Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ: Αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο ‒ Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα «δημοσιονομικής συμμόρφωσης» ‒ Ένταση ενδοαστικής διαπάλης ‒ ΚΚΕ: Τα διλήμματά τους δεν αφορούν το λαό, που θα συνεχίσει να ματώνει


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συμφωνία για δίμηνη μεταβατική περίοδο
Επίσπευση διαδικασιών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Η δίμηνη παράταση της σημερινής εκδοχής του αντιλαϊκού προγράμματος (μέχρι τέλος Φλεβάρη 2015) συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).
Αμέσως μετά η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (με την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή να διεξάγεται την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη), επικαλούμενη τον «κρίσιμο» χαρακτήρα του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος

«για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους». 

Ντύνοντας μάλιστα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου με «εθνικό» μανδύα, η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι στο διάστημα αυτό
«η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».
Μόνη «σταθερά» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
Στο μεταξύ, μετά τη χτεσινή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, σήμερα επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν αύριο από την Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group).
Από την επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ προκύπτουν τα παρακάτω:
  • -- Μετά τη λήξη του μνημονίου με τη σημερινή μορφή, προβλέπεται η δυνατότητα της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής», κρατικής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
  • -- Ορος και προϋπόθεση για τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα» (μετά και τη λήξη της παράτασης) είναι να ολοκληρωθούν τα «μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν» καθώς επίσης και η συμμετοχή του ΔΝΤ και στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης. Το Γιούρογκρουπ «καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης». Οπως επισημαίνουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι «κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών».
  • -- Η εκταμίευση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που αναλογεί στην πλευρά της ΕΕ, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Παράλληλα, τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 11,4 δισ. ευρώ, θα παραμείνουν σε αυτό μέχρι το τέλος Φλεβάρη 2015.
  • -- Το Γιούρογκρουπ «καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», δηλαδή την εμφάνιση αναιμικών ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι «το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος στη μεταστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι ένας μήνας ήταν λίγος, ενώ δεν ήθελαν να κρατήσει επί μακρόν η διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, σημείωσε ότι προηγείται η «έκθεση βιωσιμότητας».
Σύμφωνα με πηγές της συγκυβέρνησης, η τρόικα θα συντάξει μια ενδιάμεση έκθεση, στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου τα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο χτεσινής εκδήλωσης στην Αθήνα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, σημείωσε ότι το κρατικό χρέος
«βρίσκεται πράγματι σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για μακροπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα οι προγραμματισμένες πληρωμές είναι χαμηλές».
Στις 17 Δεκέμβρη η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε αυτό το φόντο, η απόφαση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λήφθηκε χτες στη διάρκεια συνάντησης, που κρατήθηκε μυστική, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου. Αμέσως μετά τη συμφωνία τους, οι δύο ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και έθεσαν την πρότασή τους για πραγματοποίηση της πρώτης ψηφοφορίας στις 17/12 στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος αργά το βράδυ ανακοίνωσε ότι την αποδέχεται.
Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος, για την εκλογή Προέδρου προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες: Για τις 2 πρώτες απαιτούνται 200 ψήφοι υπέρ της εκλογής. Για την τρίτη απαιτούνται 180 βουλευτές. Αν στις 17 Δεκέμβρη δεν επιτευχθεί εκλογή Προέδρου οι επόμενες ημερομηνίες που καθορίστηκαν είναι για τις 23 και 29 Δεκέμβρη.
Στην περίπτωση που και κατά την τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος θα πρέπει μέσα σε 10 μέρες να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.
Όπως διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα ενδέχεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε διάγγελμα προκειμένου να ανακοινώσει και το όνομα που προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. (Σημ. Μπ.:Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα)
Σε γραπτή δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, συνδέει τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και την απόφασή τους για την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής ΠτΔ με τις «εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού».
«Ηδη», αναφέρει, «το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την "αλλαγή σελίδας" και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL)». Προσθέτει ότι αυτές τις «θετικές εξελίξεις» και τη «διαπραγματευτική θέση της χώρας» υπονομεύει «η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές».
«Η κυβέρνηση», καταλήγει, «δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!», αποπροσανατολίζοντας το λαό από την ουσιαστική... «βεβαιότητα» που δίνει στο κεφάλαιο το γεγονός ότι τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα διλήμματά τους δεν αφορούν το λαό, που θα συνεχίσει να ματώνει
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το δίλημμα για παράταση ή όχι του μνημονίου δεν αφορά το λαό, που θα συνεχίσει να ματώνει και στη νέα φάση επιτήρησης, όπως και στην παλιά. Αφορά τους δανειστές (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, που διαπραγματεύονται στις πλάτες του λαού για το πώς θα πληρωθεί το δυσβάσταχτο χρέος, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, καθώς και για το πώς θα επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.
Με όλους αυτούς πρέπει να ξεμπερδέψει οριστικά ο λαός, γυρνώντας την πλάτη σε εκείνους που τον θέλουν στη γωνία, να αναζητά δήθεν τον καλύτερο διαπραγματευτή».

