Η πορεία στη Βουλή
Πλημμύρισε η Αθήνα από τους χιλιάδες αγρότες που συμμετείχαν στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο. Οι αγρότες ενωμένοι με εργάτες, νεολαίους, αυτοαπασχολούμενους και γυναίκες καταδίκασαν την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς αλλά και της εργατικής τάξης συνολικά.
Αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας, από Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Στερεά, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βάθης και πορεύτηκαν ως τη Βουλή, όπου παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό της Συντονιστικής επιτροπής των αγροτικών μπλόκων, το οποίο ανέγραφε το σύνθημα: «Παλεύουμε ενάντια στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα μας». Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα: «Μας θέλουν φοβισμένους με κάτω το κεφάλι, εμείς τους απαντάμε με οργάνωση και πάλη», «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, πίσω δεν κάνει η αγροτιά», «Αγρότη πολέμα δε θα σου μείνει στρέμμα», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», δονούσαν την ατμόσφαιρα.
Μετά τα αγροτικά μπλόκα ακολουθούσαν τα μπλόκα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ οι οποίοι είχαν καλέσει σε μαζική συμμετοχή. Με συνθήματα: «Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», «Εργάτες, αγρότες συμμαχία, στων μονοπωλίων τη δικτατορία» εξέφρασαν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης
Νωρίτερα στην πλ. Βάθης, την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. (Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία).
Επιπλέον στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Μανώλης Καραντούσας πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τροφίμων-Ποτών-Γάλακτος, ο Νίκος Αγγέλου από την ΠΑΣΥ Αργολίδας, από το μπλόκο στο Ανυφί, η Κάτια Κρόκου από το προεδρείο της ΟΓΕ, ο Κώστας Τζέλλας από το μπλόκο της Νίκαιας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας, ο Χρήστος Κάμτσης από το μπλόκο της Πέλλας, ο Κώστας Κούρκουλος εκπρόσωπος της ομοσπονδίας υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος από τη Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Επίσης αγρότες από το Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης, από το μπλόκο του Κάστρου της Βοιωτίας και από το Σωματείο εργαζομένων στην «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη που σήμερα κλείνουν 5 μήνες απεργίας.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής αγροτικών τραγουδιών ο Θωμάς Μπακαλάκος, ερμήνευσε τραγούδια από τα «Αγροτικά».
Στην πλατεία Ομόνοιας συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενοι, κάτω από τις σημαίες των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ και με πορεία κατευθύνθηκαν προς την πλ. Βάθης ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές των αγροτών και εκφράζοντας την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα, που διαρκεί κοντά ένα μήνα, με στόχο να δυναμώσουν την πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, με αιχμή αυτά που αφορούν το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.
Αγρότες από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έδωσαν το «παρών». Έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν από μια σειρά νομούς, ενώ συμμετέχουν και οι αγρότες από Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική και Ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά και την Κοζάνη (μπλόκο γέφυρας Σερβίων), Φλώρινα και Καβάλα.
Πολύ μαζική και μαχητική και η συμμετοχή των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, που αποτελούνταν από αγρότες όλης της Θεσσαλίας. Δεκάδες πούλμαν μετέφεραν τους αγρότες από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.
Μαζική η συμμετοχή και των αγροτών της Πελοποννήσου στο συλλαλητήριο, από τα μπλόκα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής στα διόδια του Ισθμού στην Κόρινθο. Έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ στο μπλόκο στο Ανυφί θα γίνει μεγάλο γλέντι την Τσικνοπέμπτη.
Και οι αγρότες της Στερεάς, με πούλμαν που δρομολόγησαν από περιοχές της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Αθήνα, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και αγρότες κυρίως από τη Βορειοκεντρική Εύβοια, οι οποίοι και αυτοί είχαν δρομολογήσει πούλμαν.
Ιδιαίτερα μαζική ήταν και η συμμετοχή των αγροτών από τα μπλόκα της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας (Πρέβεζα, Αγρίνιο, Θεσπρωτία), καθώς πέρα από τα γνωστά μπλόκα συμμετείχαν και αγρότες της Άρτας με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και αγρότες και κτηνοτρόφοι από Χανιά και Ηράκλειο.
