Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Θανάσημος Παφίλης - Αθάνατη Αλέκα: Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα δευτερεύοντα με χαρακτηριστικά εξαχρείωσης - Απαραίτητη μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία με ταξικό υπόβαθρο (2 VIDEO)


Ακολουθούν αποσπάματα από τις ομιλίες τους

 
Ο Θανάσης Παφίλης
Στο νέο διπολισμό που στήνουν ο λαός να απαντήσει διεκδικώντας τον πλούτο που παράγει
Αποσπάσματα από τη χτεσινή παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ



Αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα, και σε αυτή τη συζήτηση, είναι εικόνες από το παρελθόν σε χειρότερη έκδοση.

Στήθηκε το παιχνίδι του νέου διπολισμού, του νέου δικομματισμού. Και λέμε σε χειρότερη έκδοση γιατί ήταν άλλη κατάσταση το '81, άλλη η παγκόσμια κατάσταση, άλλο το επίπεδο ανάπτυξης του ίδιου του καπιταλισμού, σήμερα βέβαια είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Γι' αυτό ακριβώς και το νέο δίπολο που στήνεται είναι και σε χειρότερη έκδοση. Κυρίως όμως, και απευθύνομαι κυρίως σε όσους μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, είναι εικόνες, είναι μια πρώτη γεύση από το μέλλον εάν δεν παρέμβει αποφασιστικά ο λαός, με δύο προϋποθέσεις.

Πρώτη προϋπόθεση, να συγκροτήσει μια λαϊκή συμμαχία, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, που θα έχει ταξική βάση, που θα συσπειρώνει όχι αυτούς που ψηφίζουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, αλλά που θα συσπειρώνει αυτούς που συντρίβονται από αυτή την πολιτική.

Η οποία συμμαχία θα παλέψει σήμερα για να ματαιώσει αυτά που έρχονται και που είναι χειρότερα, θα διεκδικήσει κάποιες ανάσες και θα βάλει στόχο για συνολική ανατροπή.

Και η δεύτερη προϋπόθεση, και το λέμε ευθέως στο λαό, είναι ισχυρό ΚΚΕ.

Αυτό θα είναι το αντίβαρο για την οποιαδήποτε κυβέρνηση, τούτη ή την άλλη, σήμερα ή αύριο.

Αυτές είναι δύο προϋποθέσεις για να μην ξαναζήσουμε μια νέα τραγωδία, που θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που ζήσαμε στο παρελθόν. Δηλαδή, ο λαός να αλλάζει κυβερνήσεις και η πολιτική να παραμένει η ίδια.

Αυτό για εμάς είναι το κρίσιμο.

Και θέλουμε να απευθυνθούμε στον κόσμο και να του πούμε, αυτά που νιώθει, αυτά που λέει στα καφενεία και αλλού, να κάνει ένα βήμα και να τα εκφράσει, να βγει δηλαδή ο ίδιος στο προσκήνιο.

Να βγει στο προσκήνιο και μία ευκαιρία είναι την 1η Νοέμβρη, στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, σωματεία, συνδικάτα από όλη την Ελλάδα, Ομοσπονδίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.

Να βγει στο προσκήνιο για να εκφράσει αυτό που νιώθει, να ξεπεράσει, αν θέλετε, κάποιους κομματικούς ή άλλους πολιτικούς δισταγμούς.

Την 1η Νοέμβρη, λοιπόν, να πει όχι άλλη ανοχή, καμιά αναμονή, δεν περιμένουμε. Και δεν πρέπει να περιμένει ούτε παλιούς ούτε νέους σωτήρες.

Στα χέρια του έχει την υπόθεση. Αν δεν το κάνει να θυμηθεί και την εμπειρία του.

Οχι μόνο την 1η Νοέμβρη αλλά, συνολικά, εάν δεν το κάνει θα του τα πάρουνε όλα πίσω.

Εχουν τεράστιες ευθύνες για τη μείωση των λαϊκών απαιτήσεων
Οσο περνάει ο καιρός όλο και πιο πολύ ακούμε «εθνική συναίνεση» από διάφορες πλευρές, κι από δω κι από κει, για «συνεννόηση».

