Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Τέλος η εκεχειρία στην Ουκρανία – Ανανέωση ζητεί η Μόσχα – Ποροτσένκο: Να επιτεθούμε για να σώσουμε τη χώρα μας – Ελληνίδα πρέσβειρα στη Ρωσία: «Σοβαρά κοινά (επενδυτικά) σχέδια συνεχίζονται κανονικά» – Η Νάντια και η ειρήνη των μονοπωλίων – Καμιά αυταπάτη για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ουκρανία: Την επανέναρξη των επιχειρήσεων κατά των ρωσόφωνων ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ποροσένκο
Δημοσίευση: Τρί, 01/07/2014 - 08:52 
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 01/07/2014 - 09:11
Την επανέναρξη των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων κατά ρωσόφωνων, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, λίγες μόνο ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας, (σ. Μπ. έληγε το βράδυ της Δευτέρας) στόχος της οποίας ήταν να βρεθεί μία λύση για την κατάσταση που επικρατεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο Ποροσένκο, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι υποκινεί τη βία στην Ανατολική Ουκρανία, απέρριψε τις προσφορές της Μόσχας για αποκλιμάκωση των εντάσεων και κατηγόρησε ευθέως τους ενόπλους για την αποτυχία της τήρησης της εκεχειρίας.
  • «Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας. Η απόφαση να μην παραταθεί η εκεχειρία αποτελεί την απάντησή μας στους τρομοκράτες, τους αντάρτες και τους επιδρομείς», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ποροσένκο.
Φιλορώσοι ένοπλοι που έχουν καταλάβει μονάδα στο Ντονέτσκ το Σάββατο: Η εκεχειρία δεν οδήγησε σε αποκλιμάκωση (Φωτογραφία:  Associated Press )
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι είχαν εκφράσει την επιθυμία για παράταση της εκεχειρίας, ώστε να δοθεί χρόνος για ειρηνευτικές συνομιλίες.
  • «Η μόνη ευκαιρία που υπήρχε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο, δεν έγινε αντιληπτή. Αυτό συνέβη εξαιτίας των πράξεων των ανταρτών. Δημόσια εξέφρασαν την απροθυμία τους να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο και γενικά την κατάπαυση του πυρός», είπε σε δηλώσεις του ο Ποροσένκο.
Η Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις, εφόσον οι ρωσόφωνοι δεν αφήσουν το περιθώριο για εξομάλυνση της κατάστασης, ιδιαίτερα στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Πριν από την ανακοίνωσή του, ο Ποροσένκο συναντήθηκε με επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ορισμένοι από τους οποίους είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για την παράταση της εκεχειρίας εξαιτίας φόβων ότι οι αντάρτες θα αδράξουν την ευκαιρία για ανασύνταξη των δυνάμεών τους.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρεται ότι 27 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 69 έχουν τραυματιστεί από τις 20 Ιούνη οπότε και κηρύχθηκε η εκεχειρία.
Ουκρανοί στρατιώτες (πηγή: ΑΡ)
Ανανέωση της εκεχειρίας ζητεί η Μόσχα
Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα ζήτησε σήμερα ανανέωση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Θεωρούμε ότι χωρίς εκεχειρία, χωρίς έναρξη διαλόγου, είναι απλώς αδύνατη η αποκατάσταση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του νόμου και της τάξης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
902
 
ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 
Τέλος η εκεχειρία στην Ουκρανία - Νέες επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών 
Πιέέσεις για νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και έχουν απειλήσει ταυτόχρονα με την επιβολή εκ νέου κυρώσεων κατά ρώσων αξιωματούχων και επιχειρήσεων.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιτρέψει στον ΟΑΣΕ και στους παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους συνοριακούς φρουρούς της Ουκρανίας να εισέλθουν στη ρωσική πλευρά των συνόρων για από κοινού έλεγχο.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιτρέπει σε μαχητές και όπλα να περνούν στην ανατολική Ουκρανία.
