Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Δημήτρης Κουτσούμπας στον Real Fm: Με συναντήσεις καλλιεργείται το δικομματικό παιγνίδι της πόλωσης – Όσο μεγαλώνει η στρατηγική σύγκλιση σε πολιτικά μείζονα ζητήματα μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο θα δυναμώνουν κι αυτοί οι προεκλογικοί τόνοι αντιπαράθεσης – Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστική πρόταση – Οι διακηρύξεις, για πάταξη φοροδιαφυγής και φορολόγηση του πλούτου, είναι κενές περιεχομένου σε συνθήκες ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, εταιρειών, φορολογικών παραδείσων, ανωνυμίας των εταιρειών...

 Εντείνουν την πόλωση για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον «Real Fm» (AUDIO)
Δημοσίευση: Δευ, 03/11/2014 - 12:30
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 03/11/2014 - 15:23
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.  
Παρατίθεται η συνέντευξη: 
- Κύριε Κουτσούμπα, θα ξεκινήσω ρωτώντας πώς βλέπετε αυτή την κινητικότητα που υπάρχει σήμερα. Μιλώ για τη συνάντηση Σαμαρά και τη συνάντηση Τσίπρα με τον Παπούλια, την αυριανή συνάντηση Κουβέλη - Παπούλια κι αν θεωρείτε ότι είμαστε σε προεκλογικό χρόνο. Αν βλέπετε δηλαδή ότι όλη αυτή η ζύμωση μυρίζει εκλογές.
- Συναντήσεις τα κόμματα μπορούν να κάνουν, να ζητούν συναντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα είναι -αυτό που απασχολεί εμάς και νομίζουμε απασχολεί και ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας- πότε ζητάς τη συνάντηση, πώς τη ζητάς, με ποιο αντικείμενο γίνεται, γιατί γίνεται. Πρέπει να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα και βεβαίως από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι στόχος τους, τελικά, είναι να παίξουν σ’ αυτό το παιχνίδι της πόλωσης. Εάν γίνονται συναντήσεις, ζητάς συνάντηση με τον ανώτατο θεσμικό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να καλλιεργήσεις και να το αξιοποιήσεις, για να εντείνεις τη δικομματική πόλωση μέσα στο λαό, τότε είναι και άνευ αντικειμένου και βεβαίως δεν προσφέρεις καμιά υπηρεσία στο λαό μας, στον τόπο μας.
Έτσι παίζεται, το έχουμε μάθει πάρα πολύ καλά δεκαετίες τώρα, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το δικομματικό, το διπολικό παιχνίδι. Έτσι μπορούν να κρύψουν, τα κόμματα που κυβερνούν ή αυτά που θέλουν να κυβερνήσουν άμεσα, τον εμπαιγμό του λαού, στον οποίο κατά τη γνώμη μας συμμετέχουν όλοι τους. Θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Και να σας πω το εξής: Όσο μεγαλώνει η στρατηγική σύγκλιση σε πολιτικά μείζονα ζητήματα μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο θα δυναμώνουν κι αυτοί οι προεκλογικοί τόνοι αντιπαράθεσης για τέτοια, πολλές φορές, δευτερεύοντα ζητήματα.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να τα βρουν, γιατί συμφωνούν στρατηγικά
- Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΚΚΕ, λέτε δηλαδή ότι φωνάζουν για να κρύψουν τη συμφωνία τους; Λέτε ότι συμφωνούν για την πορεία της χώρας; Σας ρωτώ, διότι εδώ προκύπτει από το ρεπορτάζ που κάνουμε και από μια συνέντευξη που είχαμε την Κυριακή στη «RealNews» της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Γερμανικής Βουλής, η κα Μπράουερ μας είπε «είστε στα μισά του δρόμου», ενώ μας λένε ότι βγαίνουμε απ’ τα μνημόνια…
- Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Και κοιτάξτε να δείτε, αυτά που είπε ο κ. Σόιμπλε στον κ. Χαρδούβελη, απ’ ό,τι διάβασα και στο ρεπορτάζ της «RealNews» χτες, είναι στην ουσία αυτά που λέει η επίσημη γερμανική πολιτική, όπως η κα Μπράουερ που αναφέρατε. Φαίνεται και από τις επίσημες δηλώσεις τους. Βεβαίως θέλουν συνέχιση των μέτρων, των αναδιαρθρώσεων, δεν θέλουν να παρεκκλίνει από αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα, που -κατά τη γνώμη μας και όχι μόνο κατά τη γνώμη μας, κατά τη γνώμη του 99% του ελληνικού λαού- πλήττει τα λαϊκά στρώματα.
- Μήπως, κε Κουτσούμπα, με ΣΥΡΙΖΑ αυτό αλλάξει; Μήπως δηλαδή μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάλει τέλος στα μνημόνια; Γιατί τους ακούω που λένε ότι θα καταργήσουν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και θα καταργήσουν τα μνημόνια.
