Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας: Η απελευθέρωση των απολύσεων, η μαύρη εργασία, το ΠΑΜΕ και οι Ταξικές Ομοσπονδίες

Η ΓΣΕΕ συνυπέγραψε την απελευθέρωση των απολύσεων
Αποκαλυπτικός ο Γ. Βρούτσης για τις μεθοδεύσεις που συνομολόγησε η πλειοψηφία στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας

Λίγες εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, στην οποία με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δίνονταν το πράσινο φως για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με παράκαμψη ακόμα και αυτής της τυπικής έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, προχτές ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης ομολόγησε το άκρως αντεργατικό περιεχόμενο αυτής της απόφασης.


Κοινωνικοί (συν)εταίροι
Μιλώντας σε ημερίδα για την ανεργία και την επιχειρηματικότητα, σημείωσε απροκάλυπτα:
«Σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις και σε συμφωνία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων που επέδειξαν ωριμότητα, θωρακίσαμε τη διαδικασία σύμφωνα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Διασφαλίζοντας τόσο τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώνονται όσο και την προστασία των εργαζομένων [απορία Μποτίλιας: από πότε η αναδιάρθρωση προϋποθέτει την προστασία τους;]. Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκριση ή μη του υπουργού για ομαδικές καθίσταται εκ των πραγμάτων περιττή [σημ. Μποτίλιας: Σωστά, δεν θα χρειαζόμαστε καν υπουργό εργασίας. Οι εργοδότες έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους. Τη ΓΣΕΕ επίσης]».
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Γενάρη είχε συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).
Στη συνεδρίαση αυτή, με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ το ΑΣΕ –σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση– επανακαθόρισε το περιεχόμενο του φακέλου που πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις, ώστε να διαμορφώνουν
«ασφαλή και τεκμηριωμένη γνώμη κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις» [σημ. Μποτίλιας: Κι αν δεν είναι τεκμηριωμένη, τη επόμενη φορά να είναι καλά διαβασμένοι].
Το Μάρτη του 1994, ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί με ειδικό ένθετο φυλλάδιο του ΚΚΕ  και τίτλο: «Λευκή Βίβλος η επιχείρηση επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα»

Στη νέα του μορφή, ο φάκελος θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στα όσα προβλέπει η οδηγία 98/59 της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις.
Προκειμένου να δώσει άλλοθι στις επιχειρήσεις να πετάνε μαζικά στο δρόμο εργάτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, η ευρωπαϊκή οδηγία ζητάει από τους εργοδότες να διερευνούν μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων
«τις δυνατότητες άμβλυνσης των συνεπειών [σ.σ. από τις ομαδικές απολύσεις. Και διευκρίνιση Μποτίλιας: «Θα σε απολύσω ρε παιδί μου, αλλά θα πάψεις να είσαι άνεργος, θα είσαι πλέον δυνητικά απασχολούμενος»], δια της προσφυγής σε συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα, με σκοπό τη βοήθεια για την επαναπασχόληση ή αναπροσανατολισμό των απολυμένων εργαζομένων». [μεθερμηνευόμενο από Μποτίλια: Του αγίου φούτσου ανήμερα, ή ψάξτε να ξαναβρείτε τον μπούσουλα]
Εδώ σε πολλοστή επανάλειψη
και... δώρο από την Μποτίλια
300 ακόμα δημοσιεύματα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
για να μην πάτε αδιάβαστοι

Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του ΑΣΕ ο «Ρ» σημείωνε:
«Πίσω από αυτή τη γραφειοκρατική - φαινομενικά - διαδικασία κρύβεται η δεδηλωμένη θέση της κυβέρνησης να καταργήσει ακόμα και αυτή την υποχρέωση των επιχειρηματικών ομίλων να κάνουν ομαδικές απολύσεις πάνω από τα σημερινά νομοθετημένα όρια, μόνο ύστερα από την τυπική έγκριση του υπουργείου (...)
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, στο όνομα κάποιας "αναδιάρθρωσης", να απολύουν ελεύθερα, ακόμα και πάνω από τα σημερινά αριθμητικά όρια.
Όσο για τη "συνυπευθυνότητα έναντι του προσωπικού" και τη "διαδικασία αποκατάστασής τους", αυτά είναι μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων».
«Δεν θα αποκλίνουμε από τους στόχους μας, ούτε κατά κεραία»