Αρχίσανε τώρα κι ανοίξανε και τα χαρτιά λίγο, στο χρέος, μπορούμε να πάμε να το διεκδικήσουμε, πώς και τι, αυτά θα τα σχολιάσω μετά σε ποια βάση και με ποιες θέσεις θα διεκδικήσουμε το χρέος.

Ακούγονται όλα αυτά εδώ αλλά όμως ταυτόχρονα υπάρχει όντως μια πόλωση, μια οξύτητα στην αντιπαράθεση.

Και όσο στρατηγικά συγκλίνουν τα δύο κόμματα - το έχουμε ξαναδεί το έργο - τόσο θα γίνεται πιο σκληρή η αντιπαράθεση, πού όμως;

Στα δευτερεύοντα και όχι στα πρωτεύοντα. Θα πετάμε ένα σκάνδαλο, θα απαντάνε οι άλλοι με τα σοβιέτ ή με τίποτε άλλο, δηλαδή ένα έργο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σε έκδοση 2014.


Ποιο είναι όμως το χειρότερο από όλα.

Η όλη συζήτηση κάνει στο λαό μια μεγάλη ζημιά και αυτό θέλουμε να πούμε σαν ΚΚΕ, με ό,τι συμβολίζουμε σε όλη μας την Ιστορία και με τη δράση μας και σήμερα και χτες και προχτές και αύριο.

Ρίχνουν το λαό και τις απαιτήσεις του στο κατώτατο επίπεδο. Αυτό είναι ντροπή. Κυριολεκτικά είναι ντροπή. Τι του λέτε; Μην απαιτείς ούτε καν αυτό που είχες πριν.

Και οι δύο, κι έχετε τεράστια ευθύνη και περισσότερη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ότι κατεβάζει τις απαιτήσεις του λαού, το ότι του κόβει, κι αν θέλετε ακόμα περισσότερο ισχύει για τη νεολαία, την προοπτική και το όνειρο να αλλάξει τη ζωή του. Γιατί;

Ιδιες είναι οι δυνατότητες της κοινωνίας σήμερα με αυτές που ήταν πριν από 20 και 30 χρόνια; Ιδια είναι η επιστημονική, τεχνολογική πρόοδος, η παραγωγικότητα της εργασίας, τα πάντα; Εχουν γίνει επιστημονικά θαύματα και ανατροπές. Και αντί ο λαός να τις απολαύσει, καταδικάζεται να ζήσει όπως πριν από 20 και 30 χρόνια. Και εσείς τι του λέτε; Οτι αυτός είναι ο μονόδρομος.

Δεν μπορούμε σήμερα, το λέει η ΝΔ, το είπε και ο κ. Δραγασάκης με επιστημονικοφανή τρόπο και το 'βαλε και στον Μαρξ μάλιστα, ότι η κοινωνία αυτά μπορεί να κάνει σήμερα.

Αλήθεια; Αυτά μπορεί να κάνει η κοινωνία σήμερα με τέτοιο αμύθητο πλούτο που παράγει; Αυτό λοιπόν το μήνυμα, το να μάθει ο λαός να κοιτάει το χειρότερο και όχι το καλύτερο και το μπροστά, αυτό το μήνυμα δίνετε.

Το πραγματικό δίλημμα για το λαό

Και εδώ είμαστε, και δεν κατεβάζουμε τις σημαίες παρά τις δυσκολίες, ξέρουμε, παρά την αγωνία του κόσμου για άμεσες λύσεις, σαν ΚΚΕ να φωνάζουμε έστω και σε αυτούς που δεν ακούν σήμερα, ότι ο λαός δικαιούται τα πάντα.

Οτι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ότι υπάρχει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Να καθίσουμε να τη συζητήσουμε. Πρόταση ανατροπής, πρόταση για ένα σύστημα όπου αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα τον κατέχουν. 

Αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε, να μην πέσει δηλαδή στην παγίδα που πολύς κόσμος έχει πέσει, να φοβάται το χειρότερο κι όχι να κοιτάει το καλύτερο.

Και μιας και μιλάμε για πόλωση, σύγκρουση και τα λοιπά.

