Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σταθάκης, η ευστάθεια των φόρων, η ασταθής ισορροπία του ΣΥΡΙΖΑ και η σταθερή γραμμή του ΚΚΕ

Είτε έτσι είτε αλλιώς, για φόρους μιλάμε!

ΣΥΡΙΖΑ
Κριτική στην κυβέρνηση από θέσεις εχθρικές για τα λαϊκά συμφέροντα
Το πρωτογενές πλεόνασμα τροφοδότησε χτες την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρίνει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς προτάσσοντας ότι αυτό «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να ελεγχθεί διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές»!
Παρεμπιπτόντως αναφέρει, στο μακροσκελές non paper, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βασίστηκε στη δυστυχία του λαού, παραδοχή με την οποία βγάζει την υποχρέωση και προσπερνά γρήγορα, για να επισημάνει αυτό που πραγματικά τον καίει ότι δηλαδή βασίστηκε «στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας».
Μάλιστα τούτη τη φορά μιλά ως εκπρόσωπος Τύπου των εξαγωγικών επιχειρήσεων αναφέροντας ότι
  • «η καταστροφή επεκτείνεται και σε εύρωστα τμήματα της ελληνικής οικονομίας, τελευταία, είδαμε το παράδειγμα των εξαγωγών και τη μείωση που αυτές σημείωσαν το 2013».
Αριστερή ή δεξιά διαχείριση; Διαλέχτε!

Εγκαλεί ακόμα την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί παραδοχές ιμπεριαλιστικών οργανισμών και μηχανισμών όπως OOΣΑ, Deutsche Bank, Bloomberg, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κ.λπ. για να διαπραγματευτεί μέτρα που θα συμβάλουν στην επάνοδο της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.
Έχοντας ο ίδιος θέση υπέρ των πρωτογενών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, κρύβει ότι αυτά δεν μπορεί να υπάρξουν με κανένα άλλο τρόπο πέραν της έντασης της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και των περικοπών δαπανών σε παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.ά.
Βάζει μάλιστα στην ίδια μοίρα το λαό και τους καπιταλιστές λέγοντας ότι αμφότεροι έχουν εξαντληθεί απ' τη φορολογία.

Επιχειρώντας να αποδομήσει την κυβερνητική προπαγάνδα, από τη σκοπιά της διαχείρισης πάντα, υποστηρίζειαδυνατώντας να κρύψει την αγωνία του για το πότε και πώς θα εξευρεθούν πόροι για την ενίσχυση των καπιταλιστών 
  • ότι η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους με μείωση επιτοκίων και παράταση αποπληρωμής δεν συνιστά λύση αφού θα αφήσει το χρέος «σε μη βιώσιμα επίπεδα να επικάθεται σαν σύννεφο πάνω από την ελληνική οικονομία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
 Το πρόβλημα είναι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης
Κατά την περιοδεία του χτες (14/2/2014) στην ΕΛΒΟ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε:
«H τρόικα -το ξαναλέμε γιατί κάποιοι από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις το ξεχνάνε-, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, το μόνο στόχο που είχαν, δεν ήταν να λύσουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας, αλλά πώς θα κάνουν πιο κερδοφόρα τα μονοπώλια, τους μονοπωλιακούς ομίλους τους, τις τράπεζές τους και τα δικά τους συμφέροντα και οπωσδήποτε τα συμφέροντα τμήματος της ελληνικής πλουτοκρατίας της χώρας μας.
Άρα, ας αφήσουν η συγκυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις από την αντιπολίτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση τα μεγάλα λόγια κι ας δουν το πραγματικό πρόβλημα.
Και το πρόβλημα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθήσαμε τόσα χρόνια με ευθύνη των κυβερνώντων και όσων στήριζαν τον ευρωμονόδρομο και φτάσαμε σε αυτό το χάλι.
Δηλαδή στην οικονομική κρίση, στα μεγάλα προβλήματα, με το 28% της ανεργίας να έχει χτυπήσει κόκκινο και με μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως αυτό εδώ που συζητάμε σήμερα στην ΕΛΒΟ, να κλείνει η αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ θα έπρεπε να αναπτυχθεί και να μπορέσει να ζήσει ο λαός, οι εργαζόμενοι εδώ πολύ καλύτερα».

Διασκεδάζοντας εντυπώσεις
Πλάκα έκανα πιο πριν, ρε παιδιά!

