Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Χάγη ανάλογα με τις σχέσεις των μονοπωλιακών ομίλων – Ρώσικα στρατεύματα στην κριμαία και αποχώρηση των ουκρανικών – Ρωσόφωνοι ένοπλοι στην Ανατολική Ουκρανία – Δεν «ιδρώνει το αυτί» της Μόσχας – Δολοφονήθηκε ηγετικό στέλεχος του «Δεξιού Τομέα» – Ψίχουλα η αμερικανική «βοήθεια» στην Ουκρανία

Από τη Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη της Ολλανδίας
 ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματική και στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης
Στην Ολλανδία, στη Διάσκεψη για τα Πυρηνικά και το «G7» οι νέες διαβουλεύσεις για κυρώσεις και... παζάρια

Το επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για την Ουκρανία μεταφέρεται στη Χάγη της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιείται από χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η λεγόμενη Διάσκεψη για την Πυρηνική Ασφάλεια, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα και η συνάντηση των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών - «G.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα που ξεκίνησε από τη Χάγη ευρωπαϊκή περιοδεία έσπευσε να δηλώσει ότι ΗΠΑ και ΕΕ είναι ενωμένες για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας και την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στα ανατολικά σύνορα.
  • «Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Φυσικά, οι αντιθέσεις που υπάρχουν και μεταξύ των ιμπεριαλιστών στο θέμα της Ρωσίας είναι εμφανείς, ανάλογα με τις σχέσεις των μονοπωλιακών ομίλων.
Σε μια ξεκάθαρη απόπειρα να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία, ως μοχλό για την αναμόχλευση του συνόλου των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Λευκός Οίκος έχει προγραμματίσει τριμερή συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας στη Χάγη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που συζήτησαν για μεγάλη γκάμα θεμάτων, ωστόσο ο Κινέζος Πρόεδρος, όπως διαρρέεται, δεν πήρε θέση για τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που βρίσκεται επίσης στη Χάγη δήλωσε ότι ελπίζει η κρίση στην Κριμαία να μη βλάψει τη συνεργασία με τη Ρωσία στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ελπίζω οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν τη Ρωσία να γίνει εταίρος στην προσπάθεια αυτή, να συνεχίσουν να ισχύουν».
Ο Κέρι θα έχει διμερείς συνομιλίες στη Χάγη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Συρία έχει καθυστερήσει αρκετές βδομάδες, βάσει του χρονοδιαγράμματος, στην παράδοση του τοξικού υλικού του χημικού της οπλοστασίου.
Σχέδια για μια κοινή αποστολή Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την προστασία ενός αμερικανικού φορτηγού πλοίου που θα καταστρέψει τα πλέον φονικά χημικά όπλα της Συρίας ακυρώθηκαν εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.
Ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και αποχώρηση ουκρανικών από την Κριμαία
Στοιχεία που δείχνουν κλιμάκωση της έντασης στην ίδια την Ουκρανία είναι η χτεσινή επίθεση κατάληψης σε βάση στην Φεοντόσια (είχε προηγηθεί αντίστοιχη στο Μέλπμπεκ), όπου Ρώσοι στρατιώτες και πολιτοφύλακες πυροβόλησαν στον αέρα, προκειμένου να εκκενωθεί η βάση από ορισμένους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονταν.
Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία «κυματίζει σε 189 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία», ενώ η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε την ολική αποχώρηση των μονάδων της από την Κριμαία, για να μην κινδυνέψει η ακεραιότητά τους.
Η ρωσική πλευρά, πάντως, ισχυρίζεται ότι από τους 18.000 Ουκρανούς στρατιώτες που ήταν στην περιοχή οι 2.000 θέλησαν να επιστρέψουν, ενώ οι υπόλοιποι θέλουν να παραμείνουν είτε εντασσόμενοι στον ρωσικό στρατό είτε αποστρατευόμενοι. Την ίδια ώρα, οι τοπικές αρχές της Κριμαίας ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζεται να εισαγάγει το ρούβλι και να αναδιαρθρώσει την κρατική μηχανή στα ρωσικά πρότυπα.
Ταυτόχρονα λόγω της δυσκολίας τροφοδοσίας της Κριμαίας με νερό και ηλεκτρικό, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε «αυτό το ζήτημα πρέπει να αποφασιστεί μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων», και άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Ουκρανία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΝΑΤΟικές προειδοποιήσεις
Ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες πως «η Ρωσία συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο ως αντίπαλος παρά ως εταίρος».
  • «Οι ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα στα ανατολικά είναι πολύ, πολύ μεγάλες και πολύ, πολύ έτοιμες» είπε ο Μπρίντλοβ και συμπλήρωσε: «Υπάρχει απολύτως επαρκής δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να μπει στην Υπερδνειστερία εάν ληφθεί τέτοια απόφαση και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».
Η Υπερδνειστερία είναι μια περιοχή ανάμεσα σε Μολδαβία και Ουκρανία, 550.000 κατοίκων που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία με έντονο ρωσικό στοιχείο και σχέσεις με τη Ρωσία.
Η Μολδαβία, εξάλλου, όπως και η Γεωργία, με βάση και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ έχουν μπει στο στόχαστρο των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών με αντίστοιχο μοντέλο επέμβασης - συμφωνία σύνδεσης - όπως και με την Ουκρανία.
Επικοινωνία Πούτιν - Μέρκελ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή, για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «συζητήθηκε η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μετά την ενσωμάτωση Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με τη συμφωνία για την εντολή μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία συμφώνησε την Παρασκευή με τα υπόλοιπα 56 κράτη - μέλη του ΟΑΣΕ να σταλεί για έξι μήνες μια αποστολή παρατηρητών στο έδαφος της Ουκρανίας, όχι όμως και στην Κριμαία.
Βίντεο με ρωσόφωνους ενόπλους στην Ανατολική Ουκρανία
Η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε βίντεο με ρωσόφωνους ντυμένους στρατιωτικά και με όπλα στα χέρια, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Ενωμένες μονάδες λαϊκής πολιτοφυλακής» των περιφερειών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκόβου, στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Στο βίντεο εμφανίζονται να δηλώνουν: «Απευθυνόμαστε στην αυτόκλητη κυβέρνηση του Κιέβου: Δεν θα σας αναγνωρίσουμε ποτέ».
Οι ίδιοι λένε ότι οι συλλήψεις θα αντιμετωπίζονται ως κήρυξη πολέμου κατά του νότου και της ανατολής (της Ουκρανίας) και ισχυρίζονται ότι είναι οπλισμένοι με μπαζούκας, πυρομαχικά και ρουκέτες, δηλώνοντας έτοιμοι ότι θα χτυπάνε στρατιωτικές υποδομές, προσπαθώντας να μην υπάρχουν απώλειες σε στρατιώτες.
Η κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία με διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου που ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Γιανουκόβιτς.
Από τις επαφές των ηγετών της G7 για την Ουκρανία στη Χάγη της Ολλανδίας (φωτό: ΑΡ)
Ουκρανία: Διπλωματικές αντιπαραθέσεις και στρατιωτική ένταση

