Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

27o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έως 29/10/2014 – Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου, 23-29/10/2014


27o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Με αγάπη από την Ευρώπη και ακόμη παραπέρα...
(ΑΣΤΥ - ΑΑΒΟΡΑ)
*
«Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου»
(ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ)

_____________________
 
Με καθυστέρηση μιας βδομάδας από την Μποτίλια, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μπορούμε να αναπληρώσουμε μερικά κενά, αφού υπάρχουν και οι επαναληπτικές προβολές μέχρι και την άλλη Τετάρτη, 29/10/2014

______________________

Πέμπτη, στις 8 και 10 το βράδυ κι αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, μπορείτε (αντίστοιχα) να δείτε 3 από τις 7 ταινίες του «διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος», ήτοι τις:
«Angels» (2014, 97') της Τσέχας Alice Nellis,
«Afterlife» (2014, 95') της 28χρονης Ουγγαρέζας Virag Zomboracz και
«No one's child» (2014, 103') του Σέρβου Vuk Rsumovic, ενώ, τη  

Δευτέρα 27/10, στις 22.15, μπορείτε να απολαύσετε ξανά και ξανά το απόλυτο αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ «Η μεγάλη χίμαιρα» (1937, 114') με τον Ζαν Γκαμπέν, τον Πιερ Φρενέ και τον «μέγα» Εριχ φον Στρόχαϊμ στους κύριους ρόλους.


*

«Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου»

Απόψε (23/10/2014), ωστόσο, καλωσορίζουμε την «Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου» που εγκαινιάζεται στον Κεραμεικό, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, με ευκαιρία την 100ή επέτειο της τουρκικής κινηματογραφίας. 

Στη διάρκεια της βδομάδας, το κοινό θα συναντηθεί με κλασικές επιτυχίες του '70 αλλά και σύγχρονες, από το σινεμά της «νέας ταυτότητας», των ρεαλιστικών ιστοριών για τους ασήμαντους ανθρώπους της καθημερινότητας που πασχίζουν για την επιβίωση.

Δεκατέσσερις σε σύνολο ταινίες θα παρελάσουν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με δομή και στοιχεία αναδρομικής και διαχρονικής ξενάγησης στο εσωτερικό μιας εθνικής κινηματογραφίας, που σήμερα δικαίως λογιάζεται από τις αυθεντικότερες και αξιολογότερες. Στους τίτλους που θα προβληθούν κρύβονται κορυφαίες στιγμές στρατευμένου, ουμανιστικού κινηματογράφου («Ο Δρόμος» - 1982, 114' - των Σερίφ Γκιορέν και του πρόωρα χαμένου Γιλμάζ Γκιουνέι) καθώς και στοχαστικά εσωτερικά δράματα για τους αγνοούμενους πολιτικούς κρατούμενους («Η Μούχλα» - 2013, 94' - του Αλί Αϊντίν)...

Δείτε στο τέλος το πλήρες πρόγραμμα

*


«Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου»




Για 27η χρονιά, το θρυλικό «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» επιστρέφει με 70 ταινίες από την Ευρώπη και όλον τον κόσμο, αφιερώματα και masterclasses, από τις 16 έως και τις 26 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Αστυ και Ααβόρα.Σκηνή από το «Jimmy's Hall» του Κεν Λόουτς.

Σκηνή από το «Jimmy's Hall» του Κεν Λόουτς
Για δέκα ημέρες, από τις 16 έως και τις 26 Οκτωβρίου, στους κινηματογράφους Αστυ και Ααβόρα, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει με το κύρος του μακροβιότερου φεστιβάλ της Αθήνας συλλέγοντας στιγμές από το παρόν του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση σε αφιερώματα και θεματικές που δίνουν την ευκαιρία για την προβολή κλασικών ταινιών του παγκόσμιου σινεμά.

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα ανοίξει την αυλαία του με το «Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν, ενώ ο σημαντικότερος καλεσμένος του είναι ο Πολ Λάβερτι, σεναριογράφος και στενός συνεργάτης του Κεν Λόουτς που θα βρεθεί στην Αθήνα για την πρεμιέρα του «Jimmy's Hall», της τελευταίας ταινίας του Κεν Λόουτς αλλά και για να δώσει ένα masterclass αφιερωμένο στη συγγραφή και το ρόλο του σύγχρονου σινεμά στην κοινωνικοπολιτική θεωρία.
Διαβάστε ακόμη: «Βασιλικό» άνοιγμα για το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
 
2 
No One's Child

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ συναντάμε οκτώ ταινίες που έχουν ταξιδέψει και βραβευθεί ήδη στα φεστιβάλ του κόσμου. Ανάμεσά τους το «Corn Island» του Τζορτζ Οβασβίλι που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και το «No One's Child», ντεμπούτο του Σέρβου Βουκ Ρσούμοβιτς, που κέρδισε το βραβείο κοινού, το βραβείο σεναρίου στο τμήμα της Εβδομάδας Κριτικής, αλλά και το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για τα παράλληλα προγράμματα του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. 

