Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Προετοιμασία νέας κλιμάκωσης και διαρκές παζάρι ‒ Το «ειδικό καθεστώς» αυτονομίας, oι αντιρρήσεις του «Δεξιού Τομέα» και το «Νότιο Ρεύμα» των μονοπωλίων


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προετοιμασία νέας κλιμάκωσης και διαρκές παζάρι
Οι συναντήσεις του μεγαλοβιομήχανου Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στον Καναδά αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, μέσα στη βδομάδα, ήταν το νέο στοιχείο της πιο εντατικής προσπάθειας που κάνει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη από τους ιμπεριαλιστές.
Το μοτίβο που «πουλάει» είναι ότι χρειάζεται ενίσχυση του στρατού με σύγχρονο εξοπλισμό γιατί η απειλή της Ρωσίας είναι υπαρκτή και αφορά όλη την Ευρώπη.
Ο Ποροσένκο αξιοποίησε ως όπλο του την αντικομμουνιστική του ιδεολογία συκοφαντώντας τη Σοβιετική Ενωση, που ήταν δήθεν ιμπεριαλιστική, και «το ίδιο κάνει η Ρωσία με την προσάρτηση της Κριμαίας».
Ο Ουκρανός αστός πολιτικός γνωρίζει ότι καμία σχέση δεν έχει η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με την ΕΣΣΔ, γνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία γίνεται στη βάση του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος που από κοινού στηρίζουν και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν ξεπερνιέται η καπιταλιστική κρίση.
«Το παράδειγμα του Ισραήλ και οι αξίες του ελεύθερου κόσμου»
Όμως, το «παραμύθι» που έπρεπε να «πουλήσει» ως εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας, που συνδέει την τύχη της και την κερδοφορία της με τους Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές, περιελάμβανε και... ωδή προς την ελευθερία και δημοκρατία.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου στήθηκε και το σχετικό σόου με τους βουλευτές να χειροκροτούν τον... μαχητή της ελευθερίας και της ανεξ
αρτησίας, ο Ποροσένκο ζήτησε η χώρα του να έχει τον υψηλότερο δυνατό βαθμό σχέσεων με τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, ως μη μέλος του και κυνικά επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ισραήλ, που δήθεν επίσης «υπερασπίζεται το έδαφός του».
Ταυτόχρονα ζήτησε όπλα γιατί, όπως σχολίασε, «οι κουβέρτες και οι διόπτρες νυχτερινής όρασης είναι πολύ χρήσιμα αλλά ο πόλεμος δεν κερδίζεται με κουβέρτες».
Επίσης, χαιρέτισε τις κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, κατέδειξε τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιούλη με 298 νεκρούς (χωρίς να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο στοιχείο) και εξαπέλυσε κορόνες υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και των... αξιών του... ελεύθερου κόσμου.
Ομπάμα: Εξ-οπλισμός… στις κουβέρτες
Το ίδιο πλαίσιο επαναλήφθηκε και στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, ενώ επαναλήφθηκε η παράκληση του Ποροσένκο για εφοδιασμό με όπλα.
Στις επίσημες δηλώσεις ο Ομπάμα αρκέστηκε να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν με στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά όχι με όπλα και ότι θα συνεχίσουν να ασκούν διπλωματικές πιέσεις.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας με στόχο τον εφοδιασμό με μη στρατιωτικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Βεβαίως, το τι ανακοινώνεται επίσημα και το τι γίνεται στην πράξη, πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι απέχει παρασάγγας, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ότι στη διάρκεια του πεντάμηνου σφυροκοπήματος μέχρι την εκεχειρία της 5ης Σεπτέμβρη, στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και των παραστρατιωτικών φασιστικών ταγμάτων του «Δεξιού Τομέα» μάχονταν και μισθοφόροι από τις ΗΠΑ και υπάλληλοι της CIA.
Συνάντηση στο Μινσκ για την εκεχειρία
Ο προσωρινός συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στις 5 Σεπτέμβρη μπορεί τυπικά να είναι σε ισχύ παρόλο που πυκνώνουν τα επεισόδια ανταλλαγής πυρών και η ανταλλαγή κατηγοριών από τις ουκρανικές αρχές και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες για το ποιος παραβιάζει πρώτος την κατάπαυση του πυρός.
Πάντως, αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι δυο πλευρές κρατάνε τις θέσεις τους, γίνεται μια σταδιακή ανταλλαγή αιχμαλώτων αλλά η κατάσταση θυμίζει τον συννεφιασμένο βαρύ ουρανό πριν τη νέα καταιγίδα.
Άλλωστε αυτό δείχνουν και οι κινήσεις του Ουκρανού Προέδρου και άλλων αστών πολιτικών, όπως ο προσωρινός πρωθυπουργός, Α. Γιατσενιούκ, που ζήτησε «πλήρη ετοιμότητα μάχης από το στρατό γιατί η Ρωσία δεν πρόκειται να μας δώσει την ειρήνη».
