Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ελλάς-Τουρκία-Συνεργασία: Τα τούρκικα δώρα των Δαναών

Eurokinissi
Πίσω από τις «πανστρατιές» κυβερνητικών παραγόντων και επιχειρηματιών Ελλάδας - Τουρκίας κρύβονται η επιδίωξη αύξησης των μονοπωλιακών κερδών και η επικίνδυνη εμπλοκή των λαών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αναζήτηση συμβιβασμού και μπίζνες στο έδαφος επικίνδυνων ανταγωνισμών
Ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τα «δώρα» για τους λαούς...

Η προσπάθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας, για λογαριασμό της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, αντίστοιχα, να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα «κλείσουν» τις «εκκρεμότητες» μεταξύ των δύο χωρών (σε Αιγαίο, Κύπρο κ.τ.λ.), προκειμένου να προχωρήσουν με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς οι μπίζνες σε μια σειρά από χρυσοφόρα πεδία για τα μονοπώλια, μέσα στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις εργασίες του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο, 5-6/12, καθώς και στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε παράλληλα με αυτές.
Τόσο η επίσημη «Κοινή Δήλωση» των δύο κυβερνήσεων, όσο και οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία τους και στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Μεταφορών, Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνουν τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, από τις οποίες τίποτα το θετικό δεν έχουν να περιμένουν ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός.
Ενέργεια και Τουρισμός στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μονοπωλίων
Συγκεκριμένα, η «Κοινή Δήλωση», αμέσως μετά τις φιοριτούρες περί του
«βασικού ρόλου του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» (η... αξία των οποίων φαίνεται ανάγλυφα από την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, τη συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Αγκυρα, τη λογική των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο κ.ο.κ.), μπαίνει και στο «ψητό», την περιβόητη «οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» προς όφελος του κεφαλαίου: «Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας τους, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας τους», τονίζει.
Ξεχωρίζοντας τον τομέα της Ενέργειας, αναφέρει ότι
«η Ελλάδα και η Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στον τομέα της Ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με αγωγούς φυσικού αερίου και διασυνδεόμενα δίκτυα ηλεκτρισμού. Σε ό,τι αφορά την μεταφορά φυσικού αερίου, το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI, ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007, άνοιξε τον δρόμο για μία ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας. Οι αγωγοί TAP και TANAP, συνδεόμενοι μεταξύ τους, αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική - από πλευράς κόστους - οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Δυτική Ευρώπη (από το 2020), όπως επαληθεύεται από την απόφαση της Κοινοπραξίας Shah Deniz».
Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό, το κείμενο τονίζει ότι
«η εκπόνηση κοινών σχεδίων, που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές, πρέπει να ενθαρρυνθεί ιδιαιτέρως» και χαιρετίζει «τα αποτελέσματα του Ελληνο-Τουρκικού Προγράμματος (1 Απριλίου 2014 - 31 Οκτωβρίου 2014) που έχει ως στόχο να διευκολύνει τις τουριστικές επισκέψεις σύντομης διάρκειας από ορισμένες περιοχές των τουρκικών παραλίων προς επτά ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, με απλοποιημένες διαδικασίες εισόδου».
Υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας, η «Κοινή Δήλωση» των δύο κυβερνήσεων «επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά τους να συνεργασθούν περαιτέρω» στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Συρία και Ιράκ, ενώ στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στην
«καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», μέσω της έντασης του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα των δύο χωρών και της «αποτελεσματικής, λειτουργικής και ταχείας εφαρμογής του διμερούς Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής».
Οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών
Σε αντίστοιχο κλίμα με την «Κοινή Δήλωση» κινήθηκαν και οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αναφέρθηκε στις
«ουσιαστικότατες διαφωνίες» που υπάρχουν σε ζητήματα «στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων», ισχυριζόμενος ότι στόχος είναι «να δημιουργήσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού» με προϋπόθεση τον «πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» (το οποίο βέβαια στην πράξη αποτελεί μια αποτύπωση του συσχετισμού δύναμης στο πλαίσιο των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών).
