-2015

Με τον Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, γιο του Ραούλ Κάστρο, που συνοδευόταν από τον Κουβανό Πρέσβη Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, συναντήθηκαν την Παρασκευή 9 Γενάρη, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος και η δημοτική αρχή της πόλης.
Καλοσωρίζοντάς τους, ο Μιχάλης Σελέκος αναφέρθηκε
«στη χαρά και στην ελπίδα που δίνει η Κούβα στους λαούς με τη Σοσιαλιστική της Επανάσταση, που παρ' όλες τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και στο εμπάργκο των ΗΠΑ, έμεινε αλύγιστη, οικοδομώντας υγεία, παιδεία, πρόνοια, συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας».
Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν με τον Μιχάλη Σελέκο
Τονίζοντας ότι
«η Κούβα είναι ο φάρος ελπίδας και για τον ελληνικό λαό, ο οποίος στάθηκε και στέκεται αλληλέγγυος στον κουβανικό λαό», ο δήμαρχος Χαϊδαρίου είπε: «Ως δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κούβας δεσμευόμαστε να γίνουν πολιτικές συζητήσεις για τα μηνύματα της Επανάστασης, καθώς και πολιτιστικές».
Από την πλευρά του, ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν τόνισε:
«Ευχαριστούμε πολύ το δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο και τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου για την πρόσκληση και για την όμορφη στιγμή εδώ στην πόλη. Για μας τους Κουβανούς ήταν μεγάλη έμπνευση και παραδειγματισμός η ελληνική ιστορία, η εθνική αντίσταση που μας έμαθε "να ζούμε". Οι Κουβανοί και οι Έλληνες έχουμε μεγάλες ομοιότητες.
Ήρθα στην Ελλάδα για να εξηγήσω πώς αντιμετωπίζουν οι Κουβανοί τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Για εμάς, είναι μια χαρμόσυνη μέρα, καθώς απελευθερώθηκαν οι τρεις Κουβανοί επαναστάτες από τις φυλακές των ΗΠΑ, ύστερα από αγώνα πολλών ετών.
Ευχαριστώ τους Έλληνες για την αγάπη και την αλληλεγγύη τους».

Τέλος, επισκέφτηκαν το ηρωικό αιματοβαμμένο μπλοκ 15 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου περιηγήθηκαν στο ιστορικό μνημείο, ενώ υπήρξε ξενάγηση στο χώρο, όπου ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν κατέθεσε λουλούδια και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους κομμουνιστές κρατούμενους από τους Γερμανούς.

902 από όπου και το βίντεο
Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Μιχάλης Σελέκος, Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, ο Έλληνας μεταφραστής, και ο Πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ



 

 











 


***
Eπίσκεψη του Αλεχάνδρο Κάστρο στο Δήμο Νέας Ιωνίας
Νέα Ιωνία. Στο Μνημείο του Μπλόκου
09 Ιανουάριος 2015
To Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, επισκέφτηκε ο Αλεχάνδρο Κάστρο Εσπίν, στα πλαίσια των επαφών του με φορείς και επισκέψεων σε χώρους με ιστορική σημασία.
Αρχικά ο κ. Κάστρο επισκέφτηκε το Μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας, όπου αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής το Δήμαρχο Ηρακλή Γκότση, τον ενημέρωσε για το ιστορικό της θυσίας 21 Ελλήνων και ενός Ιταλού αντιφασίστα στα μαύρα χρόνια της κατοχής. Το παρόν έδωσαν από το ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Σ. Παναγούλης και από το ΚΚΕ ο Π. Τσουκαλάς. Ακολούθως ο κ. Κάστρο κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο και με επιθυμία του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Δημαρχείο, όπου ο κ. Γκότσης ευχαριστώντας τον για την επίσκεψη τον ενημέρωσε ότι το Μπλόκο δεν ήταν ο μοναδικός φόρος αίματος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, κάνοντας συνολική αναφορά στο κίνημα της Αντίστασης.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πολλοί Ιωνιώτες έχουν πάρει μέρος σε μπριγάδες που πήγαν στην Κούβα, ενώ δήλωσε πως «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και χαιρόμαστε για τις επιτυχίες του λαού της Κούβας και ευχόμαστε να έχουν επιτυχία στους στόχους που έχουν βάλλει».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κάστρο, δήλωσε ότι Έλληνες και Κουβανοί μοιάζουν στο χαρακτήρα, ενώ τον άγγιξε πολύ η επίσκεψη στο χώρο του Μπλόκου. 
«Όσοι έφυγαν στον αγώνα, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κούβα, είτε αλλού, τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας», είπε χαρακτηριστικά. 
«Όπως είπε ο Ραούλ Κάστρο, ούτε οι ΗΠΑ θα αλλάξουν, αλλά ούτε και οι Κουβανοί», ανέφερε ο Αλεχάντρο Κάστρο για να συνεχίσει λέγοντας πως «θα δουλέψουμε σκληρά για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ του κουβανικού και του αμερικάνικου λαού. Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε μαζί με τους Έλληνες, μάθαμε πολλά από την ιστορία τους και τους χρωστάμε πολλά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην Κούβα με τον ίδιο ενθουσιασμό».

