Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Ναζιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν την κυβέρνηση – Ενίσχυση των θέσεών του ψάχνει το ελληνικό κεφάλαιο – ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ: Προειδοποιήσεις σε Ρωσία και βαθύτερη εμπλοκή – ΚΚΕ: Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος μειονοτήτων και Ελλήνων ομογενών

Επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία
Προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος
Απειλές ενάντια σε εθνικές μειονότητες
Τιανιμπόκ, Γιατσενιούκ, Κλίτσκο
  • Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες επεμβάσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Καταγγέλλει τις τρομοκρατικές διώξεις και απειλές σε βάρος του ουκρανικού λαού, των μειονοτήτων, των κομμουνιστών της Ουκρανίας, που φτάνουν μέχρι σε σημείο ανοιχτών πολιτικών διώξεων και προσπάθειας απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας και του «Κόμματος των Περιοχών». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και το λαό της Ουκρανίας και καλούμε τον ελληνικό λαό να σταθεί απέναντι σε κάθε απόπειρα απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών, περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και διαστρέβλωσης της Ιστορίας για την πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό.
  • Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία δε συνιστά ούτε «ανατροπή», ούτε σηματοδοτεί κάποια αλλαγή πολιτικής υπέρ του ουκρανικού λαού.
  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά ότι οι ναζιστικές οργανώσεις, όπως η ελληνική Χρυσή Αυγή, λειτουργούν ως όργανα του συστήματος, του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών κέντρων, σε βάρος των λαών. Ψευδεπίγραφος ο «αντιφασισμός» και ο «αντιρατσισμός» της ΕΕ, τη στιγμή που η ίδια παρέχει κάλυψη σε αυτές τις οργανώσεις.
  • Ο ουκρανικός λαός να οργανώσει τη δική του ανεξάρτητη πάλη ενάντια στην αστική τάξη της χώρας του και τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

ΚΚΕ: Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος μειονοτήτων της Ουκρανίας και Ελλήνων ομογενών

Από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα
Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής

Για τις απειλές και των διώξεις σε βάρος μειονοτήτων της Ουκρανίας και Ελλήνων ομογενών από την Ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς ναζιστές. 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 
  • «Υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες για τρομοκρατικές απειλές και διώξεις σε βάρος μειονοτήτων της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων ομογενών.
  • Σε αυτές τις ενέργειες πρωτοστατούν ναζιστικές οργανώσεις και κόμματα της Ουκρανίας που δρουν με την κάλυψη της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, των ΗΠΑ και της ΕΕ. 
  • Δεν είναι τυχαίο ότι μια απ’ τις πρώτες πράξεις της νέας ουκρανικής κυβέρνησης ήταν ο περιορισμός στα δικαιώματα στη γλώσσα και στη λειτουργία των σχολείων, τα οποία υπήρχαν εδώ και δεκαετίες.
  • Αυτές είναι οι συνέπειες της επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στο εσωτερικό της Ουκρανίας, των ανταγωνισμών με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής, με θύματα τους λαούς που εδώ και χρόνια και κυρίως στα χρόνια του σοσιαλισμού ζούσαν και συμβίωναν ειρηνικά.
  • Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο ρόλος των ναζιστικών οργανώσεων, των Ουκρανών «χρυσαυγιτών» εν προκειμένω, απογόνων συνεργατών των ναζί, που λειτουργούν ως όργανα για να περάσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ και ΕΕ, να χύσουν το φασιστικό διχαστικό δηλητήριο.
  • Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες και να πάρει μέτρα για να σταματήσουν οι διώξεις».
Αντιγραφή από Μποτίλια, 27/2/2014, μέσω 902 πάντα.
 
