Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Δυσκολίες στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και έντονο διπλωματικό παζάρι – Εξι νεκροί ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες – ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: Καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσής του – ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Νομιμοποιεί τη χρήση βίας κατά των ρωσόφωνων!

Δεν περπατάει η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της κυβέρνησης του Κιέβου
Κάλεσμα στα ΚΚ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους
Η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της νέας εξουσίας του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, στην επαρχία του Ντονέτσκ, συναντάει μεγάλες δυσκολίες. 
Μεγάλο τμήμα των στρατιωτών, που παίρνουν μέρος, αρνούνται να στρέψουν τα όπλα τους κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών που διαδηλώνουν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, και συμφιλιώνονται μαζί τους.
Εξι μέχρι στιγμής οι επίσημα δηλωμένοι νεκροί από συγκρούσεις σε στρατιωτικές βάσεις.
Συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυσκολίες στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και έντονο διπλωματικό παζάρι
Οδόφραγμα μπροστά στο δημαρχείο της Μαριούπολης
Μια πρωταρχική συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης υπήρξε στην τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη
Όπως όλα δείχνουν η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της νέας εξουσίας του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, στην επαρχία του Ντονέτσκ, συναντά μεγάλες δυσκολίες αφού πολύ μεγάλο τμήμα των στρατιωτών που παίρνουν μέρος αρνούνται να στρέψουν τα όπλα τους κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών που, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, διαδηλώνουν ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση, έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακές και συνεχίζουν τις καταλήψεις των κυβερνητικών κτιρίων. Την ίδια ώρα, στη Γενεύη συνεχίζεται το διπλωματικό παζάρι ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία (την κυβέρνηση του Κιέβου που αναγνωρίζεται από τους ιμπεριαλιστές). 
ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσής του
Με χτεσινή ανακοίνωση το ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει ότι η σημερινή κυβέρνηση συστηματοποιεί την προσπάθεια περιορισμού της δράσης του, ως και της απαγόρευσής του και καλεί τα αδελφά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να αναδείξουν το ζήτημα και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους κομμουνιστές της Ουκρανίας.
Αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Α' Γραμματέας της ΚΕ, Πέτρο Σιμονένκο: «Η σημερινή εξουσία εφαρμόζει μια πολιτική για να κάνει αδύνατες τις συνθήκες για την ύπαρξη του ΚΚ Ουκρανίας με πίεση ως και για την απαγόρευση της δράσης του.
Ενημερώνουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν υλικά για τη δράση μας, παραποιούν θέσεις μας, με την αξιοποίηση φασιστικών στοιχείων καταστρέφουν υποδομές μας, προβαίνουν σε φυσικές και λεκτικές επιθέσεις ενάντια σε μέλη και στελέχη μας, βουλευτές στο Κοινοβούλιο.
Γίνονται γνωστές και επίσημα οι προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης να στηθούν κατηγορίες ώστε να ασκηθεί δίωξη από το Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό να απαγορευτεί το κόμμα».
Και καταλήγει: «Το ΚΚ Ουκρανίας αποτελεί μια πραγματική απειλή για τη σημερινή εξουσία γιατί είναι σε σύνδεση με εκατομμύρια ανθρώπων που αντιδρούν στις πράξεις των αρχών, όπου συμμετέχουν και οι εξτρεμιστές». Προσθέτει ότι η φασιστική δικτατορία που σχηματίζεται επιτίθεται στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, καλλιεργεί την ξενοφοβία και διαμορφώνει συνθήκες εμφύλιου πόλεμου. Τέλος, καλεί στην έκφραση αλληλεγγύης για να σταματήσουν οι ενέργειες για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας.
 Εξι νεκροί ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες
Από τις έως τώρα ένοπλες συμπλοκές έχουν σκοτωθεί 6 πολιτοφύλακες (οι τρεις πρώτοι προχτές κατά την κατάληψη του αεροδρομίου του Κραματόρσκ), ενώ το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε στη Μαριούπολη. Οπως ανακοίνωσε ο «υπουργός Εσωτερικών» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, Αρσέν Αβάκοφ, τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν τη νύχτα εναντίον μονάδας της εθνικής φρουράς στην πόλη. Οι ίδιοι οι διαδηλωτές δήλωναν στα ρωσικά ΜΜΕ ότι αρχικά θέλησαν να μιλήσουν με τη φρουρά, ενώ δεν αποκλείουν ότι στήθηκε προβοκάτσια όταν κάποιοι κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ και προκλήθηκε το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών.
