Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για τη στήριξη του λαού της Κεφαλονιάς – Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στο νησί (VIDEO)



ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για τη στήριξη του λαού της Κεφαλονιάς
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΚΚΕ να αναδειχθούν τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων του νησιού, πραγματοποιήθηκε περιοδεία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

 Της απεσταλμένης του Ριζοσπάστη Ευτυχίας ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Αφορμή για να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Κεφαλονιάς στάθηκε η περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στο νησί, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Οι συναντήσεις και οι συσκέψεις που έγιναν στο πλαίσιο της περιοδείας, αποτελούν μέρος της προσπάθειας του ΚΚΕ να στηρίξει τα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας μέτρα για την ανακούφισή τους.
«Ξεσπιτωμένα» και με ελλείψεις τα γηροκομεία
Τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες φροντίζουν τους 72 τροφίμους του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου παρουσίασαν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Το γηροκομείο στεγαζόταν σε ξενοδοχείο, το οποίο μετά τους σεισμούς κρίθηκε ακατάλληλο.
Από το τέλος Γενάρη έχει μεταφερθεί στον ξενώνα της Μονής Αγίου Ανδρέα, κτίριο που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Δεν διαθέτει ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι με μειωμένη κινητικότητα και προβλήματα υγείας να αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες. Μάλιστα, δεν έχουν λείψει και οι τραυματισμοί τροφίμων ως αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών.
Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί η σοβαρή έλλειψη προσωπικού.
Όπως υπογραμμίστηκε, το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί για μόλις 2 εργαζόμενους σε κάθε βάρδια, εργάζεται χωρίς ρεπό και άδειες ενώ οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις θα επιδεινώσουν κι άλλο την κατάσταση. Δυσκολίες προκαλεί και η έλλειψη υπηρεσιακού οχήματος, τόσο στη μεταφορά των ηλικιωμένων όσο και του προσωπικού, καθώς το γηροκομείο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι δεν υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες ειδικότητες σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, επειδή είναι προσωπικό που ανήκει στους ΟΤΑ.
Τέλος, σοβαρό ζήτημα που αναδείχθηκε είναι το γεγονός ότι τα χρήματα του αποθεματικού του γηροκομείου εξανεμίστηκαν, μετά το «τζογάρισμά» τους στο χρηματιστήριο το 2000, επιλογή που είχαν καταγγείλει τότε οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Γηροκομείο του Ληξουρίου.
Εξακολουθεί να στεγάζεται στο κλειστό γυμναστήριο, αφού οι εγκαταστάσεις του κρίθηκαν ακατάλληλες, ενώ ούτε η προσωρινή λύση των προκατασκευασμένων κτιρίων έχει δρομολογηθεί. Οι εργαζόμενοι με αυτοθυσία προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα της φροντίδας των τροφίμων ενώ παραμένουν για 4 περίπου μήνες απλήρωτοι.
Η Αλέκα Παπαρήγα μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων. Τόνισε πως οι δομές Κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να βρίσκονται στην ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτούνται και να στελεχώνονται ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και όχι να στηρίζονται στη «φιλανθρωπία» των επιχειρήσεων ή στον εθελοντισμό, όπως είναι η κατεύθυνση που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ.
Δραματικά κενά στην Ειδική Αγωγή
Τα κενά και τις ελλείψεις στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής έθεσαν στην Αλέκα Παπαρήγα εργαζόμενοι και γονείς, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Σχολείο Περατάτων.
Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί τη μοναδική δομή Ειδικής Αγωγής στην Α/βάθμια Εκπαίδευση και σε αυτό φοιτούν μαθητές από διάφορες περιοχές του νησιού.
Μεταφέρονται με ταξί, χωρίς συνοδό, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει τη συνοδεία τους από ειδικευμένο προσωπικό. Δίπλα στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ειδικό Σχολείο, σοβαρή είναι η καθυστέρηση στη στελέχωσή του με προσωπικό.
Όπως αναφέρθηκε, οι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν τον Οκτώβρη ενώ το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, όπως, για παράδειγμα, ψυχολόγος, συμπληρώθηκε το Γενάρη! Ιδιαίτερα τονίστηκε το αίτημα να μονιμοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι εργάζονται ως αναπληρωτές, για διάστημα που φτάνει ακόμα και τα 14 χρόνια.
Η έλλειψη σχεδιασμού και σύνδεσης των δομών, σε ένα επαρκές και στελεχωμένο δίκτυο, ακυρώνει στην πράξη το ρόλο του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ).
Όπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι σε αυτό, στην ουσία το ΚΕΔΔΥ βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο, καθώς οι δομές και το υποστηρικτικό πρόγραμμα που προτείνει με βάση την αξιολόγηση που κάνει, δεν υπάρχουν.
Όσον αφορά, για παράδειγμα, τη Β/βάθμια Εκπαίδευση, στο νησί δεν υπάρχει ειδικό γυμνάσιο ούτε λύκειο. Τέλος, γονείς αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της διαθεσιμότητας του οδηγού του νοσοκομείου, που στερεί από τα ΑμΕΑ την εργοθεραπεία και τη φυσικοθεραπεία, καθώς πλέον δεν μπορούν να μεταφερθούν στο χώρο του νοσοκομείου.
