Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ιράκ - Συρία - Σαουδική Αραβία: «Ανθρωπιστικές επεμβάσεις», Ισλαμικό Κράτος και μπίζνες as usual

ΙΡΑΚ
Αναζητούν διεύρυνση της επέμβασης με «ανθρωπιστικά» προσχήματα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Βόμβες και πακέτα τροφίμων, φαρμακευτικών ειδών πρώτης βοήθειας «έσπειραν» και χτες στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Ιράκ αμερικανικά αεροπλάνα (επανδρωμένα και μη) εξαπολύοντας νέα στρατιωτική επέμβαση με πρόσχημα τη δράση των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους», που επιδιώκουν τη θεμελίωση «χαλιφάτου» σε βορειοανατολική Συρία και βορειοδυτικό Ιράκ.
Πλάι στις βόμβες και τα «πακέτα» της «ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ, ακονίζουν τα μαχαίρια της επέμβασης με τα ίδια προσχήματα και ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ που έχουν συγκαλέσει εντός τρέχοντος 24ώρου έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών με κεντρικά ζητήματα τις εξελίξεις σε Ιράκ, Γάζα και Ουκρανία...
Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φρεντερίκα Μογκερίνι (που προαλείφεται ως «διάδοχος» της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον), άφησε να εννοηθεί ως πιθανή την παροχή «στρατιωτικής υποστήριξης» από την ΕΕ στην αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βόρειου Ιράκ δηλώνοντας στο δίκτυο RAI: «Λέμε όχι σε στρατιωτική επιχείρηση, αλλά μελετάμε - με Ευρωπαίους εταίρους - πιθανή παροχή στρατιωτικής στήριξης στην κουρδική κυβέρνηση για να σταματήσουμε το "Ισλαμικό Κράτος" στο Ιράκ».
Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας» εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ προσθέτοντας ότι «έχει ζητήσει από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Αστον, τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ», για τις εξελίξεις σε Γάζα, Ιράκ και Λιβύη, «τρεις κρίσεις που αφορούν άμεσα την Ευρώπη».
Νωρίτερα, την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ, ενθαρρύνοντας τον εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων. Οπως είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2», «με τον έναν ή άλλον τρόπο οι Κούρδοι του Ιράκ θα πρέπει να υπερασπιστούν εαυτούς και να αντεπιτεθούν».
Το έμμεσο πλην σαφές γαλλικό «ναι» σε εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, Πεσμεργκά, δόθηκε κατά τη συνάντηση του Φαμπιούς με τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης του Βόρειου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, με τον τελευταίο να απευθύνει διεθνώς έκκληση για «διεθνή στρατιωτική βοήθεια». Ο Μπαρζανί επέκρινε τη στάση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έναντι των Κούρδων λέγοντας πως τους έχουν αφήσει να πολεμούν ολομόναχοι «όχι έναντι μίας τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά ενός τρομοκρατικού κράτους». 
Η «βοήθεια» σε όπλα από τις ΗΠΑ δόθηκε και επιβεβαιώθηκε αργότερα, χτες, από Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» την έναρξη χορήγησης αμερικανικών προηγμένων όπλων στους Πεσμεργκά «από συνήθη κανάλια της CIA» και όχι από το Πεντάγωνο... Οι ίδιοι απέφυγαν να προσδιορίσουν το είδος και τις ποσότητες όπλων και λοιπού στρατιωτικού υλικού που χορηγούν στους Κούρδους.
Ρευστές πολιτικές εξελίξεις
Στη Βαγδάτη, εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με παράκαμψη του σιίτη πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, που διεκδικεί για τρίτη φορά το κυβερνητικό αξίωμα, ενώ κατηγορείται εντός και εκτός των συνόρων της χώρας του για αλαζονεία σε βάρος άλλων πολιτικών δυνάμεων, θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, κυρίως των σουνιτών.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, έδωσε χτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εντός των προσεχών 30 ημερών στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Χάινταρ αλ Αμπάντι, παρακάμπτοντας τον Μάλικι.
Πριν, ωστόσο, ο Μασούμ είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του βασικότερου πολιτικού συνασπισμού κομμάτων της σιιτικής κοινότητας του Ιράκ, «Ιρακινή Εθνική Συμμαχία» (μέρος του οποίου είναι και το «Κράτος Νόμου» του Μάλικι...) στο πρόσωπο του αλ-Αμπάντι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Al-Forat News», 127 από τους 173 σιίτες βουλευτές της «Ιρακινής Εθνικής Συμμαχίας» υποστήριξαν τον Αμπάντι, παρά την επιμονή του Μάλικι να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση...
Η πρωτοβουλία του Μασούμ προκάλεσε την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας ζήτησε από τον Μάλικι να μην ταράξει τα νερά της «τρέχουσας δημοκρατικής διαδικασίας» για την εκλογή νέας κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα από τον ιρακινό λαό να παραμείνει «ήρεμος».
Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν θα υπάρξει διεθνής υποστήριξη για οτιδήποτε αποτελεί παρεκτροπή από την ισχύουσα νόμιμη συνταγματική διαδικασία».
Ο Κέρι αναφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο στις ανησυχίες που προκάλεσε η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, προχτές, να διατάξει την ανάπτυξη των επίλεκτων δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη, μπλοκάροντας δύο κεντρικούς δρόμους, όπου γίνονται συνήθως φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Αργότερα, σε μεταμεσονύχτιο διάγγελμά του, κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Μασούμ για «συνταγματική εκτροπή».
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αμπάντι επιδοκίμασε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, αλλά και ο ΓΓ του οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος για το «Ισλαμικό Κράτος»
Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγόρησε τους άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» ότι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν διώκουν την κοινότητα των Γεζίντι (ζοροαστριστές - οπαδοί μιας αρχέγονης θρησκείας από την Περσία), και χιλιάδες έχουν καταφύγει στα βουνά του Βόρειου Ιράκ.
Ο γγ του Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ-Αράμπι, ζήτησε επίσης την παραπομπή των ενόπλων αυτών στη Δικαιοσύνη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» έχει υποχρεώσει τις τελευταίες βδομάδες περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κυρίως μετά την κατάληψη της Καρακός, της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ που βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη και το Ερμπίλ, και της Σιντζάρ.
Βέβαια και αυτή η υπόθεση χρησιμοποιείται ως το καλύτερο πρόσχημα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, 11 χρόνια μετά την επέμβαση που διέλυσε το Ιράκ και προκάλεσε το σημερινό χάος.

