Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η καπιταλιστική κρίση του Έμπολα και ο ιός του ανταγωνισμού – Καχυποψίες, θεωρίες και βρώμικα πειράματα

Θεραπεύοντας τον Έμπολα σε ΗΠΑ-Ευρώπη και  Αφρική

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ενας ιός, πολλές κρίσεις...
Κείμενα: Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Μετά τους αιματηρούς, εμφύλιους και περιφερειακούς, πολέμους και τα αμύθητα ποσά που στροβιλίζονταν γύρω από τα «ματωμένα διαμάντια» της Δυτικής Αφρικής, πριν περίπου μία δεκαετία, ήρθαν στην περιοχή οι «επενδυτές» από Δύση και Ανατολή. Στους χαρτοφύλακες των επιχειρηματιών δεν υπήρχαν σχέδια για την ανάπτυξη σε όφελος των λαών της περιοχής. Μόνον χάρτες και συμβόλαια που κατέγραφαν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των μονοπωλίων τους γύρω από τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο της περιοχής.
Όμως, η εικόνα της «ανάπτυξης» που δημιούργησε στη Δυτική Αφρική η τελευταία δεκαετία καπιταλιστικής «ειρήνης», κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος από έναν τρομερό ιό, που ανακαλύφθηκε το 1976 από ομάδα Βέλγων γιατρών σε απομακρυσμένο χωριό της σημερινής ΛΔ Κονγκό.
Ο ιός «Έμπολα», άρχισε να χτυπά πρώτα τη Γουινέα (Κόνακρι) όχι τον περασμένο Φλεβάρη, όπως είχε αρχικά θεωρηθεί, αλλά στα τέλη Δεκέμβρη όταν πέθανε στις 28/12/13 ένα 24μηνο παιδί σε κάποιο αραιοκατοικημένο χωριό. Από τότε έως σήμερα, περίπου 10 μήνες μετά, ο ιός «Εμπολα» εξαπλώθηκε σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, ρημάζοντας κυριολεκτικά τους φτωχούς λαούς της περιοχής και προκαλώντας έως τις 22 Οκτώβρη που έγινε ο τελευταίος απολογισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 9.946 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4.881 θανάτους.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο «Έμπολα» «ταξίδεψε», κυρίως μέσω γιατρών, νοσοκόμων και εργαζομένων σε αποστολές αρωγής, εκτός των συνόρων της Δυτικής Αφρικής, χτυπώντας την πόρτα των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Στις αρχές Αυγούστου, ο Ισπανός ιεραπόστολος Μιγκέλ Παχάρες μολύνεται στη Λιβερία από τον «'Έμπολα» και μεταφέρεται στην Ισπανία στις 6 Αυγούστου, για να πεθάνει μία βδομάδα μετά. Έκτατε, η επιδημία του «Έμπολα» που έως τότε θέριζε τις ζωές πολλών εκατοντάδων Αφρικανών αλλά περνούσε στα «ψιλά» του διεθνούς Τύπου, άρχισε να προβάλλεται περισσότερο.
Στις 30 Σεπτέμβρη, ο 42χρονος Λιβεριανός Τόμας Ερικ Ντάνκαν φθάνει στο Ντάλας του Τέξας με πτήση από τη Μονρόβια της Λιβερίας, φέρνοντας εκτός από τις «αποσκευές» του και τον ιό «Έμπολα». Μεταδίδει τη νόσο σε δύο νοσοκόμες παρά το εξελιγμένο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας αφενός πόσο διάτρητο και επισφαλές ήταν αλλά και πόσο εκτεθειμένο είναι το υγειονομικό προσωπικό ακόμη και ισχυρών καπιταλιστικών χωρών.
Τα ίδια παθαίνει, λίγες μέρες αργότερα, και η Ισπανία της καπιταλιστικής κρίσης. Στις 6 Οκτώβρη, η 44χρονη νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο μπαίνει στο νοσοκομείο Κάρλος Γ' της Μαδρίτης, εμφανίζοντας συμπτώματα της ασθένειας. Καταγράφεται στην Ιστορία ως το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη, σημαίνοντας συναγερμό στο λεγόμενο «δυτικό» κόσμο.
Έως σήμερα η επιδημία του «Έμπολα» παραμένει ανεξέλεγκτη. Παρά την υποτιθέμενη κινητοποίηση ισχυρών χωρών και διεθνών οργανισμών, ο ιός θα καλπάζει, όπως λένε οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας εβδομαδιαίως έως το Δεκέμβρη 5.000 έως 10.000 νέα κρούσματα «Εμπολα». Αποδεικνύοντας, με τον πιο ολέθριο τρόπο, τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο η έλλειψη ενός δημόσιου συστήματος Υγείας και η παράδοση αυτού του κρίσιμου τομέα στα μονοπώλια. Αλλά και του τι μπορεί να συμβεί, όταν το φάρμακο «βαφτιστεί» εμπόρευμα και οι ασθένειες διαχωρίζονται σε αρρώστιες των φτωχών (με τις οποίες, βεβαίως, τεράστιες φαρμακοβιομηχανίες απαξιώνουν να ασχοληθούν) και σε αρρώστιες των πλουσίων...
Πέρα από τον εφιάλτη που ζουν οι Αφρικανοί εξαιτίας του ιού, υφίστανται και δραματικές συνέπειες από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης
Ανταγωνισμοί με θέα τον «Έμπολα»
Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία (με γεωγραφική σειρά από δυτικά προς ανατολικά) είναι, όπως σημειώσαμε, οι τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου ο «Έμπολα» καλπάζει.