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα «δημοσιονομικής συμμόρφωσης»
«Προβλήματα» με τους κρατικούς προϋπολογισμούς 7 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, διαπίστωσε το χτεσινό συμβούλιο Γιούρογκρουπ, το οποίο ενέκρινε τη σχετική έκθεση που υπέβαλε η Κομισιόν. Πρόκειται για της διαδικασίες του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», της εφαρμογής των μέτρων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα τα κράτη που δεν υπάγονται σε μηχανισμούς στήριξης και δανειακές συμβάσεις.

Παράλληλα, η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν αξιολογήθηκαν με τη συγκεκριμένη διαδικασία,
καλούνται από το Γιούρογκρουπ να «συνεχίσουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα αντίστοιχα προγράμματά τους με αποφασιστικότητα».
Σε αυτό το πλαίσιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Μάλτα, αξιολογούνται στη ζώνη κινδύνου για μη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας», ενώ συγκεκριμένα για τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, συμφωνήθηκε, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν στην εισήγησή της, η επανεξέταση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτη.
Η Ευρωζώνη τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν, «η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια» της Γαλλίας το 2015 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ, ενώ απαιτείται 0,8% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

  • Σε αυτήν τη βάση, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της «διαρθρωτικής προσπάθειας».
Παράλληλα, χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015. Να σημειωθεί πως η γαλλική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε γιγαντιαίο σχέδιο περιστολής των κρατικών δαπανών, ύψους 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τριετίας, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, το Γιούρογκρουπ τονίζει πως 
«ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού έχουν περιπλέξει την επίτευξη των κριτηρίων αναφοράς στη μείωση του χρέους και την πλήρη συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους (...) το υψηλό επίπεδο του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ανησυχίας».
Εντείνεται η ενδοαστική διαπάλη
Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι στις
«τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι η Ιταλία, για παράδειγμα, πέρασε μια αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της, ενώ η Γαλλία λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα διαρκώς».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν σημείωσε ότι «τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά γιατί είναι αναγκαίο για τη Γαλλία» (σ.σ. την αστική της τάξη). Ο Μ. Σαπέν πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα,
«από τους διαλυμένους δρόμους μέχρι την υπογεννητικότητα», λέγοντας ότι η Γερμανία «θα πρέπει να επικεντρωθεί στη εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, στην έλλειψη επενδύσεων ή στις ανισορροπίες του ισοζυγίου πληρωμών».
Σήμερα εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (συμβούλιο Εκοφίν) αναμένεται να συζητήσουν το περιβόητο επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ» για την ερχόμενη τριετία. Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η Κομισιόν έχει καταρτίσει λίστα με περίπου 2.000 έργα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία είναι προς επιλογή για ένταξη στο σχέδιο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 9/12/2014

Βλέπε και 902
Επισημάνσεις κειμένου, προσθήκη φωτό, λοιπά: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.