Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Προς αναζήτηση νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου δράσης – Οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν πάνω από τη Βαγδάτη – Ουκρανία: Την παράταση της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κιέβο

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ (Πηγή: ΑΡ)
Ιράκ: Οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν πάνω από τη Βαγδάτη
Δημοσίευση: Παρ, 27/06/2014 - 23:05
Αμερικανικά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, οπλισμένα με πυραύλους, πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Βαγδάτη και τα περίχωρα της, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος. 


Πρόσχημα για ακόμη μια φορά, η «προστασία» στρατιωτικών και διπλωματών των ΗΠΑ που βρίσκονται στην ιρακινή πρωτεύουσα, «Ξεκινήσαμε τις τελευταίες 48 ώρες» αυτού του είδους τις πτήσεις, προσέθεσε ο αξιωματούχος αυτός.
Το ενδεχόμενο να εξαπολυθεί μια επίθεση με πλήγματα εναντίον των σουνιτών ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε δεν μελετάται  σε αυτό το στάδιο, εκτός εάν πρόκειται για την υπεράσπιση Αμερικανών που διατρέχουν κίνδυνο.

Τέτοιου είδους επιθέσεις εξάλλου απαιτούν την άδεια του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την οποία δεν έχει δώσει σε αυτό το στάδιο.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προστίθενται σε εκείνα που εκτελούν αποστολές παρακολούθησης πάνω από το Ιράκ μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη F-18 του αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους».

902

Ο Κέρι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Παρίσι
Προς αναζήτηση νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου δράσης


BAΓΔΑΤΗ-ΠΑΡΙΣΙ.--Εντονες διεργασίες με επίκεντρο τις ραγδαίες εξελίξεις, όχι μόνο σε Ιράκ και Συρία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πιθανό στόχο την εξεύρεση μίας «κοινής» τακτικής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με αφορμή τις γενικότερες «αναταράξεις» που προκαλεί η δράση των σουνιτών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (IKIΛ), σημειώθηκαν το περασμένο 24ωρο στο Παρίσι, στη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

Ο Κέρι, πριν ξεκινήσει τη συνάντησή του στο Παρίσι με ομολόγους του από σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ της περιοχής του Περσικού Κόλπου (απουσίαζαν όμως το Κατάρ και Κουβέιτ), δήλωσε, παρουσία του Γάλλου ομολόγου του Λωράν Φαμπιούς, ότι επί τάπητος θα έθεταν «διάφορα κρίσιμα ζητήματα», όπως τα τεκταινόμενα σε Ιράκ και Συρία, οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι (παγωμένες) ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Ο Φαμπιούς, από την πλευρά του, σημείωσε τις ευρύτερα αποσταθεροποιητικές συνέπειες της δράσης «τρομοκρατών του ΙΚΙΛ».

Από τους πρώτους που είδε στο Παρίσι ο Κέρι ήταν ο σουνίτης πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίφ Χαρίρι. 

Συζήτησαν τις συγκρούσεις σε Ιράκ και Συρία και το αδιέξοδο που έχει ξεσπάσει στο Λίβανο, με αφορμή την αδυναμία εκλογής νέου προέδρου.  

Σύμφωνα με συνεργάτες του Χαρίρι, συζητήθηκε «και το πολύ λεπτό ζήτημα» της προχτεσινής βομβιστικής έκρηξης σε ξενοδοχείο της Βηρυτού με δράστη Σαουδάραβα.

Ακολούθησε συνάντηση του Τζον Κέρι με τους ομολόγους του από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ, πριν τη συνάντηση, χαρακτήρισε τη συζήτηση «τεράστιας σημασίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι μία συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής «θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο».

Μετά τις συναντήσεις στο Παρίσι, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως οι συνομιλητές των ΗΠΑ επανέλαβαν τις ανησυχίες για τους χειρισμούς της κρίσης από τον Ιρακινό πρωθυπουργό και συμφώνησαν πως η επόμενη ιρακινή κυβέρνηση «θα πρέπει να είναι πιο δεκτική σε Σουνίτες και Κούρδους».

Από το Παρίσι δεν έλειψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Κέρι.

Πρόσφερε «την αξιόπιστη βοήθεια του Ισραήλ σε μετριοπαθείς αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση» του ΙΚΙΛ, προβλέποντας ότι εάν δε συγκρατηθούν, «θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν τη σταθερότητα της περιοχής του Κόλπου, με πρώτο το Κουβέιτ».