***

Eπίσκεψη του Αλεχάνδρο Κάστρο Εσπίν στη Λαμία















Επισκέφτηκε το καινοτομικό μουσείο Θερμοπυλών, τον Γοργοπόταμο, το Κάστρο της Λαμίας, το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ενώ συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Λαμίας Νίκο Σταυρογιάννη και τον περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη.
Ο Αλεχάνδρο Κάστρο παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή την ξενάγηση που του έκανε σε όλες τις ιστορικές περιοχές ο Νίκος Σταυρογιάννης και έμεινε ενθουσιασμένος. 

Πηγή - αναδημοσίευση: STAR Κεντρικής Ελλάδας με περισσότερες φωτο και βίντεο από την επίσκεψη, στην ιστοσελίδα του καναλιού.
***

Ο ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΣΠΙΝ
στο Ναύπλιο και Παλαμήδι









***

Στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ








  
***
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ








 


Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (ΠΕΚΑΜ) ιδρύθηκε το Φθινόπωρο του 1987. Τα ιδρυτικά μέλη της ΠΕΚΑΜ ήταν αγωνιστές και αγωνίστριες (στρατιώτες η πολιτικοί κρατούμενοι), που βασανίστηκαν στα τρομερά στρατόπεδα της Μακρονήσου την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.
Σκοποί της ΠΕΚΑΜ 
σύμφωνα με το καταστατικό της, μεταξύ άλλων είναι:
Η κατοχύρωση του ιστορικού - μνημειακού χαρακτήρα του στρατοπέδου της Μακρονήσου, η ανάδειξη και προστασία του με έργα και συμβατές με το χαρακτήρα του δραστηριότητες και η διατήρηση των χώρων εκείνων ώστε να αναδείχνεται ο τρόπος διαβίωσης και βασανισμού των κρατουμένων σ’ αυτό αγωνιστών.
Στη μνήμη του Τσε
Η διάδοση, η προβολή και εκλαΐκευση με όλα τα μέσα των δοκιμασιών και των θυσιών των αγωνιστών των στρατοπέδων της Μακρονήσου, για να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές σε πόσες θυσίες πρέπει να υποβληθεί ο λαός για να κατακτήσει τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.
Η επαφή, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του πνεύματος της αντίστασης κατά της βίας, υπό κάθε μορφή, για την ειρήνη, την προκοπή του τόπου, τη δημοκρατία και τη λευτεριά σε πανελλήνια πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.
Η λειτουργία, συντήρηση, διαχείριση και διοίκηση του παραχωρηθέντος από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσειακού χώρου στο κτίσμα της οδού Αγίων Ασωμάτων 31 το οποίο αφορά την ιστορία των στρατοπέδων της Μακρονήσου.
Στο μουσείο αυτό, θα συγκεντρωθούν όσα αντικείμενα υπάρχουν, που έχουν σχέση με τη ζωή των αγωνιστών της Μακρονήσου από ιστορικά βιβλία και φωτογραφίες μέχρι παντός είδους αντικείμενα, που θα κρατούν ζωντανά τα δεινά των πατριωτών και των ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία του λαού.
Διεύθυνση: Αγίων Ασωμάτων 31, 10553, Θησείο - Αθήνα
Τηλ: 210-3247820
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου
Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00 π.μ.-1 μ.μ. & Σάββατο-Κυριακή 11 π.μ-2 μ.μ.

***

Με τον Μίκη



 
***

ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema 9-1-2015
Από την παρουσίαση του βιβλίου








Ο Φώντας Λάδης (τρίτος από αριστρά)



Ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Νίκος Καρανδρέας



 

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, στον κινηματογράφο Studio new star art cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33 πλ. Αμερικής) την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, στις 7μμ.
Μίλησαν ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Νίκος Καρανδρέας και ο Αλεχάντρο Κάστρο.
Προβλήθηκε η ταινία Kangamba για τη διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας στην Αγκόλα, στην οποία συμμετείχε ως εθελοντής ο Αλεχάντρο Κάστρο.
Ακούστηκαν τραγούδια για τη διεθνή αλληλεγγύη σε ποίηση του Φώντα Λάδη και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.
Στο πιάνο ο Γιώργος Κομπογιάννης. Τραγουδούν η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Δημήτρης Κάσσαρης.
Πηγή φωτό: velissarios kossivakis

