Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικής – Συντριπτικά χτυπήματα στους εργάτες για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, προαναγγέλλει το ΚΕΠΕ με κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους – ΚΚΕ: η ΕΕ δεν αλλάζει, ο λαός να την αντιπαλέψει



ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικής
Συντριπτικά χτυπήματα στους εργάτες για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, προαναγγέλλει μελέτη του ΚΕΠΕ
 *
Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους μέχρι 29 ετών
*
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, διαρθρωτικού και άλλου χαρακτήρα, σχεδιάζονται το τελευταίο διάστημα από τη συγκυβέρνηση και την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο και της επικείμενης διαβούλευσης.
Η «διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά φτάνουμε προς το τέρμα», δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Μόνο εμπόδιο στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων,η ενίσχυση της εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσηςσε όλα τα μέτωπα

Τα παζάρια με την τρόικα θα συνεχιστούν και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), την ερχόμενη Δευτέρα 27 Γενάρη. Σύμφωνα με παράγοντες της συγκυβέρνησης, η επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας αναμένεται στις αρχές του Μάρτη, αν και η πλευρά του ΔΝΤ, όπως τις προάλλες και η ΕΕ, αφήνει «ανοιχτή» την ημερομηνία, προκειμένου προηγουμένως να επέλθει η κατ' αρχήν συμφωνία με την πλευρά της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ, «διαφορές» εντοπίζονται γύρω «από δημοσιονομικά και διαρθρωτικά θέματα, καθώς και με ζητήματα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα». 

Ταυτόχρονα, στο προσκήνιο παραμένουν οι ανταγωνισμοί σχετικά με τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ «υπενθύμισε» τη «δέσμευση της ΕΕ για τη σταδιακή αποκλιμάκωσή του» τα επόμενα χρόνια, αλλά με όρο και προϋπόθεση ότι και «η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».
Είναι απόλυτα φανερό ότι οι σχεδιασμοί και ανασχεδιασμοί αφορούν το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.
Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι εκθέσεις και οι διαχειριστικές προτάσεις από τα διάφορα αστικά επιτελεία. Το ενδεχόμενο αναιμικής ενίσχυσης του παραγόμενου ΑΕΠ επίσης συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΕ δεν αλλάζει, ο λαός να την αντιπαλέψει
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας αναζωπυρώνει τους εκβιασμούς ενάντια στο λαό και τα ψεύτικα διλήμματα για το αν θα πρέπει να στηριχτεί η αντιλαϊκή πρόταση της ΕΕ ή του ΔΝΤ για το χρέος. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η επόμενη μέρα για το λαό θα είναι εξίσου σκληρή, όπως και η προηγούμενη, γιατί αυτό επιβάλλουν η ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει. Ο λαός, όμως, μπορεί να την αντιπαλέψει και να επιλέξει το δρόμο της αποδέσμευσης και της ανάπτυξης προς όφελός του».


 ΚΕΠΕ: Μελέτες - όχημα νέων βάρβαρων μέτρων
Σε αυτά τα πλαίσια, αποκαλυπτικές είναι και 2 ακόμη μελέτες, αυτή τη φορά από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που δημοσιοποιήθηκαν χτες.
Ανάμεσα σε άλλα προτείνονται και τα παρακάτω «ανατριχιαστικά»:
  • Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους μέχρι 29 ετών για ένα χρόνο μετά την πρόσληψή τους. Σε αυτό το πλαίσιο καταργείται ο κατώτατος μισθός και για τις ηλικίες από 24-29 έτη.
  • Στα προγράμματα κρατικής επιδότησης του μισθολογικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων να προστεθούν «επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ»!
  • Να καταργηθεί η υποχρεωτική απασχόληση των εργαζομένων (συνήθως 6-12 μήνες) μετά τη λήξη του προγράμματος επιδότησης των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, το σημερινό καθεστώς «βάζει εμπόδια στη συμμετοχή των επιχειρήσεων και επομένως θα ήταν σκόπιμο να καταργηθεί ή έστω περιοριστεί».
  • Κατάργηση και «αντικατάσταση» των επιδομάτων ανεργίας με «επίδομα απασχόλησης» στα «πρότυπα της επιταγής εργασίας και με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση». Πρόκειται για μέτρο ενίσχυσης των επιχειρηματιών με κρατική δωρεά το φτηνό εργατικό δυναμικό.
  • Φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, «ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των νέων θέσεων εργασίας» και επιπλέον η «παραχώρηση έναντι χαμηλού μισθώματος γεωγραφικών εκτάσεων του Δημοσίου».
  • Θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης για όλους τους φοιτητές της Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο με κρατική επιδότηση στους επιχειρηματίες.
  • Επίτευξη διακρατικών συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ (όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Σουηδία) για την «απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής». Εν προκειμένω ομολογούν και την αδυναμία απορρόφησης των ανέργων στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ, «η επίτευξη του νέου αναπτυξιακού προτύπου προϋποθέτει δράσεις και πολιτικές σε επιλεγμένους δυναμικούς κλάδους και οικονομικές δραστηριότητες», όπως τρόφιμα, φάρμακα και καινοτόμες υπηρεσίες Υγείας, διαχείριση ακίνητης περιουσίας και κατασκευές για ανάπτυξη υποδομών και εξοπλισμού, συνδυασμένες σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές, υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται δηλαδή για επιλεγμένους τομείς επιχειρηματικής δράσης που υπόσχονται κέρδη στα μονοπώλια που θα τους συγκεντρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.