Είπε ότι σήμερα «τα ισραηλινά συμφέροντα συγκλίνουν με αυτά μετριοπαθών αραβικών χωρών, αφού και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν την απειλή Ιράν, της παγκόσμιας τζιχάντ («ιερός πόλεμος»), της Αλ Κάιντα και της διάχυσης της σύρραξης σε Ιράκ και Συρία».

Στη Βαγδάτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ πίεσε τον Σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για «νέα ιρακινή κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς ανεξάρτητα από θρησκευτικές διαφορές».

Ο Μάλικι υποστήριξε ως «απαραίτητη» την εξεύρεση μίας «πολιτικής λύσης, παράλληλα με τη στρατιωτική δράση» κατά των ισλαμιστών του ΙΚΙΛ και επιδοκίμασε το βομβαρδισμό θέσεων κατά των μισθοφόρων της οργάνωσης από τη συριακή πολεμική αεροπορία, διευκρινίζοντας (σύμφωνα με αναθεωρημένο κείμενο δηλώσεών του στο BBC) ότι αυτοί δεν έγιναν εντός της ιρακινής μεθοριακής πόλης αλ Κάιμ, όπως είχε προχτές αρχικά αναφερθεί, αλλά εντός των συριακών μεθοριακών περιοχών.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα, ως προεδρεύων έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις των εξελίξεων στο Ιράκ και ζήτησε τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία».

Παράλληλα, οι Τάιμς της Ν. Υόρκης, επικαλούμενοι «ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους», ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν έχει εφοδιάσει στρατιωτικώς μυστικά τις ιρακινές δυνάμεις με βαρύ πυροβολικό, πολυεκτοξευτήρες ρουκετών, πολεμοφόδια και ένα μικρό στόλο ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ababil στον αεροδιάδρομο του Αλ Ρασίντ (πλησίον Βαγδάτης), όπου έχει εγκατασταθεί και σύστημα υποκλοπής ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών μεταξύ των ενόπλων και διοικητών του ΙΚΙΛ.

Οι Τάιμς υποστηρίζουν πως στο Ιράκ βρίσκονται μερικές δεκάδες ανώτατοι και ανώτεροι στρατιωτικοί και ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων Quds είναι αναπτυγμένοι στην ιρανο-ιρακινή μεθόριο, «έτοιμοι» να βοηθήσουν στην προστασία της Βαγδάτης και των σιιτικών λατρευτικών τόπων του νότιου Ιράκ.

Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, στο πετρελαιοφόρο Κιρκούκ, το οποίο ελέγχουν από τις 12/6 οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, Πεσμεργκά. 

Ο Μπαρζανί δήλωσε ότι «θα μεταφερθούν στην περιοχή όλες οι δυνάμεις ασφαλείας», προκειμένου να διατηρηθεί, πάση θυσία, ο έλεγχος της (εθνοτικά μικτής) περιοχής που διεκδικείται από τους Κούρδους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 27/6/2014
 
Άνδρες του Ουκρανικού στρατού (πηγή: ΑΡ)
Ουκρανία: Την παράταση της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κιέβο
Δημοσίευση: Σάβ, 28/06/2014 - 09:02 
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 28/06/2014 - 09:49
Την παράταση της κατάπαυσης του πυρός με τους ρωσόφωνους στα ανατολικά της χώρας για ακόμη 72 ώρες ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας η κατάπαυση του πυρός ξεκινά από το βράδυ της Παρασκευής έως τις 10 το βράδυ της 30ης Ιούνη.
Η εκεχειρία ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία έληξε το βράδυ της Παρασκευής στις 22:00 ώρα Ελλάδας.
Την παράταση την είχε προαναγγείλει νωρίτερα την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία έλαβε μέρος.
Όπως είχε δηλώσει θα αποφάσιζε έπειτα από διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας και με το συμβούλιο άμυνας».
Στην προαναγγελία του Ποροσένκο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αντέδρασε λέγοντας πως καλωσορίζει την τριήμερη παράταση της εκεχειρίας, ωστόσο όπως είπε αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει απλώς μια αναβολή του τελεσιγράφου προς τους ρωσόφωνους για να καταθέσουν τα όπλα. «Ελπίζουμε πως αυτό δεν σημαίνει μόνο μια παράταση του τελεσιγράφου για τρεις ημέρες», είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.