Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η αναμόρφωση του αστικού σκηνικού: Τα σενάρια και το κριτήριο ψήφου


Τα σενάρια και το κριτήριο ψήφου
Οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου είναι γεμάτες από διάφορα σενάρια για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος με αναφορά στις δαιδαλώδεις διεργασίες που συντελούνται.
Στη ΝΔ προωθείται η μετεξέλιξη του κόμματος σε μια πιο κεντρώα παράταξη, με αφομοίωση στελεχών και της κεντροαριστεράς. Ενώ αντίστοιχα δραστηριότητα καταγράφεται στα δεξιά της ΝΔ. ΑΝΕΛ, Πολύδωρας, Ζώης, Ψωμιάδης ψαρεύουν στα θολά νερά της «πατριωτικής λαϊκής δεξιάς».
Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να εμφανιστεί ως «κόσμια» και με «επίπεδο», ενώ πυκνώνουν τα δημοσιεύματα ότι ο Μπαλτάκος ετοιμάζεται για κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στα εκλογικά αποτελέσματα της «Ελιάς» για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες για μια πιθανή συνεργασία όχι μόνο με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου εμφανίζεται να φλερτάρει με τη ΔΗΜΑΡ, με σενάρια να εντείνονται για μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία από την παρούσα Βουλή, με προηγούμενη απομάκρυνση από την προεδρία και αντιπροεδρία της κυβέρνησης των Σαμαρά και Βενιζέλου αντίστοιχα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παίξει σε πολλά ταμπλό, γεγονός που οξύνει αντιφάσεις και διεργασίες στο εσωτερικό του. Ενώ το Ποτάμι δηλώνει ετοιμότητα συνεργασίας με όλες τις αντιλαϊκές όχθες.
Οι ΒΗΜΑτοδότης του συστήματος

Το κύριο άρθρο του «Βήματος» την Κυριακή, υπογεγραμμένο από τον εκδότη του, δίνει το στίγμα: «Οι κεντρώοι ψηφοφόροι που θα δώσουν το "παρών" στις κάλπες μπορούν να ανασυντάξουν το πολιτικό σκηνικό». Η εφημερίδα συμπλήρωνε στις μέσα σελίδες:
  • «Σε κάθε περίπτωση, οι επερχόμενες ευρωεκλογές μοιάζουν με ναρκοπέδιο. Ολα μοιάζουν επισφαλή και αβέβαια. Και παρ' ότι τα αποτελέσματά τους δεν ορίζουν τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι κρίσιμες ως καθοριστικές γι' αυτή. Στις ευρωεκλογές θα κριθούν τα περισσότερα. Θα καταφανεί αν η κυβέρνηση αντέχει, αν η διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρή, αν τα νέα σχήματα γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία και αν οι πολίτες εν τέλει αποδέχονται τον δύσκολο ευρωπαϊκό δρόμο ή είναι έτοιμοι να αποδεχθούν άλλους, άγνωστους και απάτητους».

Και το βήμα του λαού

Είναι σαφές ότι όλα αυτά τα σενάρια αποσκοπούν στη θωράκιση του συστήματος, στην κυβερνητική σταθερότητα, που σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων, την ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων, θα επιτρέψουν ώστε να συνεχιστεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Την επόμενη μέρα των εκλογών και με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές οι διεργασίες αυτές θα ενταθούν, ορισμένοι μάλιστα αναφέρονται σε συνολική αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος.
Το γεγονός ότι αυτά τα σενάρια προβάλλονται έντονα, συστηματικά και μεθοδικά, έχει ως σκοπό ο εργαζόμενος να ψηφίσει ελπίζοντας ότι κάτι καλό θα βγει από το ένα ή άλλο σενάριο αναμόρφωσης. Να λειτουργήσουν δηλαδή ως κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους. Που σημαίνει βεβαίως, στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας, ότι άλλο μπορεί να νομίζεις ότι ψηφίζεις και άλλο να σου βγει...
Όμως, επειδή όλα αυτά τα σενάρια είναι βαθιά αντιδραστικά και αντιλαϊκά, γι' αυτό πρέπει να λειτουργήσουν ως κριτήριο ψήφου... απ' την ανάποδη.
Ο λαός να μην παραμυθιαστεί. Αντίθετα, με την ψήφο του να τα δυσκολέψει, να μην τα διευκολύνει.
Και ο μόνος τρόπος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.  

Γιατί απέναντι στην κινούμενη άμμο του πολιτικού συστήματος, η μόνη επιλογή που δε μεταμορφώνεται και δε μεταλλάσσεται, που δε λέει άλλα τώρα για να κάνει άλλα μετά, που δίνει δύναμη στο λαό και την προοπτική της πραγματικής ανατροπής, είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.
Θ. Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.