Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Οι πλημμύρες είναι ταξικές – Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι έργα βιτρίνας: Μηδενική ανταπόδοση για τους επιχειρηματίες, ασύμφορα για τους δημάρχους – ΚΚΕ: Οι ξύλινες παρεμβάσεις του για να ξέρεις τι σε περιμένει και να μη μείνεις, σαν τις μελέτες τους, στα αζήτητα (3 VIDEO και οι αμελέτητοι)



Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για τις πλημμύρες σε Δυτική Αττική και Πειραιά και την αποζημίωση των πληγέντων
Δημοσίευση: Τρί, 28/10/2014 - 14:14
Ερώτηση για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών και τη χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το κείμενο αναλυτικά:
«Η έντονη βροχόπτωση στις 24-10-2014 στην Αττική, προκάλεσε τεράστιες ζημιές από πλημμύρες, ιδίως στους Δήμους της Δυτικής Αττικής και Πειραιά (Περιστέρι, Ίλιον, Καματερό, Νίκαια - Ρέντης, Δραπετσώνα κ.ά.). Εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά και μικροί επαγγελματίες είδαν το μόχθο μια ζωής να καταστρέφεται, μεγάλες ήταν οι ζημιές σε υποδομές, ενώ κινδύνευσαν σοβαρά ανθρώπινες ζωές.
Οι καταστροφικές πλημμύρες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών και κατάλληλων υποδομών είναι μεγάλο. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως και της σημερινής συγκυβέρνησης, καθώς και των αρχών της τοπικής διοίκησης, που αποδεικνύεται και από το ότι οι πλημμύρες πλήττουν επανειλημμένα τον εργατόκοσμο στις ίδιες περιοχές για δεκαετίες.
Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης οδηγεί στην άναρχη δόμηση πάνω σε ρέματα και ποτάμια. Τα κονδύλια από τον κρατικό και τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό κατευθύνονται σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας ή αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδότηση από τα Ταμεία της ΕΕ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
  • Προτίθεται να πάρει μέτρα για την άμεση ανακούφιση και την αποζημίωση των πλημμυροπαθών; Αν προτίθεται ποια είναι αυτά τα μέτρα;
  • Έχουν χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Ταμεία της ΕΕ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιφέρεια Αττικής και αν ναι, ποια και σε τι στάδιο βρίσκεται η εκτέλεση τους;»




ΚΚΕ: Ερώτηση για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά
Δημοσίευση: Δευ, 27/10/2014 - 11:44 
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 28/10/2014 - 12:35
Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών, Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά.
Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών
Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα.
Η νεροποντή, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, έπληξε όλη τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, και με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους δήμους: Περιστερίου, Ιλίου, Aχαρνών, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Νίκαιας - Ρέντη, Πειραιά, Κερατσίνιου - Δραπετσώνας και Περάματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, οικοσκευές, αυτοκίνητα, μικρές επιχειρήσεις και υποδομές (σχολεία, γυμναστήρια κ.ά.).
Οι καταστροφές συγκεντρώνονται για ακόμα μια φορά στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, όπου υπάρχει απουσία ολοκληρωμένου αντιπλημμυρι­κού σχεδιασμού με αποσπασματικές παρεμβάσεις και έργα σε εξέλιξη που χρονοτριβούν και εξελίσσονται σε ανοιχτές πληγές.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις διαχρονικά, στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν χρηματοδοτούν απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή που παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα βιτρίνας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Να γίνει καταγραφή και άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς Εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς πρασαυξήσεις και τόκους.
  • Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί.
  • Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών αντιπλημμυρικής θωράκισης».



  Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ: Παρέμβαση για άμεση λήψη μέτρων
Δημοσίευση: Δευ, 27/10/2014 - 16:55
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 27/10/2014 - 17:31
Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 24η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 30 Οκτώβρη 2014, σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και άμεσης ανακούφισης των πληγέντων στις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα και Πειραιά.

