Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

5,9 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά – Σταύρος Τάσσος: Ψυχραιμία και επιφυλακή

 
Κεφαλονιά: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ (συνεχής ενημέρωση)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Κεφαλονιάς, σύμφωνα με τον δήμαρχο - Κλειστά αύριο τα σχολεία

Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 βορειοδυτικά του Ληξουρίου στην Κεφαλονιά, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.
Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, επίσης μεγάλου μεγέθους που έφτασαν μέχρι τα 4,4 Ρίχτερ και συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα, ενώ ταρακουνήθηκαν για τα καλά τόσο το Αργοστόλι, οι νότιες περιοχές του νησιού, καθώς και πολλές περιοχές στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιο σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της Παλικής (14 χωριά) με πολλές εσωτερικές ζημιές σε σπίτια, ενώ υπάρχουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς.
Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η παθολογική και η χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου. Ασθενείς και προσωπικό μεταφέρθηκαν στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου που είναι ξύλινο.
Ακόμα, εκκενώθηκε το Γηροκομείο Αργοστολίου, και οι 15 ηλικιωμένοι που βρίσκονταν εκεί μεταφέρθηκαν ορισμένοι στο νοσοκομείο Ληξουρίου και στο εσωτερικό της εκκλησίας που βρίσκεται στον περίβολο του Γηροκομείου.
Πολλές περιοχές στο Αργοστόλι δεν έχουν ρεύμα και γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης από συνεργεία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, ο δήμος Κεφαλονιάς κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τη Δευτέρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εντόπιζαν στα εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία αυτού του σεισμού το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στη στεριά, κάτι που έχει συμβάλει τα μέγιστα στις ζημιές. Αναφορές από το Αργοστόλι μιλούσαν για μικρές ζημιές κατά κύριο λόγο σε καταστήματα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του υπουργείου Εσωτερικών μεταβαίνει στο νησί. Ευρεία σύσκεψη με παράγοντες της περιφέρειας, του δήμου και των τοπικών αρχών έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο κτίριο του ΤΕΙ του Ληξουρίου.

902
  Σταύρος Τάσσος στον «902.gr»:
Ψυχραιμία και επιφυλακή μετά το σεισμό στην Κεφαλονιά

Με δηλώσεις του στον «902.gr» ο διδάκτορας σεισμολογίας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρος Τάσσος, επισημαίνει πως
  • «μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε με χαμηλό εστιακό βάθος (περίπου 25 χιλιόμετρα) υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που είνια μία ένδειξη πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, παρόλα αυτά χρειάζεται να περιμένουμε δύο 24ωρα για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δίνει συχνά σεισμούς και θυμίζει τους σεισμούς του 1953 από 6,8 έως 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα κτίρια στην Κεφαλονιά φαίνεται να άντεξαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, αναδεικνύεται και πάλι, η ανάγκη να παρθούν για όλη τη χώρα συγκεκριμένα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, όπως: Ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης κόσμου και νεολαίας. Τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση ενός σεισμού. Προγράμματα Αντισεισμικής «αγωγής».
Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στα σχολεία και στους μικρούς μαθητές. Συγκρότηση και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και άλλους χώρους συνάθροισης κόσμου (χώροι διασκέδασης, χώροι άθλησης, δημοτικές αγορές κλπ.).
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.