Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Συρία - Ιράκ: Νέες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές ‒ 12.000 - 15.000 «αντικαθεστωτικoύς» της Συρίας θα εκπαιδεύσουν οι ΗΠΑ ‒ Ντέμπσεϊ: Μακρόχρονη στρατιωτική επέμβαση ‒ Στο «χορό» των επιδρομών οι πρόθυμοι εταίροι ‒ Κόστος: «7 ως 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα»


ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΔΑΝΙΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ»
Νέες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές
 
Συρία - Ιράκ: Δύναμη 12.000 - 15.000 «αντικαθεστωτικών» της Συρίας θα εκπαιδεύσουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ
Δημοσίευση: Σάβ, 27/09/2014 - 11:09
Το έδαφος για τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, προετοιμάζουν με δηλώσεις τους ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, να κάνει λόγο για σχέδιο εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ στρατιωτικής δύναμης των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών» της Συρίας, μεγέθους 12.000 με 15.000 ανδρών.
Την ίδια ώρα κι ενώ συνεχίζονται αδιάλειπτα οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, οι οποίες παραβιάζουν το συριακό εναέριο χώρο, διευρύνεται συνεχώς η «συμμαχία των προθύμων», με τη μία μετά την άλλη τις χώρες της ΕΕ να παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του «συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού κράτους» των λεγόμενων «τζιχαντιστών».
Την Παρασκευή σχετικές αποφάσεις πήραν τα κοινοβούλια της Βρετανίας και του Βελγίου, καθώς και η κυβέρνηση της Δανίας.
Τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης της επέμβασης για τα συμφέροντά τους στην περιοχή προετοιμάζουν οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (φωτό: ΑΡ)
ΗΠΑ: Προαναγγελία μακρόχρονης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία
Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η απειλή των «τζιχαντιστών», που οι ίδιες οι ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιούργησαν, εξόπλισαν και υποστήριξαν μεταξύ άλλων ως εργαλείο ανατροπής της συριακής κυβέρνησης, αξιοποιείται και σήμερα στο έπακρο για την επίτευξη των ίδιων ακριβώς ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα σχέδια (επίσημης πλέον) εκπαίδευσης στρατιωτικών δυνάμεων των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών» της Συρίας.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ομάδες του Πενταγώνου των ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία για να ετοιμάσουν σχέδιο για τη στρατιωτική εκπαίδευση στη χώρα σε πρώτη φάση περισσότερων από 5.000 ανδρών των «αντικαθεστωτικών».
«Πέντε χιλιάδες δεν ήταν ποτέ το τελικό νούμερο (...) Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν 12.000 με 15.000 για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στην ανατολική Συρία» έσπευσε να επισημάνει σε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός στρατηγός, Μ. Ντέμπσεϊ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «συριακή αντιπολίτευση» θα χρειαστεί όχι μόνο να εκλέξει ηγέτες, αλλά να αποκτήσει και «μια πολιτική δομή στην οποία θα μπορέσει να προσκολληθεί και να λογοδοτεί σε αυτή».
Προαναγγέλλοντας ότι η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα είναι μακρόχρονη, ο Μ. Ντέμπσεϊ δήλωσε ότι «πρέπει να το κάνουμε σωστά, όχι γρήγορα», ενώ εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι θα χρειαστεί μια περίοδος δύο με τριών ετών για την εκπαίδευση των μαχητών των «αντικαθεστωτικών».
Την προσήλωση των ΗΠΑ στην ανατροπή της συριακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε εξάλλου και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα "Boston Globe" σπεύδει να τονίσει ότι «αυτή η εκστρατεία δεν πραγματοποιείται για να βοηθήσουμε τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ».
Επιχειρώντας μάλιστα να αποκρύψει το ρόλο των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη δημιουργία και την πολύμορφη ενίσχυση των λεγόμενων «τζιχαντιστών», ο Τζον Κέρι πρόσθεσε: «Δε βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά με τον Άσαντ. Αποτελεί ο ίδιος τον μαγνήτη που τράβηξε κοντά του τους ξένους μαχητές από δεκάδες χώρες», ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Άσαντ έχει εδώ και πολύ καιρό χάσει κάθε νομιμοποίηση».
Στο «χορό» των επιδρομών η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ.
Στο μεταξύ τη συμμετοχή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του «συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, αποφάσισαν την Παρασκευή τα κοινοβούλια της Βρετανίας και του Βελγίου, ενώ αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας, Χ. Τ. Σμιτ.
Η απόφαση που πάρθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο με ψήφους 524 υπέρ και 43 κατά, θεωρητικά αναφέρεται σε συμμετοχή στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και όχι στη Συρία.
Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μ. Φάλον, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα είναι το αμέσως επόμενο βήμα, σημειώνοντας στο BBC:
«Το ISIL έχει τη βάση του στη Συρία, εκεί είναι το αρχηγείο του, εκεί είναι οι πόροι ανεφοδιασμού του, οι άνθρωποί του. Για να αντιμετωπίσεις το ISIL θα πρέπει να λογαριαστείς μαζί του και να το νικήσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία». Αντίστοιχα, προαναγγέλλοντας με τη σειρά του το μακρόχρονο χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι αυτή η εκστρατεία θα χαρακτηρίζεται από «υπομονή και επιμονή, όχι σοκ και δέος»...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι αρκετά από αυτά βρίσκονται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, από όπου έχουν δυνατότητα πλήγματος στο βόρειο Ιράκ.
Η Δανή πρωθυπουργός Χ. Τ. Σμιτ, ανακοίνωσε από την πλευρά της, την απόφαση της κυβέρνησής της για αποστολή 7 μαχητικών F - 16, μαζί με δύναμη 250 ατόμων, ιπτάμενων και προσωπικού εδάφους.
Συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εξάλλου έχει ήδη η Γαλλία, αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η Ολλανδία, ενώ η Γερμανία ανήγγειλε την αποστολή όπλων στους Κούρδους στο Ιράκ.
Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, ανακοίνωσε την εμπλοκή της Ελλάδας και στο στρατιωτικό σκέλος της επέμβασης, μετην αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις (από Μποτίλια).
902

