Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές στην Ουκρανία και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ‒ Σχέδιο Πούτιν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης ‒ Απορρίπτει ο Γιατσενιούκ: Η Ρωσία είναι κράτος τρομοκράτης. Ενέκρινα σχέδιο για την ανέγερση τείχους


ΗΠΑ: Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές σε άσκηση στην Ουκρανία
Δημοσίευση: Πέμ, 04/09/2014 - 13:48
Διακόσιοι Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές θα συμμετάσχουν αυτό το μήνα σε διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια που θα διεξαχθούν στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.
Πρόκειται για αλεξιπτωτιστές της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας που έχει την έδρα της στην Ιταλία, δήλωσε ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Είναι γυμνάσια διατήρησης της ειρήνης», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 173η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, έχει συνεκπαιδευτεί και με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το περασμένο διάστημα.
Άνδρες της 173ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας κατά την συνεκπαίδευσή τους με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Εξάλλου αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις αναμένεται να συμμετάσχουν σε άλλα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή Ουκρανών στρατιωτών, σημείωσε ο Ουόρεν.
Είναι η πρώτη φορά που θα σταλούν στην Ουκρανία αμερικανικά στρατεύματα μετά την έναρξη της κρίσης στα ανατολικά μεταξύ του Κιέβου και των ρωσόφωνων.
Νωρίτερα σήμερα το πολωνικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή διεθνών στρατιωτικών γυμνασίων (βλέπε στη συνέχεια) με τη συμμετοχή στρατιωτών από περίπου 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, από τις 13 ως τις 26 Σεπτεμβρίου στη δυτική Ουκρανία.
Στα γυμνάσια, εκτός από τις ουκρανικές μονάδες και τους αμερικανούς αλεξιπτωτιστές, θα συμμετάσχουν στρατιώτες από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία.
Πολεμικό ΝΑΤΟϊκό πλοίο (φωτό: AP)
Γυμνάσια με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ στην Ουκρανία - ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Δημοσίευση: Τετ, 03/09/2014 - 20:33
Πολεμικό ΝΑΤΟϊκό πλοίο (φωτό: AP)
Ακόμη ένα επεισόδιο στα παιχνίδια πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη φέρνουν διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια, με τη συμμετοχή στρατιωτών από περίπου 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Θα πραγματοποιηθούν από τις 13 ως τις 26 Σεπτέμβρη στη Δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Άμυνας. Πολεμικό ΝΑΤΟϊκό πλοίο (φωτό: AP)
Τα γυμνάσια «Ταχεία Τρίαινα 14», που είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό, θα διεξαχθούν σε ένα πεδίο ασκήσεων κοντά στην πόλη Λβοφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Στα γυμνάσια, εκτός από τις ουκρανικές μονάδες, θα συμμετάσχουν στρατιώτες από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία.
Παράλληλα, το ειδησεογραφικό δίκτυο «Russia Today» αναφέρει σήμερα ότι τέσσερα πολεμικά πλοία από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ισπανία, θα εισχωρήσουν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας μέσα σε αυτή τη βδομάδα.

Σχέδιο Πούτιν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

ΑΘΗΝΑ 03/09/2014

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια "τελική συμφωνία" μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας την Παρασκευή.
"Σημείωσα ορισμένες σκέψεις μου, ένα σχέδιο δράσης για τον τερματισμό των συγκρούσεων", είπε.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, θα πρέπει πριν απ' όλα
  • "Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις" τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
  • Να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης,
  • Να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και
  • Να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.
Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν
  • Ανταλλαγή των αιχμαλώτων "χωρίς προϋποθέσεις",
  • Δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες
  • Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.
"Πιστεύω ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μπορεί να βρεθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά τη σύνοδο της ομάδας επαφής για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης", συμπλήρωσε.
"Μίλησα σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ποροσένκο και οι απόψεις μας για τη διευθέτηση της κρίσης μου φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά", κατέληξε.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ των αυτονομιστών και της αποκαλούμενης ομάδας επαφής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, τη Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τις πιέσεις εναντίον της Ρωσίας να αυξάνονται. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνει σχέδιο ταχείας ανάπτυξης χιλιάδων στρατιωτών.