Επίσης, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ο. Τουρτσίνοφ, που μαζί με τον Γιατσενιούκ ίδρυσαν το νέο αστικό κόμμα «Λαϊκό Μέτωπο», είπε με νόημα ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέρα ειρήνης για να ενισχύουμε το στρατό μας».
Το «ειδικό καθεστώς» αυτονομίας και το «Νότιο Ρεύμα»
Ταυτόχρονα, οι δύο αυτοί πολιτικοί, όπως και οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα», εκφράζουν αντιρρήσεις για την απόδοση ειδικού καθεστώτος αυξημένης αυτονομίας αρχικά για 3 χρόνια στις περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κάτι βέβαια που είναι αρκετά θολό.
Γι' αυτό από άλλη σκοπιά υπάρχουν επιφυλάξεις και από την πλευρά των πολιτοφυλάκων.
Σε αυτό το κλίμα την Παρασκευή πραγματοποιούνταν νέα συνάντηση στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την κυβέρνηση του Κιέβου, τη Ρωσία και τους εκπροσώπους των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ, σκοπός της νέας συνάντησης ήταν να υπογραφεί ένα μνημόνιο για την εμπέδωση της εκεχειρίας και πιθανόν να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις για το καθεστώς αυτονομίας.
Ο λύκος της στέπας και ο τσιφ της τσέπας
Ο διευθύνων σύμβουλος της BP δεν έχει μετανιώσει για την απόφασή του να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με την ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Rosneft, παρά την ενδεχόμενη ζημία από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 34% αύξηση κερδών το α' τρίμηνο του 2014! (Ιούλ. 2014)
Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, που εκπροσωπεί το Κίεβο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ελπίζει πως αυτή η συνάντηση θα επιτρέψει να προχωρήσουμε», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός», καθώς η συμφωνία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτέμβρη παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά στο πεδίο.
«Ελπίζουμε να υπογράψουμε ένα έγγραφο που θα αντικατοπτρίζει τη θέση μας σχετικά με το "ειδικό καθεστώς"» που έχει προτείνει το Κίεβο, δήλωσε πριν από την έναρξη της συνάντησης ο λεγόμενος πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο.
Ένας άλλος ηγέτης των πολιτοφυλάκων, ο Αντρέι Πούργκιν, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι προτεραιότητα της συνάντησης αυτής αποτελεί να διευκρινιστεί αυτό το «ειδικό καθεστώς».
Ο Λεονίντ Κούτσμα υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα διεξαχθούν «σε καμία περίπτωση εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστή η έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση, την Παρασκευή, του Αυστριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, που μεταφέροντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι αυτός θεωρεί πως «οι πιθανότητες διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία σταδιακά αυξάνονται».
Ο Φάιμαν ανέφερε ότι ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε πως «λαμβάνει νέα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων, πως δεν υπάρχουν πλέον στρατιώτες στην περιοχή όπου βρίσκονταν και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο και οι συνομιλίες με την Ουκρανία εξελίσσονται καλά. Ακόμα ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες για να διευθετηθεί η ουκρανική κρίση».
Ο Αυστριακός πολιτικός είναι φανερό ότι ρίχνει γέφυρες, καθώς πολλά αυστριακά μονοπώλια είναι άμεσα συνδεδεμένα με ρωσικά μονοπώλια και σε μεγάλα έργα, όπως το λεγόμενο «Νότιο Ρεύμα», διάδρομος αγωγών φυσικού αερίου.
Νέα συνάντηση για την Ενέργεια
Παράλληλα με το παζάρι για την εσωτερική κατάσταση συνεχίζεται και το αντίστοιχο για το κρίσιμο ζήτημα της Ενέργειας, που ήταν άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους της σύγκρουσης, που αιματοκυλά τον ουκρανικό λαό.
Έτσι, στις 26 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο Βερολίνο ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς επιχειρείται ένας συμβιβασμός ώστε να μη διακοπεί η ροή της Ενέργειας προς την ΕΕ.
Επίσης, ο Σεργκέι Ντανσκόι, υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρωσίας, διαβεβαίωσε ότι το Κρεμλίνο δεν σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στις ξένες ενεργειακές εταιρείες σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.
Πολλές είναι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις της Ενέργειας που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις και κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις στη Ρωσία.
Σε αυτές περιλαμβάνονται κολοσσοί όπως οι BP, «Exxon Mobil» και «Total» που συνεργάζονται με τη ρωσική «Rosneft».
Από όλες αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται ότι ο ανταγωνισμός και οι συμβιβασμοί των μονοπωλιακών ομίλων πάνε χέρι χέρι ενώ η μεγάλη διασύνδεση των καπιταλιστικών οικονομιών είναι βασικό κριτήριο για την εξέλιξή τους.
Σε αυτήν τη διαρκή διαπάλη είναι που συνθλίβονται οι λαοί, που δεν υπάρχει περίπτωση να δουν «άσπρη» μέρα αν δεν συγκρουστούν με την εξουσία των αστών.
Δ. Κ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - Κυριακή, 21/9/2014

Διαμόρφωση κειμένου, επιλογή φωτό, σύνδεασμοι, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.