Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Να σταματήσει η λειτουργία του νέου πολεμικού στρατηγείου της ΕΕ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Τεράστια κοιτάσματα ουρανίου (υπολογίζονται σε περίπου 15.000 τόνους), πετρελαίου, χρυσού και διαμαντιών...
Λάρισα, 25/1/2014: Πικετοφορία από ΚΚΕ - ΚΝΕ για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΦΩΤΟ - VIDEO)
 
Από τη περσινή (2013) διαδήλωση στη Βάση της Σούδας

Να σταματήσει η λειτουργία του νέου πολεμικού στρατηγείου της ΕΕ

Το φετινό, 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Στόμιο και στη Λάρισας στις 4-6 Ιούλη, βάζει στο στόχαστρό του το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ), που εδρεύει στη Λάρισα και με πρόταση της συγκυβέρνησης, ενεργοποιήθηκε για τον έλεγχο και τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Από το CAOC 7...
Οι στρατιωτικές υποδομές της Λάρισας ήταν πάντα κομβικής σημασίας για τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε:
Το Σεπτέμβρη 1999 ενεργοποιείται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Combined Air Operations Center 7 - CAOC 7) του ΝΑΤΟ για να προωθήσει τους σκοπούς της λυκοσυμμαχίας στη Νότια Πτέρυγά του. Από το 2004, το λεγόμενο και υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ μεταφέρεται στο γειτονικό Κουτσόχερο, όπου και λειτούργησε έως τις 21/6/2013 οπότε και απενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ (μετατέθηκε στο Torrejon της Ισπανίας).
Σε αυτά τα 14 χρόνια, κατ' εντολή των ελληνικών κυβερνήσεων και προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, πρόσφερε ουκ ολίγα σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην τελετή απενεργοποίησης του υποστρατηγείου, από ανώτατο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας:
  • Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας του, το CAOC 7 ήταν υπεύθυνο για την εναέρια αστυνόμευση της Ελλάδας. Εχοντας ήδη πιστοποιηθεί ως το εναλλακτικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την εναέρια αστυνόμευση των Βαλκανίων το 2003, επέκτεινε την τακτική διοίκησή του επί των βουλγαρικών και ρουμανικών μέσων τον Ιούνιο του 2005. Ακολούθως η περιοχή ευθύνης του για εναέρια αστυνόμευση επεκτάθηκε και επί της Αλβανίας. Ανέλαβε ρόλο για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι. Επιπλέον, παρείχε υποστήριξη στη ΝΑΤΟική επιχείρηση UNIFIED PROTECTOR στη Λιβύη το 2011. Προτάθηκε και πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ τρεις φορές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, για να φιλοξενήσει το Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετείχε στο σχεδιασμό, στην προετοιμασία και την εκτέλεση πολλών ασκήσεων και παρείχε εκπαίδευση σε πολυάριθμο ΝΑΤΟικό προσωπικό της Νοτίου Περιοχής.
...στο EU OHQ
Ο Γάλλος επιχειρησιακός διοικητής και ο Έλληνας επιτελάρχης
συζητούν με αξιωματικούς στο στρατηγείο της Λάρισας
Η απενεργοποίηση του υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ μικρή σημασία έχει. Αλλωστε, πάλι στη Λάρισα, στο πλαίσιο του στρατηγείου της 1ης Στρατιάς λειτουργεί το προαναφερόμενο ΕΣΕΕΕ (European Union Operation Headquarters, EU OHQ-Larissa). Ενεργοποιήθηκε στις 24/3/2006 και το 2009 διοργάνωσε τη στρατιωτική άσκηση της ΕΕ με την επωνυμία MILEX 09, στην οποία συμμετείχαν στελέχη από πολλές χώρες - μέλη, που εξασκήθηκαν στο χειρισμό κρίσεων χωρίς την προσφυγή και τα μέσα του ΝΑΤΟ.
Η σύσταση και λειτουργία του αποτελεί έκφραση της όξυνσης της επιθετικότητας της ΕΕ, που από το 2003 έχει εξαπολύσει 31 επεμβατικές αποστολές, 16 από αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία.
Γενικά η ΕΕ δρα σε όλο τον κόσμο στρατιωτικά, μέσα από τη διαβόητη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, έχει ευρωστρατό και άλλους μηχανισμούς που έχουν δικαίωμα να επεμβαίνουν ακόμα και σε κράτη - μέλη της ΕΕ...
Η «Εξωτερική Δράση» της ΕΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιθετικότητά της εκφράζεται με ολοένα μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια στην Αφρική.