Αλήθεια να προσδιορίσουμε, ποια είναι η σύγκρουση στην αίθουσα, ποιο είναι το δίλημμα της εποχής. Για μας είναι ένα: Ανατροπή ή υποταγή και διαχείριση. Αυτό είναι το δίλημμα. Στην αίθουσα, ανάμεσα στα δύο κόμματα, στους δύο πόλους, αυτό το ερώτημα τίθεται; Οχι. Το δίλημμα λοιπόν που τίθεται, και που είναι ψεύτικο, είναι ποιος θα κάνει την καλύτερη διαχείριση του ίδιου συστήματος.

Η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Θέλει να συσπειρώσει τις δυνάμεις της και σου λέει μη με προλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ και μου κάνει πρόταση μομφής και έχει αυτός το πάνω χέρι.

Ο λαός έχει μια εμπειρία. Πρέπει ψύχραιμα να θέσει αυτά τα ερωτήματα.

Η κυβέρνηση με αυτά που λέει και με την πολιτική που εφαρμόζει και που εξαγγέλλει θα υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα ή θα στηρίξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε αυτή τη φάση της ανάκαμψης, που έχει πολλά ερωτήματα αν θα υπάρξει;

Και πρέπει να το θέσει και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι λέει η κυβέρνηση:
Σώσαμε τη χώρα. Τι είναι η χώρα, η χώρα τι είναι; Οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές, γιατί αυτούς τους σώσατε μια χαρά, κερδίσανε κι από πάνω οι περισσότεροι.

Σώσατε τη χώρα τσακίζοντας το λαό, βυθίζοντάς τον σε αδιέξοδα, να μην μπορεί να ζήσει το 2014.

Και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που οι μεγαλοστομίες περί σκισίματος μνημονίου, περί διαγραφής του χρέους τελειώσανε.



Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή

(Αποσπάσματα)
 
Σε επίπεδα εξαχρείωσης η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
Ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να έχει μειωμένες απαιτήσεις, τόνισε στην παρέμβασή της η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ


«Η γνώμη μας είναι ότι κάθε μέρα που περνάει η αντιπαράθεση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τα χαρακτηριστικά εξαχρείωσης», κατήγγειλε χτες η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη Βουλή.
Εξηγώντας ότι η εξαχρείωση δεν αφορά τους χαρακτηρισμούς που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, αλλά την ουσία την αντιπαράθεσής τους, επικαλέστηκε ως παράδειγμα τις καπιταλιστικές κρίσεις που προϋπήρξαν, σημειώνοντας πως αυτές πάντα συνοδεύονται από επεξεργασμένα μέτρα υποτίμησης, πλήρους απαξίωσης της αξίας της εργατικής δύναμης, από αφαίρεση κατακτήσεων της εργατικής τάξης, πλήγματα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά κι από καταστροφή και ενός μέρος του κεφαλαίου, και ενός μέρους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
  • «Δηλαδή, κλασικά συνυφασμένα φαινόμενα με την οικονομική καπιταλιστική κρίση ο ένας τα αποδίδει στον άλλο» σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα δάνεια και τα χρέη προκλήθηκαν γιατί ο ελληνικός λαός κατανάλωνε περισσότερα απ' όσα παρήγαγε.
  • «Μα δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Πείτε μου πάλι ένα παράδειγμα που η καπιταλιστική ανάπτυξη έγινε χωρίς δάνεια και χωρίς χρέη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μια σειρά δηλαδή φαινόμενα, τάσεις, που είναι συνυφασμένες με το σύστημα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα τα εμφανίζουν σαν ελληνικές ιδιορρυθμίες (...) Η μεν ΝΔ χειραγωγεί και υποτάσσει το λαό με την τρομοκρατία, τον αντικομμουνισμό, τη θεωρία των "δύο άκρων", διάφορα, και ο ΣΥΡΙΖΑ με χίμαιρες, ονειρώξεις και ονειροφαντασιώσεις».
Αναφερόμενη στην υποχώρηση του κινήματος σημείωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια το κίνημα έχει πάει πολύ πιο κάτω από ό,τι ήταν πριν και η ανάκαμψη θα είναι πολύ επίπονη.

