Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Έλληνες επιτελείς «τρέχουν» τα σχέδια για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ο Γάλλος επιχειρησιακός διοικητής και ο Έλληνας επιτελάρχης
συζητούν με αξιωματικούς στο στρατηγείο της Λάρισας

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
Έλληνες επιτελείς «τρέχουν» τα σχέδια για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Ο Γάλλος επιχειρησιακός διοικητής και ο Έλληνας επιτελάρχης συζητούν με αξιωματικούς στο στρατηγείο της Λάρισας
Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και βαθιά εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι ετοιμασίες της ΕΕ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Κατ' εντολή της κυβέρνησης, Έλληνες επιτελείς, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ήδη καταρτίζουν τα σχέδια των επιχειρήσεων, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι έτοιμα, στην τελική τους μορφή, μέχρι τις 18 Φλεβάρη.
Την Πέμπτη παρουσιάστηκε στο στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ που εδρεύει στη Λάρισα (ELEU OHQ) ο Γάλλος υποστράτηγος Philippe Ponties, ο οποίος έχει οριστεί επιχειρησιακός διοικητής του στρατηγείου. Τον υποδέχτηκε ως επιτελάρχης του ο Έλληνας ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας.



Υπενθυμίζουμε ότι το στρατηγείο της Λάρισας, με απόφαση της ΕΕ, μετά και από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, θα λειτουργήσει ως επιχειρησιακό κέντρο και κέντρο εκπαίδευσης της πολυεθνικής δύναμης της λυκοσυμμαχίας που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κατά την ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου, ο Γάλλος φέρεται να εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το επίπεδο των Ελλήνων επιτελών που έχουν ξεκινήσει τη σχεδίαση της αρχικής φάσης του Σχεδίου Επιχειρήσεων και η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, ενώ το τελικό σχέδιο επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο στις 18 Φλεβάρη. Θυμίζουμε ότι στις 20-21 Φλεβάρη συνέρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας, που αναμένεται να ασχοληθεί επισταμένα με την πορεία της επέμβασης.


Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η οργάνωση του στρατηγείου θα είναι τέτοια ώστε να δημιουργηθεί ένα «ευέλικτο αποτελεσματικό σχήμα», με εξειδικευμένα στελέχη σε συγκεκριμένες θέσεις. Υπολογίζεται ότι το τελικό σχήμα θα αποτελείται από 100 περίπου επιτελείς, εκ των οποίων οι 50 θα είναι Έλληνες.
Να σημειωθεί ότι στο στρατηγείο της Λάρισας αναμένονται 700-1.000 άνδρες (τόσους προβλέπει το αρχικό ευρωενωσιακό σχέδιο επέμβασης) για την εκπαίδευσή τους, πριν αναχωρήσουν για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιείται με πρόσχημα τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας, τις οποίες οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Πέρα από το διοικητή του στρατηγείου, Γάλλος αναμένεται να είναι και ο διοικητής των δυνάμεων της ΕΕ που θα ενεργήσουν στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Η ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας αποτέλεσε εξαρχής στόχο της ελληνικής κυβέρνησης, θέλοντας να αναβαθμίσει το ρόλο του μετά και την τυπική κατάργησή του πριν μερικά χρόνια ως ΝΑΤΟικού στρατηγείου Caoc 7 (Combined Air Operations Center: Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων), στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης της δομής της λυκοσυμμαχίας.
Και βέβαια εντάσσεται στις γενικότερες προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή.


Προετοιμασία κλίματος για μεγαλύτερο στρατό επέμβασης

Πιέσεις εντωμεταξύ για αύξηση της δύναμης των στρατιωτών που θα συμμετάσχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία ξεκίνησαν στις 5 Δεκέμβρη οι Γάλλοι, άσκησε εμμέσως πλην σαφώς με δηλώσεις της στην «Ντόιτσε Βέλλε» η νέα Πρόεδρος της χώρας, Κατρίν Σαμπά - Πανζά.

Η Σαμπά - Πανζά εξέφρασε την κατάπληξή της για το χαμηλό αριθμό, όπως είπε, των στρατιωτών που θα σταλούν στη χώρα (περίπου 700 με 1.000), λέγοντας ότι «αν και δεν είναι αρκετοί, δεν παύει να πρόκειται για μεγάλη βοήθεια».

Η ίδια επέστησε την προσοχή στην «ανησυχητική κατάσταση ασφαλείας» που, όπως είπε, επικρατεί στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκί, στην οποία ήταν δήμαρχος μέχρις ότου αναλάβει καθήκοντα μεταβατικής Προέδρου.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα «να ενισχυθεί τουλάχιστον» με αρκετές χιλιάδες κυανόκρανους του ΟΗΕ η στρατιά των περίπου 5.300 στρατιωτών της Αφρικανικής Ένωσης (γνωστή ως MISCA) που βρίσκονταν στη χώρα ήδη, όταν ήταν στην εξουσία η προηγούμενη πραξικοπηματική κυβέρνηση του Μισέλ Ντζοτόντια.

Αυτή η προτροπή της Σαμπά - Πανζά εμφανίζεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την πρόσφατη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία ασκήθηκαν πιέσεις στον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, να προτείνει την αποστολή τουλάχιστον 10.000 κυανοκράνων.
902


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.