2  
Incompresa 

Για το βραβείο της τριμελούς επιτροπής από τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που φέτος θα δώσουν ο Κροάτης Ντράγκαν Τζούρακ, ο Ισραηλινός Σάι Κ. Σέγκεβ και ο Ελληνας Κωνσταντίνος Μπλάθρας διαγωνίζονται ακόμη το «The Smell of Us» του Λάρι Κλαρκ που γυρίστηκε στο Παρίσι και έκανε πρεμιέρα στην «Εβδομάδα Κριτικής» της Βενετίας, το «Incompresa» της Ασια Αρτζέντο που έκανε πρεμιέρα στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» των Καννών, το γαλλικό «Eat Your Bones» του Ζαν-Σαρλ Χιου που έκανε πρεμιέρα στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» των Καννών, το «Afterlife» του Ούγγρου Βίραγκ Ζόμποράτζ που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, το «Angels» της Τσέχας Αλις Νέλις και φυσικά το «Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν. 

2
 Blue Ruin

Στις Πρεμιέρες του Φεστιβάλ θα δούμε, ανάμεσα σε άλλα, σε πρώτη προβολή το «Jimmy's Hall» του Κεν Λόουτς, το «Diplomacy» του Φόλκερ Σλέντορφ, το «Εl Ardor» του Πάμπλο Φεντρίκ με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, το «Blue Ruin» του Ζερεμί Σολνιέ (που κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών το 2013), το «Inbetween Worlds» της Αυστριακής Φεο Αλαντάγκ (υποψηφιότητα για Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου) και το «The Judgment» του Βούλγαρου Στεφάν Κομαντάρεφ που έκανε πρεμίερα στο Φεστιβάλ της Σόφιας. 

2  
Salo

To αφιέρωμα «8 Ελληνες σκηνοθέτες προτείνουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία» βρίσκει Ελληνες δημιουργούς να διαλέγουν και να προλογίζουν δικές τους επιλογές: ο Δήμος Αβδελιώδης τον «Κανόνα του Παιχνιδιού» του Ζαν Ρενουάρ, ο Αλέξανδρος Αβρανάς το «Salo» του Πιερ Παολο Παζολίνι, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τη «Λόλα» του Ζακ Ντεμί, ο Δημήτρης Παναγιωτάτος το «Tras el Crystal» του Αγουστί Βιλαρόνγκα, ο Γιάννης Οικονομίδης το «The Death of Mr. Lazaresku» του Κρίστι Πουίου, ο Δημήτρης Αθανίτης την «Κατάσταση των Πραγμάτων» του Βιμ Βέντερς, ο Γιάννης Σακαρίδης το «Το Ονομα μου Είναι Τζο» του Κεν Λόουτς και ο Βασίλης Μαζωμένος το «Πέρσι στο Μάριενμπαντ» του Αλεν Ρενέ. 

2  
Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο

To Αφιέρωμα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνει 11 ταινίες που διανύουν όλη την απόσταση από το «Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο» του Λίους Μάιλστοουν μέχρι το «Σταυροί στο Μέτωπο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και από το «Ο Σαρλό Στρατιώτης» του Τσαρς Τσάπλιν μέχρι τη «Λευκή Κορδέλα του Μίκαελ Χάνεκε. 

2

To αφιέρωμα «Ο Μοναχικός Πιερ Ετέξ» περιλαμβάνει τα πέντε κινηματογραφικά του έργα («Υο -Υο», «Οσο Εχουμε την Υγεία μας», «Ο Μεγάλος Ερωτας», «Εγώ και οι Γυναίκες» και «Heureux Anniversaire»), αυτά που είναι αρκετά για να τον συστήσουν σε ένα κοινό που αγνοεί την υπαρξή του και να τον τοποθετήσουν στην αφρόκρεμα της παγκόσμιας κωμωδίας, κάπου ανάμεσα στον Μπάστερ Κίτον και τον Ζακ Τατί. 