  
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Προειδοποιήσεις σε Ρωσία και βαθύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία
Προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία να προσέξει τη στάση της στο ζήτημα της Ουκρανίας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσμουσεν χτες από τις Βρυξέλλες, όπου ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της λυκοσυμμαχίας. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η εμπλοκή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην υπόθεση θα συνεχιστεί.
Μιλώντας ο Ράσμουσεν στη Σύνοδο, σε ειδική ενότητα για την Ουκρανία, επανέλαβε εκ μέρους της λυκοσυμμαχίας ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε την εμπλοκή μας και να επιβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία στο δρόμο των δημοκρατικών και χωρίς αποκλεισμούς μεταρρυθμίσεων. Βλέπουμε την αμυντική μεταρρύθμιση και τη στρατιωτική συνεργασία ως βασικές προτεραιότητες (...) Η Ουκρανία είναι και παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι και παραμένει φίλος της Ουκρανίας. Και μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία, σταθερά προσηλωμένη στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, είναι και παραμένει το κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια».
«Γι 'αυτό ανησυχώ εξαιρετικά για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Κριμαία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η δράση σήμερα το πρωί (σ.σ. η κατάληψη του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας) από μια ένοπλη ομάδα είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη. Καλώ τη Ρωσία να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ή να δημιουργήσει παρεξηγήσεις».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο δείπνο εργασίας της Συνόδου, όπου ανέφερε ότι πρέπει «να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση, που θα κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σταθερή και οικονομικά ανεπτυγμένη Ουκρανία, σταθερά προσανατολισμένη στις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, έχει πρώτιστη σημασία για την ευρωατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα (...) Ως Συμμαχία πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις εξελίξεις στη χώρα, καθώς και τη δράση άλλων διεθνών παραγόντων. Διαχειριζόμενοι τα θέματα που αφορούν την Ουκρανία, πρέπει να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες οδούς επικοινωνίας, συνεργασίας και διαβούλευσης με τους βασικούς περιφερειακούς παίκτες, περιλαμβανομένης φυσικά της Ρωσίας».

Ουκρανοί φασίστες (πηγή A.P.)
Για επεμβάσεις σε «οποιοδήποτε περιβάλλον»...
Εξάλλου, χθες, σε άλλη ειδική συνεδρία οι υπουργοί εστίασαν στην κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη ΝΑΤΟική αποστολή εκεί (ISAF). Οπως είπε στην εισήγησή του ο Ράσμουσεν, στόχος είναι οι εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ αφγανικές δυνάμεις να «αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια στο τέλος του έτους». Ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν θα φύγει από τη χώρα:
  • «Σχεδιάζουμε επίσης να υποστηρίξουμε το Αφγανιστάν, μετά τη λήξη της ISAF, με μια νέα αποστολή για εκπαίδευση, παροχή συμβουλών και συνδρομή στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, μετά το 2014».
Στη Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης θέματα βελτίωσης της «διαλειτουργικότητας» των ΝΑΤΟικών ενόπλων δυνάμεων, μέσα και από συνεχείς «συνεκπαιδεύσεις».

Ο Ράσμουσεν περιέγραψε το στόχο για αναδιάρθρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλουν «δυνάμεις σύγχρονες, στενά συνδεδεμένες, εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες, εξασκημένες και υπό τέτοια διοίκηση ώστε να μπορούν να λειτουργούν μαζί και με τους εταίρους τους σε οποιοδήποτε περιβάλλον».

Ενίσχυση των θέσεών του ψάχνει το ελληνικό κεφάλαιο 

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς ενεργό συμμετοχή έχει και η ελληνική κυβέρνηση, υπηρετώντας βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά και πολιτικά το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή.
Βασικό «χαρτί» τους είναι η παρουσίαση της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ζώνη που φλέγεται και όπου κάθε συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ό,τι προκάλυμμα κι αν έχει, μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τους λαούς.
Ενδεικτικά όσα δήλωσε ο μετέχων στη Σύνοδο Ελληνας υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος:
  • «Η Ελλάδα συμμετέχει και παρεμβαίνει στις διαδικασίες αυτές με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που σε τελευταία ανάλυση, αποβλέπουν στην ενίσχυση της Συμμαχίας, αλλά και του ρόλου της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας. Πέρα και πάνω από την κρίση, η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός, ισχυρός και σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια περιοχή αστάθειας που ξεκινάει (όπως βλέπετε) από την Ουκρανία για να τελειώσει στην Τυνησία»...