Ομιλία του Β. Μπούτα στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο
«Εμείς που κοντά ένα μήνα, τώρα, βρισκόμαστε στους δρόμους, είμαστε οι φτωχοί, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Βγήκαμε στον αγώνα να παλέψουμε για την επιβίωση. Για να κρατήσουμε τα χωράφια μας που θέλουν να μας τα αρπάξουν οι τράπεζες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Για να παραμείνουμε στα χωριά μας και να μη στριμωχθούμε κι εμείς στις τεράστιες ουρές των ανέργων εδώ στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Και το δίκιο μας αναγνωρίζεται στις πόλεις και στα χωριά.
Τα αιτήματα που προβάλλουμε με τον αγώνα μας είναι συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας, αφορούν την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι και δίκαια. Δεν ζητάμε να μας δώσουν χρήματα.
Για να μη μας πάρουν και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας απομένουν στην τσέπη, μετά από σκληρή δουλειά, μέσα στη λάσπη και την κοπριά, ενός ολόκληρου χρόνου, αγωνιζόμαστε.
Αν μας μείνει και κάτι - γιατί υπάρχουν χρονιές που μπαίνουμε από μέσα, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα. Αυτό θέλουν να κάνουν με τη φορολογία που μας βάζουν και με τα χαράτσια που σαν το χαλάζι πέφτουν στα κεφάλια μας.
Μας το είπαν καθαρά στη συνάντηση που είχαμε με τον Στουρνάρα. Μη διαμαρτύρεστε -μας είπαν- για τη δύσκολη ζωή που ζείτε στα χωριά, γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Υπάρχουν στην Αθήνα άνεργοι που τρώνε από τους κάδους των σκουπιδιών. Τους απαντάμε: Θέλετε να μείνουμε κι εμείς χωρίς δουλειά και να τρώμε όλοι από τους κάδους;
Γιατί μας τα λέτε αυτά; Για να μας φέρετε σε αντιπαράθεση με τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων που ζουν με μεγάλη δυσκολία;
Οι φτωχοί αγρότες φταίμε που η ανεργία στη χώρα μας έχει φτάσει στα ύψη και η φτώχεια απλώνεται σαν πανούκλα στις πόλεις;
Εμείς φταίμε που το ίδιο το κράτος απολύει χιλιάδες υπαλλήλους, από σχολικούς φύλακες μέχρι καθαρίστριες, για να φτάσει μόνο το 2014 τις 15.000 απολύσεις; Το ίδιο και οι βιομήχανοι, απολύουν, σωρηδόν, εργαζόμενους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό και τζιάπι σε κανέναν.
Εμείς φταίμε που οι επιχειρηματίες και το κράτος βάζουν λεπίδι στους μισθούς και τις συντάξεις;
Εμείς φταίμε που η Υγεία, η Παιδεία, το νερό, το ρεύμα, οι συγκοινωνίες γίνονται όλο και πιο ακριβά, απλησίαστα για τα λαϊκά στρώματα, γιατί πέρασαν ακόμη περισσότερο στα χέρια των επιχειρηματιών, ενώ έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κοινωνικές υπηρεσίες για το λαό;
Όχι δεν φταίμε οι φτωχοί αγρότες, ούτε οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι μικρέμποροι. Αυτοί που κυβερνούν φταίνε, οι οποίοι, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τα σχέδια της πλουτοκρατίας, επιτίθενται με λύσσα στη φτωχολογιά. Παίρνουν από τους φτωχούς για να δίνουν στους πλούσιους. Για όλους εμάς βάζουν φόρους και χαράτσια και για τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες προσφέρουν συνεχώς απαλλαγές και προνόμια. Καλύπτουν από το δικό μας υστέρημα τις ζημιές τους όταν ξεσπά η κρίση.
Ξέρουμε ότι με τα νέα μέτρα και συνολικά με τις προσαρμογές της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, ενώ για τους πολλούς αγροτοπαραγωγούς επιφυλάσσεται το ξεκλήρισμα, η ανεργία.
Αυτή η πολιτική μας έχει καταστρέψει.
- Πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ κι αν αρρωστήσουν "φίδι που τους έφαγε". Πολύ περισσότερο, ούτε την εγκυμοσύνη και γέννα στις γυναίκες μας καλύπτουν και επιπλέον σε αγρότες και αγρότισσες μας πήγαν για τη σύνταξη στα 67, χωρίς καμιά διαφορά για τις αγρότισσες, όταν σκληρά δουλεύουμε στα χωράφια και θέλουν 45 χρόνια να πληρώνουμε για ασφάλιστρα.
- Τα χρέη των αγροτών στην τράπεζα, στην εφορία, προς τρίτους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν και απειλούνται με κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών και με φυλάκιση.
- Σε λίγες μέρες πρέπει να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο και δεν μπορούμε να σπείρουμε γιατί δεν έχουμε λεφτά ν' αγοράσουμε τα καλλιεργητικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.ά., που είναι πανάκριβα. Οι εμποροβιομήχανοι δεν μας βάζουν πια "βερεσέ" και η Τράπεζα Πειραιώς δεν μας δίνει, πλέον, καλλιεργητικά δάνεια, όπως παίρναμε από την Αγροτική.
Και σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, ο Στουρνάρας και η κυβέρνηση αποφάσισαν να φορολογούνται οι φτωχοί αγρότες σαν να είμαστε επιχειρηματίες. Δεν είμαστε επιχειρηματίες, ούτε επιτηδευματίες. Εργαζόμενοι είμαστε, που παλεύουμε με τη γη, που μοχθούμε στα μαντριά και στους στάβλους, που χύνουμε πολύ ιδρώτα για να παράγουμε προϊόντα.
Μας ζητούν, λοιπόν, να πληρώνουμε φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας. Τους απαντάμε: Δεν έχουμε να πληρώσουμε φόρο. Όπως δεν έχουν να πληρώσουν οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι μικρέμποροι. Εμείς ό,τι ζητάμε είναι βγαλμένο μέσα από τις ανάγκες μας.
Όπως αφορολόγητο εισόδημα ζητάνε οι εργαζόμενοι με τα ταξικά τους συνδικάτα, το ίδιο και εμείς ζητάμε, να υπάρχει αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όποιος έχει εισόδημα από κει και πάνω να πληρώνει. Οι μεγαλοαγρότες να πληρώνουν. Το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει, να πληρώσει.
Εμείς, οι φτωχοί αγρότες, δεν έχουμε. Αν πάει καλά η καλλιεργητική χρονιά, μπορεί να μας μείνει το κατιτίς για να ζήσουμε την οικογένεια. Ε, αυτό δεν θα το δώσουμε στον Στουρνάρα για να λέει ότι η χώρα μας "έχει πλεόνασμα" να το δώσει ως επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες και στους βιομήχανους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού κλπ. Πρώτα να εξασφαλίσουμε το καθημερινό φαΐ, τα φάρμακα, τη θέρμανση.
Κι ας αφήσουν τα "παπαγαλάκια" τις συκοφαντίες ότι είμαστε "μπαταχτσήδες" και δεν θέλουμε να πληρώσουμε. Δεν μας έχουν αφήσει πεντάρα και δεν έχουμε να πληρώσουμε.
Ζητάμε, επίσης, να πάρει η κυβέρνηση μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.
Απαιτούμε:
- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
- Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
- Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.
Χρέη δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και ζητάμε:
Με ευθύνη του κράτους να διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα, και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
- Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
- Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. "Κούρεμα" σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γιατί; Διότι είναι ταγμένη κι ορκισμένη να εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών.
Λέτε να είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια δεν τελειώνει η εκτροπή του Αχελώου; Δεν είναι. Η ΕΕ δεν θέλει αυτό το έργο, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία, γιατί δεν θέλει να μετέχουμε στην αγροτική παραγωγή οι μικρομεσαίοι αγρότες.
Αν δεν έχουμε νερό -και χωρίς τα νερά από τον Αχελώο, η Θεσσαλία θα ξεραθεί- δεν μπορούμε να παράγουμε.