Στις 23 Γενάρη η ΓΣΕΕ σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζομένους και να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες της για τη συμφωνία της στη συνεδρίαση του ΑΣΕ, υποστήριζε σε ανακοίνωσή της:
«(...) Κατά τα λοιπά η αρμοδιότητα τελικής έγκρισης παραμένει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ίδια παραμένει και η ισχύουσα περί απολύσεων ποσόστωση». [προσθήκη  Μποτίλιας (από καλά πληροφορημένη πηγή): Η τελική έγκριση δεν πρόκειται να δοθεί, που να χτυπάει τον κώλο της κάτω η εργοδοσία].
Σήμερα γίνεται καθαρό ότι αυτά ήταν μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.
Η απόφαση του ΑΣΕ δεν ήταν καθόλου αθώα και σηματοδοτεί την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, χωρίς καν την έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. [σημ. Μποτίλιας: Πάντα καχύποπτοι και προκατειλημμένοι αυτοί οι ΚΚΕδες, ρε συνάδελφε!]


Πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξελέγη και πάλι ο Γ. Παναγόπουλος και γενικός γραμματέας ο Ν. Κιουτσούκης.


Το προεδρείο της Συνομοσπονδίας [προέκυψε από το 35ο συνέδριο (Μάρτιος 2013), και μέχρι τη λήξη της θητείας του (2016) θα ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις]:

Πρόεδρος, Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ)
Γενικός Γραμματέας, Ν. Κιουτσούκης (ΔΑΚΕ)
Γραμματέας Οικονομικού, Φιλ Θωμάς (ΠΑΣΚΕ)
Γραμματέας Οργανωτικού, Ευ. Μουτάφης (ΠΑΣΚΕ),
Αναπληρωτής Πρόεδρος, Φ. Κολεβέντης (ΔΑΚΕ)
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Αθ. Δανούσης (ΠΑΣΚΕ), Αναπληρωτής Γραματέας Οικονομικού, Ευθ. Θεοχάρης (ΔΑΚΕ)
Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού, Ευ. Πάλλης (ΔΑΚΕ).

Στη 15μελή Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν ακόμη οι: Ευστ. Ανέστης (ΠΑΣΚΕ), Γ. Πέρρος , Σ. Ζαριανόπουλος, Αλεξάνδρα Μπαλού (ΔΑΣ–ΚΚΕ), Ζ. Πεπές, Αθ. Βασιλόπουλος (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Ν. Φωτόπουλος (ΕΜΕΙΣ).
Η ΔΑΣ (ΚΚΕ), η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) και η νέα παράταξη «ΕΜΕΙΣ» (Φωτόπουλος κα.), δεν αποδέχθηκαν τις θέσεις που τους αναλογούσαν στο νέο προεδρείο.