Δεκάδες είναι καθημερινά τα νέα κρούσματα, με δραματικές συνέπειες στους λαούς της περιοχής, που είχαν καταρρακωθεί, έτσι κι αλλιώς, πολύ πριν την έλευση του επικίνδυνου ιού, από τη φτώχεια και τους πολέμους που προκαλεί και η όξυνση του διεθνούς ανταγωνισμού μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Δίχως άλλο, τα σημαντικά κοιτάσματα αυτών των χωρών σε κάθε λογής ορυκτό πλούτο (χρυσός, διαμάντια, βωξίτης, σιδηρομεταλλεύματα, ουράνιο) και οι ελλείψεις σε βασικές υλικοτεχνικές, παραγωγικές, ενεργειακές υποδομές αλλά και σε υπηρεσίες κάθε λογής (ύδρευσης, Υγείας, Παιδείας, τεχνολογικής εκπαίδευσης κ.ά.) προκαλούν το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, που διαγκωνίζονται για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου κομματιού από την «πίτα».
Αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού «Goldman Sachs» εκτιμούσαν την περασμένη βδομάδα πως οι οικονομικές ζημιές της επιδημίας στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι τόσο μεγάλες που μπορούν πλέον να συγκριθούν μόνο με αυτές που επέφεραν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ και η επιδημία με το αναπνευστικό σύνδρομο SARS το 2003 στο Χονγκ Κονγκ. Βλέπεις οι αστοί όλα, ακόμη και τη δημόσια Υγεία ή την υγεία των λαών τη μετράνε με κόστος. Αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει.
Στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της υποσαχάρειας Αφρικής, πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου, που κηρύχθηκε στις αρχές της βδομάδας «ελεύθερη από τον ιό "Έμπολα"», οι εξαγωγές διαφόρων προϊόντων μέσα στο τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν, λόγω της επιδημίας, ως 40%. Να, λοιπόν, τι μετράνε ως απώλειες λόγω «Έμπολα». Πάνω από τους νεκρούς, αυτούς που έχουν προσβληθεί, από την επιθετικότητα του ιού.
Αντί για τους ανθρώπους μετράνε τις ζημιές των καπιταλιστών
Η Σιέρα Λεόνε, που ήταν το 2013 η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους ταχύτερους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης ύψους 20,1%, θρηνεί σήμερα πάνω από 1.500 νεκρούς. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Καϊφάλα Μάραχ, μετρά τη δραματική μείωση της ανάπτυξης που προβλέπεται ως το τέλος της χρονιάς να κατρακυλήσει στο 7,5%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ως το Δεκέμβρη η επιδημία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές ύψους 32,6 δισ. δολαρίων. Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν οι διαπιστώσεις της εφημερίδας «Γουώλ Στριτ Τζέρναλ», στις 21/10, σε άρθρο με τίτλο «Οι φόβοι για τον "Έμπολα" πυροδοτούν την αποχώρηση της Κίνας από τη Δυτική Αφρική».
Δημοσιογράφος της εφημερίδας, στη διάρκεια αποστολής στη Δ. Αφρική, επικέντρωσε την προσοχή του στη ζημιά που προκαλεί η επιδημία στις μεγάλες μπίζνες του κινεζικού κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι ο ιός «Έμπολα» έχει καταφέρει να μειώσει στο 50% το προσωπικό Κινέζων επιχειρηματιών και ειδικευμένων εργαζομένων που δούλευαν σε κινεζικές κατασκευαστικές, μεταλλευτικές, ενεργειακές, μεταφορικές, επενδυτικές εταιρείες στη Δυτική Αφρική. Από 20.000 που ήταν το 2013, σήμερα ανέρχονται σε 10.000. Σημειώνει, για παράδειγμα, ότι στη Λιβερία έχουν πλέον ανασταλεί οι εργασίες οδοποιίας από την κινεζική κατασκευαστική εταιρεία «China Henan International Cooperation Group» για την κατασκευή μεγάλης αρτηρίας που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο τη σύνδεση της πρωτεύουσας, Μονρόβια, με τη Γουϊνέα. Εκτιμά ακόμη ότι στη Σιέρα Λεόνε τα σημάδια της «εξόδου των Κινέζων» είναι ακόμη μεγαλύτερα, παρατηρώντας ότι το βουητό από τα μηχανήματα κινεζικών κατασκευαστικών εταιρειών στην πρωτεύουσα, Φριτάουν, έχουν πλέον αντικατασταθεί από τις σειρήνες των ασθενοφόρων.
Καπιταλιστικές κόντρες στη Λιβερία
Στη Λιβερία, για παράδειγμα, δραστηριοποιούνται δεκάδες ξένες εταιρείες. Ανάμεσά τους η καναδική «Aureus Mining», ο αγγλο-αυστραλιανός μεταλλευτικός πολυεθνικός όμιλος «BHP Billiton», η βρετανική μεταλλευτική «Sable Mining Africa».
Όμως, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται κυρίως από την παρουσία τεράστιων εταιρειών από την Κίνα, όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες «CHICO» (με δείγματα «γραφής» ένα τεράστιο αθλητικό κέντρο και το πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα Μονρόβια) και «CICO» (που δραστηριοποιείται στην οδοποιία), η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «Qing Fian International Group Development» και η αναπτυξιακή εταιρεία «CNQC QINGJIAN International», που «κατηγορούνται» (κυρίως από ανταγωνιστικές δυνάμεις) πως «παραγκωνίζουν» τη λιβεριανή αστική τάξη. Αυτά διαδραματίζονται σε μία χώρα υπό την κυβέρνηση της Προέδρου Ελεν Σιρλίφ Τζόνσον, πρώην μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις με το αμερικανικό, ευρωπαϊκό και ασιατικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο...