Πάντως, χαρακτηριστικός του κλίματος για την κατάσταση που επικρατεί στο στρατό είναι και ο χαρακτηρισμός της «Κίεβ ποστ», εφημερίδας που στηρίζει τη νέα εξουσία, ότι η προχτεσινή μέρα, όταν 6 άρματα πέρασαν με το μέρος των φιλορώσων διαδηλωτών, «ήταν μέρα εξευτελισμού». Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έστειλε η νέα εξουσία του Κιέβου άρχισαν να αποχωρούν από την πόλη του Κραματόρσκ, όταν ήρθαν αντιμέτωπες με μεγάλο πλήθος από κατοίκους της περιοχής, που βγήκαν στους δρόμους και μπλόκαραν τη στρατιωτική φάλαγγα.
Χτες, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαριούπολη μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, που έχει καταληφθεί από το Σαββατοκύριακο.
Διπλωματικό παζάρι και έγκριση κοινού κειμένου
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ συνεχιζόταν η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ στη Γενεύη. Ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρι Ντεστσίτσα, συζητούσαν επί 5ωρο, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.
Πρώτος βγήκε από τη συνάντηση ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, που έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Σημείωσε πως ως αποτέλεσμα της συνάντησης εγκρίθηκε κείμενο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, συμφωνήθηκε να υπάρξει αποχή από τη χρήση βίας, από εκδηλώσεις αντισημιτισμού, ρατσισμού ή άλλων διακρίσεων και ότι πρέπει να αφοπλιστούν όλες οι μη νόμιμες ένοπλες ομάδες σε όλη την Ουκρανία, και όλα τα κατειλημμένα κτίρια να επιστρέψουν στους κατόχους τους και να υπάρξει αμνηστία, με εξαίρεση αυτούς που ευθύνονται για βαριά εγκλήματα.

Επίσης, συμφωνήθηκε πρόταση για να πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος διάλογος στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές και όλες τις πλευρές, θα περιορίζει τα ακραία στοιχεία. Σημείωσε ως θέση της Ρωσίας ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να οδηγήσει σε νέο Σύνταγμα με αποκέντρωση εξουσιών, ενώ δεν απέκλεισε την ομοσπονδιοποίηση. Συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί δύναμη του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε όλες τις περιοχές.
Σημείωσε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση δεν οδηγεί σε λύση, όπως και η στάση του ΝΑΤΟ, ενώ επέμεινε στην ουδετερότητα που πρέπει να έχει η Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα, είπε ότι αυτά έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί.
Ο Τζ. Κέρι και η Κ. Αστον, που βγήκαν στη συνέχεια στη συνέντευξη, σημείωσαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές αλλά και ότι επιτεύχθηκε μια πρωταρχική συμφωνία.
Παρέμβαση Πούτιν
Τη δική του παρέμβαση έκανε χτες το πρωί ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο λεγόμενο ετήσιο διάλογο για ερωταπαντήσεις στην τηλεόραση. Πούτιν: «Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επέμβουμε» στην ανατολική Ουκρανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει «χρήση του δικαιώματος για άσκηση στρατιωτικής βίας» στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία, αυτά είναι ανοησίες», είπε, υποστηρίζοντας πως «είναι όλοι Ουκρανοί πολίτες που εξοπλίστηκαν μόνοι τους».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. «Υπενθυμίζω ότι το ρωσικό Κοινοβούλιο έχει δώσει στον Πρόεδρο την έγκριση για χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία και ελπίζω ειλικρινά ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος», σημείωσε. Η λύση στη σύγκρουση, είπε, «θα επιτευχθεί μόνο με το διάλογο», χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κάλεσε τις αρχές του Κιέβου «να συνομιλήσουν με τη ρωσόφωνη κοινότητα στις ανατολικές περιφέρειες». Απέδωσε δε την κρίση, που ξεκίνησε με την Κριμαία, εν μέρει και στην «απόπειρα του ΝΑΤΟ να εκτοπίσει τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα», όπως είπε. «Εάν δεν κάναμε τίποτα, τότε κάποια στιγμή, βασιζόμενο στις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα προσεταιριζόταν την Ουκρανία και θα μας έλεγε "δεν έχει καμία σχέση μαζί σας"», ανέφερε.
