Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΙΡΑΚ: Οξύνονται οι αποσχιστικές πιέσεις και οι σφοδρές συγκρούσεις. 1000 νεκροί σε 3 εβδομάδες – ΚΑΔ - ΜΠΑΝΓΚΙ: Σφαγές αμάχων στην εν εξελίξει ιμπεριαλιστική επέμβαση – ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή

Οξύνονται οι αποσχιστικές πιέσεις και οι σφοδρές συγκρούσεις
Με τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ συναντήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Το ρόλο του δήθεν «υπερασπιστή» της ενότητας του Ιράκ επιχείρησε να παίξει χτες από την πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έπειτα από την ανοιχτή δήλωση του Κούρδου Προέδρου, Μασούντ Μπαρζανί, ότι θα επιδιώξει την επίσημη ανεξαρτητοποίησή του από το υπόλοιπο Ιράκ.
  • «Ολα καταρρέουν, ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία. Δεν προκαλέσαμε την κατάρρευση του Ιράκ. Αλλοι το έκαναν και δεν μπορούμε να παραμένουμε δέσμιοι του αγνώστου. Ηρθε η ώρα για τον κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του και θα στηρίξουμε την απόφαση του λαού», σημείωσε ο Μπαρζανί στο CNN, υποστηρίζοντας αργότερα και κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Κέρι πως το σημερινό Ιράκ «είναι διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν δύο βδομάδες ή 10 μέρες».
Ωστόσο, ο Κέρι, απαντώντας στις θέσεις αυτές μέσω συνέντευξης στο NBC, υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, λέγοντας ότι «είναι ισχυρότερο ένα ενιαίο Ιράκ». Ωστόσο, αυτό στην πραγματικότητα είναι ασυνεπές με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών από τις αρχές της δεκαετίας του '90. 

Κατά τα λοιπά, ο Κέρι επανέλαβε ότι ούτε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ούτε ο αμερικανικός λαός δε θέλουν ξανά μία επέμβαση στο Ιράκ και ότι κατά τις προχτεσινές συναντήσεις στη Βαγδάτη πήρε τη «δέσμευση των Ιρακινών ηγετών» για τη συγκρότηση μίας νέας ιρακινής κυβέρνησης «ενότητας που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς ως την 1η Ιουλίου».
Αυτά ενώ και προχτές ο Ρουζ Μπαχτζάτ, ανώτατο στέλεχος των κουρδικών μυστικών υπηρεσιών στο Βόρειο Ιράκ, ξαναδήλωνε ότι είχαν εγκαίρως και επανειλημμένως προειδοποιήσει τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας (CIA, MI6) για τις επικείμενες επιθέσεις ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) και Ιρακινών πρώην αξιωματούχων του κόμματος Μπάαθ επί Σαντάμ Χουσείν σε Μοσούλη και άλλες πόλεις της βόρειας επαρχίας Νινευή...
Τα μέτωπα των συγκρούσεων
Στο μεταξύ, οι σφοδρές συγκρούσεις σουνιτών μισθοφόρων του ΙΚΙΛ με δυνάμεις του ιρακινού στρατού και πολιτοφυλακές εθελοντών Σιιτών συνεχίστηκαν και χτες σε δυτικά και βόρεια μέτωπα.
Ιρακινός αστυνομικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «ο στρατός στη Χαντίθα (210 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης), με την υποστήριξη μαχητών τοπικών φυλάρχων, απώθησε το πρωί επίθεση ενόπλων του ΙΚΙΛ αναγκάζοντάς τους σε υποχώρηση».

Είναι προφανές πως οι ιρακινές δυνάμεις δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση του ελέγχου της Χαντίθα, γιατί εκεί βρίσκονται οι σημαντικότεροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ και υπάρχει σημαντικός οδικός άξονας που οδηγεί στην πρωτεύοσυα της επαρχίας, Ράμαντι, που βρίσκεται εδώ και μήνες υπό τον έλεγχο ισλαμιστών.
Ασαφής παρέμενε ως αργά χτες βράδυ η κατάσταση γύρω από το ποιος τελικά έχει τον έλεγχο των μεγαλύτερων διυλιστηρίων της χώρας, στο Μπαϊτζί. 

Αρχικά, νωρίς χτες το πρωί στελέχη του ΙΚΙΛ υποστήριζαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ότι «ελέγχουν 100%» τα (στρατηγικής σημασίας) διυλιστήρια (μιας που εφοδιάζουν πάνω από το 50% της χώρας και δη το βόρειο τμήμα).