Το ΠΑΜΕ για τη διάσκεψη ΣΕΣ - ΓΣΕΕ στην Αθήνα

Σε σχόλιό του, για την πρόσφατη ευρωπαϊκή συνδικαλιστική συνδιάσκεψη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), που έγινε στην Αθήνα με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων:
«Στην εισήγησή της, στην Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έφερε τούμπα την πραγματικότητα, για να καταδείξει πως αυτό που ευθύνεται σήμερα για τα εκατομμύρια ανέργους, για τη φτώχεια και την εξαθλίωση, είναι το μείγμα της διαχείρισης του καπιταλισμού, κάνοντας παράλληλα και προεκλογική καμπάνια για τις ευρωεκλογές.
Αναμασά τα ίδια και τα ίδια για τις αιτίες της κρίσης πως τάχα φταίνε οι τράπεζες, πως τάχα φταίει ο νεοφιλελευθερισμός και ο στραβός δρόμος που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ανελαστικές εργασιακές σχέσεις, το τσάκισμα στη σταθερή εργασία, τα επιδοτούμενα και κακοπληρωμένα προγράμματα για νέους και όχι μόνο, η μη ετοιμότητα του εργατικού κινήματος να βγει με θέσεις και οργάνωση απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, έχουν βαθιά αποτυπωμένη τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ, των πλειοψηφιών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Άλλωστε, και προ κρίσης σε συνθήκες χρυσών κουταλιών και "ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους" (από την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ) πρωτοστατούσε σε αγώνες των στρογγυλών γραφείων, έπαιρνε θέση πρώτη και καλύτερη στους "κοινωνικούς διαλόγους" υπερασπίζοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτό και στην ιστορία έμειναν οι διεκδικήσεις και οι υπογραφές στις Συμβάσεις για αυξήσεις των 77 λεπτών.
Κοροϊδεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την εργατική τάξη.
  • Να πετάξουμε στα σκουπίδια τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και να αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις που τα υπηρετούν και τα επαναφέρουν.
  • Να βάλουμε μπρος για ουσιαστική ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος με ζωντάνεμα της ζωής των σωματείων, με αγώνες που θα θίγουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Στο 25% η (επίσημη) μαύρη εργασία

Θραύση συνεχίζει να κάνει η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία παρά τους επίσημους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.
Ακόμα και από τους ελάχιστους ελέγχους που πλέον διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, εξαιτίας της αποδυνάμωσής τους, προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις εργαζομένους δουλεύει ανασφάλιστος.
Συγκεκριμένα από τους ελέγχους που έγιναν το Γενάρη του 2014, προκύπτει ότι το 24,76% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθησαν ήταν ανασφάλιστοι.
Το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν ανασφάλιστο εργαζόμενο, ανέρχεται στο 40,59%!
  • Από τις 1880 επιχειρήσεις, οι 763 απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό, δηλαδή οι τέσσερις στις δέκα.
  • Σε σύνολο 5.839 εργαζομένων οι 1.446 δούλευαν ανασφάλιστοι.
Απ' αυτούς οι ημεδαποί ήταν 872 εργαζόμενοι (σε ποσοστό των ημεδαπών εργαζομένων 20,12%) και οι αλλοδαποί 574 εργαζόμενοι (σε ποσοστό των αλλοδαπών 38,14%).
[Διευκρίνιση Μποτίλιας: Από δω πέρα ό,τι ήξεραν οι Δασκαλόπουλοι να το ξεχάσουν. Είπαμε: τεκμηριωμένα πράγματα.]