Η κυβέρνηση μπορεί στα λόγια να λέει "ναι" στην εκτροπή του Αχελώου, αλλά, στην πράξη, κάνει ό,τι μπορεί για να μη γίνει. Την βοηθούν σ' αυτό πολύ οι διάφοροι δήθεν ανησυχούντες οικολόγοι και οικολογούντες. Αυτοί που τάχα ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, αλλά καθόλου δεν νοιάζονται που, λόγω της έλλειψης νερού, δεν υπάρχουν πια τα ποτάμια της Θεσσαλίας, ούτε ψάρια, ούτε καν βατράχια.
Και ο μεγαλύτερος εχθρός και πολέμιος του έργου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διστάζει να συνταχθεί με τα μεγάλα συμφέροντα τα οποία δεν θέλουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στα πόδια τους.
Όπως συντάσσεται και με την ΚΑΠ της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί ν' αλλάξει προς το καλύτερο. Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες πιστεύουμε ότι μόνο προς το χειρότερο μπορεί ν' αλλάξει η ΚΑΠ κι αυτό βλέπουμε να γίνεται χρόνια.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει με ζήλο και τούτη η κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες, είναι το εργαλείο, το δρεπάνι, για το ξεκλήρισμά μας. Ήδη έχει θερίσει πολλούς. Πάνω από 180.000 μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίστηκαν στα χρόνια που η χώρα μας είναι στην ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ. Κάθε χρόνο πετιούνται από το αγροτικό επάγγελμα κοντά στους 20.000 μικρομεσαίοι αγρότες.
Έχουν εξαγγείλει στις περισσότερες περιοχές προγράμματα για νέους αγρότες. Αυτά της ΕΕ, που δίνουν 15.000 ευρώ και πολλά φούμαρα για να δημιουργήσουν ελπίδα ότι μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες. Παραπλανούν με τα ψίχουλα της κοροϊδίας.
Στα μπλόκα πολλοί νέοι αγρότες συμμετείχαν που είχαν πιστέψει στα λόγια και στα προγράμματά τους. Χρεώθηκαν και τώρα τράπεζες και κράτος ζητάνε να δημεύσουν ό,τι είχαν και από τους πατεράδες τους, δηλαδή πριν καλά - καλά ξεκινήσουν τους ξεκληρίζουν. Αυτή είναι η πολιτική τους, μόνο για τους μεγάλους.
Εξάλλου μέσω της ΚΑΠ έγιναν αναδιαρθρώσεις στην αγροτική παραγωγή σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Δραματικά μειώθηκε η παραγωγή στο βοδινό κρέας, το γάλα, τη ζάχαρη, τα καπνά, το μαλακό στάρι, τα όσπρια κ.ά.
Φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα εξάγουμε, γι' αυτό το εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα έγινε αρνητικό. Αυτό και άλλα ελλείμματα τα πληρώνει ο λαός με τα χαράτσια και όχι οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι, οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες.
Η ΚΑΠ θα γίνει ακόμα χειρότερη με την αναθεώρησή της για το 2014-2020, αφού οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις ουσιαστικά όλο και λιγότερους θα αφορούν, όλο και περισσότερο θα κατευθύνονται σε καπιταλιστές αγροτοπαραγωγούς. Θα συνεχίσουμε την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ.
Αγωνιζόμαστε για:
- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014-2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Στον ένα μήνα που βρισκόμαστε στους δρόμους είδαμε και καταλάβαμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι μας.
Κοντά μας, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν εργάτες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Ήρθαν στα μπλόκα, πάλεψαν μαζί μας για να σπάσουμε την αστυνομοκρατία. Φωνάξαμε μαζί τα ίδια συνθήματα.
Αυξήσαμε έτσι την αγωνιστική πίεση για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση ν' αλλάξει την ολική αρνητική στάση της έναντι των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων.
Εκατοντάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, σπουδαστών, γυναικών, άλλοι μαζικοί φορείς συμπαρατάχτηκαν μαζί μας. Βεβαίως, δεν ήρθαν -και πώς θα μπορούσαν άλλωστε να ‘ ρθουν- οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτοί είναι οι τελάληδες των αφεντικών μέσα στους χώρους δουλειάς και στο εργατικό κίνημα, είναι απέναντί μας…
Αυτή η λαϊκή συμμαχία που φτιάχνεται στα μπλόκα είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γιατί, εμείς οι αγρότες έχουμε καταλάβει από την πείρα μας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Όλοι μαζί, όμως, σε συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς λέμε: Μαζί είμαστε δυνατοί, χώρια είμαστε αδύναμοι.
