Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αφορμή η Κεφαλονιά: Προϋπόθεση ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αργοστόλι από την Επιτροπή Αγώνα: Με ψίχουλα δεν κλείνουν οι πληγές – ΠΑΜΕ: Αντιπροσωπεία στο νησί και παρέμβαση στο Υπ. Πολιτισμού

Συμπεράσματα με αφορμή την Κεφαλονιά

Η περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές για να βγάλει κάποιος σημαντικά συμπεράσματα για το τι σημαίνει καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, ποιες είναι οι προτεραιότητες του αστικού κράτους σε επίπεδο συνολικού σχεδιασμού στον τομέα των έργων υποδομής, ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, τι προσανατολισμούς έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού κατευθύνει τα περίφημα «πακέτα» χρηματοδότησης.
Τι αναδεικνύεται με αφορμή τους σεισμούς της Κεφαλονιάς; Ότι έργα όπως αυτά που είναι απαραίτητα για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία, την ασφάλεια των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν να αποκτήσουν προτεραιότητα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Παρά μόνο στο μέτρο που εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Δηλαδή ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τέτοιων έργων δεν γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Έτσι αντιμετωπίζουν το ζήτημα κυβέρνηση, Τοπικές Διοικήσεις, η ΕΕ.
Η αντισεισμική θωράκιση, που περιλαμβάνει ένα πλέγμα έργων και προληπτικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι ανύπαρκτη στο σύνολο της χώρας.
Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα αντιπλημμυρικά έργα. Στην Αττική, για παράδειγμα, πριν λίγους μήνες οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια έφεραν το θέμα και πήραν την απάντηση από τον περιφερειάρχη ότι οι πόροι για τέτοια έργα έχουν περικοπεί κατά 67%.
Τέτοια έργα - σε πολύ μεγάλο βαθμό - δεν κρίνονται επιλέξιμα και δεν εντάσσονται στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης της ΕΕ παλιότερα.

Τα έργα υποδομών, που είναι ζωτικής σημασίας για το λαό, μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Ο όποιος σχεδιασμός και υλοποίηση υπαγορεύονται από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις ανάγκες επιχειρηματικών ομίλων.
  • Γι' αυτό βλέπουμε, για παράδειγμα, πολύ συχνά να εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές, όπου την ίδια στιγμή «τρέχει» μια άλλη μεγάλη καπιταλιστική επένδυση.
  • Γι' αυτό, η κυβερνητική εξαγγελία, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας του 1999, για προσεισμικό έλεγχο των 80.000 δημόσιων και κοινωφελών κτιρίων, έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά και 10 χρόνια μετά είχαν γίνει μόλις 4.000 έλεγχοι.
Η αντισεισμική αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, η κατασκευή ασφαλών λαϊκών κατοικιών, η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου είναι υπόθεση λαϊκής πάλης.

Αλλά πρέπει να είναι καθαρό ότι καμιά κυβέρνηση, καμιά Τοπική Διοίκηση στο έδαφος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ δε θα μπορέσει να λύσει ουσιαστικά αυτά τα ζητήματα.
Προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα υποδομών με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες είναι ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας βασισμένος στην κοινωνική ιδιοκτησία στα εργοστάσια, στις κατασκευές, στη γη, στις υποδομές κ.λπ.
  • Μια οικονομία που θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την προστασία όλης της κοινωνίας. Μια τέτοια οικονομία προϋποθέτει ο λαός να είναι στην εξουσία.
  • Γιατί, δεν είναι δυνατόν η ζωή και η ασφάλεια της λαϊκής οικογένειας να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του κάθε καπιταλιστή και του αστικού κράτους...
Και αυτό το ζήτημα πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Μάη. 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, 8/2/2014
***
Με ψίχουλα δεν κλείνουν του σεισμού οι πληγές
Από τη χτεσινή (7/2/2014) κινητοποίηση στο Αργοστόλι
Μια πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε χτες στο Αργοστόλι

Μια πρώτη συγκέντρωση –από την οποία απευθύνεται παράλληλα κάλεσμα και για επόμενη κινητοποίηση– έκαναν χτες στο Αργοστόλι οι σεισμοπαθείς κάτοικοι της Κεφαλονιάς. Η διαδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στο νησί για τη διεκδίκηση λύσεων στα πολλά και οξύτατα προβλήματα των σεισμοπλήκτων του νησιού, ως αποτέλεσμα της έλλειψης αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Η συγκέντρωση έγινε στις 10.30 το πρωί μπροστά από το κτίριο της πρώην νομαρχίας.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. έως 1 μ.μ.).
«Με ψίχουλα δεν κλείνουν του σεισμού οι πληγές, καλύψτε τις ανάγκες τις πραγματικές»: Το παραπάνω, ανάμεσα σε άλλα, σύνθημα έδινε τον «τόνο» στην κινητοποίηση.
Οι δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ, της ΟΓΕ, σωματεία και σύλλογοι γονέων διεκδικούν την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων από το σεισμό, τη διαγραφή δανείων, χρεών και την κατάργηση των χαρατσιών, τη διασφάλιση της σίτισης και στέγασης, καθώς και της παροχής ρεύματος και νερού σε όλο το νησί.