Σε χώρες του επονομαζόμενου «Σαχέλ» (Υποσαχάρια Αφρική) όπως το Μάλι, ο Νίγηρας και η πολύπαθη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) έχουν ήδη αναπτυχθεί, με διάφορα προσχήματα, στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ.


Στην ιστοσελίδα της ΕΕ για την «Εξωτερική Δράση» της τονίζεται χαρακτηριστικά:
  • «Το Σαχέλ έχει εξέχουσα θέση στην πολιτική της ΕΕ. Η Ευρώπη έχει πολλά συμφέροντα στην περιοχή: Από την καταπολέμηση των απειλών για την ασφάλεια, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση ως την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας».
Εξ ου και η ΕΕ έσπευσε να αναπτύξει (και) φέτος στρατιωτική αποστολή στην ΚΑΔ, με την κωδική ονομασία EUFOR RCA. Κατά τα συνηθισμένα, η ιμπεριαλιστική επέμβαση εκεί της ΕΕ «ντύνεται» με «ανθρωπιστικό» μανδύα, τάχα την αντιμετώπιση του σφοδρού κύκλου αντιποίνων μεταξύ διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων, που στην πραγματικότητα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.
Άλλωστε, πρόκειται για χώρα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά στην «καρδιά» της Αφρικής, συνορεύει με έξι χώρες «άμεσου ενδιαφέροντος» για την ΕΕ (Τσαντ, Καμερούν, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Κονγκό και ΛΔ Κονγκό), ενώ διαθέτει τεράστια κοιτάσματα ουρανίου (υπολογίζονται σε περίπου 15.000 τόνους), πετρελαίου, χρυσού και διαμαντιών...
Σημειωτέον, πολυεθνική ευρωενωσιακή στρατιωτική δύναμη EUFOR RCA είχε ξανασταλεί σε ΚΑΔ και Τσαντ και το 2007, πάλι δήθεν για την «προστασία των άμαχων πολιτών». Αυτό, βέβαια, που εξασφαλίστηκε ήταν τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου και όχι οι άμαχοι που σφάχτηκαν ανηλεώς από όποια εγκληματική ομάδα τύχαινε να δρα στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών...
Ελληνική συμμετοχή στην επέμβαση
Στην ευρωενωσιακή δύναμη που επιχειρεί σήμερα στην ΚΑΔ μετέχει και η Ελλάδα με μέσα, υποδομές και προσωπικό. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το προαναφερόμενο ΕΣΕΕΕ στη Λάρισα να λειτουργήσει ως στρατηγείο της επιχείρησης.
Το επάνδρωσε με Έλληνες επιτελείς (αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129). Κατάφερε υποδιοικητής της EUFOR RCA να οριστεί Ελληνας ταξίαρχος. Έδωσε στις δυνάμεις που επιχειρούν στην ΚΑΔ τον Κινητό Κόμβο Επικοινωνιών του Στρατηγείου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μεταξύ τους επικοινωνίες. Επιπλέον, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει το Στρατηγείο μπορούν σε «ζωντανό χρόνο» να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων στην ΚΑΔ και μέσω αυτών να παρέχονται οι επιτελικές κατευθύνσεις από το Στρατηγείο της Λάρισας.
Ταυτόχρονα, εγείρονται ερωτήματα για το τι άλλες «διευκολύνσεις» επιδιώκει να παράσχει η κυβέρνηση στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση. Αλλωστε, μέσα Απρίλη οι εκπρόσωποι όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (ΕΥΕΔ- το διπλωματικό σώμα της ΕΕ που «επικουρεί» την επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ενωσης) επισκέφτηκαν το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ.
Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν
  • «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία, π.χ., για μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού, τα βρίσκει και τα συντονίζει...
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της ΕΥΕΔ ενημερώθηκαν «και για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ σε πιθανή συνεισφορά του στην επιχείρηση της ΕΕ στην ΚΑΔ».
Λίγο νωρίτερα, αρχές Μάρτη, στελέχη του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ συμμετείχαν στο «1ο Συνέδριο παροχής υπηρεσιών επιμελητείας για την EUFOR RCA», συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της επιχείρησης και παρουσίασαν τις δυνατότητες του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ στην υποστήριξη της επιχείρησης.
Άλλωστε, το 2008 το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ είχε αναλάβει να βρει τα μέσα για μεταφορά πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων, από την Πολωνία στο λιμάνι Ντουάλα του Καμερούν, απ' όπου διεκπεραιώθηκαν κατόπιν στη γειτονική ΚΑΔ και το Τσαντ, στο πλαίσιο της EUFOR RCA εκείνης της χρονικής περιόδου.
 Θ. Μπ.
Και με ετικέτα: Μπανγκί (22 τίτλοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.