2 
Ελία Σουλεϊμάν

Μικρότερα αφιερώματα τιμούν τον Ελία Σουλεϊμάν, με τρεις ταινίες που έχουν προβληθεί στην Ελλάδα («Ο Χρόνος που Απομένει», «Θεϊκή Παρέμβαση» και το σπονδυλωτό «7 Μέρες στην Αβάνα») αλλά και τον ίδιο να βρίσκεται στην Αθήνα για ένα masterclass, τους αντικομφορμίστες του ελληνικού σινεμά με ταινίες όπως την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου, το «Λάβετε Θέσεις» του Θόδωρου Μαραγκού, το «Ευριδίκη Β.Α. 2037» του Νίκου Νικολαϊδη) και τον Πολ Λάβερτι με μια ειδική προβολή του «Ο Ανεμος Χορεύει το Κριθάρι» που χάρισε στον Κεν Λόουτς το Χρυσό Φοίνικα.


Το πρόγραμμα προβολών του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
ΠΕΜΠΤΗ 16/10
  • ΑΣΤΥ 5.45 Ο ΤΖΟΝΙ ΠΗΡΕ Τ’ ΟΠΛΟ ΤΟΥ / Johnny Got His Gun, 111’ του Dalton Trumbo (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΑΒΟΡΑ 6.15 ΑΛΔΕΒΑΡΑΝ, 80’ του Ανδρέα Θωμόπουλου (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΑΒΟΡΑ 7.45 ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ / Westfront 1918: Vier von der infanterie, 97’ του Georg Wilhelm Pabst (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΣΤΥ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ 8.30 QUEEN AND COUNTRY, 105’ του John Boorman (Διεθνές Διαγωνιστικό)
  • ΑΑΒΟΡΑ 9.45 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ / 7 días en la Habana, 129’ των Elia Suleiman, Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero (Αφιέρωμα στον Ελία Σουλεϊμάν)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/10
  • ΑΣΤΥ 6.00 Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ HORME PICTURES + ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ... , 85’ του Παύλου Τάσιου (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΑΒΟΡΑ 6.15 ΕΥΡΥΔΙΚΗ Β.Α. 2037, 100’ του Νίκου Νικολαϊδη (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΣΤΥ 8.00 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤA ΟΠΛΑ / Α Farewell to Arms, 85’ του Frank Borzage (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΑΒΟΡΑ 8.15 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ / Der stand der dinge, 121’ του Wim Wenders (8 Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΣΤΥ 10.00 INBETWEEN WORLDS / Zwischen welten, 98’ του Feo Aladag (Avant Premiere)
  • **ΑΑΒΟΡΑ 10.30 ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ / Le soupirant, 83’ του Pierre Etaix (Ο μοναχικός Πιέρ Ετέξ)
ΣΑΒΒΑΤΟ 18/10
ΑΑΒΟΡΑ 5.30 ΛΟΛΑ / Lola, 90’ του Jacques Demy (8 Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΣΤΥ 6.00 Ο ΣΑΡΛΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ / Shoulder Arms, 45’ του Charlie Chaplin (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) + Η ΦΟΝΙΣΣΑ, 90’ του Κώστα Φέρρη (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΑΒΟΡΑ 7.30 ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ /All Quiet on the Western Front, 134’ του Lewis Milestone (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΣΤΥ 8.30 ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΛΟΥΒΙ / Tras el cristal, 110’ του Agustí Villaronga (8 'Ελληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΑΒΟΡΑ 10.00 Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ / La grande illusion, 114’ του Jean Renoir (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΣΤΥ 10.40 ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ / Two Lives / Zwei leben, 97’ των Georg Maas, Judith Kaufmann (Avant Premiere)
ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10
  • ΑΣΤΥ 5.00 Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – EFA 2013, 135΄
  • ΑΑΒΟΡΑ 6.00 ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ, 90’ του Κώστα Αριστόπουλου (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΣΤΥ 7.30 Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΑΖΑΡΕΣΚΟΥ / The Death of Mr. Lazarescu, 150’ του Cristi Puiu (8 έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΑΒΟΡΑ 7.50 Ο ΛΟΧΙΑΣ ΓΙΟΡΚ / Sergeant York, 134’ του Howard Hawks (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΣΤΥ 10.15 DIPLOMATIE / Diplomacy, 88’ του Volker Schlöndorff (Avant Premiere)
  • ΑΑΒΟΡΑ 10.20 ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ / Tant qu'on a la santé, 77’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 20/10
  • ΑΑΒΟΡΑ 6.00 Η ΕΚΔΡΟΜΗ, 85’ του Τάκη Κανελλόπουλου (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΣΤΥ 6.15 ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ, 90’ των Νίκου Ζερβού (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΑΒΟΡΑ 7.45 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ /La grande guerra, 137’ του Mario Monicelli (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΣΤΥ 8.00 INCOMPRESA / Misunderstood, 103’ της Asia Argento (Διεθνές Διαγωνιστικό)
  • ΑΣΤΥ 10.00 ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ / King and Country, 89’ του Joseph Losey (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΑΒΟΡΑ 10.20 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ / Le grand amour, 87’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
