Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Λίβανος - Ιράκ - Λιβύη: Κόκκινος χρυσός (Video ISIL)

ΛΙΒΑΝΟΣ
Γενικεύονται οι συγκρούσεις με ενόπλους από τη Συρία
ΑΡΣΑΛ.-- Όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο διάστημα εντείνεται στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου η δράση διαφόρων ομάδων ενόπλων και μισθοφόρων που μάχονται τη συριακή κυβέρνηση και συχνά συγκρούονται και μεταξύ τους και περνάνε τα σύνορα προς τη γειτονική χώρα.

Από την προηγούμενη βδομάδα διεξάγονται μάχες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 14 Λιβανέζους στρατιώτες, ενώ χτες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ταμάμ Σαλάμ, δεσμεύτηκε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις. «Δηλώνουμε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για δολοφόνους τρομοκράτες και ούτε ανακωχή με όσους παραβίασαν το λιβανικό έδαφος και προσέβαλαν το λαό του», μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας αυτής, μεταφέροντας την δήλωση του πρωθυπουργού.
Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Λιβανέζος ηγέτης απαίτησε πλήρη απόσυρση των ενόπλων από την Αρσάλ και τα περίχωρά της καθώς και απελευθέρωση των Λιβανέζων στρατιωτών που έχουν απαχθεί.
Λίγο νωρίτερα, ο στρατός της χώρας είχε ανακοινώσει ότι εκτός από τους τουλάχιστον 14 στρατιώτες νεκρούς, στις μάχες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής άλλοι 86, ενώ 22 ακόμα αγνοούνται.



ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζεται η ένταση
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Παραμένει η ένταση στη Λιβύη όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστικών οργανώσεων και δυνάμεων που εμφανίζονται ως «εθνικός στρατός», αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις ισλαμιστικές ομάδες που δρουν στη χώρα και κατά καιρούς εμφανίζονται να ελέγχουν κρίσιμα σημεία της χώρας.
Χτες, το σουδανικό πρακτορείο «Suna», που επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ομερ Μοχάμεντ Σάλεχ, μετέδωσε ότι δεκαοκτώ Σουδανοί σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε τα προάστια της Τρίπολης, πολύ κοντά στο σπίτι όπου έμεναν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Αλι Κάρτι δήλωσε ωστόσο ότι η κατάσταση στη Λιβύη δεν είναι τόσο κρίσιμη ώστε να απαιτείται άμεσα η απομάκρυνση των Σουδανών υπηκόων που ζουν και εργάζονται εκεί.
Στο μεταξύ, την Τρίτη, το Κοινοβούλιο, που είχε προκύψει από τις εκλογές του περασμένου Ιούνη, συνεδρίασε στην πόλη Τομπρούκ και εξέλεξε νέο πρόεδρο του σώματος τον Ακίλα Σαλέχ Αΐσα.
Ο Αΐσα, που έλαβε 77 ψήφους σε σύνολο 158 παρόντων βουλευτών, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του δικαστικού σώματος επί Καντάφι και θεωρείται πιστός τηρητής του νόμου.
Τη συνάντηση του Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ απέρριψε ο πρόεδρος του απερχόμενου Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (όπου πλειοψηφούσαν οι ισλαμιστές) Νούρι Αμπουσαχμεΐν, διαφωνώντας με το μέρος της συνεδρίασης και τον τρόπο που αυτή συγκλήθηκε.
Ο Αμπντάλα Αλ-Θίνι συμμετείχε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Λιβύης στη συνάντηση ΗΠΑ - αφρικανικών κρατών που έγινε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της οποίας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Από τη μεριά του ο Κέρι δήλωσε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες» για τη Λιβύη, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους Λίβυους αν αφοσιωθούν στη δύσκολη δουλειά».
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Διαρκείς μάχες με τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους»
AΡΜΠΙΛ.--
Κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες οι μάχες στις περιοχές του κουρδικού Βόρειου Ιράκ ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας Πεσμεργκά και τους ένοπλους ισλαμιστές και μισθοφόρους του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που θέλουν να δημιουργήσουν χαλιφάτο το οποίο θα περιλαμβάνει μέρος του Ιράκ και της Συρίας.
Οι συγκρούσεις, μετά την κατάληψη της Σιντζάρ, έχουν φτάσει πολύ κοντά, περίπου 40 χιλιόμετρα, στην πόλη Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο Τζαμπάρ Γιαβάρ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά, δήλωσε χτες ότι έχει αποκατασταθεί η στρατιωτική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ένοπλοι σουνίτες ισλαμιστές.
Επίσης, έκανε έκκληση να υπάρξει γρήγορη διάσωση της ιρακινής εθνοτικής μειονότητας των Γιαζίντι (περίπου 50.000 άνθρωποι) που μετά τις επιθέσεις των ενόπλων του ΙΚ έχουν διαφύγει στα βουνά αλλά δεν έχουν τίποτε για να επιβιώσουν.
Η συνεχιζόμενη επιθετική δράση των ισλαμιστών του ΙΚ έχει φέρει πιο κοντά την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και την κυβέρνηση του κουρδικού Βόρειου Ιράκ, οι οποίες εκφράζουν διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου της χώρας που θέλουν να εκμεταλλευτούν για λογαριασμό τους τον τεράστιο φυσικό πλούτο της.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 7/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.