Αργότερα, όμως, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Χουσείν αλ Σαχριστάνι, διέψευσε τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο των επίμαχων διυλιστηρίων.
Παράλληλα, για ώρες χτες το απόγευμα ιρακινά ΜΜΕ (ανάμεσά τους οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες AIN και Iraquinews.com), επικαλούμενα πηγές στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, μετέδιδαν πως αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ξεκινήσει από χτες τους βομβαρδισμούς θέσεων ισλαμιστών μισθοφόρων στη μεθόριο Ιράκ - Συρίας κοντά στην περιοχή Καίμ.
Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν ισάριθμοι έχουν τραυματιστεί στις μάχες και σε άλλες βιαιότητες στο Ιράκ μέσα στον Ιούνιο, καθώς οι σουνίτες αντάρτες συνεχίζουν να σαρώνουν περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Εντούτοις, αργότερα χτες βράδυ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, Τζον Κίρμπι, διέψευσε τις «φήμες» ως «απολύτως αναληθείς». 

Αυτό, ωστόσο, που ο Κίρμπι δε διέψευσε είναι οι πληροφορίες πως αργά το βράδυ της Δευτέρας επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους για την πλήρη ασυλία των περίπου 300 Αμερικανών «ειδικών στρατιωτικών συμβούλων», που άρχισαν να αναπτύσσονται από το τέλος της περασμένης βδομάδας στο Ιράκ με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως έγινε γνωστό από ανταπόκριση του Associated Press, οι Αμερικανοί «στρατιωτικοί ειδικοί σύμβουλοι» θα έχουν πλήρη ασυλία από το ιρακινό δικαστικό σύστημα, θα υπακούν στον αμερικανικό στρατιωτικό κώδικα και θα απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα και δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι Αμερικανοί διπλωμάτες...
Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ συζητήθηκαν χτες κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με το μονάρχη του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρ. Τ. Ερντογάν.
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ως γενική παραδοχή την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ιρακινή κρίση.

Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό ότι λίγες ώρες μετά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας (που πρωτοστάτησε, μεταξύ άλλων, στην πολυποίκιλη υποστήριξη ενόπλων ισλαμιστών μισθοφόρων, κυρίως κατά της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ) συναντήθηκε με πρεσβευτές χωρών της ΕΕ στην Αγκυρα, ζητώντας τους να κάνουν «ό,τι μπορούν» για να εμποδίσουν την είσοδο στην Τουρκία «υπόπτων τρομοκρατών της οργάνωσης ΙΚΙΛ».

Ο Ερντογάν είπε πως ήδη απαγορεύτηκε στην Τουρκία η είσοδος 5.300 τέτοιων υπόπτων και ότι απελάθηκαν άλλοι 824 μέσα στην τελευταία διετία...

(Photo by Ivan Lieman/AFP Photo)
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σφαγές αμάχων στην εν εξελίξει ιμπεριαλιστική επέμβαση
ΜΠΑΝΓΚΙ.--
Εν μέσω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης γαλλικών, ευρωενωσιακών και αφρικανικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υποτίθεται για το σταμάτημα του εμφυλίου και της αιματοχυσίας, συνεχίζονται στη χώρα οι ανηλεείς επιθέσεις σε βάρος αμάχων με θρησκευτικά και φυλετικά προσχήματα.
Όπως αποκάλυψε χτες αξιωματικός της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (Misca) στη χώρα, μέσα στο περασμένο 48ωρο 18 μέλη της φυλής των Φουλάνι (που είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα) σκοτώθηκαν στο χωριό Αρντο Τζόρμπι κοντά στην πόλη Μπαμπάρι πιθανώς από μέλη ένοπλων πολιτοφυλακών χριστιανών (γνωστών ως «Αντιμπαλακά»). Ντόπιοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ορισμένα από τα πτώματα είχαν ακρωτηριαστεί και καεί.
Ωστόσο, εκπρόσωποι των «Αντιμπαλακά» στο Μπανγκί διέψευσαν ότι μαχητές τους πραγματοποίησαν την επίθεση και δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν «αυτούς τους ανεξέλεγκτους νέους που δρουν (...) για λόγους που δεν αναφέρουν και αυξάνουν τέτοιου είδους ενέργειες στην περιοχή».
(Photo by Ivan Lieman/AFP Photo)
Το προχτεσινό φονικό φαίνεται πως έγινε ως αντίποινα για την πρότερη σφαγή 21 χριστιανών του παρακείμενου χωριού Λίουα από ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ (βλέπε από Μποτίλια), που είχαν σφετεριστεί την εξουσία έως τις αρχές Δεκέμβρη του 2013.
Την περασμένη βδομάδα, τουλάχιστον 10 πτώματα, που έφεραν σημάδια βασανισμού, περισυνελέγησαν στον ποταμό Ουάκα, στην περιοχή Μπαμπάρι.
Σε έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) σημειώνεται ότι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και από τις δύο θρησκευτικές κοινότητες, χριστιανών και μουσουλμάνων, σημειώνοντας ότι θα σταματήσουν να διαπράττονται μόνο όταν σταματήσει το καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας στη χώρα.
Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες σχετικά με την τήρηση της εκεχειρίας έως τις 27 Ιούνη, συνεχίστηκε και χτες η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χτες στα περίχωρα του πολύπαθου Σλαβιάνσκ.

