Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ: Το οικονομικό ΝΑΤΟ – ΚΚΕ: «Το κράτος αποτελεί τον εγγυητή των συμφερόντων των πολυεθνικών»


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΗΠΑ - ΕΕ (TTIP)
Διαμορφώνουν ένα οικονομικό ΝΑΤΟ
Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού «κεκτημένου», που τάχα τίθεται σε κίνδυνο με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτέλεσε άλλον έναν παράγοντα αντιπαλότητας στην ίδια όχθη, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε προχτές το απόγευμα στη Βουλή, με αφορμή σχετική Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για τη συμφωνία «TTIP», η οποία βρίσκεται ακόμα σε φάση διαπραγματεύσεων.
  • Προβλέπει την εξάλειψη δασμών, την απεριόριστη ελευθερία δράσης των μονοπωλιακών ομίλων, άρα και χτύπημα, π.χ., σε όποια ακόμη εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους των χωρών της ΕΕ.
  • Προβλέπει μέχρι και ότι κράτη θα συρθούν στα δικαστήρια αν δεν υπακούσουν στις εντολές των πολυεθνικών.
Οι αναφορές του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, σχετικά με τα όσα επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση από αυτή τη συμφωνία, αλλά και συνολικά η ΕΕ, ήταν χαρακτηριστικές για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εντείνονται:
«Θέμα σημαντικό για την Ελλάδα, ανέφερε, είναι η ανάγκη απελευθέρωσης των θαλασσίων μεταφορών εντός των ΗΠΑ», ενώ συνολικά για την ΕΕ σημαντική είναι «η ανάγκη για πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές στα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ», υπόθεση από την οποία μερτικό διεκδικούν και οι Ελληνες εφοπλιστές. Ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει «την παροχή σε Ευρωπαίους πολίτες της δυνατότητας να έχουν πρόσβαση και στην αμερικανική αγορά εργασίας με την απελευθέρωση των υπηρεσιών».
Τα όσα προωθούνται με τη συμφωνία βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα διαγκωνίζονταν για το ποιος είναι ο καλύτερος υπερασπιστής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, παρουσιάζοντας τις «ενστάσεις που εγείρει» στη συμφωνία το κόμμα του, είπε μεταξύ άλλων:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε οποιουδήποτε τύπου συμφωνία αντί να εισάγει ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, όπως γίνεται στη συγκεκριμένη συμφωνία, συνήθως εξάγει ένα πιο αυστηρό κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλαίσιο και καλά κάνει. Εδώ έχουμε μια πλήρη αντιστροφή αυτής της ευρωπαϊκής παράδοσης. Ενδίδει πλήρως σε ένα σύστημα ρυθμίσεων, συμφωνιών και δεσμεύσεων, οι οποίες ακυρώνουν κατά ένα μεγάλο μέρος το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με αδιαφάνεια και απαίτησε οι όποιες διαδικασίες να σταματήσουν μέχρι να ενημερωθούν τα εθνικά Κοινοβούλια.
  • Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για τη συμφωνία ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τη Γερμανία ή όχι.
Απαντώντας ο υφυπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει αν θέλει να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ ή όχι γιατί «η μόνη λύση για την Ελλάδα να φύγει μονομερώς από τη διαπραγμάτευση είναι να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής επιτέθηκε στον Ν. Μηταράκη λέγοντας ότι παραποιεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πρωτολογία του είχε χαρακτηρίσει την ΕΕ «όαση για τους λαούς του κόσμου».
Η παρέμβαση του ΚΚΕ
Την ουσία της συμφωνίας ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι εφόσον εφαρμοστεί είναι ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων.
«Αυτή η διατλαντική σύμβαση, σημείωσε, θα είναι το οικονομικό ΝΑΤΟ που σκοτώνοντας επί της ουσίας τους λαούς και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και το επίπεδο διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, θα θωρακίζει τις πολυεθνικές και ταυτόχρονα θα είναι και ένα ισχυρό εργαλείο στη διαπάλη απέναντι στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα, τους κατεξοχήν ανταγωνιστές». «Είναι αποκαλυπτικός - σημείωσε - και ο ρόλος του κράτους. Επιβεβαιώνεται ότι το κράτος αποτελεί τον εγγυητή των συμφερόντων των πολυεθνικών».
Παρουσιάζοντας ορισμένες από τις επιπτώσεις της συμφωνίας, σημείωσε:
«Θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, κατάργηση επί της ουσίας των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων όσον αφορά στον καθορισμό του μισθού, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις και στην οργάνωση του χρόνου εργασίας. Θα μιλάμε, δηλαδή, για εργαζόμενους που θα είναι πολύ φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ».
Προειδοποίησε για τους κινδύνους που διατρέχει η δημόσια υγεία, π.χ., «με τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην ΕΕ των μεταλλαγμένων τροφίμων».
Η συμφωνία, επισήμανε, αποκαλύπτει και το ρόλο της ΕΕ καθώς όλα τα κράτη συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις το καθένα για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και όλα μαζί για τα συμφέροντα συνολικά της αστικής τάξης. Παράδειγμα, οι συμφωνίες που προωθεί η κυβέρνηση για τους εφοπλιστές.
«Μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, μέσα στη σφηκοφωλιά της ΕΕ, όπου κυριαρχούν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια, δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις απέναντι στους λαούς. Η οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού του δικού μας, αλλά και συνολικότερα των λαών των υπόλοιπων κρατών, πρέπει να κατευθυνθεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή να στοχεύσει στην καρδιά το θηρίο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το σύστημα που θωρακίζει το καπιταλιστικό κέρδος, για να μπορέσουν να υπάρξουν θετικές διεργασίες και ανατροπές προς όφελος των λαών».
Διαμόρφωση κειμένου, προσθήκη φωτό, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.