***
Επίμετρο

Βίλμα Εσπίν

(7 Απρ. 1930 – 18 Ιουν. 2007)

Η Βίλμα Εσπίν Γκούλιος, ηγετική μορφή του αντάρτικου και της Κουβανικής Επανάστασης, εξέχουσα φυσιογνωμία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και συντρόφισσα στη ζωή του Ραούλ Κάστρο έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνη (18/7/2007). Κόμματα και κινήματα από όλες τις γωνιές της Γης, εκατομμύρια προοδευτικοί πολίτες του κόσμου, άνδρες και γυναίκες, δάκρυσαν για το χαμό της Βίλμας, διατρανώνοντας την ίδια στιγμή την αλληλεγγύη τους στο νησί της Επανάστασης.

Η Βίλμα γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1930 στο Σαντιάγο της Κούβας από αστική οικογένεια. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα, κόρη διπλωμάτη και ο πατέρας της Κουβανός, στέλεχος της οινοπνευματοποιίας ρουμιού Bacardi. Υπήρξε από της πρώτες γυναίκες που σπούδασαν στη Κούβα. Σπούδασε με υποτροφία χημικός μηχανικός στο τεχνολογικό ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και προοριζόταν για λαμπρή καριέρα.

Με το πραξικόπημα του Μπατίστα το 1952 συμμετέχει στις διαμαρτυρίες που γίνονται από τις οργανώσεις των πανεπιστημίων.

Το 1956 γνωρίζει το Φρανκ Πάις ένα από τους πρώτους ηγέτες ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Ένα χρόνο μετά ο Πάις δολοφονείται από την αστυνομία σε μια διαμαρτυρία και έτσι αναλαμβάνει η Βίλμα την θέση του. Χρησιμοποιώντας το όνομα “γκεριγερα” (αντάρτισσα) γίνεται ένας βασικός υπόγειος σύνδεσμος ανάμεσα στον ηγέτη Φιντέλ και τους οπαδούς του στη Σιέρα Μαέστρα.

Το να δουλεύει μυστικά ήταν, σε περιπτώσεις, πιο επικίνδυνο και από τις εχθροπραξίες διότι βρισκόταν σε συνεχή έκθεση, φροντίζοντας τα ιατρικά θέματα, τα χρήματα και τα όπλα που στέλνονταν στους λόφους.

Το Σαντιάγο το 1958 γίνεται για αυτήν επικίνδυνο, έτσι ανεβαίνει στα βουνά με μια επαναστατική στρατιωτική ομάδα της οποίας ηγέτης ήταν ο νεότερος αδελφός του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο.

Ο Ραούλ ερωτεύτηκε τη νεαρή αντάρτισσα, η οποία είχε κάνει δέκα χρόνια χορό και κλασικό τραγούδι και τα βράδια τραγουδούσε στους καταυλισμούς των ανταρτών, γύρω από την φωτιά.

«Ήμουν 28 και δεν είχα γνωρίσει εραστή. Δεν με είχε αγγίξει κανείς. Ο Ραούλ λέει ότι τον μάγεψα με την φωνή μου», είχε αφηγηθεί το 1999. Με τον Ραούλ παντρεύτηκαν τέσσερις μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας του Μπατίστα, στις αρχές του 1959 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Μετά την επανάσταση, απόλυτα πιστή στη σοσιαλιστική προοπτική της Κούβας που καθοδηγούσε ο Φιντέλ, μπήκε στη μάχη για αποφασιστική βελτίωση της θέσης των γυναικών στην κουβανέζικη κοινωνία.

Στη δεκαετία του 1960 ίδρυσε την ομοσπονδία γυναικών Κούβας (FMC, Federacion de Mujeres Cubanas), και παρέμεινε πρόεδρος της μέχρι το θάνατο της.

Η Εσπίν δούλεψε με επιμονή, με πλατιά απήχηση και ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ομοσπονδία.

Οι Κουβανέζες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 64,7% των πτυχιούχων, το 66,4% των τεχνικών και των στελεχών της χώρας και το 36% της εθνικής συνέλευσης. Σήμερα η ομοσπονδία έχει 3,6 εκατομμύρια μέλη δηλαδή το 85% του γυναικείου πληθυσμού της Κούβας.

Με τις υπόλοιπες γυναίκες της ομοσπονδίας, η Βίλμα, ένας άνθρωπος με καλλιέργεια και ευρύτητα σκέψης, έφτανε πάντα στην καρδιά των προβλημάτων και φρόντιζε να προωθεί ουσιαστικές αλλαγές, που θα διαμόρφωναν θετικά τη νοοτροπία των ανδρών και γυναικών και θα δημιουργούσαν τον άνθρωπο νέου τύπου, που ονειρεύτηκαν οι επαναστάτες: Έναν άνθρωπο που μάχεται κάθε αδικία, οπουδήποτε στον κόσμο, έναν άνθρωπο χωρίς ιδιοτέλεια.