ΤΡΙΤΗ 21/10
  • ΑΑΒΟΡΑ 6.00 Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ HORME PICTURES + ΛΑΒΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ, 80’ του Θόδωρου Μαραγκού (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΣΤΥ 6.10 ΠΕΡΣΙ ΣΤΟ ΜΑΡΙΕΝΜΠΑΝΤ / L'année dernière à Marienbad, 94’ του Alain Resnais (8 Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΣΤΥ 8.00 CORN ISLAND / Simindis kundzuli, 100’ του George Ovashvili (Διεθνές Διαγωνιστικό)
  • ΑΑΒΟΡΑ 8.15 Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ / La règle du jeu, 110’ του Jean Renoir (8 Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΣΤΥ 10.00 QUEEN AND COUNTRY, 105’ του John Boorman (Διεθνές Διαγωνιστικό)
  • ΑΑΒΟΡΑ 10.20 ΓIO - ΓIO / Yo-yo, 92’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 22/10
  • ΑΣΤΥ 6.00 ΣΑΛΟ ή 120 ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΟΔΟΜΑ / Salò o le 120 giornate di Sodoma, 116’ του Pier Paolo Pasolini (8 Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΑΒΟΡΑ 6.15 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, 81’ του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΑΒΟΡΑ 7.50 ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ / Paths of Glory, 88’ του Stanley Kubrick (A’ Παγκόσμιος Πολέμος)
  • ΑΣΤΥ 8.15 THE SMELL OF US, 92’ του Larry Clark (Διεθνές Διαγωνιστικό)
  • ΑΑΒΟΡΑ 9.30 Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ / Das weisse band, 144’ του Michael Haneke (A’ Παγκόσμιος Πολέμος)
  • ΑΣΤΥ 10.10 MANGE TES MORTS / Eat Your Bones, 94’ του Jean-Charles Hue (Διεθνές Διαγωνιστικό)
ΠΕΜΠΤΗ 23/10/2014
  • ΑΣΤΥ 6.15 ΘΕΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ / Yadon ilaheyya, 92’ του Elia Suleiman (Αφιέρωμα στον Ελία Σουλεϊμάν)
  • ΑΣΤΥ 8.00 ANDELE / Angels, 97’ της Alice Nellis (Διεθνές Διαγωνιστικό)
  • ΑΣΤΥ 10.00 AFTERLIFE / Utóélet, 95’ του Virag Zomboracz (Διεθνές Διαγωνιστικό)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/10
  • ΑΣΤΥ 6.30 NO ONE ’S CHILD / Nicije dete, 103’ του Vuk Rsumovic (Διεθνές Διαγωνιστικό)
  • ΑΣΤΥ 8.30 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ / The Time That Remains, 109’ του Elia Suleiman (Αφιέρωμα στον Ελία Σουλεϊμάν)
  • ΑΣΤΥ 10.40 THE JUDGMENT / Sadilishteto, 107’ του Stephan Komandarev (Avant Premiere)
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/10
  • ΑΣΤΥ 6.15 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟ / My Name Is Joe, 105’ του Ken Loach (8 Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΣΤΥ 8.45 ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΛΙΜΜΕΝΑ / Blue Ruin, 90’ του Jeremy Saulnier (Avant Premiere)
  • ΑΣΤΥ 10.30 EL ARDOR / The Ardor, 110’ του Pablo Fendrik (Avant Premiere)
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/10
  • ΑΣΤΥ 5.00 Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – EFA 2013, 125΄
  • ΑΣΤΥ 7.20 Ο ΑΝΕΜΟΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ / The Wind That Shakes the Barley, 127΄του Ken Loach (Ειδική Προβολή)
  • ΑΣΤΥ 9.45 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ / 7 días en la Habana, 129’ των Elia Suleiman, Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero (Αφιέρωμα στον Ελία Σουλεϊμάν)
  • ΟΠΕΡΑ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 8.30 JIMMY’S HALL, 109’ του Ken Loach (Avant Premiere) Της προβολής θα προηγηθεί η απονομή των βραβείων των ταινιών και των τιμώμενων προσώπων του 27ου Πανοράματος.
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Δευτέρα 27/10/2014
  • ΑΣΤΥ 6.15 ΚΙΕΡΙΟΝ, 92’ του Δήμου Θέου (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
  • ΑΣΤΥ 8.00 ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΛΟΥΒΙ / Tras el cristal, 110’ του Agustí Villaronga (8 Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
  • ΑΣΤΥ 10.15 Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ / La grande illusion, 114’ του Jean Renoir (A’ Παγκόσμιος Πολέμος)
ΤΡΙΤΗ 28/10
  • ΑΣΤΥ 6.00 ΓIO - ΓIO / YO-YO, 92’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
  • ΑΣΤΥ 8.00 HEUREUX ANNIVERSAIRE / Happy Anniversary, 15’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ) + ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ / Le soupirant, 83’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
  • ΑΣΤΥ 10.00 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ / La grande guerra, 137’ του Mario Monicelli (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
ΤΕΤΑΡΤΗ 29/10
  • ΑΣΤΥ 6.00 ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ /All Quiet on the Western Front, 134’ του Lewis Milestone (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
  • ΑΣΤΥ 8.30 ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ / Tant qu'on a la santé, 77’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
  • ΑΣΤΥ 10.15 ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ / Paths of Glory, 88’ του Stanley Kubrick (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών για το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο επίσημο site του Φεστιβαλ.