Αναλυτικά, στο αίτημα αναφέρεται: 
«Κύριε Πρόεδρε,
Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε για άλλη μια φορά έντονες πλημμύρες και το δράμα των πλημμυρισμένων σπιτιών, μαγαζιών, δρόμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων ειδικά της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά. Τα φαινόμενα αυτά επαναλαμβάνονται σε κάθε έντονη βροχόπτωση, πράγμα που αποδεικνύει στην πράξη την ανεπάρκεια ή την πλήρη έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών, η άναρχη δόμηση, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων, η ιεράρχηση της κατασκευής έργων υποδομής γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Η καπιταλιστική κρίση γιγάντωσε τα μεγάλα προϋπάρχοντα προβλήματα στις ελάχιστες υποδομές.
Η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις και η συρρίκνωση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.
Αποδεικνύεται ότι οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. 
Είναι η πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης και την τσιμεντοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων.
Στην Αττική, τα 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν! Τα ανοιχτά ρέματα στην Αττική έχουν μειωθεί, από το 1945 μέχρι σήμερα σχεδόν 850 χιλιόμετρα ρεμάτων στην Αττική έχουν εξαφανιστεί!
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναδείξει το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.
Ο πρώην περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και πως η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων. Είχε όμως δεσμευτεί, στην 46η συνεδρίαση στις 12 Δεκέμβρη 2012, ότι σε δυόμισι μήνες θα έφερνε ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που όμως δεν έγινε ποτέ.
Η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ρ. Δούρου, ευθύνεται, γιατί, όπως επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε, που είναι "καρμπόν" με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, του Γ. Σγουρού, προβλέπει σχεδόν μηδενικά κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που χτυπήθηκαν, ενώ αντίθετα είναι πολύ γενναιόδωρος για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Ο προϋπολογισμός αυτός προβλέπει για αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων -  Καματερού, σε μια περιοχή με υποβαθμισμένο έως ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων, μόλις 1.100.000 ευρώ, ενώ για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ και την αναβάθμιση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ προβλέπει 27 εκατομμύρια ευρώ. 
Ότι για τη βιοκλιματική ανάπλαση (!!) μιας παιδικής χαράς Περιστερίου προβλέπονται 572.885 ευρώ, αλλά για αγωγούς ομβρίων στο Δήμο Περιστερίου (Ανθούπολη, Άσπρα Χώματα, Νέα Ζωή, Λόφος Αξιωματικών) δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ. Προβλέπει ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού (σ.σ. 902: Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε καταγγείλει την κατασκευή του ΧΥΤΑ ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα), αλλά για τη μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Φυλής δεν προβλέπεται επίσης ούτε ένα ευρώ. Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα του αντιλαϊκού προσανατολισμού της νέας Περιφερειακής Αρχής
Πρόσφατα και συγκεκριμένα στην 21η Συνεδρίαση, 2 Οκτώβρη 2014, επαναφέραμε το θέμα και ζητήσαμε να έρθει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και των αναγκών καθώς για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπισή του, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας και είναι ανάγκη να προλάβουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που έχει για το συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποσπασματικότητα και η εξ αυτού αναποτελεσματικότητα των έργων και να προστατευτούν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και για να προλάβουμε σοβαρότερες ή και ανεπανόρθωτες συνέπειες οφείλουμε να ενεργήσουμε άμεσα ξεπερνώντας εμπόδια που υπάρχουν.
Να πραγματοποιηθούν με συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα την κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων.
Απαιτούμε τώρα να ληφθούν άμεσα-επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, όπως η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Προέχει να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Αποτελούν εμπαιγμό τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων, δηλαδή τα 586 ευρώ σαν άμεση ενίσχυση και αποζημίωση μέχρι 5.000 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.
Απαιτούμε να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • –Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί. 
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης"
ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ».
   