Στο μεταξύ, η Κουμουνδούρου προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' τις δηλώσεις του Γ. Σταθάκη στην εκδήλωση του tvxs με τις οποίες τσουβάλιασε υπό την ταμπέλα «φυσικά πρόσωπα» εργαζόμενους και κεφαλαιοκράτες και δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολόγησή τους. Είπε συγκεκριμένα:
«Η Ελλάδα υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους και αυτή είναι η βασική αιτία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας (...) δαπανούσε κάθε χρόνο 43 - 44% του ΑΕΠ, αυτές ήταν οι δημόσιες δαπάνες (...) Εν τούτοις τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα δημόσια έσοδα μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές για σχεδόν 20 χρόνια ήταν μόλις 38,5% κατά μέσο όρο.
Άρα σε μια οικονομία η οποία θέλει να κρατήσει τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη δομή των κοινωνικών δαπανών και του κράτους, δεν τίθεται θέμα να μειώσεις το 43% (...) αντίθετα η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42 - 43% του ΑΕΠ όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος ακόμα, επειδή και τα φορολογικά έσοδα είναι πανομοιότυπα στην Ευρώπη, είναι 40% έμμεσοι φόροι, 40% φόροι και ασφαλιστικές εισφορές από τον κόσμο της εργασίας και 20% είναι φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Όπως και αν το ψάξετε, τα τελευταία 20 χρόνια η τρύπα είναι προσδιορισμένη. Είναι η τρύπα της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η οποία είναι 6% του ΑΕΠ κάθε χρόνο σε σχέση με τη Γερμανία, με τη Γαλλία, με την Ιταλία, με την Ισπανία.
Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων.
Άρα η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα παρά μόνο αν θέλει κάποιος να απομειώσει πολύ το σκέλος των δαπανών, στην οποία περίπτωση η Ελλάδα μεταφέρεται όπως κάνει εν μέρει το μνημόνιο που επιδιώκει ένα κράτος του 37-38% δημόσιες δαπάνες, το οποίο όμως προσεγγίζει επίπεδα των βαλκανικών χωρών, κάτι που ελπίζω να μην το επιθυμεί κανείς».
Απαντώντας σε σχόλια που συνόδευσαν την τοποθέτηση Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει δικαιολογίες περί
  • «αύξησης των φορολογικών εσόδων (και ΟΧΙ των φόρων) στο μέσο όρο της ΕΕ».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 15/2/2014

Θεόόός είσαι!

Διεκδικεί ρύθμιση του χρέους με επιχειρήματα της αστικής τάξης

Απ' τη σκοπιά των τμημάτων του κεφαλαίου που ζητούν διευθέτηση του χρέους τέτοια που να επιτρέπει στο αστικό κράτος να κατευθύνει πόρους στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, με χτεσινή του δήλωση για το χρέος, εγκάλεσε την κυβέρνηση για διαπραγματευτική ανεπάρκεια και στοίχισή της με επιλογές βλαπτικές για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.
Επικαλείται προς τούτο και εκτιμήσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών και μηχανισμών, λέγοντας:
«Τη στιγμή που ακόμη και η Deutsche Bank εκτιμά μόλις 26 δισ. το όφελος από τα σενάρια ελάφρυνσης που διαρρέονται, ο Bloomberg διαπιστώνει πως δεν υπάρχει λύση χωρίς κούρεμα του χρέους και ο ΟΟΣΑ μετά το ΔΝΤ ομολογεί πως "κάναμε λάθος εκτίμηση για το εύρος της κρίσης", η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα πως η ελληνική πλευρά έκανε αυτό που έπρεπε, δηλαδή πως εφάρμοσε τη λάθος συνταγή».
Και συμπληρώνει:
«Μια τέτοια στάση υποταγής αφοπλίζει τη χώρα σε μια κρίσιμη οριακή στιγμή που θα έπρεπε να τεθεί με αποφασιστικότητα το ζήτημα της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο» και πως η κυβέρνηση «χωρίς να αμφισβητεί τη στρατηγική της κας Μέρκελ, εκλιπαρεί να μην υπάρξουν νέα μέτρα πριν τις ευρωεκλογές, ενώ φαίνεται διατεθειμένη να πάει σε λύσεις που θα υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα πενήντα χρόνια».
Καταλήγοντας, θέτει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, λέγοντας:
«Η σημερινή αποτυχημένη και απαξιωμένη κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας».
  • [Σημ. Μποτίλιας: Ενώ εμείς έχουμε!!]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.