Κι απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ενώ πήρε 2,5 εκατομμύρια ψήφους και ενώ θα έπρεπε τα συνδικάτα να είναι κυψέλες, τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει.
  • «Γιατί; Τι λέτε; Εκεί που λέτε ανατροπή από κάτω, λέτε να τα ανατρέψουμε όλα εμπρός για την κάλπη, εμπρός για εκλογές. Αυτή την ανατροπή θα κάνετε; Λέτε, εμείς θα συγκρουστούμε. Μα, αν ήταν να συγκρουστείτε, θα έπρεπε να έχετε ετοιμάσει αυτόν τον κόσμο κι όχι να περιορίζετε, πήγαινε ψήφισε», σημείωσε.
Διαφορετικές συνταγές διαχείρισης, ίδιο αντιλαϊκό αποτέλεσμα

Σε ό,τι αφορά τα μείγματα διαχείρισης που υπερασπίζονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:
  • «Εχετε διαφορετικές συνταγές, ναι. Η ΝΔ είναι λιτότητα και ανάπτυξη και εσείς λέτε ανάπτυξη και λιτότητα. Τέτοιες διαφορετικές συνταγές υπήρχαν πάντα. Πάντα. Στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν είναι καινούργιες. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αν θέλετε, με διαφορετικούς χειρισμούς καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα, να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας... Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, υπάρχουν κάποιες διαφορές, ποιος θα πληρώσει όμως; Ο λαός θα πληρώσει».
Σχετικά με τη συζήτηση περί ανάκαμψης, η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε την ανάγκη ο λαός
  • «να ζητήσει, την επιστροφή όλων των απωλειών, όλων» και τόνισε ότι «τη μεγαλύτερη ζημιά που κάνετε και τα δύο κόμματα και οι συν αυτώ, γιατί είναι και οι σύμμαχοι, είναι ότι καλλιεργείτε στο λαό την έκπτωση των απαιτήσεών του. Καλλιεργείτε τη λογική ότι πρέπει να αρκείται στα ψίχουλα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα».
Σκωπτικά, τέλος, σχολίασε τις κατηγορίες που η κυβέρνηση προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας:
  • «...νομίζω ότι πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον κατηγορούν ότι θέλει κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής, σοσιαλιστική επανάσταση και σοσιαλισμό. Ε, όχι. Είστε αχάριστοι, κύριοι της ΝΔ. Αυτά δεν πρόκειται να τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα έχει στο πρόγραμμά του ο κ. Βορίδης, είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ, μόλις τον τινάξεις δεν μένει τίποτα, είναι απλό το πράγμα. Είστε αχάριστοι για τον εξής λόγο, γιατί σας έχει προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες... Άρα, λοιπόν, αυτό είναι εξαχρείωση, γιατί ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε».
Καταλήγοντας, η Αλ. Παπαρήγα έθεσε το πραγματικό δίλημμα σήμερα:
  • «Κοιτάξτε να δείτε, είτε έχεις επαναστατική κατάσταση, είτε έχεις ήττα, είτε συμμετέχεις στον πόλεμο, είτε έχεις δεχτεί πόλεμο και κατοχή στη χώρα σου, είτε έχεις ταχύρυθμη καπιταλιστική ανάπτυξη είτε όχι, το θέμα μπαίνει: Με τα μονοπώλια ή το λαό; Με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ; (...), ο λαός ένα πράγμα δεν πρέπει να δεχτεί, να έχει μειωμένες απαιτήσεις, πρέπει να κάνει άλλη ιεράρχηση στα αιτήματά του. Και, τέλος, να σκεφτεί το εξής: Αν είναι ρεαλιστικό να γυρίσει το βιοτικό επίπεδο 50 χρόνια πίσω, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσει μια πορεία για να νικήσει. Εμείς αυτό το ερώτημα βάζουμε στο λαό, και το ΚΚΕ αυτό θα προσπαθήσει να κάνει. Δεν εξαρτώνται όλα απ' το ΚΚΕ, αλλά το ΚΚΕ, αν δεν υπήρχε, δεν ξέρω αν θα υπήρχε σήμερα η κρίσιμη μάζα του ριζοσπαστισμού. Εάν είχε μπει στη λογική της συμμετοχής σε κυβερνήσεις, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε ότι είναι ρεαλιστικό να νικήσει ο λαός».
Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα θα δημοσιευτούν στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη».

Τίτλος από Μποτίλια στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.