Ανταγωνισμοί στη Γουινέα
Στη Γουινέα (με πρωτεύουσα το Κόνακρι) εκτυλίσσεται παρόμοιο σκηνικό, με τεράστιες εταιρείες να κάνουν «παιχνίδι» στον ορυκτό και ενεργειακό πλούτο, όπως η αγγλο-αυστραλιανή «Rio Tinto», η βραζιλιάνικη «Vale», η ρωσική «Rusal», οι κινεζικές κατασκευαστικές «China Geo-Engineering Corporation», η «Chinalco» (ανταγωνιστική της «Rio Tinto») και η «Αναπτυξιακή Τράπεζα Κίνας» (CDB).
Η κυβέρνηση του προέδρου Αλφα Κοντέ, μολονότι έχει άριστες σχέσεις και με το δυτικό κεφάλαιο και με το βραζιλιάνικο κεφάλαιο, λοιδορείται από δυτικά δίκτυα «ενημέρωσης» και για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με την Κίνα. Ωστόσο και εδώ, ανεξάρτητα από τη «σημαία» των καπιταλιστών, ο λιβεριανός λαός (όπως και άλλοι) παραμένει εγκλωβισμένος στη φτώχεια, καθώς δε γεύεται ούτε στο ελάχιστο τον πλούτο που παράγεται στη χώρα του.
Αναμφίβολα, η επιδημία του «Έμπολα» έδωσε τη χαριστική βολή στα πιο ασθενή κομμάτια του πληθυσμού.