Οι τρόποι αποτελεσματικότερης επιβολής των ήδη αποφασισμένων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και οι απειλές για νέες κυρώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν οι ηγέτες της G7 για τις εξελίξεις στην Ουκρανία στη Χάγη της Ολλανδίας, στο περιθώριο της λεγόμενης Διάσκεψης για την Πυρηνική Ασφάλεια. Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα με τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως μια ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην Ανατολική ή στη Νότια Ουκρανία θα πυροδοτήσει ξεκάθαρα επιπλέον κυρώσεις, όπως και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία στην Κριμαία.
Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» ότι οι ηγέτες της ομάδας της G7, συζήτησαν την ανάγκη το ΝΑΤΟ να προσφέρει διαβεβαιώσεις και υποστήριξη στους συμμάχους του στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομιών του κόσμου (G7), ανέφερε ο ίδιος, ανέλυσαν τις επιπτώσεις σε άλλες χώρες από την ενδεχόμενη επιβολή τομεακών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και συμφώνησαν ότι το κόστος αυτών των κυρώσεων θα είναι μεγάλο, αλλά είναι αναγκαίο. «Το κόστος της απραξίας είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένης της απειλής που τίθεται για το διεθνές σύστημα», υπογράμμισε ο μη κατονομαζόμενος αυτός αξιωματούχος.
Δεν «ιδρώνει το αυτί» της Μόσχας
Μία από τις κυρώσεις είναι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την G8, κάτι που δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χτες βράδυ την εκτίμηση ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν θα αποτελέσει «μια μεγάλη τραγωδία».
  • «Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εμείς δεν εξαρτώμεθα από αυτό το σχήμα (οι G8) και για εμάς δεν θα ήταν μια μεγάλη τραγωδία εάν  δεν συγκληθεί η σύνοδος κορυφής» στο Σότσι, πρόσθεσε ο ίδιος.
Δολοφονήθηκε ηγετικό στέλεχος του «Δεξιού Τομέα»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ ουκρανικών ΜΜΕ, ένα ηγετικό στέλεχος της φιλοναζιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» της Ουκρανίας, ο Ολεξάντρ Μουζίτσκο, δολοφονήθηκε στη δυτική ουκρανική πόλη Ρίβνε.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή Αλεξάντρ Ντόνι, το αυτοκίνητο του Μουζίτσκο αποκλείστηκε από δύο άλλα οχήματα, οι επιβάτες των οποίων τον έσυραν έξω και τον έβαλαν σε ένα από αυτά. Στη συνέχεια τον έριξαν στο έδαφος, δεμένο πισθάγκωνα και τον πυροβόλησαν με δύο σφαίρες στην καρδιά.
Ο Μουζίτσκο είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πρόσφατα, όταν είχε κυκλοφορήσει βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν να προπηλακίζει Ουκρανό εισαγγελέα μέσα στην εισαγγελία.
Επίσης ρωσική ερευνητική επιτροπή είχε κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του Μουζίτσκο για τη συμμετοχή του σε πολεμικές ενέργειες στο πλευρό των Τσετσένων πολεμάρχων Χατάμπ και Μπασάγιεφ κατά του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «RT» ο φιλοναζιστής ηγέτης σε πρόσφατο βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο είχε δηλώσει ότι η ηγεσία της Γενικής Εισαγγελίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν αποφασίσει είτε να τον εξουδετερώσουν είτε να τον παραδώσουν στη Ρωσία και να ρίξουν την ευθύνη στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Ψίχουλα η αμερικανική «βοήθεια» στην Ουκρανία
Στο μεταξύ η Γερουσία των ΗΠΑ, ενέκρινε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όπως ανέφερε το πρακτορείο «Ρόιτερς».
Με ψήφους 78 υπέρ και 17 κατά, η Γερουσία έθεσε τις βάσεις για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων, την παροχή 150 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια προς την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους και Ουκρανούς που είναι υπόλογοι για διαφθορά, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την υπονόμευση της σταθερότητας στην Ουκρανία.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ, στις οποίες αντιτίθενται πολλοί Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, κάτι που μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία χορήγησης βοήθειας στην Ουκρανία.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.