Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΪΚΑ-ΣΕΒ: Αντιλαϊκή βιωσιμότητα, κατακρεούργηση Ταμείων, φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και απαίτηση για ιδιωτικό Δημόσιο από τον αγαπημένο του ΣΥΡΙΖΑ – Σχόλιο του ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις

Του Πέτρου Ζερβού

 ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης
Η συζήτηση για τη «βιωσιμότητα των πλεονασμάτων» επιβεβαιώνει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων

Στην Αθήνα βρίσκονται ξανά από χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, βρέθηκε η επισκόπηση της ατζέντας των διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι χτεσινές συναντήσεις περιστράφηκαν στα παρακάτω:
1. Σε ό,τι αφορά το θέμα των «δημοσιονομικών πλεονασμάτων» για το 2013 και το 2014, η τρόικα βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα της «βιωσιμότητάς» τους, επιβεβαιώνοντας τη διατήρηση των αντιλαϊκών μέτρων και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη βάση θα συνεχιστούν τα παζάρια γύρω από την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», δηλαδή για το ύψος των νέων δανείων που θα απαιτηθούν μετά τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος στήριξης». Ταυτόχρονα, υπό διαμόρφωση είναι και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τον Απρίλη.
2. Οι επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Τα κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν το προσχέδιο των διατάξεων που αφορούν σε «διορθώσεις» των προστίμων και προσαυξήσεων που επιβάλλονται από την Εφορία σε κατηγορίες φορολογουμένων.

ΚΚΕ: Σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας

«Οι προτάσεις της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ (για «απελευθέρωση» σε γάλα, ψωμί, φάρμακα, βιβλία κλπ) αποτελούν απαιτήσεις εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και εκτοπίζουν τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς, με στόχο να διασφαλίσουν την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία.

Επιβεβαιώνουν ότι τα μνημόνια αποτελούν την εξειδίκευση της γενικής πολιτικής ΕΕ και κεφαλαίου.

Επομένως, και η σημερινή και όποια άλλη κυβέρνηση αποδέχεται αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο θα ακολουθεί την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα από τις κορόνες για σκληρές διαπραγματεύσεις»
902

3. Κατάθεση νομοσχεδίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αρκετές από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, που αφορούν στην «απελευθέρωση» κλάδων, με επίκεντρο το λιανεμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η συγκυβέρνηση προτείνει την απελευθέρωση της τιμής πώλησής τους εντός των φαρμακείων. «Δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση η μεταφορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική συνάντηση με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης των βιβλίων, σχεδιάζεται η κατάργηση της «ενιαίας τιμής» μετά την πάροδο διετίας από την πρώτη έκδοση και άμεση κατάργησή της (χωρίς χρονικό περιορισμό) στα ξενόγλωσσα βιβλία.
4. Μια πρώτη συζήτηση έγινε για την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες κατά 3,9%, για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και επίσης για την κατάργηση σειράς φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ. Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται στην ατζέντα της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση με τα κλιμάκια της τρόικας.
5. Οι όροι και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των 4 «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Αλφα, Γιούρομπανκ) θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής Financial Times ανεβάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 20 δισ. ευρώ έναντι ποσών ύψους μέχρι 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ντόπιους τραπεζίτες.
Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα των κεφαλαίων που προορίζονται για τις τράπεζες. Εν προκειμένω, οι κόντρες συνδέονται με τη γενικότερη διαπάλη στο πλαίσιο της ΕΕ γύρω από την τραπεζική ένωση, καθώς και με τα «τεστ αντοχής» που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.
6. Τέλος, τα ζητήματα απολύσεων και τα προγράμματα κινητικότητας στο δημόσιο τομέα θα «εξειδικευτούν» σε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.