Κίεβο

Ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ελπίζει να ξεκινήσει την Παρασκευή στο Μινσκ η ειρηνευτική διαδικασία για τις ανατολικές επαρχίες της χώρας του και απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να στηρίξουν αυτές τις συνομιλίες.
"Ο λαός της Ουκρανίας τάσσεται υπέρ της ειρήνης ενώ οι πολιτικοί θέλουν να παίξουν με τον πόλεμο. Θέλω να τονίσω ότι δεν θα το επιτρέψω αυτό", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ (βλέπε στη συνέχεια) χαρακτήρισε τη Ρωσία ένα "κράτος τρομοκράτη", το οποίο φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ επαναβεβαίωσε ότι το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο NATO.
Ο Γιατσενιούκ απέρριψε τις προτάσεις  Πούτιν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης, την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
"Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση" ανέφερε.
Διπλωματικές καντρίλιες
Σε διόρθωση της διατύπωσης στην ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας Ποροσένκο-Πούτιν για εκεχειρία στην Ουκρανία, προχώρησε νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν "ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός".
Προηγουμένως, η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι πρόεδροι Ποροσένκο και Πούτιν συμφώνησαν για "διαρκή κατάπαυση του πυρός" στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.
"Ο ουκρανός πρόεδρος συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο περί συνολικής κατάπαυσης πυρός... συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς", ήταν η αρχική διατύπωση την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εκεχειρία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, διότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύρραξη.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ανακοίνωση του εκπρόσωπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία "οι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν στην πραγματικότητα τα βήματα που θα συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις των εθνοφυλακών και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει η ίδια για κατάπαυση του πυρός, διότι δεν αποτελεί μέρος της σύρραξης".
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η πρόταση του ρώσου προέδρου για βήματα προς μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία δεν συμπεριλαμβάνει μια πρόταση για το καθεστώς της περιοχής, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.«Δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Είναι μια πρόταση για τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας και όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα περαιτέρω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για το καθεστώς των περιοχών που διεκδικούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
ΗΠΑ
Ο Μπαράκ Ομπάμα, από το Ταλίν της Εσθονίας, δήλωσε ότι συμπαρίσταται στους πολίτες της Ουκρανίας, καθώς "έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους".
Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία των χωρών της Βαλτικής.
Όπως τόνισε, "χάσατε την ανεξαρτησία σας στο παρελθόν, με το ΝΑΤΟ δεν θα την χάσετε ξανά".
Επιπλέον, κάλεσε το NATO να συμβάλει να ενισχυθεί ο στρατός της Ουκρανίας, ενώ επισήμανε πως το Σύμφωνο πρέπει να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για την ενδεχόμενη ένταξη στους κόλπους του νέων μελών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, όπως υποστήριξε.
Γερμανία
Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαίωσε πως συνήφθη εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το περασμένο σαββατοκύριακο ισχύει.
"Δεν έχουμε μια αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε... και το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί. Επομένως, επιμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Σάββατο", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είδε ένα «ελπιδοφόρο σημάδι» στη σημερινή ανακοίνωση του Κιέβου για μια συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όμως παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τον τερματισμό των βιαιοτήτων και τις προθέσεις «της ρωσικής πλευράς».
Σφοδρά πυρά πυροβολικού στο Ντονέτσκ
Σφοδρές εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούγονταν στα προάστια της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Κίεβο και η Μόσχα.
Ένας ανταποκριτής του Reuters στο Ντονέτσκ μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στα βορειοδυτικά της πόλης, που πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών αριθμούσε περίπου 1 εκατ. κατοίκους.
Τολύπες γκρίζου καπνού υψώνονταν από μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.
Γιατσενιούκ: Η Ρωσία είναι κράτος τρομοκράτης

ΑΘΗΝΑ 03/09/2014


Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ χαρακτήρισε τη Ρωσία ένα «κράτος τρομοκράτη» το οποίο φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ επαναβεβαίωσε ότι το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο NATO.
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «Η Ρωσία είναι ένα κράτος τρομοκράτης, είναι ένα επιτιθέμενο κράτος και θα της αποδοθεί η ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Σχετικά με το NATO, θεωρώ ότι η πιο σωστή απόφαση θα ήταν να γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος του NATO», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφέρει την περασμένη εβδομάδα.
Ο Γιατσενιούκ είπε ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για την ανέγερση ενός «τείχους» ώστε να δημιουργηθεί ένα «αληθινό κρατικό σύνορο» που θα χωρίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσης τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα των δύο κρατών παρέμειναν διάτρητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, γεγονός το οποίο σύμφωνα με το Κίεβο συνέβαλε να περνούν με ανεξέλεγκτο τρόπο όπλα και μαχητές από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανία.
Εξάλλου ο Γιατσενιούκ είπε πως η Ουκρανία θα αγοράσει 1 εκατ. τόνους άνθρακα από τη Νότια Αφρική λόγω της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, που έχει προκαλέσει προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή.
Η ανατολική Ουκρανία συνεισφέρει περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας και εκεί βρίσκονται η βαριά βιομηχανία και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της χώρας.
Διαμόρφωση κειμένων, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.