Στη συγκέντρωση πήραν το λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κεραμιών, που ανέδειξε τα προβλήματα στο σχολικό κτίριο της περιοχής. Τα αιτήματα του ελέγχου και της πιστοποίησης όλων των σχολείων, της εξασφάλισης της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, της κατασκευής των πέντε σχολικών συγκροτημάτων που για χρόνια εκκρεμεί, της άρσης της διαθεσιμότητας για σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς και της ρύθμισης για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις, παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, Δ. Γεωργόπουλος. Στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Συλλόγου της ΟΓΕ ενώ τις ευθύνες ΕΕ - κυβέρνησης ανέδειξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Γαβρίλης.

Ακολούθησε πορεία με συνθήματα όπως: «Σίτιση και στέγαση, ρεύμα και νερό, είναι δικαιώματα για όλο το λαό», «Σχολειά και κατοικίες εργατικές, όχι άλλο χρήμα στις πολυεθνικές», «Όχι άλλες διαβεβαιώσεις, εδώ και τώρα αποζημιώσεις».
Τέλος, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο, από τον οποίο απέσπασαν μεν δέσμευση για τον έλεγχο των σχολείων, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος προσανατολίζεται να ανοίξει τα σχολεία μετά τις στοιχειώδεις επισκευές, χωρίς μελέτες και να στοιβάξει «προσωρινά» τους μαθητές σε εμπορευματοκιβώτια.
Νέος μετασεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 5.26 τα ξημερώματα, 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, ενώ προχτές το βράδυ μετά τις 9 σημειώθηκε άλλη μια δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών, 12 χιλιόμετρα δυτικά από το Αργοστόλι, με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έχουν σημειωθεί 1.328 μετασεισμοί με μέγεθος από τρεις βαθμούς και πάνω.
Οι κάτοικοι, εκτός από τους μετασεισμούς, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κακοκαιρία καθώς από το πρωί έβρεχε στο νησί, καθιστώντας δύσκολη τη διανυκτέρευση στο ύπαιθρο. Την ίδια στιγμή οι μηχανικοί συνεχίζουν τους ελέγχους και μέχρι στιγμής έχουν ελέγξει 2.400 σπίτια, από τα οποία τα 1.400 χαρακτηρίστηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα.
Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι έτσι ώστε να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου, που περιλαμβάνεται στα κυβερνητικά μέτρα.
Στο μεταξύ, στο νησί έχουν αρχίσει να φτάνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας και νερό, από διάφορες περιοχές της χώρας, οργανώσεις και φορείς. 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 8/2/2014
*** 

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ σήμερα στην Κεφαλονιά
Συνεχίζεται από συνδικάτα και φορείς του κινήματος η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα επισκεφθεί σήμερα Σάββατο 8 Φλεβάρη τις πληγείσες περιοχές από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, μαζί με το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Η αντιπροσωπεία θα παραδώσει την πρώτη δόση του υλικού που συγκέντρωσαν συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Λαϊκές Επιτροπές, μετά από έκκληση του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα: 500 κιλά ρύζι, 500 κιλά φασόλια, 500 κιλά φακές, 1.000 κιλά μακαρόνια, 1.500 κιλά γάλα και φαρμακευτικό υλικό. Ολα αυτά τα υλικά θα παραδοθούν στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς για να διατεθούν για τις ανάγκες του λαού της περιοχής.
Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζεται από τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, συνδικάτα και άλλους φορείς του κινήματος. Τα υλικά που συγκεντρώνονται από το ΠΑΜΕ είναι:
  • Οινόπνευμα λευκό, πάνες για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πάνες για παιδιά, υποσέντονα μιας χρήσης, χαρτί υγείας, χλωρίνες, γάζες άκοπες, φυσιολογικοί οροί 1.000 ml, Betadin solution, Betadin scrable και γάντια μιας χρήσης μέγεθος small.
  • Γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, άνθος αραβοσίτου βανίλια, κομπόστες, ζάχαρη και ντοματοπολτός.
  • Πλαστικά ποτήρια, πιρούνια, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και ράντζα.


