Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Τα «μπλακ άουτ» της απελευθέρωσης Ενέργειας σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Δανία και Ιταλία – ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και να καταργηθούν οι νόμοι για την απελευθέρωση της Ενέργειας

Τα «μπλακ άουτ» της απελευθέρωσης Ενέργειας σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Δανία και Ιταλία
Δημοσίευση: Τετ, 02/07/2014 - 19:59
Το Σεπτέμβρη του 2003 δύο πολύ γνωστές εφημερίδες σε ΗΠΑ και Βρετανία αναγκάζονται να τα βάλουν με την απελευθέρωση της Ενέργειας, που τόσο πολύ είχαν και έχουν στηρίξει.
Η «Wall Street Journal» στις 30 Σεπτέμβρη είχε τίτλο «Μπλακ άουτ από ...φιλελευθεροποίηση της αγοράς». 

Στις 29 Σεπτέμβρη ο «Guardian» έγραφε ότι «η απομάκρυνση από την κρατικά ελεγχόμενη ηλεκτροδότηση και τα συστήματα παροχής Ενέργειας δημιούργησε τεράστια αβεβαιότητα. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν επενδύουν σε νέους σταθμούς, επειδή βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται και, μάλιστα, φροντίζουν να κλείσουν όσα εργοστάσια κρίνουν περιττά».

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και να καταργηθούν οι νόμοι για την απελευθέρωση της Ενέργειας
Δημοσίευση: Τετ, 02/07/2014 - 19:49
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 02/07/2014 - 20:32
Σε ανακοίνωση για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης της Ενέργειας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Μπροστά στην κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καλούμε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όλο το λαό να αξιοποιήσει κάθε μορφή πάλης και ενέργειας με στόχο την πλήρη κατάργηση των νόμων εφαρμογής του κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο άνοιξε την πόρτα για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, το διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, με δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Το ΚΚΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σ’ αυτήν την κατεύθυνση μέσα και έξω από τη Βουλή. Το πλαίσιο και περιεχόμενο της τοποθέτησης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο:
Πρώτον: Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".
Δεύτερον: Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα των Ν. 1914/90, Ν. 2773/99, ΠΔ 333/2000, Ν. 3426/2005, Ν. 4001/2011, Ν. 4237/2014.
Τρίτον: Αντίθεση στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχετικά με τη συζήτηση για δημοψήφισμα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι το παραπάνω πλαίσιο, δηλαδή η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ”».

 902

Έμειναν στο σκοτάδι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι
Αυτό που είχε εξαναγκάσει τις δύο εφημερίδες να γράψουν κατά της απελευθέρωσης ήταν τα μπλακ άουτ που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.
  • Στις 14 Αυγούστου πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι των βορειοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ έμειναν δίχως ρεύμα, όπως επίσης και η επαρχία Οντάριο του Καναδά.
Το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν είχε καταρρεύσει μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε κράτη της Ευρώπης.
  • Στις 28 Αυγούστου του 2003 σημειώθηκε μπλακ άουτ στο Λονδίνο για μισή ώρα,
  • Στις 25 Σεπτέμβρη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από 3 ώρες έμειναν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ανατολική Δανία και στη Νότια Σουηδία.
  • Στις 28 Σεπτέμβρη 55 εκατομμύρια Ιταλών βυθίστηκαν στο σκοτάδι ενός μπλακ άουτ που επηρέασε όλη τη χώρα εκτός της Σαρδηνίας.
Το ενεργειακό πάρτι που οδήγησε στα μπλακ άουτ της Καλιφόρνιας
Από το 1996 τα 34 εκατομμύρια κατοίκων της Καλιφόρνιας έζησαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας.

Οι εταιρείες «Pacific Gas & Electric», η «South California Edison» και η «San Diego Gas & Electricity» -βασικοί προμηθευτές ηλεκτρισμού της Καλιφόρνιας- έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ακόμα και τεχνητές κρίσεις Ενέργειας.
«Στην ουσία οι τρεις μεγάλοι δημιούργησαν μια τεχνητή κρίση, για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη, ζητώντας μια αύξηση της τιμής τού 35% και να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό, όταν μεγάλες ποσότητες διώχνονταν στον καταναλωτή μέσω ενός, δύο ή και πολλές φορές τριών μεσαζόντων, ώστε έτσι να χάνεται η πηγή προελεύσεως της Ενέργειας. Με τις απειλές ότι θα πτωχεύσουν και ότι η πολιτεία της Καλιφόρνιας θα βυθιστεί στο σκότος και τη δημιουργία οικονομικής καταστροφής, επιτεύχθηκε ο πόθος τους και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κ. Davis έδωσε 38 δισεκατομμύρια δολάρια από το ταμείο επειγουσών αναγκών στους τρεις μεγάλους ως προσωρινή λύση», αποκάλυπτε ο Παύλος Μαλούτας, που μίλησε ως στέλεχος της «Sun & Wind Synergy Inc., Los Angeles, USA» σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» έγραφε πως οι λογαριασμοί του ρεύματος συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για τους κατοίκους της Καλιφόρνιας από ό,τι τα μπλακ άουτ, αφού η Επιτροπή των Δημοσίων Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας ενέκρινε αύξηση που ξεκινά από το 46% στην τιμή παροχής ρεύματος.
Η περίπτωση του ενεργειακού κολοσσού «Enron»
Όταν η «Enron» κατέρρευσε προκαλώντας σοβαρά ενεργειακά προβλήματα στις ΗΠΑ και η λαϊκή οργή απαιτούσε απαντήσεις, άρχισε να ξεδιπλώνεται μια υπόθεση που είχε και πολύ σκοτεινές πλευρές πέραν των επιπτώσεων από τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας.
Ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Τζότζεφ Νταν κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πως η «Enron» στοιχημάτιζε στις αγορές ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια θα ανέβουν σημαντικά και πως σύμφωνα με τα αρχεία της ίδιας της εταιρείας, η «Enron» στοιχημάτιζε ολοένα και περισσότερα χρήματα σε μελλοντική αύξηση της τιμής.
Δηλαδή, η «Enron» χειραγώγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το 2000 και το 2001 στην Καλιφόρνια και με τεχνητές ελλείψεις πετύχαιναν αυξήσεις στα τιμολόγια.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.