- Τα μνημόνια, όπως και να τα ονομάσεις, θα είναι πανταχού παρόντα και το επόμενο διάστημα. Είναι πασίγνωστο ότι ήδη βρισκόμαστε σε μόνιμη επιτήρηση από μνημόνια διαρκείας, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες της Ευρωζώνης και για τα επόμενα χρόνια.
Τα ίδια μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα, με αντίστοιχους νόμους παίρνονται και στη Γαλλία που δεν έχει μνημόνιο, παίρνονται και στην Ιταλία, παίρνονται και σε άλλες χώρες που δεν έχουν καθόλου μνημόνια ή που δεν έχουν τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος που έχει η Ελλάδα. Αλλά θα ήθελα να πω το εξής: Ότι εδώ σ’ αυτό το παιχνίδι που παίζεται στο πολιτικό σκηνικό, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να τα βρουν μια χαρά. Γι’ αυτό λέμε ότι παίζουν παιχνίδι.
Εφόσον συμφωνείς στη στρατηγική πολιτική κατεύθυνση, δηλαδή για παράδειγμα δεν αμφισβητείς την ΕΕ για τα ζητήματα της οικονομίας, όλους τους τομείς της οικονομίας και τη βιομηχανία, τα ναυπηγεία, την αγροτική οικονομία, τα πάντα.
Δεν αμφισβητείς το ΝΑΤΟ για εθνικά θέματα και το ρόλο του στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το πώς παίζουν και πώς προωθούν συμφέροντα που δεν έχουν να κάνουν με κανένα συμφέρον του λαού της Ελλάδας, κανένα συμφέρον του κυπριακού λαού, κανένα συμφέρον ουσιαστικά των λαών όλης της περιοχής, αλλά μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που πλακώνονται κυριολεκτικά, ανταγωνίζονται για τα συμφέροντά τους, για τους υδρογονάνθρακες, για το ποιος θα ελέγξει τους δρόμους μεταφοράς.
Δεν αμφισβητείς την καπιταλιστική ανάπτυξη υπέρ των βιομηχάνων, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των μεγάλων επιχειρήσεων.
Εφόσον συμφωνείς σε κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης και οι μεν και οι δε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια πράγματα στην ουσία υπόσχονται ότι θα κάνουν μετεκλογικά.
Εφόσον δεν αμφισβητείς το χρέος, ως χρέος που δεν το δημιούργησε ο ελληνικός λαός και δεν φταίει σε τίποτα γι’ αυτό, και πας απλά να το διαπραγματευτείς, τότε πολύ καλά μπορείς να κάτσεις, να συμφωνήσεις και να τα βρεις. Και σε κυβέρνηση και ενισχύοντας μια σειρά δραστηριότητες…

Η διαμάχη τους είναι για το κεφάλαιο
- Κύριε Κουτσούμπα, δεν είναι λίγο ισοπεδωτικό να λέτε ότι είναι το ίδιο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ;
- Δεν είναι το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι λίγο καλύτερος ο ένας, λίγο χειρότερος ο άλλος. Γιατί μπορεί κάθε φορά να φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ως λίγο καλύτερη από την κυβέρνηση, διότι η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετεί και να περνάει αντιλαϊκούς νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση -γι’ αυτό λέω ότι τα έχουμε ξαναζήσει πάρα πολλές φορές αυτά- μπορεί να στρογγυλεύει τις προτάσεις της, μπορεί να υπόσχεται και ορισμένα παραπάνω ή να κάνει και κριτική, περισσότερο εκ του ασφαλούς, με την έννοια ότι είναι αντιπολίτευση και εκπληρώνει με βάση τη συνταγματική επιταγή και το θεσμικό της ρόλο απ’ αυτή τη σκοπιά.
Άρα, λοιπόν, για να μην κοροϊδευόμαστε, επειδή έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα πράγματα και ο λαός μας πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία, πρέπει να δει σε ποια κατεύθυνση θα λύσει αυτά τα πράγματα. Να σας πω πολύ απλά.
Κοιτάξτε, ας πάρουμε το χρέος. Η λογική της διαπραγμάτευσης σε εμπλέκει όλο και περισσότερο στο να κάνεις ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις. Είτε υλοποιείς πρακτικά τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Γαλλίας, κάποιων άλλων τμημάτων, ομίλων στην Ευρώπη που είναι η γραμμή του κ. Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, για «κούρεμα» του χρέους, είτε υλοποιείς την κυρίαρχη γραμμή της ΕΕ και της Γερμανίας σήμερα, για επιμήκυνση του χρέους, μείωση κάποιων επιτοκίων κλπ. Και οι δύο εκδοχές σημαίνουν νέα μνημονιακά μέτρα για το λαό. Αυτή είναι η ουσία. Άρα εκφράζουν τις δύο διαφορετικές εκδοχές αυτής της διαμάχης. Και η διαμάχη αυτή για το πώς θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση, ένα κράτος όλο αυτό το πρόβλημα, για να βγει από την κρίση σε όφελος όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, είναι τα γνωστά ζητήματα στην οικονομία η οποία έχει να κάνει με το πώς ανταγωνίζονται ισχυρά κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, που έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς διαχειριστούν την κρίση, αλλά και τμήματα του κεφαλαίου.