FLIX



Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου
23-29/10/2014

Ο τουρκικός κινηματογράφος γιορτάζει την 100στή επέτειό του στην Αθήνα, με μια επιλογή από τις πιο επίκαιρες και διαχρονικές ταινίες.


Ταινιοθήκη της Ελλάδος
23-29 Οκτωβρίου 2014

Με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια του τουρκικού κινηματογράφου, το Παγκόσμιο Ίδρυμα Μαζικής Επικοινωνίας & Ερευνών με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού της Τουρκίας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τουρκίας και το Γενικό Προξενείο Αθηνών - Πειραιώς, διοργανώνουν στην Αθήνα Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου
(Πέμπτη 23 – Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 /  Μετρό  Κεραμεικός) και καλούν το κινηματογραφόφιλο κοινό να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις, να παρακολουθήσει τις ταινίες και να συναντήσει Τούρκους κινηματογραφιστές και γνωστούς ηθοποιούς, ανάμεσά τους και θρύλους του τουρκικού σινεμά. 

Αριστουργήματα του τουρκικού σινεμά στην Αθήνα

Στην Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια επιλογή από τις πιο επίκαιρες και διαχρονικές ταινίες του τουρκικού σινεμά, το οποίο αποτελεί από τις πλέον εξελισσόμενες εθνικές κινηματογραφίες στις μέρες μας, διεκδικώντας επάξια τη θέση του στο διεθνή κινηματογραφικό χάρτη με βραβεία, διεθνείς διακρίσεις, συμμετοχές σε φεστιβάλ, αλλά και …ολοένα αυξανόμενο αριθμό εισιτηρίων στις αίθουσες.

Δεκατέσσερις (14) συνολικά ταινίες μεγάλου μήκους θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής αυτής γιορτής, με μια επιλογή βραβευμένων τουρκικών ταινιών, κλασικές και σύγχρονες. Ταινίες που με τα χρόνια επιβεβαιώνουν την ανεξίτηλη αξία τους σε φεστιβάλ και αφιερώματα απανταχού της γης όπου προβάλλονται, αλλά και ταινίες σύγχρονης παραγωγής, που φέρουν την υπογραφή νέων ταλαντούχων δημιουργών, αντιπροσωπευτικά δείγματα όλες τους τόσο της σύγχρονης όσο και της παλιότερης τουρκικής μυθοπλασίας. Τις προβολές θα τιμήσουν με την παρουσία τους καταξιωμένοι εκπρόσωποι του τουρκικού σινεμά.
 

