Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΔΝΤ: Η συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων και η διαχείριση του χρέους στο επίκεντρο της «έκθεσης αξιολόγησης» ‒ KKE: Σχόλιο για την έκθεση αξιολόγησης

«Παραπέρα δημοσιονομική προσαρμογή», ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, «βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος» είναι μερικές από τις προτεραιότητες που θέτει το ΔΝΤ (φωτό: ΑΡ)

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ» ΛΕΕΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΔΝΤ: Η συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων και η διαχείριση του χρέους στο επίκεντρο της «έκθεσης αξιολόγησης»
Δημοσίευση: Σάβ, 31/05/2014 - 10:52
Στην αναγκαιότητα «πρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής» και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης «μέσω διαρκών και υψηλής ποιότητας μέτρων» στέκεται η «έκθεση αξιολόγησης» της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού την Παρασκευή, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΝΤ, Ν. Σινοχάρα.
KKE: Σχόλιο για την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ
Δημοσίευση: Σάβ, 31/05/2014 - 18:38
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 31/05/2014 - 20:16
Σε σχόλιό του για την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα από τη μια και τα προνόμια για το κεφάλαιο από την άλλη θα συνεχιστούν, αφού αποτελούν προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχοντας μόνιμο χαρακτήρα.
Από την άλλη, αναδεικνύεται ότι η «ελάφρυνση του χρέους» που επιδιώκει το ΔΝΤ, ανταγωνιζόμενο τις χώρες της ΕΕ, δεν αναιρεί την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε οδηγεί σε πραγματική ανακούφιση για το λαό, όπως υπόσχονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που, παρά τις διαφορές, έχουν κάνει σημαία τους τον παραπάνω στόχο. 
Ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει για ένα δυσβάσταχτο χρέος, ακόμη κι αν αυτό μειωθεί και πάνω από όλα θα συνεχίζει να ματώνει για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση δύο δόσεων αξίας 3,41 δισ. ευρώ, ενώ όπως προκύπτει και από τις παρεμβάσεις των στελεχών του, στο επίκεντρο της διαπάλης με την Κομισιόν βρίσκεται το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία αφορά στα κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και ορισμένα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Η αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επομενες μέρες, ωστόσο οι δηλώσεις του Ν. Σινοχάρα είναι χαρακτηριστικές τόσο ως προς τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, όσο και ως προς τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας από την απαξίωση κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΝΤ αφού πρώτα έκανε λόγο για τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί σε ότι αφορά «την εδραίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία», στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «παραμένουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν» πριν την επαναφορά σε «ισόρροπη και βιώσιμη πορεία ανάπτυξης».
«Πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, μέσω διαρκούς και υψηλής ποιότητας μέτρων» τονίζει, «ενισχύοντας παράλληλα το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας» όπως αναφέρει, αφού η «βιώσιμη ανάπτυξη» την οποία ευαγγελίζονται οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης θα συνοδεύεται από διατήρηση και όξυνση της φτώχειας, της ανεργίας κ.ο.κ.
Το στέλεχος του ΔΝΤ καλεί σε ένταση του φορο - κυνηγιού και συνέχιση του πετσοκόμματος των όποιων δαπανών έχουν απομείνει για τις λαϊκές ανάγκες: «Είναι σημαντικό οι αρχές να εξακολουθήσουν να βελτιώνουν την εισπραξιμότητα των φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών», σημειώνει.
Χαιρετίζει ακόμα τη «σημαντική αναπροσαρμογή των μισθών» και καλεί σε «ενίσχυση των προσπαθειών για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών», στην άρση των εμποδίων στον «ανταγωνισμό» και στην «αδειοδότηση των επενδύσεων».
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αναπληρωτή προέδρου του ΔΝΤ ότι «οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ακόμα στην αντιμετώπιση «του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων» και στην επαρκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να γίνει «χωρίς τα διαθέσιμα (buffer) του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος».
Σε ότι αφορά τη διαπάλη ΔΝΤ - ΕΕ για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, ο Ν. Σινοχάρα ανέφερε ότι «καλωσορίζονται οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα, ότι θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων και παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, για να μειώσει το χρέος ουσιαστικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος».
Συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα
Εντομεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ενημέρωσε σχετικά με την «έκθεση αξιολόγησης» του ΔΝΤ τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η έκθεση «προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος και αυξανόμενους από τα επόμενα χρόνια». Σε ανακοίνωσή του ,εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα», αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε νύξη για τυχόν «χρηματοδοτικό κενό», δηλαδή για το κατά πόσον το ΔΝΤ βλέπει την «ανάγκη» σύναψης και νέου δανείου, από το 2015.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.