Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Μικρή ΔΕΗ, μεγάλα κέρδη: Η παράδοση της ενέργειας στα μονοπώλια – Σχόλιο του ΚΚΕ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ

Προχωρά η συγκυβέρνηση την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στα ιδιωτικά μονοπώλια
Αντιδράσεις για το «θεαθήναι» από το ΠΑΣΟΚ
Ακάθεκτη προχωρά η συγκυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την ιδιωτικοποίηση της «ΔΕΗ», καθώς προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για περαιτέρω «επεξεργασία», για να πάρει έπειτα το δρόμο προς την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος η πάλη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη «Μικρή ΔΕΗ»:
«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" οδηγεί σε πρόσθετα βάρη, τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η "απελευθέρωση" και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της Ενέργειας.
Η διάσπαση της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια και η περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης στον κλάδο δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι λογική συνέχεια της πολιτικής της απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την οποία με συνέπεια υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους όμως και όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται πως με το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να υπάρξει και μια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα και να ευνοεί τους εργαζόμενους του κλάδου.
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό είναι η πάλη ενάντια στη με οποιονδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησή της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας που θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας».

Την ίδια στιγμή, και ενώ είναι δεδομένη η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης σε επίπεδο συγκυβέρνησης - αλλά και σε επίπεδο όλων των άλλων κομμάτων που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ενεργειακής αγοράς - εμφανίστηκαν «διαφωνίες» από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκλεγμένων σε νομούς που το ζήτημα παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού η οικονομία τους βασίζεται στη ΔΕΗ, (π.χ. Δυτική Μακεδονία).
Ετσι, χτες βράδυ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχαν συναρμόδιοι υπουργοί, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι «ενστάσεις» από την «κεντροαριστερή συνιστώσα» της συγκυβέρνησης.
Πέρα από τους επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμούς του ζητήματος, η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνει σύντομα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και προβλέπει τη σταδιακή παράδοση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους.
Υπενθυμίζουμε ότι σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα παραχωρηθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ, αλλά και το 30% της σημερινής πελατειακής βάσης της εταιρείας. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί προσωρινά ως θυγατρική της μητρικής, ενώ στη συνέχεια θα πουληθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Σίγουρη κερδοφορία που θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά
Οι νέοι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν τις μονάδες λιγνιτικής παραγωγής, ΑΗΣ Αμύνταιο Ι&ΙΙ ισχύος 600MW, ΑΗΣ Μελίτης Ι ισχύος 330 MW και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτης ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης, τα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι&ΙΙ, Βεύης, οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής Πλατανόβρυσης ισχύος 116 MW, Θησαυρού ισχύος 384 MW, Αγρας ισχύος 50 MW, Εδεσσαίου ισχύος 19 MW, Πουρναρίου Ι και ΙΙ συνολικής ισχύος 334 MW και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου Κομοτηνής ισχύος 485 MW.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση «τρέχει» και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - η εταιρεία που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς) καθώς από τον περασμένο Απρίλη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και έχουν υποβληθεί πέντε προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Αν και για διάφορους λόγους, οι αρχικοί σχεδιασμοί φαίνεται να καθυστερούν, καθώς οι αρχικές εξαγγελίες προέβλεπαν στο τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι η συγκυβέρνηση σκοπεύει, το συντομότερο δυνατό, να έχει ολοκληρώσει μία ακόμη υποχρέωση έναντι ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων που εποφθαλμιούν να βάλουν στο χέρι τις δημόσιες μονάδες παραγωγής και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα τους εξασφαλίσουν σίγουρη κερδοφορία, την οποία θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
Αντιλαϊκό σχέδιο η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο
Νέο ζεστό χρήμα ύψους 93.131.947,02 ευρώ προσφέρει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, όπως φαίνεται από το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ν.3908/2011 και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν την «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και οι εταιρείες που αναλαμβάνουν το έργο εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο για την κατασκευή 6 αιολικών πάρκων. Στις εταιρείες αυτές παρέχονται φοροαπαλλαγές ύψους 28.131.947,02 και άλλα 65.000.000 επιχορηγήσεις!
Τα υπόλοιπα τρία άρθρα αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου όπως είναι ο ΤΑΠ, αλλά και την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα.
Εμπλέκουν την Ελλάδα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που παρέχει γη και ύδωρ στους κεφαλαιοκράτες «Αλήθεια -είπε- οι της κυβέρνησης και οι άλλοι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος, ποιος σας είπε ότι ο καπιταλιστής ενδιαφέρεται να κάνει επενδύσεις για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας; Για να κερδίσει κάνει τις επενδύσεις. Αν δεν κερδίσει δεν κάνει. Και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να συμπιέσει το λεγόμενο εργασιακό κόστος, όπως το ονομάζετε εσείς. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και τα μέτρα που λήφθηκαν στη διάρκεια καπιταλιστικής κρίσης για μειώσεις μισθών, για ξεχαρβάλωμα εργασιακών δικαιωμάτων είναι για να διαμορφωθεί ένας εργαζόμενος χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς συλλογικά δικαιώματα, πολύ φτηνή εργατική δύναμη, αναλώσιμος για τους κεφαλαιοκράτες, γιατί μόνο κάτω από αυτή την προϋπόθεση θα επανεκκινήσει η καπιταλιστική οικονομία και ανάκαμψη, είτε είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Εκανε σαφές ότι: «Διαφωνούμε με το στόχο της αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη που εμπλέκει όλο και περισσότερο την Ελλάδα στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις».

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα ακόμα βάρβαρο νομοσχέδιο
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος «περνάει» η κυβέρνηση από τα θερινά τμήματα της Βουλής το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση - Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου έγινε και η ανακοίνωση για την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου ανέφερε:
«Γνωρίζετε ότι διαφωνήσαμε στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη διαδικασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Διαφωνήσαμε από την άποψη ότι δεν μπορεί κάτω από τέτοιες διαδικασίες να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το νομοσχέδιο εκεί ουσιαστικά υποτάσσει το χωροταξικό σχεδιασμό στις άμεσες ανάγκες εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και μάλιστα το φέρνετε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή, αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) η συζήτηση και την Τετάρτη το πρωί η εισαγωγή στην Ολομέλεια. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και άθλια μεθόδευση. Εμείς ως ΚΚΕ διαφωνούμε, καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία και ζητάμε από την κυβέρνηση να τηρήσει, τουλάχιστον, αυτά που ως αστοί λέτε ότι υποστηρίζετε, δηλαδή, το αστικό κοινοβούλιο και τις διαδικασίες του».
Η διαδικασία του κατεπείγοντος προκάλεσε αντιδράσεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως ήταν αυτές του Ν. Κακλαμάνη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι «η οποιαδήποτε επιλογή γίνεται για τις συντμήσεις χρόνων και για τις διαδικασίες, προκύπτει από μια εξωτερική αιτία, που είναι ότι την 1η Ιούλη θα πρέπει τα νομοσχέδια αυτά να έχουν υιοθετηθεί από το εθνικό κοινοβούλιο», για να γίνει η εκταμίευση της δόσης από την ΕΕ.

ΡΙΖΟΣ, 24/6/2014

Από 902

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.