Οργή για τους θανάτους των στρατιωτών
Ο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος βρίσκεται υπό την πίεση της Δύσης να επεκτείνει την κατάπαυση πυρός, αντιμετωπίζει την ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια εντός της Ουκρανίας για τους θανάτους των στρατιωτών.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο εν αναμονή της δήλωσης για την τύχη της εκεχειρίας.
Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει στην εκεχειρία οποιαδήποτε στιγμή, εάν ξεκαθαριστεί ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να εκπληρώσουν όλους τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων της απελευθέρωσης ομήρων και της δημιουργίας αποτελεσματικού συνοριακού ελέγχου.
ΕΘΝΟΣ (Πηγές: BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνέντευξη της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Ρωσία
Μεγάλη η χάρη της!
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ελληνίδα πρέσβειρα στη Ρωσία Δανάη - Μαγδαληνή Κουμανάκου παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό «Ιντερφάξ» για να τονίσει ότι τα «σοβαρά κοινά (σ.σ. επενδυτικά) σχέδια» μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας «συνεχίζονται κανονικά».
Καθόλου τυχαία ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ επιθυμεί «διπλωματική λύση» στην Ουκρανία, αφού πρώτα είχε τονίσει ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα έχουν προβλήματα στην έκδοση «βίζας» λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.
Καμιά αυταπάτη για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
«Η Ουκρανία, γέφυρα ασφάλειας και όχι τείχος διαίρεσης» είναι ο τίτλος κυριακάτικου άρθρου της βουλευτή και υπεύθυνης της Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη, στην «Αυγή» (αναπαραγωγή της παρέμβασής της στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης), η οποία μεταξύ άλλων μνημονεύει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για να τονίσει: «Η Ευρώπη χρειάζεται συνεννόηση και πολιτικές συλλογικής ασφάλειας χωρίς αποκλεισμούς».
Μάλιστα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και την αγωνία όλης προφανώς της παράταξής της εξηγώντας ότι 
  • «θα έχει μεγάλη σημασία η επιτυχής κατάληξη της 1ης άτυπης διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων στην ουκρανική κρίση πλευρών, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Ντονέτσκ».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες για την «ασφάλεια» και τη «συνεννόηση» που μπορεί να επιτευχθούν μέσα από διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Άλλωστε, μόλις πριν από μερικούς μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε την ΕΕ να παίξει καθοριστικό ρόλο για να αντιμετωπιστεί η «κρίση» στην Ουκρανία, «γκρινιάζοντας» ταυτόχρονα ότι
  • «οι μεγάλες δυνάμεις δεν έδρασαν με πνεύμα δημοκρατικής διευθέτησης της κρίσης».
Η όποια «ασφάλεια» και η όποια «συνεννόηση» επιδιώκει σήμερα η «Ευρώπη» διαμορφώνονται με τους όρους που υπαγορεύουν οι επιδιώξεις και οι ανταγωνισμοί των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των συμμάχων τους.
Υπ' αυτό το πρίσμα άλλωστε ΗΠΑ και ΕΕ παρενέβησαν ανοιχτά στην Ουκρανία (τότε που αξιωματούχοι τους βρίσκονταν στο πλευρό όσων «διαδήλωναν» στο Κίεβο κατά της στενής σχέσης Γιανουκόβιτς - Μόσχας) οδηγώντας και στο αιματοκύλισμα μεγάλου μέρους του λαού της χώρας, επέμβαση που η Νάντια Βαλαβάνη προσπερνά ως κάτι φυσικό ή... αυτονόητο.
Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό δηλαδή της αναζήτησης των πιο «ασφαλών» συνθηκών για τις μπίζνες των μονοπωλίων, είναι που διεξάγονται και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των σημερινών ηγετών Ουκρανίας - Ρωσίας - ευρωπαϊκών κρατών - ΗΠΑ.
***

Το διπλωματικό εμπόριο
Αλ. Τσίπρας (Δεκ. 2013): Πρόταση συστράτευσης στους επιχειρηματίες
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν έχει σημασία για τους λαούς αν θα «σιγήσουν» τα όπλα στην ανατολική Ουκρανία. Ίσα ίσα.