ΠΑΜΕ - Ταξικές Ομοσπονδίες: Οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των ΣΣΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των ΣΣΕ στα χέρια τους.
Να παλέψουν για να επιβάλουν το δίκιο τους, με καλή οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και συσπείρωση στις κλαδικές ομοσπονδίες και το ταξικό κίνημα απευθύνει το ΠΑΜΕ και ταξικές Ομοσπονδίες. 
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με τις Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργών, Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Λογιστών, Τροφίμων - Γάλακτος και Ποτών, της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καθώς και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κλάδους όπως Μέταλλο, Χρηματοπιστωτικό, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομεία κλπ., με θέμα τις ΣΣΕ και τη συνέχιση της δουλειάς των οργανώσεων με την οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση υπογραφής τους.
Οι κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει και η εργοδοτική επέλαση στους μισθούς, στα μεροκάματα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης αγριεύει.
Οργιάζουν οι ατομικές συμβάσεις, όπου η εργοδοσία, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους με απόλυση, υπογράφει ότι τα όποια δικαιώματα είναι οικειοθελείς παροχές.
Ακόμη εμφανίζονται συμβάσεις δουλεμπορικών γραφείων που ενοικιάζουν εργαζόμενους με άθλια μεροκάματα όπου ο εργαζόμενος δουλεύει ατέλειωτες ώρες ανεξαρτήτως αν είναι αργία ή όχι ή αν είναι νυχτερινή εργασία.
Πληθαίνουν οι Ενώσεις Προσώπων όπου η εργοδοσία μειώνει τους μισθούς σε τραγικά επίπεδα.
Καμιά παραίτηση στο καίριο για τη ζωή μας ζήτημα των ΣΣΕ! Καμία αποδοχή τετελεσμένων. Κανένας συμβιβασμός, καμιά απογοήτευση να μην περάσει! Καμιά δυσκολία να μη μας γονατίσει!
Οι ταξικές ομοσπονδίες και συνδικάτα, με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την υπογραφή των ΣΣΕ, χωρίς να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από τα κατοχυρωμένα μέχρι σήμερα μεροκάματα και δικαιώματά μας. Με πιο σχεδιασμένη οργάνωση και συντονισμό κατά χώρο δουλειάς και όμιλο, κατά κλάδο παραγωγής συνεχίζουμε. Ταυτόχρονα, παλεύουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, στηρίζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΜΕ.
Μετά από τη συζήτηση για την κατάσταση στους κλάδους και την ανάγκη να υπάρχουν ΣΣΕ με δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, διαμορφώθηκε η εκτίμηση ότι μπορούμε το επόμενο διάστημα μετά από συζήτηση και με απόφαση των διοικήσεων των οργανώσεων να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των ΣΣΕ στα χέρια τους.
Να παλέψουν για να επιβάλουν το δίκιο τους, με καλή οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και συσπείρωση στις κλαδικές μας ομοσπονδίες και το ταξικό κίνημα.
Καμιά ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις να μη γίνει αποδεκτή».

2 σχόλια:

  1. Ακούμε και διαβάζουμε για τα πραξικοπήματα που γίνονται καθε τόσο, ώστε να αλοιοοωνεται η δύναμη των ταξικών δυνάμεων.

    Το τελευταίο ειναι αυτό που παρουσιάζεται σήμερα στο πόρταλ 902.gr για τα παράλογα που έγιναν στις εκλογές στον ΟΚΑΝΑ.

    Αν ειναι τόσο εύκολο τότε ο μόνος τρόπος να δούμε αλλαγές στη ΓΣΕΕ θα ειναι να εχει το ΚΚΕ ένα 20% του λαου, πράγμα που προϋποθέτει πολυ ανεβασμενους αγώνες, που ειναι αδύνατον να γίνουν όσο τα τσιρακια των αφεντικών ελέγχουν ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ομοσπονδίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορθώς το επισημαίνεις Anton.

      Πιστεύω όμως πως η ΓΣΕΕ είναι μεν ανασταλτικός παράγοντας, αλλά οι αγώνες δεν αναστέλλονται λόγω τσιρακιών.

      Το σ.κ. σε πρωτοβάθμιο (σωματεία), κυρίως, και δευτεροβάθμιο (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) επίπεδο είναι αυτό που θα στείλει τους εργατοπατέρες σπίτι τους.
      Πράγμα που προϋποθέτει ταξική συνείδηση.

      «Να πετάξουμε στα σκουπίδια τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και να αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις που τα υπηρετούν και τα επαναφέρουν.
      Να βάλουμε μπρος για ουσιαστική ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος με ζωντάνεμα της ζωής των σωματείων, με αγώνες που θα θίγουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».
      Με δυο λόγια, όπως καταλήγουν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι «να πάρουν την υπόθεση των ΣΣΕ στα χέρια τους»,

      Και της ζωής τους, εξυπακούεται.

      Ο στόχος είναι οι ίδιος με το στόχο των κομμουνιστών και του ΚΚΕ: Ανατροπή του καπιταλισμού.

      Να απεξαρτηθούμε (εκτός ΟΚΑΝΑδων, και θα ποστάρω το θέμα) από την ιδεολογία της αστικοδημοκρατικής διαχείρισης.
      Που πάει να πει: έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

      Να είσαι καλά.
      Με δύναμη πάλι και πάλη.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.