Για το θέμα της Υπερδνειστερίας (περιοχή της Μολδαβίας με πλειοψηφία το ρωσικό στοιχείο, που αποσχίστηκε λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και εκφράζεται διάθεση για ένωση με τη Ρωσία), απάντησε γενικά ότι «οι λαοί πρέπει να μπορούν να καθορίζουν μόνοι τους τη μοίρα τους».
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει να δηλητηριαστούν οι σχέσεις της με την ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα η προσδοκία αυτή να είναι αμοιβαία. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Μόσχα στοχεύει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στη σχέση της με την Ουάσιγκτον.
Σε σχέση με το φυσικό αέριο επέκρινε την Ουκρανία για το χρέος της. Είπε χαρακτηριστικά: «Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους σε αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον». Δήλωσε δε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή του φυσικού αερίου.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νομιμοποιεί τη χρήση βίας κατά των ρωσόφωνων!
«Νομιμοποίηση» της διαβόητης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» της κυβέρνησης του Κιέβου σε βάρος των ρωσόφωνων της Ουκρανίας παρείχε χτες το ευρωκοινούλιο, εγκρίνοντας ψήφισμα (με 437 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 85 αποχές - καταψήφισε το ΚΚΕ) «σχετικά με την πίεση της Ρωσίας στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, και ειδικότερα την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας».
Στο ψήφισμα καταγγέλλεται η Μόσχα για «κλιμάκωση της αποσταθεροποίησης και των προκλήσεων στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία», «υπονομευτικές ενέργειες εκ μέρους οπλισμένων, εκπαιδευμένων και καλά συντονισμένων, καθοδηγούμενων από τη Ρωσία ρωσόφιλων αυτονομιστών», προκειμένου - όπως λέει - η Ρωσία να επιβάλει την ομοσπονδιοποίηση, και τελικά διχοτόμηση της Ουκρανίας.
Το ψήφισμα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς αυτή προσπαθεί να αποκαταστήσει την εξουσία στις κατεχόμενες πόλεις», επιδοκιμάζει «το συγκρατημένο και συνετό τρόπο» (σ.σ: !) με τον οποίο η ουκρανική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει την τρέχουσα φάση της κρίσης και υπενθυμίζει ότι «οι ουκρανικές αρχές έχουν κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα», νομιμοποιώντας ουσιαστικά το αιματοκύλισμα των ρωσόφωνων.
Σε ένα όργιο υποκρισίας, το ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει ότι «στην Ουκρανία δεν έχει αναφερθεί κανενός είδους επίθεση, εκφοβισμός ή διάκριση σε βάρος Ρώσων ή ρωσικής εθνοτικής προέλευσης πολιτών ή άλλων μειονοτήτων»! Κι αυτό λέγεται την ώρα που στο Κίεβο οι φασίστες ματώνουν κόσμο αβέρτα, επιτέθηκαν εναντίον κομμουνιστών ακόμα και μες στο κοινοβούλιο.
Παρακάτω, αδυνατώντας το ευρωκοινοβούλιο να αποκρύψει τις σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο ουκρανικό (ανάλογα π.χ. με το βαθμό διασύνδεσης κρατών - μελών από το ρωσικό αέριο), το ψήφισμα «επαναλαμβάνει την ανάγκη για ενιαία στάση της ΕΕ και των κρατών - μελών της έναντι της Ρωσίας».
Ζητά νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, όπως και να προχωρήσει «το συντομότερο δυνατόν» η Συμφωνία Σύνδεσης με την Ουκρανία, όπως και οι αντίστοιχες με Γεωργία και Μολδαβία. Σημειώνει δε με νόημα ότι οι τρεις χώρες «μπορούν να υποβάλουν αίτηση προσχώρησης στην Ενωση».
Εκφράζει «ιδιαίτερη ανησυχία για την αναζωπύρωση της αστάθειας στην αποσχισθείσα περιφέρεια της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, πιστεύει ότι το πρόσφατο αίτημα της 16ης Απρίλη 2014 που διατύπωσαν οι αυτοανακηρυχθείσες για την Υπερδνειστερία αρχές στην Τιρασπόλ, να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητο κράτος από τη Ρωσία, αποτελεί επικίνδυνο και ανεύθυνο διάβημα».
Τέλος, ζητά «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», με «ταχεία εφαρμογή» μάλιστα, στην ουκρανική οικονομία, «που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» καταπώς βολεύει τα μονοπώλια.

1 σχόλιο:

  1. Με των λαών το αίμα χαράζουν τα νέα σύνορα και αναδιαρθρώνουν τις καπιταλιστικές αγορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.