 Διαγκωνισμοί στη Σιέρα Λεόνε
Πολύ περισσότερο έντονη και «ενοχλητική» για τα δυτικά μονοπώλια είναι η παρουσία πάνω από 30 τεράστιων κινεζικών ομίλων στη Σιέρα Λεόνε. Η δραστηριοποίηση κινεζικών εταιρειών, όπως ο τεχνολογικός ηλεκτρονικός όμιλος «Huawei Tech.», η ενεργειακή «Kingho Energy Group», που κάνει εξορύξεις σε ρινίσματα σιδήρου και βωξίτη, η επενδυτική «China International Fund», η «China Water & Energy Corporation» (CWE), που κατασκευάζει υδροηλεκτρικά φράγματα, προκαλούν την δυσαρέσκεια αντίπαλων μονοπωλίων από ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η «επέλαση» του κινεζικού κεφαλαίου κάνει συχνά την κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας, Ερνεστ Μπάι Κορόμα, στόχο επικρίσεων περί «διαφθοράς» και «ανικανότητας». Άλλοι την κατηγορούν ακόμη και για «προδοσία», επειδή έχει «ξεχάσει παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ», και υπογράφει με Κινέζους συμφωνίες για επενδύσεις παντός είδους (σε Ενέργεια και ορυκτά αλλά και Υγεία, Παιδεία, γεωργία κ.ά.).
Η δυναμική παρουσία και δράση της Κίνας στη Δυτική Αφρική είναι ένα από τα μεγάλα «θύματα» του «Εμπολα», προς τέρψιν του μεγάλου κεφαλαίου από ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία.
Ενδεχομένως, να μην πρόκειται για μία απλή περίπτωση κακοτυχίας, ιδιαίτερα όταν σκεφτεί κανείς τη σπουδή δυτικών χωρών να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Δυτική Αφρική.
Όπως οι ΗΠΑ με τουλάχιστον 4.000 στρατιώτες (και βλέπουμε...), η Βρετανία με περίπου 750 και η Ολλανδία με δεκάδες πεζοναύτες και μία φρεγάτα. Αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν μαζί με τις υποψίες για πειράματα του στρατού των ΗΠΑ με τον «Έμπολα».
Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι αυτοί δεν επιδιώκουν τη «διάσωση» των λαών της περιοχής αλλά το ξαναμοίρασμα της τράπουλας προς όφελος των μονοπωλίων...

Τι είναι και πώς μεταδίδεται ο «Έμπολα»
Ο Εμπολα είναι ιός που προκαλεί, ανάμεσα στα άλλα, υψηλό πυρετό, ακατάσχετη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και φέρεται πως μεταδόθηκε στον άνθρωπο από την κατανάλωση κρέατος νυχτερίδων και πιθήκων. Στην παρούσα επιδημία σκοτώνει το 70% των θυμάτων του. Δεν εκδηλώνει τα συμπτώματα από τη στιγμή που θα μεταδοθεί, καθώς χρειάζεται 2 έως 21 μέρες.
Μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά του ασθενή, όπως ούρα, σάλιο, ιδρώτα. Έχει παρατηρηθεί πως είναι πολύ πιο μολυσματικός λίγο πριν προκαλέσει το θάνατο στα θύματά του. Μπορεί ακόμη να μεταδοθεί και σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Ακόμη και με σπέρμα ανθρώπου που κατάφερε να «νικήσει» τον ιό περίπου τρεις μήνες μετά την ανάρρωση...
Ο ιός, λένε οι ειδικοί, μεταδίδεται μόνο εάν ο φορέας εκδηλώσει συμπτώματα. Μέχρι στιγμής, θεωρείται πως δεν μπορεί να μεταδοθεί αερόβια ή με σταγονίδια από φτέρνισμα ή βήχα. Δεν αποκλείεται εντούτοις κάτι τέτοιο κατηγορηματικά, από ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού στο μέλλον.
Θεωρείται τέλος ότι ο «Εμπολα» δεν μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα.