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι
«η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα του γγ των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων»,
  • όταν στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που διακόπηκαν εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, γίνονται στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν» και όταν ο ίδιος ο ειδικός διαμεσολαβητής του γγ του ΟΗΕ ουσιαστικά ενθαρρύνει αυτήν την προκλητικότητα, προτείνοντας να εμπλακεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Κατά τ' άλλα, ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και στάθηκε κατά κύριο λόγο, όπως και η «Κοινή Δήλωση», στις δυνατότητες που ανοίγουν για το κεφάλαιο οι «αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες» ελληνικών και τουρκικών μονοπωλίων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, από την πλευρά του, τόνισε ότι «θα πρέπει πια να βλέπουμε τις δύο χώρες σαν δύο μέρη μιας ενιαίας γεωγραφίας». Και υπογράμμισε:
«Εμείς είμαστε η πύλη της εισόδου για την Ασία, όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα για εμάς είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Και νομίζω ότι ένα ενεργειακό δίκτυο που θα διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι, επίσης, σημαντικότατο».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, συνέδεσε ανοιχτά την επίλυσή του με τις ενεργειακές μπίζνες των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή:
«Ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό, ούτως ώστε να αυξηθεί και η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι οι «εξαιρετικά θετικές συνομιλίες» προέβαλαν «τα κοινά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Καθώς βέβαια τα σχέδια συνεργασίας των μονοπωλιακών ομίλων συνυπάρχουν με σφοδρούς ανταγωνισμούς για το μερίδιο της πίτας που θα καρπωθούν, ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στα «Νέα» τόνισε ότι προϋπόθεση για την αποχώρηση του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ είναι να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων:
«Το "Μπαρμπαρός" μπορεί να αποσυρθεί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για την εξερεύνηση των φυσικών πόρων, με τη συναίνεση και των δύο μερών», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, συνεργασίες που προωθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, ο Α. Νταβούτογλου αναφέρει ότι  
«άλλες τριμερείς διαδικασίες δε θα βοηθήσουν. Είναι θέμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σε αυτήν τη διαδικασία η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν περισσότερο δικαίωμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα επειδή είναι εγγυήτριες χώρες», ενώ σχετικά με τις ΑΟΖ προσθέτει πως «αν η Ελλάδα δε λύσει μαζί μας τις διαφορές και υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο και αυτό επηρεάσει ή περιορίσει τη δική μας ΑΟΖ, δε θα δεχτούμε τη συμφωνία».
«Ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί» στο έδαφος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων
Παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, διοργανώθηκε στην Αθήνα και το «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας».
Στο χαιρετισμό του ο Αντ. Σαμαράς «διαφήμισε» το πλήθος των απευθείας διαβουλίων μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών:
«Μέσα στο 2014 συνδιοργανώσαμε τέσσερις εκδηλώσεις επιχειρηματικής συνεργασίας - δύο τουριστικά φόρα, ένα επενδυτικό φόρουμ στην Αγκυρα και προσφάτως το επιχειρηματικό φόρουμ στη Σμύρνη». Και υπογράμμισε ότι «ο πολλαπλασιασμός επιχειρηματικών συνεργειών» μεταξύ ομίλων των δύο χωρών είναι «μόνον ενδεικτικός των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων που υπάρχουν στο μέλλον».
Στο δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ξεχώρισε δύο άξονες: Το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις. Στάθηκε και αυτός στη μεγάλη αύξηση του όγκου του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών (έφτασε στα 4,32 δισ. ευρώ το 2013) και στο γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών εξαγωγών από κάθε άλλη χώρα (13% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών). Τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περαιτέρω περιθώρια, ξεχώρισε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα δομικά υλικά, φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα, καλλυντικά, πλαστικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας κ.ά.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων, ο Θ. Φέσσας, αφού τόνισε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία προσεγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ,
Ιεράρχησε την «ενίσχυση κοινοπρακτικών σχημάτων για σημαντικά έργα υποδομής (π.χ. ΑΠΕ, κατασκευές, μεταφορικές υποδομές, ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας κ.τ.λ.), είτε στο εσωτερικό της Τουρκίας, είτε σε χώρες κοινού ενδιαφέροντος (π.χ. Βαλκάνια, πρώην Σοβιετικές χώρες, υποσαχάρια Αφρική κ.τ.λ.)».
Τέλος, τόσο ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, επιβεβαιώνοντας ότι όλες αυτές οι μπίζνες του κεφαλαίου πατάνε πάνω στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων,
στάθηκαν στις «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» και τις «μεταρρυθμίσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» που καθιστούν πλέον την Ελλάδα «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», «βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα», καλώντας πάνω σε αυτήν τη βάση τα τουρκικά μονοπώλια να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Επισημάνσεις, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.