 ΣΥΡΙΑ Αντίσταση κοινοτήτων στο «Ισλαμικό Κράτος»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Σαν το «πρώτο σημάδι τοπικής ένοπλης αντίστασης» στον τρόμο των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» στην ανατολική Συρία αντιμετώπισαν χτες διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα την ένοπλη πάλη ενόπλων από τρία χωριά της φυλής Σουεϊτάτ της επαρχίας Ντέιρ ελ Ζουρ.
Ωστόσο, η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αντίστασης από τους μαχητές της κοινότητας των Σουεϊτάτ δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς χτες φαίνεται πως αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να παραδώσουν τον έλεγχο των χωριών τους στους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους».
Σύμφωνα με το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» με το που κατέλαβαν τα χωριά προχώρησαν στον αποκεφαλισμό τουλάχιστον δύο νεαρών...
Στο μεταξύ, σάλο προκαλεί, ανάμεσα στις άλλες αποκαλύψεις για τις θηριωδίες των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, όπως είναι οι σφαγές γυναικόπαιδων και οι ομαδικές εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου, φωτογραφία, την οποία φέρεται ότι ανέβασε στο Twitter ο πλέον καταζητούμενος Αυστραλός τζιχαντιστής, Χαλίντ Σαρούφ, όπου απεικονίζεται ο επτάχρονος γιος του να κρατάει το κεφάλι ενός Σύρου στρατιώτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Australian», ο Χαλίντ Σαρούφ ανέβασε τη φωτογραφία που απεικονίζει ένα αγόρι να κρατάει με τα δύο του χέρια ένα κεφάλι στην πόλη Ράκα της Βόρειας Συρίας. Η αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Σαρούφ τον περασμένο μήνα.
Ο Σαρούφ, κάτοικος του Σίδνεϊ, θεωρείται ύποπτος ότι τον περασμένο χρόνο ταξίδεψε στη Συρία και εντάχθηκε στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποιώντας το διαβατήριο του αδελφού του, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική παρακολούθηση.
Είναι ένας από τους δεκάδες Αυστραλούς που πιστεύεται ότι έχουν στρατολογηθεί από το «Ισλαμικό Κράτος» και πολεμούν ως μισθοφόροι στη Συρία, στο Ιράκ και αλλού...
Το ίδιο 24ωρο, η αστυνομία των Κοσσοβάρων Αλβανών ανακοίνωσε πως συνέλαβε 40 άνδρες ως υπόπτους ότι πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, στο πλαίσιο επιχείρησης καταστολής με στόχο την αποτροπή στρατολόγησης νέων εθελοντών μισθοφόρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών, όπλων και σφαιρών διαφόρων διαμετρημάτων.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ένας 18χρονος από το ανατολικό Κόσσοβο σκοτώθηκε την περασμένη βδομάδα σε μάχες στη Συρία, αυξάνοντας σε 16 το συνολικό αριθμό των Αλβανών του Κοσσόβου που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και τη Συρία.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ενδιαφέρον για μπίζνες στην Αίγυπτο
ΡΙΑΝΤ.--
Οι εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Γάζα, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον του σαουδαραβικού μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις στην Αίγυπτο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε προχτές στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι με τον Σουαδάραβα μονάρχη Αμπντάλα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ Αχράμ», οι δύο ηγέτες εκτίμησαν ότι η δράση των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ «συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» και ότι είναι επιβεβλημένη η εξάλειψη αυτής της απειλής.

Βέβαια, η Σαουδική Αραβία και άλλες πετρελαιομοναρχίες στηρίζουν τους μισθοφόρους στη Συρία ενάντια στην κυβέρνηση Ασαντ, από όπου πολλοί ένοπλοι και μισθοφόροι συγκροτούν το «Ισλαμικό Κράτος».
Πάντως, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία (που τον στηρίζει θερμά μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου Μ. Μόρσι τον περσινό Ιούλη), ο Σίσι συναντήθηκε με μεγάλη ομάδα Σαουδαράβων επιχειρηματιών που επιδιώκουν την αύξηση των επενδύσεων στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και των κατασκευαστικών έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην «περαιτέρω ανάπτυξη» του Καναλιού στο Σουέζ και της περιοχής πέριξ του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.