Αυτή είναι μία πρώτη κατάκτηση που άρχισε από τον περσινό αγώνα. Η φτώχεια συχνά μας κάνει ανυπόμονους, τη μια μας οδηγεί στο δρόμο, στα μπλόκα και την άλλη μας φέρνει απογοήτευση.
Όμως, έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Χωρίς τον περσινό αγώνα, δε θα υπήρχε ο φετινός, χωρίς τον φετινό δεν μπορεί να γίνει ο επόμενος. Το λαϊκό ποτάμι, ορμητικό, να σαρώσει κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση και πολιτική μέχρι ο εργαζόμενος λαός να γίνει αφέντης.
Μπορεί, φέτος, να ήρθαν πολλοί περισσότεροι μαζί μας, αλλά κάποιοι που πέρσι είχαν έρθει, φέτος δε φάνηκαν. Ένα παράδειγμα, πολύ χαρακτηριστικό, είναι ότι στη σύσκεψη που είχαμε στο Μπλόκο της Νίκαιας, το μεγαλύτερο της χώρας, δυο δήμαρχοι μόνο ήρθαν.
Μάλιστα, ένας ήρθε τη μέρα της πανθεσσαλικής σύσκεψης, την άλλη μέρα ήρθε ένας άλλος και ο περιφερειάρχης ήρθε επίσκεψη καμιά ώρα, αφού τελείωσε η σύσκεψη και έφυγε ο κόσμος, με την κάμερα, για να πει ότι στηρίζει τους αγώνες.
Για μας, το βασικό είναι η στάση που έχει ο καθένας απέναντι στην ΕΕ, στην ΚΑΠ. Άμα κάποιος είναι φίλα προσκείμενος προς την Ένωση του κεφαλαίου, ό,τι και να πει για να εμφανιστεί υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην πράξη είναι εχθρός τους.
Σε κάποιες περιοχές της χώρας έχουν στηθεί και μερικά "αντι-μπλόκα". Συσπείρωσαν και καλοπροαίρετους που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν, να δείξουν την αγανάκτησή τους, όμως καθαρά και ειλικρινά τούς λέμε: Τα έστησαν μερικά "απομεινάρια" των αμαρτωλών ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.
- Για να ξαναπαίξουν το ρόλο του "Δούρειου Ίππου" μέσα στον αγώνα και το αγροτικό κίνημα.
- Για να υπονομεύσουν και διασπάσουν τους αγωνιζόμενους αγρότες και να σπάσουν την κινητοποίηση.
Προβάλλουν διαφορετικά αιτήματα, που είναι γενικόλογα, δεν προστατεύουν την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών, δεν συγκρούονται με την ΚΑΠ της ΕΕ που μας καταστρέφει, γι' αυτό επικεντρώνονται στο φορολογικό και μόνο.
Κάνουν ξεχωριστές συναντήσεις με τη κυβέρνηση και τα κόμματα. Στηρίζουν, επί της ουσίας, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αλλά "έχουν γνώση οι φύλακες". Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα τους απομονώσουν και θα τους ξαναστείλουν στην "αφάνεια", όπου είναι η θέση τους. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά πλαγιοκόπηση και καμία υπονόμευση στον αγώνα μας. Έχουμε και τη θέληση και την εμπειρία να το πετύχουμε.
Μας λένε μερικοί: "Αφού με τις κινητοποιήσεις δεν κερδίζετε τίποτα τα τελευταία χρόνια, γιατί επιμένετε;". Απαντάμε:
Δυο δρόμους έχουμε:
- Ή στον καναπέ, οπότε επέρχεται η ανεργία και ο θάνατος, χάνει ο αγρότης ό,τι έχει φτιάξει μέχρι σήμερα,
- Ή να παλέψουμε για να έχουμε μια ελπίδα να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Με υπερηφάνεια να πούμε στα παιδιά μας ότι εμείς δεν τα διπλώσαμε, είμαστε όρθιοι και παλεύουμε, νέοι, μεσήλικες, γυναίκες.
Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι το κέρδος από τους αγώνες δεν είναι μόνο αυτό που παίρνεις εκείνη τη στιγμή. Είναι και αυτό που εμποδίζεις, αυτό το οποίο καθυστερείς. Σήμερα είμαστε …. χιλιάδες στα μπλόκα και έστω φρενάρουμε, αύριο γινόμαστε δεκαπλάσιοι και ανοίγουμε άλλο δρόμο.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον αγώνα. Η μάχη που δίνουμε τώρα θα τελειώσει, αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί. Θα τραβήξει πολύ. Είναι αγώνας με μάκρος και προοπτική.
Παλεύουμε για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό, στον παραγωγικό συνεταιρισμό, με κρατική τη βιομηχανία, κρατικό το εμπόριο, για να μπορεί και ο αγρότης να είναι σίγουρος ότι θα πουλά το προϊόν του, αλλά και ο εργαζόμενος ότι θα τρώει φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα.
Αυτή την προοπτική δίνουμε στον αγώνα μας. Μια προοπτική που αφορά και ενδιαφέρει όλο το λαό, αφού από τη δική μας δουλειά εξαρτάται η διατροφή του.
Κάθε μάχη που δίνουμε μας κάνει πιο δυνατούς, δυναμώνει την οργάνωση και την ενότητά μας, μας φέρνει πιο κοντά με όλο τον εργαζόμενο λαό, βάζει ένα λιθαράκι στον αγώνα για την επιβίωσή μας, στην προοπτική να ζήσουμε καλύτερα…
Καταλαβαίνουμε καλύτερα ότι για να φέρουμε πιο κοντά αυτή τη προοπτική, πρέπει να οργανωθούμε και να παλέψουμε συντονισμένα...
Που σημαίνει Αγροτικός Σύλλογος σε κάθε χωριό, που σημαίνει ομοσπονδίες, που σημαίνει συντονισμός, να δυναμώσουν οι Σύλλογοι που υπάρχουν στα χωριά και να φτιάξουμε νέους εκεί που δεν υπάρχουν.
Γιατί ο Αγροτικός Σύλλογος θα παλεύει για όλα και να έχουμε όλοι βιβλιάρια, με δημόσια και δωρεάν Υγεία και γιατρούς απ΄ όλες τις ειδικότητες στα χωριά μας και σχολεία και αθλητισμό για τα παιδιά μας και συγκοινωνίες και έργα υποδομής και κάθε τι που καλυτερεύει τη ζωή της αγροτικής οικογένειας.
Χρειάζεται, λοιπόν, να χτιστεί ένα αγροτικό κίνημα ισχυρό που θα μπορεί να δίνει ακόμα πιο σκληρές μάχες για το δίκιο και την προοπτική του μικρομεσαίου αγρότη.
Φέτος, ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, αναπτύχθηκε ο συντονισμός των μπλόκων της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο. Πριν ακόμη βγούμε στους δρόμους, έγιναν συνελεύσεις αντιπροσωπειών από 30 περίπου μπλόκα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Διαμορφώθηκαν τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και σε κάθε φάση συντονιζόμαστε, ανταλλάσσουμε πείρα, προχωράμε στο επόμενο βήμα συντονισμένα.
Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας λαϊκός
- γιατί οι γυναίκες και τα παιδιά μας είναι άνεργοι,
- γιατί οι συγγενείς μας στην Αθήνα, δύσκολα εξασφαλίζουν το καθημερινό πιάτο στο τραπέζι,
- γιατί η γη μπορεί να θρέψει όλο το λαό, εάν αυτός γίνει νοικοκύρης του πλούτου που παράγει.
Βλέπουμε πιο καθαρά ότι για να έχουμε αποτέλεσμα, πρέπει να δυναμώσουμε το αγωνιστικό μέτωπο με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία.
Όλοι μαζί μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, αλλά και να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε και μας τον κλέβουν.
Συνεχίζουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι…
Στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ…».
Την κήρυξη παναττικής στάσης εργασίας και συμμετοχή στο πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΓΑ, η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.