ΣΕΒ: Το Δημόσιο να αναθέσει την παροχή υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες
Ανάθεση κρατικών λειτουργιών σε ιδιωτικές εταιρείες, χρήμα, παροχή δημόσιων υπηρεσιών, τεχνοκρατική υποστήριξη και επικοινωνιακή στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Οκτώ προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη συνάντηση με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΒ με το «Επιχειρηματικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων» ζήτησε:
  • Επικέντρωση των πόρων της Δημόσιας Διοίκησης στη ριζική μεταρρύθμιση επιλεγμένων λειτουργικών τομέων υποστήριξης και εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.
  • Αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων και των σχέσεων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης για τους παραπάνω τομείς.
  • Ριζική αναδιοργάνωση του μοντέλου παροχής δημόσιων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης της εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) για την παροχή υπηρεσιών και προμηθειών στο δημόσιο τομέα.
  • Αναδιοργάνωση του συστήματος Δημόσιων Διαβουλεύσεων μεταξύ δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματικής κοινότητας.
  • Εγκαθίδρυση νέου συστήματος και διαδικασιών για την έγκυρη ανάλυση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα και τον ανταγωνισμό των βασικών μέτρων που λαμβάνονται με νομοθετήματα ή διοικητικές πράξεις.
  • Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης με έμφαση στην ανάπτυξη διευθυντικών στελεχών με εξειδίκευση σε θέματα επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας, διεθνών αγορών, επενδύσεων, καινοτομίας.
  • Δημιουργία αυτοτελούς επιτελικού μηχανισμού για την τεχνοκρατική υποστήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας.
  • Ευρύ επικοινωνιακό πρόγραμμα για την προστιθέμενη αξία της διασφάλισης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
   902


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Κατακρεούργηση στα ασφαλιστικά ταμεία

Η κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών αποτελεί το κεντρικό χαρακτηριστικό της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.
Το μήνα Γενάρη, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πρωτογενείς δαπάνες συμπιέστηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί το Γενάρη του 2013, σε μια εξέλιξη που οδήγησε στην περαιτέρω διόγκωση των εμφανιζόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στο ύψος της παραμένει η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά στρώματα, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η συμβολή των κάθε είδους επιχειρήσεων στην πίτα των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) διαμορφώνεται σε σχεδόν ανύπαρκτα επίπεδα, αφού φτάνει μόλις στο 0,21%...
Ειδικότερα :
Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ (από 3,9 δισ. πέρσι) με ποσοστό μείωσης 25,6%, εξέλιξη που κατά κύριο λόγο τσάκισε την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία.
Τα σχετικά κονδύλια συρρικνώθηκαν στα 934 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2013, ενώ οι παραπέρα δραστικές περικοπές φτάνουν στα 766 εκατ. ευρώ ή στο 45%.
Τα σπασμένα φορτώνονται με ιδιαίτερη ένταση στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, οι κρατικές επιχορηγήσεις σε αυτά συρρικνώθηκαν στα 896 εκατ. ευρώ, από περίπου 1,7 δισ. το Γενάρη του 2013. Οι περικοπές, σε απόλυτο μέγεθος, φτάνουν σε 804 εκατ. ευρώ και ποσοστιαία σε 47,2%.
Ειδικότερα, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης ανά ασφαλιστικό ταμείο διαμορφώθηκε ως εξής: ΙΚΑ: 200 εκατ. ευρώ (από 440 εκατ.), ΟΑΕΕ: 100 εκατ. (από 220 εκατ.), ΟΓΑ: 235 εκατ. (από 360 εκατ.), ΝΑΤ: 80 εκατ. (από 170 εκατ.).
Μηδενικό είναι το κονδύλι για τον ΕΟΠΥΥ (από 67 εκατ. πέρσι).
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων στα 4,3 δισ. ευρώ (από 4,2 δισ.), από τα οποία περίπου 2,4 δισ. προέρχονται από την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ και άλλοι φόροι κατανάλωσης) και 1,9 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε μόλις στα 9 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 201 εκατ. ευρώ.
Το «πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίζεται στα 835 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από τα 410 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.