Σε συγκέντρωση τροφίμων, νερού και κλινοσκεπασμάτων για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς καλεί το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (Ευγενίδου 5), από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.
Το ΕΚ Λάρισας συγκεντρώνει στο κτίριό του υλικά για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς, 9 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. τις παρακάτω μέρες: Σάββατο 8/2, Δευτέρα 10/2, Τρίτη 11/2.
Σε συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχωρά και η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, στα γραφεία της (αίθουσα 102, ΕΚ Καλαμάτας και ώρες 6 μ.μ. - 8 μ.μ., πληροφορίες στα τηλ. 6942.681.096 - 6988.926.099).

Το ΕΚ Λαυρίου καλεί σε συγκέντρωση υλικών καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, 9 π.μ - 1 μ.μ. στα γραφεία του.
Το ΕΚ Αγρινίου συγκεντρώνει υλικό στα γραφεία του.
Η ΟΕΚΙΔΕ συγκεντρώνει υλικό στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος), τις παρακάτω ημέρες: Σάββατο 8/2, 11 π.μ. - 1 μ.μ., Κυριακή 9/2, 9 π.μ. - 11 π.μ., από Δευτέρα 10/2 έως και Παρασκευή 14/2, 9 π.μ. - 5 μ.μ.
Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ συγκεντρώνει τρόφιμα και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης στα εξής σημεία: Στα Γραφεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, 10 π.μ. - 2 μ.μ. (τηλ.: 2661039312). Στα Γραφεία του Σωματείου Οικοδόμων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, 6 μ.μ. - 8 μ.μ. (τηλ.: 2661026309 - 6976886813).

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ συγκεντρώνει υλικό καθημερινά 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Καραϊσκάκη 162, τηλ. 2613015765).
Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους που θέλουν να συνεισφέρουν με υλικό να έρχονται σε επαφή με τις Επιτροπές του ΠΑΜΕ στα αμαξοστάσια. Επίσης, με την Επιτροπή στον ΗΛΠΑΠ και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΣΤΑΣΥ.
Τέλος, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (παιδικές τροφές, γάλα εβαπορέ, μωρομάντηλα και πάνες) οργανώνει και η ΟΓΕ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Ιπποκράτους 120), τη Δευτέρα 10/2, 10 π.μ. με 1μ.μ. και την Τρίτη 11/2, 5.30 μ.μ. με 8.30 μ.μ. 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 8/2/2014


***

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Παρέμβαση για το σεισμό στην Κεφαλονιά

Στις σημαντικές καταστροφές που έχει προκαλέσει ο σεισμός και στις αρχαιότητες της Κεφαλονιάς, αλλά και στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την αποκατάσταση των ζημιών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά η Επιτροπή του ΠΑΜΕ εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ).
Στην ανακοίνωση τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα:
«Έχουν γίνει εκτεταμένες ζημιές σε βυζαντινά, κυρίως, μνημεία αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.
Η υποστελέχωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων είναι συνειδητή επιλογή όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, προωθώντας έτσι την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας, σύμφωνα με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΛΕ΄ ΕΠΚΑ), με έδρα το Αργοστόλι, δεν υπάρχει μόνιμος μηχανικός αλλά ούτε και συντηρητής.
Από τους 43 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που προβλέπει το οργανόγραμμα της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ υπηρετεί μόνο το 30% περίπου.
Ανάλογη και χειρότερη εικόνα παρουσιάζει και η 20ή Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (20ή ΕΒΑ) με έδρα τη Ζάκυνθο και αρμοδιότητα και για την Κεφαλονιά.

Τέλος, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, ειδικότερα για την Κεφαλονιά, ζητά:
«Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την εκτέλεση μελετών και εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό στα μνημεία του νησιού.
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αρμόδιων Εφορειών (ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, 20ή ΕΒΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες για την υποστύλωση - προστασία των μνημείων.
Μελέτη και κατασκευή νέου Μουσείου στο Αργοστόλι, καθώς το υπάρχον, εκτός των ζημιών, είναι και ακατάλληλο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού.
Χρειάζεται ένα μεγαλύτερο σύγχρονο μουσείο με ειδική αντισεισμική θωράκιση, το οποίο θα περιλαμβάνει επιπλέον αποθήκες, εργαστήριο συντήρησης και χώρους στέγασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Να σημειωθεί ότι η ΛΕ΄ ΕΠΚΑ νοικιάζει χώρο για γραφεία, αλλά και άλλο χώρο για αποθήκη - εργαστήριο συντήρησης, χώροι ακατάλληλοι, οι οποίοι στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ μηνιαίως για ενοίκιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.