Στο πρόγραμμα των ταινιών που περιλαμβάνει το αφιέρωμα Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα παρακολουθήσουμε δύο ταινίες ορόσημα του κλασικού τουρκικού κινηματογράφου: Η Νύφη / Gelin (σκηνοθεσία: Ομέρ Λουτφί Ακάντ), ταινία θρυλική του 1973 με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη Τουρκάλα σταρ Χουλγιά Κότσγιγιτ / Hülya Koçyiğit, και Το κορίτσι με την κόκκινη μαντήλα / Selvi Boylum Al Yazmalım (σκηνοθεσία: Ατίφ Γιλμάζ), ταινία σταθμός της χρυσής εποχής του τουρκικού σινεμά (1977), με την ανεπανάληπτη Τουρκιάν Σοράι / Türkan Şoray σε ρόλο αθώας χωριατοπούλαςΔημοφιλείς τόσο στην πατρίδα τους ή στην τουρκική ομογένεια σε όλο τον κόσμο, όσο και στη χώρα μας των θερινών σινεμά μερικές δεκαετίες πριν, οι δυο παγκόσμια γνωστές σταρ θα παραβρεθούν στις προβολές και θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Στο φεστιβάλ θα δούμε επίσης ταινίες που άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη του τουρκικού σινεμά, καθώς ήταν αυτές που πρότειναν μια νέα, πιο φρέσκια και γόνιμη καλλιτεχνική έκφραση στο σελιλόϊντ, επικεντρώνοντας σε ένα προσωπικό –και άρα ουμανιστικό- σινεμά, με ήρωες απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, αντιμέτωπους με τα μεγάλα, σύγχρονα αστικά προβλήματα της πολυπληθυσμικής Τουρκίας του 21ου αιώνα, αλλά και τα παλιά τραύματα, τα πολιτικά διλλήματα ή τις εσωτερικές συγκρούσεις για την αναζήτηση ταυτότητας.
Θα προβληθούν το γνώριμο στο ελληνικό κοινό στοχαστικό έπος του αδικοχαμένου Γιλμάζ Γκιουνέι Ο Δρόμος / Yol, πολυβραβευμένη ταινία του 1982, γυρισμένο στη μακρινή Ανατολία, με φανατικούς θαυμαστές ανά τον κόσμο, το μυστηριώδες Ξενοδοχείο η Πατρίς / Anayurt Oteli(1987) του αείμνηστου Ομέρ Καβούρ, η Αθωότητα / Masumiyet τουαναμορφωτή σκηνοθέτη Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ (παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1998 κάνοντας το όνομά του γνωστό στο ευρωπαϊκό κοινό, ενώ λίγοι μόνο Έλληνες θεατές είχαν την ευκαιρία να το δουν πέρσι, όταν προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Ματιές στα Βαλκάνια), καθώς και η πολυβραβευμένη ταινία του Ρεχά Ερντέμ Κόσμος / Kosmos (2009), με ήρωα έναν… θαυματοποιό που ήρθε από το πουθενά για να ταράξει τα –ήρεμα και μάλλον βαρετά- νερά στη ζωή των κατοίκων μιας -φανταστικής- συνοριακής πόλης.


Στο πρόγραμμα των ταινιών της Εβδομάδας Τουρκικού Κινηματογράφου που προτείνουν οι διοργανωτές της ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καινούριες ταινίες (παραγωγές της πιο πρόσφατης σοδειάς 2011 – 2014), που φέρουν την υπογραφή πολλά υποσχόμενων νέων δημιουργών, όπως: του 39χρονου Ατίλ Ινάτς / Atıl İnaç (Ο Κύκλος / Daire), με θέμα τις ζωές τριών ανθρώπων που μπλέκονται μοιραία γύρω από ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο, του καταξιωμένου Γιλμάζ Ερντογάν / Yilmaz Erdoğan (κουρδικής καταγωγής κινηματογραφιστής, ηθοποιός, σκηνοθέτης στο θέατρο, σεναριογράφος σε πετυχημένες TV - σειρές και ποιητής), ο οποίος παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό την πολυβραβευμένη (υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην περσινή 86η απονομή, Μάρτιος 2014) ταινία του, Το όνειρο της πεταλούδας / Kelebeğin Rüyası, του επίσης νέου και ανερχόμενου Μαχμούτ Φαζίλ Τζοσκούν / Mahmut Fazıl Çoşkun με την ευχάριστη κομεντί γερμανο-τουρκικής παραγωγής Γιόζγκατ Μπλουζ / Yozgat Bluesτων Μελίκ Σαράτσογου – Χακί Κουρτουλούς /Melik Saraçoğlu - Hakkı Kurtuluş με την γλυκόπικρη, αυτοβιογραφική και ... αρκούντως σινεφίλ κωμωδία, Mε τα μάτια της ψυχής /GözümüNuru του Αλί Αϊντίν / Ali Aydin,  Küf / Μούχλα (ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος 2012 στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης),  με επίκαιρο κοινωνικοπολιτικό θέμα τους αγνοούμενους πολιτικούς κρατούμενους, καθώς και του πολυπράγμονα τόσο στη χώρα του όσο και στη Ν. Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται, Ερόλ Οζλεβί / Erol Ozlevi, Η Εξορία / Sürgünταινία επίσης ιδιαίτερης για τους Έλληνες σημασίας, βασισμένης στο βιβλίο του Ριντβάν Ακάρ «Οι Τελευταίοι Εξόριστοι της Κωνσταντινούπολης»και τέλος, του νεαρούΤσαγάν Ιρμάκ / Çagan Irmak, με μια από τις ταινίες που μιλάνε και... ελληνικά και αφηγείται την ιστορία του παππού του σκηνοθέτη, Τούρκου που έφυγε πρόσφυγας από την Κρήτη με την ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά πάντα ονειρευόταν να ξαναγυρίσει στο νησί των παιδικών του χρόνων με την ταινία Οι άνθρωποι του παππού μου / Dedemin İnsanları.
 