Ο Έμπολα και η αφύπνιση του Δυτικού Κοσμου
Καχυποψίες και θεωρίες
Όσο τα κρούσματα του ιού πολλαπλασιάζονται, τεράστιοι φαρμακευτικοί κολοσσοί διαγκωνίζονται, ξεκινώντας ή εντείνοντας τις έρευνες και τα πειράματα για φάρμακα και εμβόλια σε ΗΠΑ, Καναδά, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα. Προσπερνώντας τους φραγμούς που έθετε η αυστηρή έως σήμερα δεοντολογία για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 12 Αυγούστου, με την οποία πλέον θεωρείται «ηθική» η χρήση πειραματικών φαρμάκων και εμβολίων σε ανθρώπους.
Ωστόσο, η αδιαφάνεια που επικρατεί ενίοτε στους κύκλους των φαρμακοβιομηχάνων, το βαρύ βρώμικο παρελθόν από ανήθικα πειράματα φαρμακευτικών κολοσσών σε αναπτυσσόμενες χώρες, σε συνδυασμό με την άγνοια σε τοπικές κοινωνίες φτωχών, φουντώνουν τα σενάρια και τις φήμες για ύποπτο παρασκήνιο και σε αυτήν την επιδημία.
Ο Ερικ Ρας, Αφροαμερικανός αρθρογράφος, καλεσμένος συχνά σε δίκτυα όπως το «Fox News» και το CNN, κάνοντας μερικές προσθέσεις από χρονολογικούς πίνακες δεδομένων σχετικά με τα θύματα του «Εμπολα», διερωτόταν προ ημερών το εξής: «Γιατί μέσα σε 36 χρόνια, από το 1976 έως το 2012, πέθαναν μόνον 1.528 άτομα, και πάνω από 4.000 τους τελευταίους 11 μήνες;»
Ο Δρ. Σίριλ Μπρόντερικ (Cyril Broderick), Λιβεριανός επιστήμονας και πρώην καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Δασοπονίας της Λιβερίας, απαντά πως (σχεδόν κατηγορηματικά!) πίσω από το φαινόμενο κρύβονται οι ΗΠΑ. Οπως υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 9/9 στην εφημερίδα της Μονρόβια, «Liberian Observer», οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας φέρεται να χρηματοδοτεί πειράματα με τον ιό «Εμπολα» σε ανθρώπους, που ξεκίνησαν βδομάδες πριν διαπιστωθεί επιδημία σε Γουινέα και Σιέρα Λεόνε.
Υποστηρίζει ότι το Πεντάγωνο είχε συμβόλαιο με την καναδική φαρμακοβιομηχανία «Tekmira» για την πραγματοποίηση πειραμάτων έναντι 140.000.000 δολαρίων και επικαλείται την υπ' αριθμόν NCTO2041715 κλινική δοκιμή που ξεκίνησε το Γενάρη του 2014, πριν κηρυχθεί επιδημία «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική τον περασμένο Μάρτη. Ο Δρ. Μπρόντερικ υποστηρίζει ακόμη πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει στήσει ερευνητικό εργαστήριο βιολογικών όπλων στην πόλη Κenema της Σιέρα Λεόνε και μελετά «ιούς που προκαλούν πυρετό σαν όπλο βιοτρομοκρατίας».
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζον Ραποπόρτ τον Αύγουστο του 2014 (πριν δημοσιευτούν οι καταγγελίες του Δρ. Μπόρντερικ) σημείωνε σε άρθρο του με τίτλο «Τι κάνουν οι ερευνητές βιολογικού πολέμου στη ζώνη του Εμπολα;», επικεντρώνοντας την προσοχή του στην (γύρω από τη Δυτική Αφρική) παρουσία και δράση ομάδων «ερευνητών» του αμερικανικού στρατιωτικού ερευνητικού ιδρύματος βιολογικών όπλων και μολυσματικών ασθενειών (USAMRIID) από το Φρούριο Ντέτρικ του Μέριλαντ, από το πανεπιστήμιο Tulane της Ν. Ορλέανης (που εξασφάλισε φέτος επιδότηση άνω των 7.000.000 δολαρίων από το Εθνικό Ιδρυμα Υγείας στις ΗΠΑ για να ερευνήσει τον αιμορραγικό ιογενή πυρετό Lassa), του αμερικανικού κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC), των «πανταχού παρόντων» «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», της καναδικής φαρμακοβιομηχανίας «Tekmira», του βρετανικού φαρμακευτικού κολοσσού «Glaxo Smith Kline» και του Κρατικού Νοσοκομείου Κενέμα στην ομώνυμη πόλη της Σιέρα Λεόνε.
Αμερικανίδα, μέλος ομάδας ερευνητών σε «παράρτημα» του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στο Εντέμπε της Ουγκάντα