Δεν πρέπει όμως να υπάρχει καμία αυταπάτη για το ποιους στόχους θα εξυπηρετεί η «ειρήνη» που θα δεχτούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Είναι κρίσιμο ζήτημα να συνειδητοποιήσουν οι λαοί πως όσο τα μονοπώλια είναι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, ο «πόλεμος» και η «ειρήνη» θα εναλλάσσονται σαν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
  • Όταν η μοιρασιά από τη ληστεία των λαών δεν επιτυγχάνεται με ειρηνικά μέσα το λόγο θα έχουν τα όπλα.
Βεβαίως, υπάρχει και το στοιχείο της μεγάλης αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες σε διεθνές επίπεδο που κάνει τα πράγματα πιο σύνθετα.
Χαρακτηριστική είναι η αγγελία που την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκε στις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες («Νιου Γιορκ Τάιμς», «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», «Ουάσιγκτον Ποστ») με την υπογραφή μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, όπως της Αμερικανικής Ενωσης Κατασκευαστών και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ:
  • «Εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων παγκοσμίως, ορισμένοι πολιτικοί σκέφτονται (σ.σ. να προωθούν) ένα γύρο κυρώσεων που η ιστορία δείχνει ότι πλήττουν τα αμερικανικά συμφέροντα. Ανησυχούμε για πράξεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τους Αμερικανούς κατασκευαστές και να κοστίσουν αμερικανικές θέσεις εργασίας», σημείωνε ο πρόεδρος των μεγαλοκατασκευαστών, Τζέι Τίμονς.
  • «Η πιο μακροπρόθεσμα αποτελεσματική λύση που θα αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της Αμερικής είναι η ενίσχυση της ικανότητάς μας να παρέχουμε αγαθά και υπηρεσίες στον κόσμο μέσα από πολιτικές που ευνοούν το εμπόριο και την πολυμερή διπλωματία», συνεχίζει ο ίδιος.
Ενώ ο Τόμας Ντόνοχιου, από το Εμπορικό Επιμελητήριο, υπογραμμίζει:
  • «Η ιστορία δείχνει ότι οι μονομερείς κυρώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Το μόνο αποτέλεσμα τέτοιων κυρώσεων είναι ο αποκλεισμός αμερικανικών επιχειρήσεων από ξένες αγορές και η παραχώρηση επιχειρηματικών ευκαιριών σε άλλες χώρες. Είναι ώρα να σκεφτούμε πρώτα τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη της Αμερικής».
Τι λένε δηλαδή οι συγκεκριμένοι (σε ελεύθερη μετάφραση); «Παιδιά, βρείτε τα, για να κάνουμε μπίζνες», αφού αυτό εκτιμούν οι συγκεκριμένες μερίδες της αμερικανικής πλουτοκρατίας.
  • Αυτό όμως το γεγονός δεν αναιρεί το ενδεχόμενο μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση να γίνει απαραίτητη για τη διευθέτηση των μεταξύ τους διαφορών.
Το έχουμε γράψει και άλλη φορά αλλά αξίζει να το υπενθυμίζουμε, πως παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είχαν γραφτεί αναλύσεις που διαβεβαίωναν ότι ο πόλεμος είναι αδύνατος ακριβώς εξαιτίας της διασύνδεσης των οικονομιών των ηγετικών καπιταλιστικών κρατών Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, ΗΠΑ κ.λπ.
***
Και η ειρήνη των μονοπωλίων

Αν λοιπόν το τελευταίο διάστημα τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα (μεταξύ αυτών και την «πολιτική λύση»), είναι καθήκον για τις επαναστατικές δυνάμεις να καλλιεργήσουν επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα στους εργάτες.
Κυρίως να μην περιμένουν λύση μέσω των λυκοσυμμαχιών του ιμπεριαλισμού, όπως τους καλούν δυνάμεις σαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ιστορία έχει δείξει επανειλημμένα πως όταν τα μονοπώλια δεν εξασφαλίζουν αυτό που θέλουν με τα όπλα, τότε υπογράφουν «ειρήνη».
Και φυσικά το αντίθετο.
  • Η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης και οργάνωσης είναι σήμερα ανάγκη όσο ποτέ σε κάθε χώρα και γωνιά του πλανήτη.
Α. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.