Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: Ζητά όπλα από το ΝΑΤΟ ‒ Νέα επεισόδια στη σφοδρή αντιπαράθεση ‒ ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζουν να ρίχνουν ευθύνες στη Ρωσία ‒ Λάδι στη φωτιά από Πολωνία ‒ Ευρωπαϊκά μονοπώλια αντιδρούν στις κυρώσεις ‒ Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μεγάλη σύγκρουση ‒ Συνεχίζονται οι μάχες με νεκρούς και τραυματίες


ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Ουκρανία: Νέα επεισόδια στη σφοδρή αντιπαράθεση
Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 21:03
Σε εξέλιξη βρίσκεται «πόλεμος» δηλώσεων και διπλωματικών κινήσεων στο φόντο της αιματοχυσίας στην Ανατολική Ουκρανία που έχει κοστίσει τη ζωή (σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ΟΗΕ) σε 2.593 ανθρώπους. Κάθε ώρα που περνάει στελέχη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου αλλά και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία για «εισβολή στρατιωτών της στην Ουκρανία» αλλά και γενικότερα για την αιματοχυσία, με την ρωσική πλευρά να αποκρούει τις κατηγορίες.
Παράλληλα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα σε τμήματα του ουκρανικού στρατού και παραστρατιωτικών που επιχειρούν στο πλάι του, εναντίον των ενόπλων τμημάτων των ρωσόφωνων κατοίκων των ανατολικών ουκρανικών περιφερειών, με τα τελευταία να φέρονται τις τελευταίες ώρες να κερδίζουν έδαφος.
H Ουκρανία ζητά όπλα από το ΝΑΤΟ
Η Ουκρανία θα ήθελε να λάβει όπλα από το ΝΑΤΟ σύμφωνα με τον Ιχόρ Ντολχόφ, επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών της λυκοσυμμαχίας δηλώνοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη βοήθεια, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας βοηθήσει με στρατεύματα και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από τις χώρες μέλη... Δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν», πρόσθεσε ο Ντολχόφ. «Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας, όμως έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια» των Συμμάχων «για να σταματήσουμε την επίθεση,... να ζητήσουμε από τον πρόεδρο Πούτιν να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης».
Είναι φανερό ότι, είτε το ΝΑΤΟ ήδη έχει δώσει οπλισμό στην Ουκρανία, είτε προσπαθεί - αξιοποιώντας και τέτοιου είδους δηλώσεις - να στρώσει το έδαφος για να το κάνει. Μάλιστα, στη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, και στην οποία θα παρευρεθεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο, αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ήδη έχει κάνει γνωστή την πρόθεση της να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της χώρας στο NATO, το οποίο επανέλαβε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Κάτι, που είχε προσπαθήσει και παλιότερα η κυβέρνηση Γιούσενκο, όμως το 2010 η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς που στήριζε το τμήμα του ουκρανικού κεφαλαίου που έχει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, πάγωσε τις διαδικασίες, αν και δε διέκοψε εντελώς τις σχέσεις της με το NATO.
ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζουν να ρίχνουν την ευθύνη στη Ρωσία
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν μετά το πέρας της συνεδρίασης των πρεσβευτών είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, παραβιάζοντας κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Ρωσία «να σταματήσει τις παράνομες, στρατιωτικές ενέργειές της» στην Ουκρανία, μιλώντας για «σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης».
«Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την απόφαση που έλαβε το 2008 το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα γίνει κράτος - μέλος», είπε με νόημα ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει «το δικαίωμα να επιλέξει μόνη της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση», την ώρα βέβαια που το ΝΑΤΟ διεξάγει απροκάλυπτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Παράλληλα, πολλά στελέχη αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ (και με ιδιαίτερη θέρμη σήμερα από χώρες της Βαλτικής) στράφηκαν με δηλώσεις τους σήμερα ενάντια στη Ρωσία. Συγκεκριμένα:
Η κατάσταση στην Ουκρανία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» με μια «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Μιλάνο. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση, που ήταν ήδη επικίνδυνη στην ανατολική Ουκρανία, έχει περάσει σε νέα διάσταση ...οι παραβιάσεις των συνόρων, τις οποίες παρατηρούμε, μας κάνουν να φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου» είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ έγραψε: «Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: αυτή είναι η δεύτερη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία σε διάστημα ενός έτους».
Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει «κάθε δυνατή υποστήριξη, υλική και οικονομική» στο Κίεβο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, υποστήριξε από την πλευρά του ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσιους.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία «δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα» ώστε να μεταβληθεί η στάση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες.
Ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση. «Η θέση μου στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στόχο την υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπασέσκου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία, «που εκπαιδεύει, τροφοδοτεί και δημιουργεί» την κρίση στην Ουκρανία, «εφευρίσκει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αυτή». Ο Ρουμάνος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει «να θέσουν στη διάθεση του ουκρανικού στρατού όλα τα μέσα που μπορούν, αν θέλουν να βοηθήσουν τη δημοκρατία στην Ουκρανία».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας σημείωσε σήμερα ότι «η εμπλοκή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».