Ταυτόχρονα, η πλευρά της κυβέρνησης παραδέχτηκε τη ρίψη ελικοπτέρου που μετέφερε στρατιωτικό υλικό με 9 επιβαίνοντες από πύραυλο από εκτοξευτή ώμου.

Επίσης, στην περιοχή του Ντονέτσκ ανατινάχτηκε γέφυρα κοντά στην πόλη Νοβοκαρλόφκα από άγνωστους ενόπλους και στην περιοχή του Λουγκάνσκ στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Κοντρασέφσκαγια - Νόβαγια και Ογκορόντι ανατινάχτηκαν σιδηροδρομικές γραμμές.

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία μετά την κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Τη Δευτέρα επίσης στην ίδια περιοχή την ώρα που διερχόταν ρωσικό τρένο σημειώθηκε ανατίναξη πιθανότατα από παγίδευση της γραμμής, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν 14 βαγόνια.
Στο μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ανεβάζει σε 423 τους νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επίθεση» στην ανατολή, στις 15 Απρίλη. 

Η σχετική έκθεση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναφέρεται σε στρατιωτικούς και πολίτες και κάνει λόγο για 15.200 εκτοπισμένους (μέγεθος που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι αρκετά υποτιμημένο).
Στο Κίεβο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που συναντήθηκε με τον μεγαλοβιομήχανο Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, με αντικείμενο την υποτιθέμενη ασφάλεια και τις εγγυήσεις για την Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον Γερμανό ΥΠΕΞ σχετικά με την εφαρμογή του λεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου και τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία μετά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός, ενώ επέρριψε τις ευθύνες παραβίασής της στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξη του σχεδίου καθώς και για τα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ζήτησε το συντομότερο δυνατόν εισαγωγή του καθεστώτος ταξιδιών χωρίς βίζα με την ΕΕ για όλους τους πολίτες της Ουκρανίας και ανέφερε ότι χρειάζεται άμεσα η οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ανατολή.
Ο Σταϊνμάγιερ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τα αποτελέσματα της τριμερούς ομάδας επαφής στο Ντονέτσκ, λέγοντας ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Κλίμκιν, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, και η ειδική εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ελβετή διπλωμάτισσα Χάιντι Ταλιαβίνι.

Ενώ ζήτησε την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού στην Ουκρανία.
Ο Ποροσένκο επίσης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Στη Βιέννη ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να προωθήσει τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα), σημείωσε σχετικά με την Ουκρανία ότι η εκεχειρία θα πρέπει να παραταθεί και μετά τις 27 Ιούνη και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».
  • «Εάν μετά την εκεχειρία δεν ακολουθήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων, η ελάχιστη απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ανατολική Ουκρανία, τότε όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν γίνει μάταια και δεν θα έχουν αποτέλεσμα», ανέφερε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, Χάιντς Φίσερ. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Κιέβου δεν μπορεί να επιμένει στον αφοπλισμό των ρωσόφωνων την ίδια στιγμή που εθνικιστές, όπως ο "Δεξιός Τομέας", δεν έχουν αφοπλιστεί παρά τις υποσχέσεις».
Πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη ο Πούτιν ζήτησε από την Ανω Βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να προχωρήσει σήμερα στην ανάκληση μιας απόφασής της με την οποία εξουσιοδοτούσε τον Πρόεδρο να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος. 

Ωστόσο, είπε ότι «θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας και θα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει αν χρειαστεί».
Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντονέτσκ
Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Πούτιν «το πρώτο πρακτικό βήμα» που κάνει ο ηγέτης της Ρωσίας, «αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «Νότιου Ρεύματος», χτες στην Αυστρία υπογράφτηκε από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Γκαζπρόμ» και την αυστριακή OMV η ίδρυση κοινοπραξίας (μοιρασμένης κατά 50%) για την κατασκευή του αυστριακού κλάδου κόστους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μεταφέρει ετησίως 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού ξεκινάει στις αρχές του 2015 και οι πρώτες ροές θα υπάρξουν το 2017 και η πλήρης λειτουργία προγραμματίζεται για το Γενάρη του 2018. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εμπλοκή με το τμήμα του αγωγού στη Βουλγαρία, όπου μπήκαν εμπόδια από την ΕΕ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ρωσική κυβέρνηση προγραμματίζει να αντικαταστήσει στο 95% τις εισαγωγές εξαρτημάτων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς από την Ουκρανία (τομέας που είναι αναπτυγμένος σε αυτή τη χώρα), μετά το πάγωμα των αποστολών από τη νέα εξουσία στο Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.