Τελετή έναρξης – Πανελλήνια πρεμιέρα Δεν είμαι εγώ
 
Στην Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου, η οποία θα μας κρατήσει συντροφιά από Πέμπτη 23 έως και Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014,την αυλαία θα ανοίξει η –πολυσυζητημένη και στη χώρα μας- ταινία Δεν είμαι εγώ / BenODeğilim μια συμπαραγωγή Τουρκίας / Ελλάδας / Γαλλίας, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει ήδη συμμετάσχει σε 24 διεθνή φεστιβάλ σε αντίστοιχες χώρες του κόσμου και έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης.

Η προβολή θα γίνει παρουσία του δημιουργού της, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ταϊφούν Πιρσελίμογλου, καθώς θα την πλαισιώσουν και οι υπόλοιποι  συντελεστές: ο Ερτσάν Κεσάλ Ercan Kesal (πρωταγωνιστής και σεναριογράφος), η ανερχόμενη πρωταγωνίστρια Μάριαμ Ζάρε / Maryam Zaree, ο διευθυντής φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, ο μοντέρ Αλί Αγκά /AliAga, οι παραγωγοί  Ίρφαν και Ίντσι Ντεμιρκόλ / İrfan & İnci DemirkolΒίλνταν Έρσεν / Vildan Erşen, καθώς και οι Νίκος Μουστάκαςκαι Κωνσταντίνα Σταυριανού από ελληνικής πλευράς.


Η Αθήνα υποδέχεται τους θρύλους του τουρκικού κινηματογράφου
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια του τουρκικού κινηματογράφου που θα φιλοξενηθούν στις δύο αίθουσες του ιστορικού κτιρίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν Έλληνες και Τούρκοι κινηματογραφιστές, ενώ το κοινό της Ταινιοθήκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει ηθοποιούς και συντελεστές των ταινιών που θα προβληθούν, αλλά και να γνωρίσει από κοντά δυο μεγάλες σταρ: την Χουλγιά Κότσγιγιτ και την Τουρκιάν Σοράι.
 
Επίσης, η Ναζάν Κεσάλ / NazanKesal πρωταγωνίστρια της ταινίας Daire / Κύκλος, η οποία απέσπασε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Άγκυρας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου ανδρικού και γυναικείου ρόλου, και οι Μαχίρ Γκιούνσιράϊ και Σααντέτ Ισίλ Ακσόι, πρωταγωνιστές της ταινίας Sürgün, την οποία σκηνοθέτησε ο Ερόλ Οζλεβί, μετά την προβολή των ταινιών θα συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.
Συνέντευξη με ηθοποιούς του τουρκικού κινηματογράφου
 
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου οι Χιουλγιά Κότσγιγιτ, Ταϊφούν ΠιρσελίμογλουΜαχίρ Γκιουνσιράϊ, Σααντέτ Ισίλ Ακσόι, Ναζάν Κεσάλ, Ερτζάν Κεσάλ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας θα πάρουν μέρος σε ομιλία με θέμα τα 100 χρόνια του τουρκικού κινηματογράφου, καθώς και σε ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό. 

Έκθεση αφίσας
 
Στο χώρο της Ταινιοθήκης θα φιλοξενηθεί, επίσης, έκθεση αφίσας με θέμα 100 χρόνια τουρκικού  κινηματογράφου, στην οποία το κινηματογραφόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να “ξεναγηθεί” σε μια αναδρομή στο τουρκικό σινεμά. Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 αφίσες από τις πιο θρυλικές και χαρακτηριστικές δημιουργίες του τουρκικού Κινηματογράφου ή αλλιώς του Γεσίλτσαμ / Yeşilçam *, όπως αποκαλείται στην Τουρκία.

