Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το Γερμανικό ανώτατο δικαστήριο αναθεωρεί εκλογικό νόμο προς όφελος των Ναζί του NPD

Από Lenin Reloaded

Kim Lucian
Γιατί δεν πρέπει να τεθούν εκτός νόμου οι νεοναζί στη Γερμανία

 New York Times/Το Βήμα

Η περασμένη Παρασκευή ήταν μια καλή μέρα για την Ομοσπονδιακή Γερμανία. Το Μπούντεσρατ ή Άνω Βουλή της χώρας ψήφισε πρόταση να κηρυχτεί παράνομο το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα επειδή υπονομεύει τη συνταγματική τάξη με τις «αντισημιτικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές του απόψεις». Το κόμμα, γνωστό με τα γερμανικά του αρχικά NPD, λυπάται για την ήττα των Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θέλει να βγάλει τη Γερμανία απ' το ΝΑΤΟ και επιδιώκει να στείλει τους μετανάστες «σπίτια τους».

Ωστόσο η Μπούντεσρατ, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, δίνει μια μάχη εντελώς λανθασμένη. Οι πιθανότητες το Συνταγματικό Δικαστήριο να υποστηρίξει την απαγόρευση και να κρίνει πως το NPD απειλεί την δημοκρατία της Γερμανίας είναι λίγες. Μόνο δυο κόμματα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Δυτικής Γερμανίας και ο άμεσος διάδοχος του Ναζιστικού Κόμματος, έχουν κηρυχτεί παράνομα κι αυτό συνέβη πριν παραπάνω από μισόν αιώνα.

Αν το NPD επιβιώσει, θα είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

Το κόμμα, που ιδρύθηκε το 1964, βρισκόταν στο περιθώριο στη Δυτική Γερμανία. Μετα την ενοποίηση των δυο Γερμανιών το 1990, έζησε μια πρόσκαιρη αναβίωση στην πρώην Ανατολική Γερμανία ανάμεσα στον νεανικό, απογοητευμένο και άνεργο πληθυσμό. Σήμερα, έχει περίπου 6.000 μέλη και διατηρεί έδρες σε μόλις δυο τοπικά κοινοβούλια. 

Το NPD εκπροσωπεί περίπου το 1% του εκλογικού σώματος της Γερμανίας και δεν έχει καμία ελπίδα να μπει στη Βουλή.
 
[...]

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας καταργεί το όριο του 3% για εκλεξιμότητα στο ευρωκοινοβούλιο

Reuters, 26 Φεβρουαρίου 2014
Μτφρ.: Lenin Reloaded

(Reuters) - Την Τετάρτη, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανία κατήργησε τον κανόνα ότι τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται τουλάχιστον 3% για να μπουν στο ευρωκοινοβούλιο, ανοίγοντας την πόρτα για να κερδίσουν έδρες στις εκλογές της 25ης Μάη πιο περιθωριακά κινήματα.

Η κυβέρνηση είχε κατεβάσει το όριο στο 3% από 5%, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε πως αυτό είναι αντισυνταγματικό και κατήργησε εντελώς το εμπόδιο, λέγοντας ότι παρεμπόδιζε το δικαίωμα των κομμάτων στις ίδες ευκαιρίες.

Μια ομάδα μικρών κομμάτων είχε αιτηθεί από το δικαστήριο να αναθεωρήσει το όριο του 3%, λέγοντας πως είναι άδικο και πως αποθάρρυνε δυνητικούς υποστηρικτές.  Πέντε από τους οκτώ δικαστές της έδρας συμφώνησαν, ισχυριζόμενοι ότι κάθε ψηφοφόρος πρέπει να έχει ίσο δικαίωμα στον καθορισμό της σύστασης του ευρωκοινοβουλίου.

"Το όριο του 3% είναι αντισυνταγματικό... η έντονη παρέμβασή του στα ίσα εκλεκτορικά δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες ήταν αδικαιολόγητη", είπε το δικαστήριο στην απόφασή του.

[...]

2:20-3:19:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.