Από τη σύσκεψη για την κατοικία και τις υποδομές
Δικαίωμα και όχι «ατομική υπόθεση» η κατοικία
Σύσκεψη με θέμα τη λαϊκή κατοικία και τις δημόσιες υποδομές έγινε την Κυριακή το πρωί, σε αίθουσα του ΤΕΙ Ληξουρίου.
  • Δεν μπορούμε να μιλάμε απλά για αποκατάσταση των ζημιών, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, και εξήγησε ότι δε χρειάζονται «μπαλώματα» αλλά ενίσχυση των υποδομών και των κατοικιών ώστε να αντέξουν σε έναν μεγάλο μελλοντικό σεισμό, όποτε κι αν γίνει αυτός.
  • Σημείωσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν τις μεγαλύτερες, τις πιο σοβαρές ζημιές κτίρια όπως οι Εργατικές Κατοικίες, κατοικίες που αντί να είναι υπόδειγμα αντοχής αποδεικνύονται πάντα στους μεγάλους σεισμούς, όχι μόνο στην Κεφαλονιά αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, οι πιο πρόχειρες και τρωτές κατασκευές.
  • Τόνισε πως το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη συμβιβαστεί με τη λογική που προωθεί η κυβέρνηση πως η κατοικία είναι «ατομική υπόθεση» και ευθύνη του καθενός, στην οποία το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανακατεύεται.
  • Στάθηκε ακόμα στην ανάγκη να μην πέσει ο λαός στις παγίδες που του στήνουν, μια από τις οποίες είναι και ο τουρισμός, που αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως όχημα για να κρυφτούν στο όνομά του τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Να γίνει η κατοικία υπόθεση της λαϊκής πάλης, κάλεσε ο Γιώργος Γαβρίλης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
  • Αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε και στο κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ από όλη τη χώρα.
  • Σημείωσε πως η μόνη πρεμούρα τόσο της κυβέρνησης όσο και της δημοτικής αρχής είναι να μην πληγεί η «τουριστική εικόνα» του νησιού, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί ούτε οι προσωρινοί οικίσκοι που είχαν υποσχεθεί στις οικογένειες που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές.
  • «Κοντεύουν να μας πουν ότι εμείς φταίγαμε που έπεσαν τα σπίτια μας», είπε κάτοικος των Εργατικών Κατοικιών, ενώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι Εργατικές Κατοικίες «έπεσαν στο βωμό του εργολαβικού κέρδους».
Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με περίπου 2.000 σπίτια να έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και 200 «κόκκινα», ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε δημόσια κτίρια, αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Βαλλιάνος, από τη Λαϊκή Επιτροπή Ληξουρίου.
  • Σημείωσε με τη σειρά του την ανάγκη για ενίσχυση των κτιρίων και όχι απλή αποκατάσταση των ζημιών και επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Είπε ακόμα πως η Λαϊκή Επιτροπή διεκδικεί να καταργηθεί το ΦΕΚ (455Β), με βάση το οποίο μηδενίζονται οι αποζημιώσεις, ενώ χαρακτήρισε «Γολγοθά» την πολύπλοκη διαδικασία που ακολουθείται, που εκτός των άλλων συνεπάγεται επιπλέον κόστος.
Ο Νίκος Γκισκίνης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ στο Δήμο Κεφαλονιάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τα αιτήματα που αφορούν τους μαθητές και τα σχολικά κτίρια παρουσίασαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Ληξουρίου.
Παρεμβάσεις έγιναν από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, την Ομάδα της ΟΓΕ στο Ληξούρι και την Επιτροπή του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους του υπουργείου Τουρισμού.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αιτήματά τους παρουσίασαν επαγγελματίες του νησιού στη συνάντηση που είχαν με την Αλ. Παπαρήγα. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Σύνδεσμος Υδραυλικών, ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ληξουρίου, καθώς και μέλη των διοικήσεων Εμπορικών Συλλόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Μεταξύ άλλων στάθηκαν στο αίτημα να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί ο εξοπλισμός και τα προϊόντα τους αλλά και στη διεκδίκηση να «παγώσουν» τα δάνεια που είναι θηλιά στο λαιμό τους.
Γεμάτη η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου στην Αγία Θέκλα
Συγκέντρωση στην Αγία Θέκλα
  • Τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός πρέπει να ιδωθούν στο φόντο της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα που απαιτούνται για την ανακούφιση του λαού είναι απαραίτητο να λαμβάνουν υπόψη τις γενικότερες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είπε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Θέκλης, το βράδυ του Σαββάτου.
  • Σημείωσε πως στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ ασκεί πίεση στην κυβέρνηση και τα υπουργεία, με προτεραιότητα την αποκατάσταση των ζημιών, τα δημόσια κτίρια και υποδομές, την προστασία των ανέργων. 
  • Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αφεθεί ο λαός της Κεφαλονιάς να υποκύψει στην ψηφοθηρία στο έδαφος των προβλημάτων που έχει οξύνει ο σεισμός.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Κυριακή, 19/4/2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.