Η Εσπίν υπήρξε δεσπόζουσα μορφή του τελευταίου συνεδρίου γυναικών στην Αβάνα. Στην ομιλία της παραδέχτηκε ότι η παράδοση και οι αντιλήψεις αιώνων δεν μπορού να αλλάξου μέσα σε 30 ή 40 χρόνια, αλλά κάνει ότι μπορεί με τις συντρόφισσες της να αλλάξει την παραδοσιακή νοοτροπία ανδρών και γυναικών και να προωθηθούν περισσότερες γυναίκες στις υψηλές βαθμίδες κάθε ιεραρχίας.

Οι γυναίκες της Κούβας, παρά τις κατακτήσεις αντιμετωπίζουν δύσκολες μέρες. Στη διάρκεια της «ειδικής περιόδου» και της έντασης του εμπάργκο είδαν τα παιδιά τους να στερούνται φάρμακα και εμβόλια, τα μέλη της οικογένειας τους να μειώνουν την τροφή τους σημαντικά.

Η Βίλμα καλεί τις γυναίκες όλης της γης να γνωρίσουν τη ζωή των γυναικών που θυσιάζουν τα πάντα για την επιβίωση της χώρας τους. 
«Λαχταράμε, είπε, μια ολοκληρωμένη και αξιοπρεπή ζωή και θέλουν να μας τη στερήσουν. Τις συνέπειες τις υφίστανται ακόμα και τα μωρά μας, παρόλο που η παιδική θνησιμότητα είναι από τις μικρότερες στον κόσμο και κανένας παιδικός σταθμός δεν έκλεισε σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την Επανάσταση οι γυναίκες της Κούβας, που πάλεψαν στο βουνό και στον κάμπο, αλλά και ενάντια στα παραδοσιακά πρότυπα, αγωνίζονται να σώσουν τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού».
Κατακτήσεις που δεν ήταν λίγες, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του την υπανάπτυκτη κατάσταση της χώρας πριν την Επανάσταση αλλά και το σημερινό επίπεδο των άλλων λατινοαμερικανικών χωρών: δωρεάν εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφάλιση στέγης, προστασία του παιδιού, εξάλειψη της ανεργίας, εργασία για όλες τις γυναίκες, εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας στη βάση της ισότητας των δύο φύλων.

Εκτός από την αξιόλογη δράση της στην FMC, η Βίλμα Εσπίν Γκούλιος, υπήρξε μια από τις τρεις πρώτες γυναίκες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε μέλος του πολιτικού γραφείου.

Επίσης διετέλεσε βουλευτής, ενώ το 2003 φιλοξενήθηκε στην Κύπρο από το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ αφού άλλωστε ήταν ηγετική φυσιογνωμία του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος.

Η αντάρτισσα της Σιέρα Μαέστρα, έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιούνη σε ηλικία 77 ετών. 

Ο Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, «Γκράνμα», μέσα στα πολλά σημειώνει:
«Το παράδειγμά της είναι σήμερα πιο απαραίτητο από ποτέ. Θυσίασε όλη της τη ζωή στην πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών της Κούβας, όταν η πλειοψηφία από αυτές υπόκεινταν σε διακρίσεις όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, με ορισμένες τιμημένες επαναστατικές εξαιρέσεις».

Σύμφωνα με τις επιθυμίες της, η σορός της αποτεφρώθηκε και τάφηκε στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μαζί με τις σορούς άλλων επαναστατών με στρατιωτικές τιμές και υπό την παρουσία της οικογένειάς της.

Φλογερό σύμβολο της Επανάστασης, πιστή μέχρι τέλους στα ιδανικά του σοσιαλισμού, μια εξαιρετική γυναίκα που αγωνίστηκε για τις υψηλότερες ανθρωπιστικές αξίες, τη χειραφέτηση της γυναίκας και αφιέρωσε τη δημιουργικότητα και ολόκληρη τη ζωή της στον Κουβανικό λαό.

Το υπόδειγμα της γυναίκας-επαναστάτριας της Κούβας επιβεβαιώνει το Καρλ Μαρξ που έγραψε χαρακτηριστικά
«Όποιος σκαμπάζει λίγο από ιστορία, ξέρει καλά πως οι μεγάλες κοινωνικές μεταβολές είναι αδύνατες χωρίς το γυναικείο προζύμι».
Πηγή Βίλμας: velissarios kossivakis
Πηγή βίντεο Αλκυονίδας: Juanita La Quejica




 Επιμέλεια: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.