Βρώμικα πειράματα και στο παρελθόν
Αν οι παραπάνω ισχυρισμοί προβάλλουν σαν θεωρίες συνωμοσίας, καλά θα κάνει κάποιος να θυμηθεί ανάλογες βρώμικες πρακτικές και πειράματα του 20ού αιώνα με «πρωταγωνιστή» τις ΗΠΑ.
Από το 1946 έως το 1948, η αμερικανική κυβέρνηση επί Προέδρου Χάρι Τρούμαν σε συνεργασία με τον τότε Πρόεδρο της Γουατεμάλας Χουάν Χοσέ Αρέβαλο, ενθάρρυνε την πραγματοποίηση πειραμάτων σε 5.500 ανυποψίαστους ανθρώπους, μολύνοντας σκόπιμα στρατιώτες, πόρνες, φυλακισμένους και ψυχασθενείς με σύφιλη και άλλα αφροδίσια νοσήματα. Τα πειράματα ξεσκεπάστηκαν 70 χρόνια μετά, το 2010, από την καθηγήτρια στο κολέγιο Wellesley College, Σούζαν Ρεβερσμπάι. Το άρθρο της στην «Βoston Globe», με τίτλο: «Καθηγήτρια του Γουέλσλι αποκαλύπτει τον τρόμο: πειράματα με σύφιλη στη Γουατεμάλα», δημιουργεί τεράστιο σάλο.
Οπως σημειώνει ο Timothy Alexander Guzman με άρθρο του στο «Globalresearch.ca» στις 17/10/14, η καθηγήτρια «ψάχνοντας σε σκονισμένα αρχεία της Πενσυλβάνια κατάφερε να τεκμηριώσει πώς Αμερικανοί επιστήμονες που δούλευαν για λογαριασμό της κυβέρνησης έκαναν μυστικά πειράματα σε βάρος πολιτών εν αγνοία τους». Μετά τις αποκαλύψεις, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε, υποκριτικά, να ζητήσει επίσημα «συγγνώμη» από τον Πρόεδρο της Γουατεμάλας, Αλβαρο Κόλομ Καμπαγιέρος για «τα τραγικά λάθη», διαβεβαιώνοντας τάχα πως δε θα επαναληφθούν παρόμοια στο μέλλον...
Να 'ταν, όμως, μόνον η Γουατεμάλα;
Μεταξύ 1932 και 1972, υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ (σύμφωνα πάλι με ρεπορτάζ της «Boston Globe») μελέτησαν τη «φυσική εξέλιξη» της σύφιλης σε πάνω από 600 υγιείς, πλην φτωχούς, Αφροαμερικανούς στην Αλαμπάμα (υπόθεση γνωστή ως «Tuskegee Syphilis Study»). Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν και αυτό το «λάθος» περίπου 60 χρόνια αργότερα επί κυβέρνησης Κλίντον...

*

Για την παρουσία των ΗΠΑ στην Αφρική και το μοίρασμα του πλούτου της, από Μποτίλια:


και με Ετικέτα: Έμπολα (8)

 Λοιπές επισημάνσεις - εικόνες, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.