Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυρανίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα ‒ Το ΚΚΕ τιμά τον ταξικό, ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 ‒ Οι ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα και του Μάκη Μαΐλη (2 VIDEO - Φωτό)


 Οι ελευθερωτές γυρίσαν απ' τη μάχη
 Και βρήκανε καινούργια αφεντικά
 Να κυβερνάν τις πολιτείες τους.
 Κι απ' τα κανόνια ανάμεσα,
Οι εμπόροι ξεπροβάλαν
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Δείτε την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44

Δημοσίευση: Τετ, 03/12/2014 - 21:58
 
Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη στον Περισσό η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «70 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, σύγχρονα διδάγματα».

Κατάμεστη η Αίθουσα Συνεδρίων, αλλά και το φουαγιέ από εκατοντάδες μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση, πολλοί όρθιοι καθ' όλη τη διάρκειά της, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε μια κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, στους νεκρούς της, όλους τους αλύγιστους αγωνιστές της.


Στην εκδήλωση μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ (το κείμενο της ομιλίας).

Την έκδοση «Δεκέμβρης του '44, κρίσιμη ταξική σύγκρουση» παρουσίασε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ (το κείμενο της ομιλίας).
Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, ένα μουσικό - λογοτεχνικό χρονικό που απέδωσε τις 33 ηρωικές μέρες του Δεκέμβρη του '44, μέσα από κείμενα της Μέλπως Αξιώτη από το έργο της «Αθήνα 1941 - 1945», του Μενέλαου Λουντέμη από το «Μεγάλο Δεκέμβρη» και μέσα από ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, που διάβασαν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Ελένη Γερασιμίδου.

«Οι ελευθερωτές γυρίσαν απ' τη μάχη / Και βρήκανε καινούργια αφεντικά / Να κυβερνάν τις πολιτείες τους. / Κι απ' τα κανόνια ανάμεσα, / προβάλανε οι έμποροι».
Μ' αυτούς τους στίχους του Μπ. Μπρεχτ να προβάλλονται στην οθόνη άρχισε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

«Κρίμας που δεν μπορείτε να διαβάσετε όλο το έντυπο υλικό που τυπωνότανε σ' εκείνες τις 33 μέρες. Ν' ακούσετε τις αναφορές των υπευθύνων. Τα λόγια των μανάδων. Να βλέπατε πώς βγάζαν όλοι την μπουκιά απ' το στόμα τους να την δώσουν στον άλλον. Θ' ανατριχιάζατε όταν ξεψυχούσανε οι αμούστακοι ΕΛΑΣίτες μας μ' εκείνο το τραγούδι της Λαοκρατίας. Όταν νεκροφιλούσε ο γέρος το τελευταίο του παιδί κι έπιανε αυτός το πολυβόλο. Μόνο τότε θα νιώθατε. Δείγματα ελάχιστα σας αντιγράφομε. Τα πολλά τα πήραν μαζί τους στο θάνατο οι πολεμιστές. 'Η τα βαστούνε μυστικά μες στην καινούργια φυλακή τους οι φυλακισμένοι» (Μ. Αξιώτη).
Στο φόντο, εικόνες της εποχής, που ξεκινούσαν από την Απελευθέρωση, με το λαό της Αθήνας να πανηγυρίζει, κι έπειτα την απόβαση των Άγγλων στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 του Δεκέμβρη, τους νεκρούς, τη διαδήλωση στην κηδεία, τις μάχες του ΕΛΑΣ... εναλλάσσονταν με έργα του εικαστικού Α. Τάσσου.
Παράλληλα, δέκα ελληνικά και διεθνιστικά τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ζαν Μπατίστ Κλεμάν, Χανς Αϊσλερ πλαισίωσαν όμορφα τα λογοτεχνικά κείμενα και τις εικόνες.
Τα τραγούδια έπαιξε το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», σε καλλιτεχνική επιμέλεια και ενορχήστρωση του Τεό Λαζάρου.
Ξεχωριστή μουσική στιγμή το αντάμωμα των ανταρτών με τους προπάππους συντρόφους τους, τους κομμουνάρους.  Για πρώτη φορά αποδόθηκε και τραγουδήθηκε στα ελληνικά το τραγούδι της Παρισινής Κομμούνας «Η ματοβαμμένη βδομάδα».
Στο χώρο λειτουργούσε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση φωτογραφικού - αρχειακού υλικού για το Δεκέμβρη του '44.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.