*Yeşilçam (Πράσινο Πεύκο): ο όρος αναφέρεται στη χρυσή εποχή του τουρκικού κινηματογράφου (πρόκειται για μετωνυμία, αντίστοιχη με αυτήν του Χόλιγουντ στην Αμερική). Δάνειος όρος από το όνομα της οδού Yeşilçam (περιοχή Beyoğlu) στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχαν τη βάση τους τα περισσότερα στούντιο, ενώ εκεί έμεναν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί και λοιποί επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Το Yeşilçam έζησε το απόγειό του από το 1950 μέχρι το 1970, αριθμώντας 250 -350 ταινίες ετησίως. Το τουρκικό σινεμά, υποβαθμισμένο στα τέλη της δεκαετίας του '90 (εποχή τηλε-σειρών, video club, dvd, με τους ιστορικούς κινηματογράφους να κλείνουν για πάντα), αναζητά νέα ταυτότητα προτείνοντας ρεαλιστικές ιστορίες και ανθρώπους της καθημερινότητας να πασχίζουν για τη διαβίωσή τους. Το 2003 το βραβείο στις Κάννες του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν για την αριστουργηματική ταινία του Μακρυά / Uzak (2002)πυροδοτεί μια έκρηξη του νέου τουρκικού σινεμά, ενώ αυξάνεται η παραγωγή, αναβαθμίζεται η θεματολογία και η παραγωγή και οι κινηματογράφοι αρχίζουν πάλι να γεμίζουν.
 

Το 2014, η ταινία Kelebegin Ruyasi /Το όνειρο της πεταλούδας του Γιλμάζ Ερντογάν προτείνεται για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας,, ενώ ο Χρυσός Φοίνικας φέτος στις Κάννες, που απέσπασε ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν για την ταινία του Χειμερία νάρκη / ΚisUykusu αποτελεί την τελευταία μεγάλη επιτυχία του τουρκικού κινηματογράφου.


Αναλυτική λίστα ταινιών
 
  • Δεν είμαι εγώ / Ben O Değilim Σκηνοθεσία: Ταϊφούν Πιρσελίμογλου (Τουρκία-Ελλάδα-Γαλλία, 2013, 129')
  • Η Εξορία / Sürgün Σκηνοθεσία: Ερόλ Οζλεβί (Τουρκία, 2013, 118')
  • Ο Κύκλος / Daire Σκηνοθεσία: Ατίλ Ινάτς, Τουρκία, 2013, 91')
  • Το όνειρο της πεταλούδας / Kelebeğin Rüyası Σκηνοθεσία: Γιλμάζ Ερντογάν (Τουρκία, 2013, 138')
  • Η Νύφη / Gelin Σκηνοθεσία: Ομέρ Λουτφί Ακάντ (Τουρκία, 1973, 92')
  • Με τα μάτια της ψυχής Gözümün Nûru Σκηνοθεσία: Μελίκ Σαράτσογλου-Χακί Κουρτουλούς (Τουρκία-Γαλλία, 2013, 78')
  • Η Μούχλα / Küf Σκηνοθεσία: Αλί Αϊντίν (Τουρκία, 2013, 94')
  • Γιόζγκατ Μπλουζ / Yozgat Blues Σκηνοθεσία: Μαχμούτ Φαζίλ Τζοσκούν (Τουρκία-Γερμανία, 2013, 96')
  • Κόσμος / Kosmos Σκηνοθεσία: Ρεχά Ερντέμ (Τουρκία, 2009, 118')
  • Το κορίτσι με την κόκκινη μαντήλα / Selv iBoylum Al YazmalıΣκηνοθεσία: Ατίφ Γιλμάζ (Τουρκία, 1977, 95’)
  • Οι άνθρωποι του παππού μου / Dedemin İnsanları Σκηνοθεσία: Τσαγάν Ιρμάκ (Τουρκία, 2011, 123')
  • Ο Δρόμος / Yol Σκηνοθεσία: Σερίφ Γκιορέν-Γιλμάζ Γκιουνέι (Τουρκία, 1982, 114')
  •   Η Αθωότητα / Masumiyet Σκηνοθεσία: Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ (Τουρκία, 1997, 110')
  • Ξενοδοχείο η Πατρίς / Anayurt Oteli Σκηνοθεσία: Ομέρ Καβούρ (Τουρκία, 1987, 101’)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.