Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Ο έρωτάς του με τον ΣΕΒ φουντώνει τον πόθο του για τις τράπεζες

Με τις ευλογίες τους και τις ευχές μας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες
Η φημολογούμενη επαναφορά του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώθησε το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει σχετική ανακοίνωση όπου - μεταξύ πολλών άλλων - υπογραμμίζει:
«...όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις μας το προηγούμενο διάστημα, τελικά θα προχωρήσουν στο ξεπούλημα των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με δημόσιο χρήμα και αποτελούν δημόσια περιουσία (...) Η διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ύψους 5 δισ. (...) αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης (...) Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προλάβουν να παραχωρήσουν τις τράπεζες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση (...) πρόκειται για ένα ακόμα δώρο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που θα αποκτήσουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού ολόκληρης της οικονομίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο και θυμίζει τη θέση του ότι οι τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο».
Μας άφησαν χρόνους οι λεονταρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κροκοδείλια δάκρυα για τα λεφτά του φορολογούμενου που χάνονται στη «μαύρη τρύπα» του χρηματοπιστωτικού συστήματος!
Από καιρό, όπως γίνεται φανερό και παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει αναφανδόν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα χαρακτηρίζει αποτυχία το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει συνθήκες ρευστότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, συνθήκες δηλαδή ευνοϊκές για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας που είναι και η μεγάλη του έγνοια.
Στόχος όμως βαθύτατα αντιλαϊκός αφού για την επίτευξή του χειμάζεται ο λαός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις τράπεζες σαν αυτό που είναι στον καπιταλισμό, σαν «μοχλό ανάπτυξης» και θέλει να διασφαλιστεί η δυνατότητά τους να αιμοδοτούν τις καπιταλιστικές επενδύσεις.
Από δω προκύπτει και ο ρόλος των τραπεζών ως των αρτηριών του καπιταλισμού απ' τον οποίο είναι αδιαχώριστες.
  • Και κοροϊδεύει το λαό ότι είναι δυνατόν η αλλαγή διαχειριστή της αστικής εξουσίας να προσδώσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ένα ρόλο διαφορετικό απ' αυτόν που εκ των πραγμάτων παίζει.
  • Κρύβει ότι υπήρξαν δημόσιες τράπεζες και στην Ελλάδα. 'Οτι στο δημόσιο έλεγχο πέρασε ο Ομπάμα αμερικανικές τράπεζες πολύ πρόσφατα. Ότι ο Ραχόι, στον οποίο επιδαψίλευε επαίνους, εθνικοποίησε την Bankia πριν δύο περίπου χρόνια.
Σε καμία απ' αυτές τις περιπτώσεις οι συγκεκριμένες τράπεζες δεν έπαιξαν κανενός είδους ρόλο υπέρ του λαού, του ελληνικού, του αμερικανικού, του ισπανικού.
Γιατί είτε απευθείας στους καπιταλιστές είτε στο συλλογικό καπιταλιστή, το αστικό κράτος, οι τράπεζες έχουν αποστολή να διεκπεραιώσουν ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα.
  • Η «εθνικοποίησή» τους στον καπιταλισμό είναι μέτρο που μπορεί να παρθεί για τη διάσωσή τους, την εξυγίανσή τους με λεφτά του λαού, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν αυτό τον εχθρικό για το λαό ρόλο.
  • Οι εθνικοποιήσεις στον καπιταλισμό, όπως κι αν ονομαστούν, μασκαρευτούν, όποιος κι αν τις αποφασίσει και τις υλοποιήσει, είναι η άλλη όψη των ιδιωτικοποιήσεων και γίνονται για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
Να θυμίσουμε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει θέσεις για τις τράπεζες στο πρόγραμμά του, τις οποίες προπαγάνδιζε ακόμη από την προεκλογική περίοδο του 2012.
Παραθέτουμε λοιπόν αυτές τις θέσεις - όπως διατυπώνονται από τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη, τους βασικούς συντελεστές επεξεργασίας και διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - καθώς είναι ενδεικτικές για το ποιον υπηρετούν.
Ο Γ. Δραγασάκης σχετικά με τις τράπεζες σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», 13/5/2012 είχε πει:
«Τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπεται να καταβληθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση του τραπεζικού συστήματος, με το έναν ή τον άλλον τρόπο, θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και εξ αντικειμένου τίθεται θέμα για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Πρέπει να συζητήσουμε τον τρόπο που θα γίνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρα κρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πούλησε σε ιδιώτες».
Την ίδια περίοδο για τις τράπεζες είχε μιλήσει και ο Γ. Σταθάκης, στον ρ/σ «Κόκκινο». Τι είπε;
«Το σενάριο της έμμεσης κρατικοποίησης, που είναι το ένα σενάριο που προτείνει και το ΔΝΤ, μη σκεφτείτε ότι το προτείνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ» και υπάρχει και η «δεύτερη εκδοχή του που είναι η διατήρηση του ελέγχου από τους ιδιώτες στην οποία περίπτωση θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο η Τράπεζα της Ελλάδας (...)».
Τα περαιτέρω σχόλια σχετικά με τις θέσεις τους για τις τράπεζες είναι περιττά, καθώς είναι φως φανάρι πως πρόκειται για θέσεις που κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο μ' αυτές της κυβέρνησης.
Β.
_____________
Και από Μποτίλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.