Καταστροφές στη Δυτική Αθήνα: Από το 2010 μελέτη του ΑΣΔΑ προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πλημμυρών

Δημοσίευση: Τρί, 28/10/2014 - 10:02
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 28/10/2014 - 10:09
Χάρτης της έκθεσης που απεικονίζει την επικινδυνότητα πλημμυρών στους δήμους της Δυτικής Αθήνας
Μόνο ...κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Από το 2010 επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε μελέτη τους (*) για τον «Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας» (ΑΣΔΑ), εντοπίζουν συγκεκριμένα σημεία των Δήμων Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Φυλής, στα οποία, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων (όπως χωροθέτηση και καθαρισμός ρεμάτων, δημιουργία συστήματος ομβρίων υδάτων), υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών.
Σε μεγάλο βαθμό, η καταιγίδα που χτύπησε την Παρασκευή, επιβεβαίωσε το χάρτη επικινδυνότητας που είχαν εκπονήσει οι ειδικοί του Πανεπιστημίου, καθώς ακόμη και οι δρόμοι που αναφέρονται στην έκθεση πλημμύρισαν:
  • Ίλιον [λεωφόρος Α. Παπανδρέου, οδός Φλέβας, οδός Αλαμάνας, λεωφόρος Φυλής, περιοχή Μπίμπιζα, λεωφόρος Πριάμου, λεωφόρος Θηβών (και στην κατασκευαζόμενη συνέχειά της), Θηβών και Πατρόκλου]
  • Άγιοι Ανάργυροι (λεωφόρος Δημοκρατίας, περιοχή Μπίμπιζα)
  • Περιστέρι (λεωφόρος Αθηνών, περιοχή Μπουρναζίου, Θηβών και Σουλίου, Θηβών και Πελασγίας)
  • Νέα Φιλαδέλφεια (περιοχή Ρενό)
  • Αχαρνές (οδός Πάγκαλου)
  • Κορυδαλλός (ενδεικτικά οδοί Βαλαωρίτου και Θερμοπυλών)
  • Πειραιάς (Παλαιά Κοκκινιά)
Στην έκθεση περιγράφεται αναλυτικά το σκηνικό της προαναγγελθείσας καταστροφής: «Στο σύνολο της περιοχής τα ανοικτά ρέματα είναι σήμερα πολύ περιορισμένα, λόγω των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν στις φυσικές κοίτες των ρεμάτων ή σε δρόμους που υπήρχαν κοντά σ' αυτές και οδήγησε σε πλήρη κάλυψή τους. Τα σημαντικότερα ρέματα που χρειάζονται διευθέτηση είναι τα ρέματα Ευπυρίδων και Εσχατιάς σε Καματερό και Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδαρόρεμα στο Χαϊδάρι και το Περιστέρι.
Εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόβλημα πλημμυρών μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Τέτοιες περιοχές στο Περιστέρι είναι ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος και η Τσαλαβούτα, στο Χαϊδάρι είναι κοντά στο δάσος, στον υποσταθμό της ΔΕΗ και η Ιερά Οδός, στο Καματερό είναι οι οδοί Καματερού, Γούναρη, Κ. Παλαμά».
Ακριβώς δηλαδή εκεί όπου σημειώθηκαν οι μεγάλες καταστροφές. Αυτή η διαπίστωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα έπρεπε λογικά να έχει κινητοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού από το 2012, αν και το πρόβλημα είναι πολύ πιο παλιό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση περιγράφονται ακόμη και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Να προχωρήσει η διευθέτηση των ρεμάτων της Εσχατιάς, των παράπλευρων ρεμάτων της και του Χαϊδαρορέματος, να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα και οι διαμορφώσεις αγωγών ομβρίων υδάτων, που είναι αναγκαία σε περιοχές όλων των δήμων».
Η έκθεση του ΑΣΔΑ έπρεπε από το 2010, οπότε και συντάχθηκε, να σημάνει συναγερμό τόσο στους δήμους στους οποίους αναφέρεται, όσο και στην Περιφέρεια. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι τόσο οι δημοτικές αρχές, όσο και η Περιφέρεια δεν πήραν μέτρα, δεν διεκδίκησαν μέτρα προστασίας, δεν οφείλεται σε παράβλεψη, αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή, καθώς η αντιπλημμυρική προστασία δεν αποφέρει κέρδη στους επιχειρηματίες.
(*) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΔΑ 
 
Βλέπε και με ετικέτα: Δούρου (10) 
Επισημάνσεις, λοιπές φωτό, τίτλοι: Μποτίλια στον Άνεμο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.