Κυβέρνηση αντιλαϊκή - αντικομμουνιστική
Η νέα κυβέρνηση, που πήρε και τυπικά την έγκριση της Βουλής, αφού έχουν ανατραπεί οι συσχετισμοί με τις αποχωρήσεις βουλευτών του πρώην κυβερνώντος «Κόμματος των Περιοχών» είναι ένα συνονθύλευμα όλων των αστικών δυνάμεων, εθνικιστικών και φασιστικών, απογόνων των ταγμάτων των δοσιλόγων συνεργατών των Ναζί όπως ο «Δεξιός Τομέας» που υμνεί τον συνεργάτη των ναζί Στεπάν Μπαντέρα που πολέμησε την ΕΣΣΔ. Καίριες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να έχει το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που θησαύρισε όπως και άλλοι «αετονύχηδες» με την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ.
Πρωθυπουργός ανακηρύχτηκε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, 39χρονος πολιτικός που είχε διατελέσει και υπουργός στην κυβέρνηση της Γιουσένκο με τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» το 2004.

Και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής από τη στιγμή που ανατράπηκε ο Γιανουκόβιτς το Σάββατο 22 Φλεβάρη ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ προέρχεται από το ίδιο κόμμα και εκτελεί και χρέη προσωρινού προέδρου της χώρας. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ που επίσης είχε ανακηρυχθεί αμέσως στο κρίσιμο Υπουργείο Εσωτερικών προέρχεται από ίδιο κόμμα και έχει στελεχώσει τις υπηρεσίες του από μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα».

Στη Γενική Εισαγγελία έχει τοποθετηθεί επίσης το μέλος του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος «Ελευθερία» Α. Μαχνίτσκογκο. Στην υπηρεσία Ασφάλειας τοποθετήθηκε ο Β. Α. Ναλιβαϊτσένκο μέλος του κόμματος του Βιτάλι Κλίτσκο «Πανουκρανική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση» που αποδεδειγμένα είναι ο άνθρωπος της Γερμανίας στις εξελίξεις.
Στην αντιπροεδρία είναι ο Β. Γιαρέμα («Πατρίδα») και ο Ο. Σιχ («Ελευθερία»), ενώ επιχειρείται να εμφανιστεί ότι στο σχήμα υπάρχουν πολλοί «ανεξάρτητοι» που δήθεν εκφράζουν τις διαθέσεις του «εξεγερμένου λαού».
Από τις πρώτες δηλώσεις, ο Γιάτσενιουκ είπε ότι θα παρθούν «αντιδημοφιλή μέτρα», προκειμένου υποτίθεται η Ουκρανία να γλιτώσει τη χρεοκοπία.
Κατάργηση γλωσσών και αντικομμουνιστικές διαθέσεις
Ομως, η νέα εξουσία δε χάνει καθόλου καιρό. Προχωράει στην ψήφιση νόμων που δείχνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της. Ηδη έχει ψηφιστεί νόμος που καταργεί το δικαίωμα των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή απαγορεύονται τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά, τα Ουγγρικά και τα Ελληνικά!
Επίσης, έχουν κατατεθεί νομοσχέδια που ενδέχεται να συζητηθούν όπως αυτό από τον λεγόμενο ανεξάρτητο Ολεγκ Λιάσκο που ζητάει να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, επίσης άλλα σχέδια νόμου ζητάνε να αποποινικοποιηθεί η ναζιστική προπαγάνδα και να ζητηθούν αποζημιώσεις για ...την σοβιετική κατοχή.
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ζήτημα με τη γλώσσα, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, ενώ η τοποθέτηση των φασιστών σε κυβερνητικά πόστα σχολιάζεται από αστικά ΜΜΕ αλλά εν πολλοίς είναι υποκριτική η στάση τους, αφού ο αντικομμουνισμός και η εκθείαση των λεγεώνων που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί ενάντια στην ΕΣΣΔ (στην Ουκρανία, στις Βαλτικές χώρες) είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.

2 σχόλια:

  1. Η μπόχα από την Ουκρανία μύρισε ως εδώ ή και το αντίθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστηχώς δεν "καθαρίσαμε" με το τέρας. Απλώς τώρα μας καίει η ανάσα του.
      Πώς το είπε (τότε) ο Μπρεχτ για τη σκύλα που το γέννησε; Ότι είναι σε οργασμό πάλι;

      Και για να κρατήσουμε τις ρίζες μας πρέπει να του ξεριζώσουμε το λαρύγκι

      Με δύναμη πάλι και πάλη.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.