Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Παραχωρούνται στα μονοπώλια οι υδρογονάνθρακες... με την «ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ


Παραχωρούνται στα μονοπώλια οι υδρογονάνθρακες

Στα μονοπώλια παραχωρεί η συγκυβέρνηση τους υδρογονάνθρακες που κρύβονται στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στο όνομα της περιλάλητης «ανάπτυξης» όπου ομνύουν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εχει μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τέτοιων ενεργειών για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, με κοιτάσματα και αγωγούς επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της εγχώριας αστικής τάξης στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Για το θέμα συναντήθηκαν χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Μετά τη συνάντηση, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σχετικά: «(...) είχαμε σήμερα εδώ, με τους συνεργάτες μας, μια σύσκεψη, προκειμένου να έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και την ίδια εικόνα για τα αποτελέσματα των πολύ σημαντικών σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών και φυσικά για τα επόμενα στάδια, τα οποία θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των παραχωρησιούχων, όπως ακριβώς έγινε και για άλλες περιοχές».
Σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες, «υπάρχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε περιοχές πλούσιες σε υδρογονάνθρακες, είτε πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο. Αυτό μας γεννά εύλογη αισιοδοξία. Δεν είμαστε σε θέση αυτήν τη στιγμή να κάνουμε πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις, μπορούμε όμως να πούμε ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο, μέσα από το οποίο βγαίνουμε από την κρίση και στρεφόμαστε προς την πραγματική οικονομία».
Υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα είναι πλέον παράγοντας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής και αυτό φαίνεται όχι μόνο στις έρευνες, φαίνεται και σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε σε σχέση με τους αγωγούς».
Απ' την πλευρά του, ο Γ. Μανιάτης δήλωσε: «(...) παραλάβαμε την επεξεργασία των δεδομένων από τη νορβηγική εταιρεία PGS (σ.σ. έκανε τις έρευνες) και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαστε πια και αποδεδειγμένα αισιόδοξοι ότι στην περιοχή την οποία διερευνήσαμε υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, τα δεδομένα αυτά, που για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο έχει στη διάθεσή του, θα τύχουν επεξεργασίας με τη συνεργασία της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού κρατικού ινστιτούτου πετρελαίου του BEICIP, μαζί με τους Ελληνες εμπειρογνώμονες, έτσι ώστεστο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, με μια τάξη μεγέθους δέκα έως δεκαπέντε τεμαχίων (σ.σ. τα λεγόμενα και οικόπεδα που παίρνουν να εκμεταλλεύονται οι παραχωρησιούχοι)».
Πρόσθεσε ότι «παραδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο μια πλήρης βάση δεδομένων με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα επιτρέψουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και το Οσλο να δημιουργηθούν τέσσερα data rooms, τέσσερις αίθουσες, όπου οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούν να αρχίσουν να έχουν πληροφόρηση, προκειμένου να αναδείξουμε την ελκυστικότητα του ελλαδικού χώρου στις έρευνες υδρογονανθράκων. Ολοκληρώνουμε, λέγοντας ότι με την παρουσία και των δικών μας ανθρώπων στα παγκόσμια συνέδρια που γίνονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε αυτές τις προοπτικές της πατρίδας μας, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να έχουμε την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.