Tο κόστος των επιχειρήσεων



 
Το κόστος του πολέμου του Αφγανιστάν ανέρχεται ακόμη και σήμερα σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα.
Η επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα ως το 2011 κόστισαν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. THETOC


Tα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του ΙΚ αναμένεται να κοστίσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα στην Ουάσινγκτον, ένα ποσό που πάντως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτήθηκε για την εκστρατεία στο Αφγανιστάν.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εκτίμησε χθες ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου και στη Συρία από την Τρίτη κοστίζουν στις ΗΠΑ «από 7 ως 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα», και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει «επιπλέον χρηματοδότηση» από το Κογκρέσο εφόσον αυτές συνεχιστούν.
Όμως και οι στρατιωτικοί αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι συντηρητική. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ προέβλεψε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν «προβλήματα στον προϋπολογισμό».
Αν ληφθούν υπόψη τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, η χρήση εξελιγμένου αμυντικού εξοπλισμού και το κόστος μιας μικρής μονάδας αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ το ποσό ενδέχεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Κατά την πρώτη νύχτα των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία εναντίον θέσεων του ΙΚ, την Τρίτη, οι ΗΠΑ έριξαν 47 πυραύλους Τόμαχοκ και ανέπτυξαν πολλά βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22 Raptor.
Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια, ενώ κάθε ώρα πτήσης ενός F-22 περίπου 68.000 δολάρια.
Πάντως το κόστος του πολέμου του Αφγανιστάν ανέρχεται ακόμη και σήμερα σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα.
Η επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα ως το 2011 κόστισαν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια συνολικά, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις.
"Ναι" από Βρετανία και Βέλγιο στις επιθέσεις κατά του ΙΚ
O Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βρετανία, η Δανία και το Βέλγιο αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Έξι μαχητικά τύπου Τornado βρίσκονται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, σε θέση μάχης στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, έξω από την Λεμεσό, και δεν αποκλείεται να αρχίσουν επιχειρήσεις στις επόμενες ώρες στο Ιράκ, μετά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του "IS".
Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ, από την Νέα Υόρκη, ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με την βρετανική κυβέρνηση.
«Είμαστε υπέρ της αντιμετώπισης αυτής της απειλής και συμμετέχουμε στην διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας», είπε και πρόσθεσε ότι πριν από έναρξη των επιχειρήσεων θα ενημερωθεί η Λευκωσία.

Διαμόρφωση κειμένων, επιλογή φωτό, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.