«Αν μοιάζει με πόλεμο, αν έχει την αίσθηση πολέμου και σκοτώνει σαν πόλεμος, τότε είναι πόλεμος», έγραψε σε σελίδα της λεγόμενης κοινωνικής δικτύωσης ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Από τους βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ (φώτο: ΑP)
Λάδι στη φωτιά από την πολωνική κυβέρνηση
Παράλληλα, η Πολωνία αρνήθηκε να δώσει άδεια να εισέλθει στον εναέριο χώρο της το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος επέστρεφε στη χώρα του από τη Σλοβακία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο του Σόιγκου επέστρεψε στην Μπρατισλάβα. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο η Βαρσοβία έλαβε την απόφαση αυτή, όμως η Πολωνία είναι μια από τις χώρες που επικρίνει σφοδρά τη Ρωσία για το ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία.Από τους βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ (φώτο: ΑP)
Αντιδράσεις από ορισμένα ευρωπαϊκά μονοπώλια ενάντια στις κυρώσεις στη Ρωσία
Πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και πολλές γαλλικές επιχειρήσεις, κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας αυτό το Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίζοντάς τες "αναποτελεσματικές" και "καταστροφικές" για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB) στην οποία μετέχουν σχεδόν 600 ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, "επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στις οικονομικές κυρώσεις" και "συστήνει θερμά στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να αποφύγουν να λάβουν νέες αποφάσεις αυτού του είδους". «Οι προηγούμενες κυρώσεις ήταν αναποτελεσματικές και δεν άλλαξαν την πορεία των εξελίξεων. Είναι επιπλέον έντονα καταστροφικές για το επιχειρηματικό κλίμα και για τις αγορές, όχι μόνο στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά επίσης και στην ΕΕ», σημείωσε η AEB στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι εταιρείες Alstom, Air France, Credit Suisse, GDF Suez, Sanofi, Statoil, Total και Volkswagen. Το Γαλλορωσικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (CCIFR) εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην επιβολή μέτρων κατά της Ρωσίας. «Δεν πρέπει να κρατάμε τις εταιρείες σε ομηρεία. Το να χτυπάμε τη Ρωσία, είναι σαν να χτυπάμε την Ευρώπη, είναι σαν να βάζουμε αυτογκόλ», υποστήριξε ο πρόεδρός του, Εμανουέλ Κιντέ.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ υπογράμμισε σήμερα τους "μεγάλους κινδύνους" που υπάρχουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. "Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πλησιάζει η περίοδος που θα χρειάζεται θέρμανση", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός προσθέτοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος το φυσικό αέριο με το οποίο προμηθεύει η Gazprom την Ευρώπη (και το οποίο παραδίδεται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία) να παρακρατηθεί παράνομα από την Ουκρανία για δικές της ανάγκες».
Δε θα συρθεί η Ρωσία σε σύγκρουση μεγάλης κλίμακας λέει ο Πούτιν
Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μια σύρραξη ευρείας κλίμακας, αλλά θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας, οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να μην μας προκαλούν», δήλωσε ο Πούτιν σε εκδήλωση στην Μόσχα.
Παράλληλα, αξιοποιώντας τα αντιφασιστικά αισθήματα μεγάλου τμήματος του ρωσικού λαού, παρομοίωσε τις πολεμικές επιχειρήσεις του Κιέβου και τους βομβαρδισμούς πόλεων με την πολιορκία των Γερμανών Ναζί στο ηρωικό Λένινγκραντ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα "εικασίες" τις κατηγορίες ότι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία. «Ακούμε ποικίλες εικασίες, όχι για πρώτη φορά, αλλά ούτε μία φορά δεν μας έχουν παρουσιασθεί οποιαδήποτε γεγονότα», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Ουκρανία «έχει συμφωνήσει κατ’ αρχήν» στην αποστολή μιας δεύτερης ρωσικής οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται συγκρούσεις.
Επίσης, οι δυνάμεις του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν), μιας στρατιωτικής συμμαχίας που έχει συνάψει η Ρωσία με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στις οποίες ανατράπηκε επίσης ο σοσιαλισμός, είναι έτοιμες «για κάθε επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης» ακόμη και στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του οργανισμού, στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Συνεχίζονται οι μάχες
Τέλος, οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους έχουν κλιμακωθεί αφότου οι τελευταίοι προέλασαν και άνοιξαν ένα νέο μέτωπο αυτήν την εβδομάδα, τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός έμοιαζε να αποκτά το πλεονέκτημα στα βασικά τους προπύργια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ μετά τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές.
Συνεχίζεται δηλαδή η επιτυχημένη αντεπίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ρωσόφωνοι αυτήν την εβδομάδα νότια του Ντονέτσκ, οδεύοντας πιθανότατα προς την Μαριούπολη, την πόλη των 460.000 κατοίκων που βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και η θέση της κρίνεται στρατηγικής σημασίας καθώς μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με την Κριμαία.
Μέσα στο κλίμα αυτό 10 στρατιώτες του ουκρανικού στρατού σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας του Κιέβου σήμερα.
Ένα στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι συνολικά 2.593 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από τα μέσα του Απρίλη.


Βλέπε από Μποτίλια και:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.