Εναλλακτική λύση εντός ορίων ΕΕ δεν υπάρχει
- Μου λένε πολλοί φίλοι, ρώτησε τον ΓΓ του ΚΚΕ: «Μήπως το να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, που χωρίς εκείνο δεν θα έχει αυτοδυναμία, είναι ευκαιρία να εφαρμοστούν φιλολαϊκές πολιτικές; Μήπως δηλαδή με την άρνησή του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ κόβει μια σπάνια ευκαιρία να γίνει η αριστερά κυβέρνηση στον τόπο;».
- Αυτό που λέμε εμείς και απαντάμε πολύ απλά είναι ότι δεν είναι ρεαλιστική μια τέτοια πρόταση, δεν είναι εναλλακτική πρόταση αυτό που πρεσβεύουν σήμερα και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι ηγεσίες των κυβερνητικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Και δεν είναι μόνο τα «μεγάλα» ζητήματα, δηλαδή η ΕΕ, τι θα γίνει με τα ναυπηγεία τώρα που τελειώνουν αυτά που έφτιαχναν, τα υποβρύχια, και θα απολυθεί όλος ο κόσμος, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μέσα, εντός των ορίων της ΕΕ.
Δεν είναι μόνο τα ζητήματα των αγροτών και η συμμετοχή μας εκεί που μας οδήγησε σε ένα εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν το καλοκαίρι οι αγρότες και να συνεχίζει να την πληρώνουν, δεν είναι μόνο η αμυντική και η πολεμική βιομηχανία.
Είναι όλοι οι τομείς της οικονομίας, δεν είναι μόνο, ξαναλέω, τα μεγάλα ζητήματα του ΝΑΤΟ, για το πώς χειρίζεται το ζήτημα το Κυπριακό, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ που ήρθε εδώ, και πως ενδιαφέρονται διάφοροι για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή και ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι της τούρκικης προκλητικότητας και επιθετικότητας. Και για τα «μικρά», κοιτάξτε να δείτε, να δούμε τις επιχειρήσεις τις μεσαίες, τις μικρές, μιλάνε όλοι για ρευστότητα, μιλάνε για δημιουργία επενδυτικής τράπεζας ή για δημιουργία μιας κακής τράπεζας. Όλα αυτά αφορούν, λένε, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες «υγιείς» επιχειρήσεις, όμως εδώ τα ίδια τα στοιχεία που δίνουν οι εκπρόσωποι, ο κ. Μίχαλος σε συνάντηση που είχαμε, ο κ. Κροκίδης αντίστοιχα τον ρωτήσαμε, από τις 770 χιλιάδες περίπου σήμερα επιχειρηματίες - αυτοαπασχολούμενοι μικροί, μεσαίοι, μεγαλύτεροι-  που υπάρχουν στη χώρα μας, πόσοι θα μπορέσουν να ωφεληθούν από μια τέτοια ρευστότητα και μια περισσότερη δανειακή δυνατότητα που θα τους παράσχουν αυτές οι τράπεζες και σου απαντάνε: Ζήτημα είναι οι 65 χιλιάδες.
Οι υπόλοιποι 710 χιλιάδες επιχειρηματίες, για τους οποίους ενδιαφέρεται το ΚΚΕ και η πλειοψηφία τους είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν στοιχειωδώς αυτοί και οι οικογένειές τους, έχουν βάλει να δουλεύουν οι γυναίκες τους, τα παιδιά τους, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους και οτιδήποτε άλλο, σ’ αυτές τις μικροεπιχειρησούλες, απ’ τα ψιλικατζίδικα μέχρι τα μεγαλύτερα, τι θα γίνουν; Ποια είναι η προοπτική; Δηλαδή, θα είναι για κάποιους μεγάλους μόνο; Αυτό δεν απασχολεί στην ουσία ούτε τη ΝΔ ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ. Να πιάσουμε άλλα ζητήματα, να σας πω γιατί δεν μπορεί να βρεθεί κοινή βάση και δεν υπάρχουν κοινές προϋποθέσεις ούτε με την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αυτά της φορολογίας. Θα μείνουμε τώρα, δηλαδή, στις διακηρύξεις για πάταξη της φοροδιαφυγής, για τη φορολόγηση του πλούτου γενικά; Αυτές είναι κενές περιεχομένου όταν έχεις συνθήκες ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, εταιρειών, φορολογικών παραδείσων ανά τον κόσμο, ανωνυμίας των εταιρειών κλπ. Ποιος θα κάνει τον έλεγχο για να βρεις και να πατάξεις τη φοροδιαφυγή, να φορολογείς κλπ. αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις -και ξέρετε ότι το ΚΚΕ έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
902

Επισημάνσεις, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.